Joop

'Nederland staat stijf van de fraude'

  •  
14-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fraudeland.jpg
Belangrijkste fraudebestrijders luiden de noodklok in ZEMBLA … Hoogleraar procesrecht vreest dat Nederland een fraudeparadijs wordt
De fraudeproblematiek in Nederland wordt alleen maar erger en de pakkans is laag omdat politie en justitie geen plan van aanpak hebben. In ZEMBLA geven twee belangrijke fraudebestrijders een inkijkje in hoe de overheid fraude aanpakt. Volgens hen staan fraudeslachtoffers in de kou omdat er een gebrek is aan prioriteit en capaciteit. Ze pleiten voor een commissie die gaat onderzoeken welke mogelijkheden slachtoffers hebben om hun geld terug te halen.
Bekijk de video in andere formaten. Voormalig landelijke fraudeofficier F. Speijers uit vrijdagavond in ZEMBLA zijn frustratie. “Met aangiftes gebeurt niets”, zegt hij terwijl de fraudeproblematiek “alleen maar erger is geworden”. Ook D. Steenhuis, voormalig procureur-generaal verantwoordelijk voor fraudebestrijding is sceptisch: “Nederland staat stijf van de fraude.”
Fraudeurs glippen door de mazen van de wet die al in tien jaar vrijwel onveranderd is gebleven. Speijers was vanaf 1991 tot 2007 verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van de fraudeaanpak.
Het is niet van de grond gekomen. Als ik goed genoeg was had ik het geregeld. Ik heb het niet geregeld”, zegt Speijers.
De pakkans van fraudeurs ligt momenteel tussen de 1 en 1,5 procent. Bij faillissementsfraude ligt dat percentage op 2 procent. Curatoren zien dezelfde ontwikkeling. Ondanks diverse overheidsprojecten zien zij geen verbetering in de samenwerking met justitie. Ze stellen ongeveer bij een derde van de faillissementen fraude vast. In 2011 ging het om zo’n drieduizend fraudezaken. Slechts in 20% van de fraudegevallen doet een curator aangifte omdat hun ervaring leert dat de politie de zaak toch niet oppakt.
Hoogleraar O. Haazen vindt dat de Nederlandse overheid een monopoliepositie heeft als het om fraudebestrijding gaat en niet de middelen in huis heeft om de beloftes waar te maken. Hij is voor invoering van het Amerikaanse systeem waarbij mensen via een collectieve schadevergoedingsactie een front kunnen vormen tegenover de fraudeurs. Gezamenlijk kan dan een rechtszaak gefinancierd worden en kunnen fraudeslachtoffer interne stukken opvragen om bewijzen te verzamelen voor hun rechtszaak. Die mogelijkheden moeten Nederlandse slachtoffers ook krijgen, anders wordt Nederland een fraudeparadijs vindt Haazen. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Gogol
Gogol14 dec. 2012 - 11:18

" "Het is niet van de grond gekomen. Als ik goed genoeg was had ik het geregeld. Ik heb het niet geregeld", zegt Speijers." Wow, een (voormalig) topfunctionaris die de hand in eigen boezem steekt en niet de verantwoordelijkheid voor de volle 100% bij anderen legt. Bravo. Het eigen falen erkennen gebeurt helaas te weinig in Nederland Excusenland. Dat toont moed. Jammer alleen dat er niet eerder aan de noodklok getrokken is.

hphilippens
hphilippens14 dec. 2012 - 11:18

Oud-staatssecretaris Michel van Hulten is al jaren bezig met publicaties (zie oa www.corruptie.org) de fraudes en corrupties die vele malen omvangrijker zijn dan gedacht wordt, naar boven te halen. Hij kreeg daarvoor een lintje maar werd meteen erop gewezen dat zijn opmerkingen niet zo welkom waren. Het wordt tijd dat hij uitvoeriger in de media aan het woord komt.

JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2012 - 11:18

Bananenland.

Marsman2
Marsman214 dec. 2012 - 11:18

Blijkbaar vinden 'wij' (soft)drugs criminaliseren en de daaruit ontstane 'misdaad' bestrijden véél belangrijker... gezien de politiecapaciteit die daar naartoe gaat!

JandeBoer2
JandeBoer214 dec. 2012 - 11:18

== "De pakkans van fraudeurs ligt momenteel tussen de 1 en 1,5 procent. Bij faillissementsfraude ligt dat percentage op 2 procent. ... Ze stellen ongeveer bij een derde van de faillissementen fraude vast." == Ondernemend Nederland behoort tot frauderend Nederland En dit gaat nu eens niet om kleine bedragen. De commerciëlen weten waar ze kunnen parasiteren op de samenleving.

bruces
bruces14 dec. 2012 - 11:18

'Nederland staat stijf van de fraude'. Dus ik ben niet de enige. Meevaller.

adriek
adriek14 dec. 2012 - 11:18

Fraude door bedrijven en andere rijkerds wordt door de graaiers en hun vriendjes blijkbaar als creativiteit in de vrije markt gezien. Mensen die zich laten be-fraud-en hebben dat natuurlijk aan zichzelf te danken: hadden ze zich maar moeten verzekeren. Kortom: geen prio, geen hulp, zelfredzaamheid. Bijstand- en andere kleinfraudeurs zijn natuurlijk andere koek: die stelen van de rijken (of van het rijk) en dienen stevig aangepakt te worden. Daar kan wel een legertje controleambtenaren tegenover gezet worden.

roher
roher14 dec. 2012 - 11:18

Als Nederland STIJF staat van de fraude, dan moet het voor de ministeries wél een zeer curieus feit zijn dat er nog burgers rondlopen die zich wél aan de regels houden. Zijn dat de burgers die altijd rood staan?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 dec. 2012 - 11:18

Hier hoor je niet onze VVD-ers over harde straffen spreken.

rbakels
rbakels14 dec. 2012 - 11:18

Is er een aanleiding waarom dit nu plotseling aan de orde wordt gesteld? Vaak zoeken mensen publiciteit als er een verhoogde kans is dat een probleem wordt opgepakt, doordat iets in de Kamer op de agenda staat of zo. In elk geval is de boodschap strijdig met wat de VVD almaar roept: dat het bedrijfsleven niet te veel moet worden lastig gevallen met bureaucratie en dat controle daarom alleen zo nodig en achteraf moet gebeuren. Haazen is een civilist, en zijn oplossing klinkt aantrekkelijk: civiel recht kost de overheid minder, en is gericht op herstel ("reparatoir") en niet op straf ("punitief"). Met straf schieten slachtoffers die in hun portemonnee getroffen zijn niets op.

denmol
denmol14 dec. 2012 - 11:18

Ik denk dat faillissementsfraude pas als een probleem gezien wordt in dit land als Marokkanen in de statistieken een meerderheid vormen.

dino_radja
dino_radja14 dec. 2012 - 11:18

Voor de vergelijking.. weet iemand eigenlijk de pakkans voor bijstandsfraude? Of zijn dat de enige fraudeurs die wel aangepakt worden, terwijl de grote vissen ongemoeid blijven?

1 Reactie
lembeck
lembeck14 dec. 2012 - 11:18

Van wat ik er van weet wordt daar bijzonder goed op gelet en men vind zo af en toe inderdaad fraudes. Die komen vervolgens breeduit en groot in de media en de echte, grote fraudes, verdwijnen zo netjes naar de achtergrond.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2012 - 11:18

In 2011 ging het om zo'n drieduizend fraudezaken. Slechts in 20% van de fraudegevallen doet een curator aangifte omdat hun ervaring leert dat de politie de zaak toch niet oppakt. Treurig, natuurlijk. Maar op stel 11 miljoen volwassenen, is dat 'stijf van de fraude staan' ?

2 Reacties
hundun
hundun14 dec. 2012 - 11:18

Dat het aantal fraude gevallen oploopt verbaasd me niets. Klokkenluiders worden vakkundig een kopje kleiner gemaakt. Grote fraude zaken die iedereen treft, zoals LIBOR schandaal worden uit het licht gehouden, zodat haast niemand weet wat het inhoud. Banken met een schaduw boekhouding waar niets aan gedaan wordt. Etc, etc. Een vis begint al bij zijn kop te stinken.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 dec. 2012 - 11:18

Volgens mij bedoelen ze 3000 keer fraude alleen al bij faillissementen.

FritzFriebl
FritzFriebl14 dec. 2012 - 11:18

Snap er niks van,...Lobby-partij VVD heeft toch letterlijk 2 zwaargewichten in de strijd gegooid met Teeven en Opstelten. Als je die moet geloven dan is de criminaliteit zowat uitgeroeid. Mede door geniale ideeen als de wiet-pas. Gelukkig wordt illegaliteit nu wel een strafbaar feit,..daar ligt de prioriteit. Corrupte ambtenaren/politici & fraudeurs krijgen vrij spel

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis14 dec. 2012 - 11:18

Het blijken geen zwaargewichten te zijn, maar zware gewichten.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel14 dec. 2012 - 11:18

Nou laat ze die AOWérs en die smerige uitkeringsfiguren maar flink aanpakken want zij zijn die de pesthaard zijn voor deze economie en deze in zijn essentie naar zijn grootje helpen, door middel van hun gedraai en gelieg. Zeg ik dan maar cynisch.

2 Reacties
opmerker
opmerker14 dec. 2012 - 11:18

Nou laat ze die AOWérs en die smerige uitkeringsfiguren maar flink aanpakken want zij zijn die de pesthaard zijn voor deze economie en deze in zijn essentie naar zijn grootje helpen, door middel van hun gedraai en gelieg. Zeg ik dan maar cynisch. Bovenstaand begrijp ik niet. Verklaar u nader s.v.p.

opmerker
opmerker14 dec. 2012 - 11:18

Wat wil je als het voorbeeld doet volgen. Wanneer alle schuld van speculanten kan worden overgedragen aan de belastingbetaler.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2012 - 11:18

Al die snoepreisjes van die ambtenaren zoals naar dat klimaatcircus in Doha is natuurlijk ook grootschalige fraude. Helaas zijn gewone mensen dermate gehersenspoeld dat de meesten het helemaal niet meer in de gaten hebben.

1 Reactie
lurana5
lurana514 dec. 2012 - 11:18

"klimaatcircus in Doha is natuurlijk ook grootschalige fraude." Nee, dan zit je er naast dat valt er niet onder, misschien is dat in Duckstad zo, maar dit is met instemming van besturen gebeurd en heeft een wettelijke onderbouwing. Waar sprake is van fraude, en die ook nog gewoon blijft liggen, dat is wat bijvoorbeeld Laurence Stassen deed. Ze liet de PVV-verkiezingscampagne financieren door de EU. Dat is verboden, door de EU en door de Nederlandse wetgeving. Toch is zij nog steeds in de Provinciale Staten van Limburg en wordt zij delegatie voorzitter van de PVV in het EP. Die vrouw met haar snibbige grote bek is een voorbeeld van hoe frauduleus zittende politici zijn, en hoe brutaal dat ze gewoon blijven zitten. Of Machiel de Graaf van de PVV die simultaan lid is van drie besturen, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de gemeenteraad Den Haag, en zich voor drie besturen volledig laat uitbetalen, maar geen enkele functie voor 100% kan vervullen. Of Raymond de Roon die gelijktijdig gemeenteraadslid in Almere is en Tweede Kamerlid, en in beide functies schittert door afwezigheid. De Roon nam in 2011 aan geen enkele commissievergadering deel. Ook was hij nooit aanwezig in het overleg met de fractievoorzitters van Almere. Of Sietse Fritsma, fractievoorzitter van de PVV in gemeenteraad van Den Haag en Tweede Kamerlid, is in 2010 totaal 90 minuten aanwezig geweest als gemeenteraadslid en kreeg daarvoor de vergoeding die ieder gemeenteraadslid krijgt, namelijk 15.000 Euro. Dit is meer dan 2 Euro per seconde. Dit zijn zakkenvullers en volksverlakkers. Onze besturen zijn ons aanzicht in het buitenland, dit is wat ze te zien krijgen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 dec. 2012 - 11:18

Ach we frauderen allemaal. van hoog tot laag, van arm tot puisant rijk: De omvang van de zwarte economie neemt dit jaar toe in Nederland, tot een waarde van circa 60,5 miljard euro. http://www.z24.nl/economie/artikel_166859.z24/Nederland_doet_60_5_miljard_zwart.html

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 dec. 2012 - 11:18

Maar je hebt fraude en fraude, net zoals stelen en stelen. ''Wie honger heeft en stelt één brood, mag'' zei een bekende Nederlandse gelovige ooit! Wie fraudeert, als journalist bijvoorbeeld, om ergens op aard te zijn puur om mensenleven daar te redden en hun boodschap naar buiten te brengen, is voor dat land fraude, maar voor de mensheid is dat een nobele daad. Maar frauderen om alle kroegen en boerderij-en in het dorpje onder je naam te krijgen is heel wat anders.