Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nederland spil in wereldwijd web van drugshandel

  •  
01-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Drugshandel_300.jpg

VOC-mentaliteit terug van nooit weggeweest

Nederland speelt steeds vaker een sleutelrol in de wereldwijde drugshandel. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van Europol. Samen met Engeland is Nederland het Europese zenuwcentrum van de drugshandel.
Het rapport schrijft dat de wereldwijde drugshandel steeds complexer wordt. Grote georganiseerde bendes dealen in steeds kleinere, maar meerdere hoeveelheden waardoor ze lastig te onderscheppen zijn. Ook blijven ze handig variëren in hun drugsroutes.
Nederland wordt in het rapport de spil genoemd in de distributie van cocaïne, cannabis, maar ook van amfetamine en MDMA. In 2008 zijn in Nederland vier cocaïnefabrieken opgerold en in 2012 nog twee. Voor de verspreiding van amfetamine komt Nederland op de tweede plaats achter Duitsland.
Om de wereldwijde drugshandel tegen te gaan roept Interpol op de wetten te verscherpen. De focus moet volgens hen komen te liggen op de ‘masterminds’, zowel belangrijke individuen als hoogwaardige criminele groeperingen. Daarnaast roept Interpol alert te zijn om nieuwe vormen van synthetische drugs. Deze markt is van alle soorten drugs het meest geavanceerd en ontwikkelt zich in hoge snelheid.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Anonimus2
Anonimus21 feb. 2013 - 12:03

Persoonlijk hoopte ik een aantal jaren terug dat we een voortrekkersrol zouden gaan spelen in de productie en verwerken van duurzame energie en andere innovatie. Dat feest ging niet door. Maar toch leuk dat we op andere gebieden wel voorop lopen...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 feb. 2013 - 12:03

De Normen en Waarden van Balkenende zijn terug. Amen.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 feb. 2013 - 12:03

We zijn het Colombia van het oostelijk halfrond en Baranuilla is het Rotterdam van Colombia Luister naar Barranquillaestereo.com

Rootman
Rootman1 feb. 2013 - 12:03

'Samen met Engeland is Nederland het Europese zenuwcentrum van de drugshandel.' Afgezien van de ligging (doorvoerhavens, airports), speelt hier ook mee dat er veel virtueel geld rondgaat (londen, zuidas) en een recente ruk van behoorlijk open en liberaal naar rechts (hopelijk nu een beetje afgeremd). Het ontwikkelingsniveau speelt ook een rol, maar met name het feit dat hele bevolkingsgroepen, incl allochtonen, worden weggezet. Als ik een chemicus zou zijn zonder werk zou ik me misschien ook wel laten verleiden: het is toch een uitdaging om een sterkere, of niet detecteerbare drug te ontwerpen, zeker als dit een leuke onkostenvergoeding oplevert. Wie weggezet wordt voelt geen verantwoordelijkheid jegens 'onze' samenleving meer!

adrie2
adrie21 feb. 2013 - 12:03

Zo is het toch al sinds de tijd van koning Willem I ? " ... besloot koning Willem I dat zijn NHM het exclusieve opiumcontract voor Madoera en Java kreeg. De opium werd ingekocht in Turkije, vervolgens naar Nederland vervoerd om te worden verpakt en tenslotte naar Java verscheept. De winsten van zowel de groot- als de detailhandel in opium waren enorm, en de onderdrukking en uitbuiting van de bevolking dienovereenkomstig ... " NHM=Nederlandsche Handels Maatschappij. De voorloper van de ABN. Bron: http://www.prorepublica.org/print.aspx?a=schaamteloosheid_voor_gevorderden&t=Schaamteloosheid%20voor%20gevorderden%20slavernij%20max%20havelaar&page_xml=rss_artikelen

MichelReiziger
MichelReiziger1 feb. 2013 - 12:03

Een buitenlands collega die regelmatig vanuit Azie naar Nederland moest vliegen, vloog daarna een keer naar New Zealand. De hoeveelheid Nederlandse stempels in zijn paspoort wekten argwaan bij de NZ douane...tot en met zijn tandpasta werd gecontroleerd. Die VOC 2.0 mentaliteit reikt ver.

CorvusCorone
CorvusCorone1 feb. 2013 - 12:03

Drooglegging werkt gewoon niet. Repressie leid alleen maar tot hogere marges en daarmee tot meer inkomsten voor de georganiseerde misdaad. De enige manier om de grootste inkomstenbron van de misdaad uit te schakelen is door de drooglegging te stoppen. Helaas is de War on Drugs een belangrijke tool van de VS om zijn invloed in Zuid Amerika te behouden, een tool voor justitie om gemakkelijk tot veel veroordelingen te komen (een groot politiek voordeel in de VS) en een grote inkomstenbron voor de law-enforcement industrie (die hun lobbyisten ook in washington hebben lopen). Zolang politici bang zijn om hun 'tough on crime' beeld te verliezen zullen ze niets veranderen. 47500 doden vielen er in mexico de afgelopen 5 jaar in de drugwar. Het kan zo echt niet langer doorgaan. Een aantal Zuid-Amerikaanse landen heeft al geprobeerd conferenties te starten om tot een oplossing te komen, de VS wijst alleen alles af. In Nederland bewegen we langzamerhand ook steeds meer weer terug naar dit beleid. De afgelopen 10 jaar hebben de VVD en het CDA het veel voor het zeggen gehad op het gebied van drugsbestrijding en hebben daarbij een heel repressief beleid ingezet. Het resultaat mag duidelijk zijn, de prijzen gaan omhoog en de illegaliteit vaart er wel bij. Sinds de jaren 70 zijn de winsten groter dan ooit, de kwaliteit van het product is beter dan ooit en de beschikbaarheid (dus ook voor minderjarige jongeren) is groter dan ooit tevoren. Wat heeft de war on drugs nou eigenlijk bereikt in die tijd? Behalve dan dat het is uitgegroeit tot een groot zwart gat voor overheidsuitgaven.

marietjejansen
marietjejansen1 feb. 2013 - 12:03

We worden bestuurd door graaiende grijnzende volstrekt incapabele zichzelf feliciterende sukkels. Iedere junk, hulpverlener uit de verslavingszorg, politieagent, korpschef, landelijke, provinciale- en gemeentelijke bestuurder van links tot rechts (tot aan Bolkestein aan toe) kan vertellen dat het repressieve beleid geen zin heeft. Sterker nog, klauwen met geld kost en het tegenovergestelde effect bewerkstelligt. Een vrijbrief voor de maffia en de zwarte economie. Waarom dan toch inzetten op repressie? Follow the money... Misschien heeft de overheid baat bij deze geldstromen en wat hersendode burgers op de koop toe.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2013 - 12:03

De maffia organisatie maakt gebruik van smurfen, kleine hoeveelheden tegelijk, die kleine hoeveelheden zijn voor de KLPD niet interessant om onderzoek naar te doen en de politiek doet net of dit probleem niet bestaat. Anja Lodewijks, za 19 november 2011 23:03 De maffia is niet slechts een probleem van Italië, ze is een wereldwijd probleem. Met name Nederland is voor de misdaadorganisaties een van de belangrijkste landen voor cocaïnehandel. Italiaanse maffiadeskundigen waarschuwden vorig jaar in Argos dat beruchte misdaadorganisaties als de ‘ndrangheta uit Calabrië stevig in Nederland zijn geworteld. Alleen: de Nederlandse politie en justitie deden daar volgens hen te weinig onderzoek naar. Is daar intussen verandering in gekomen? Wat staat er bijvoorbeeld in een nog niet openbaar gemaakt KLPD-rapport over de Italiaanse maffia in Nederland? http://weblogs.vpro.nl/argos/

1 Reactie
RemusMcMillan
RemusMcMillan1 feb. 2013 - 12:03

Te druk met bonnen schrijven ben ik bang.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2013 - 12:03

De belangrijkste vraag is: Wat levert het de schatkist op?

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas1 feb. 2013 - 12:03

Goed gezegd.

neutralist
neutralist1 feb. 2013 - 12:03

Met VOC mentaliteit heeft het niets te maken, wel met doorgeslagen tolerantie in dit land. Moet kunnen, moet kunnen.

1 Reactie
CorvusCorone
CorvusCorone1 feb. 2013 - 12:03

Ja dat moet inderdaad kunnen. Baas over eigen bewustzijn. Wat mij betreft maken ze er een mensenrecht van. http://www.youtube.com/watch?v=yk3EBmiURgw