Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland smerigste jongetje van de EU-klas qua duurzame energie

  •  
12-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
Noordoostpolder-windmolenpark_Westermeerdijk_2015_-064
Nederland bungelt helemaal onderaan het lijstje EU-landen als het gaat om duurzame energie. Terwijl het kabinet zich op de borst klopt vanwege de klimaatmaatregelen en Mark Rutte de stakende scholieren verzocht niet om meer maatregelen te vragen omdat Nederland al zo veel doet , blijkt Nederland in werkelijkheid het verst verwijderd te zijn van het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen van 2020.
De erbarmelijke groene positie van Nederland blijkt uit onderzoek van Eurostat , het statistiekbureau van de EU. In 2020 moet in Nederland 14 procent van de opgewekte energie uit duurzame bronnen zoals windmolens en zonnepanelen komen. In 2017 was dat nog slechts 6,6 procent. Ook wanneer die 14 procent wel gehaald wordt, is Nederland bij lange na niet ‘het braafste jongetje van de klas’: Finland, Letland, Denemarken en Oostenrijk halen allen ruim 30 procent en koploper Zweden haalt zelfs meer dan de helft van zijn energie uit duurzame bronnen.
In het overzicht van Eurostat staat alleen Luxemburg nog onder Nederland. Dat lande haalde met 6,4 procent net iets minder energie uit duurzame bronnen, maar hun streven voor 2020 is 11 procent en zijn daarom vele malen minder ver verwijderd van de doelstelling. Wat de doelstelling voor 2020 betreft is Nederland ook bepaald geen hardloper, ook daar bevindt de ambitie zich in de onderste regionen.
Bron: NOS / cc-foto: Pa3ems
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.