Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland sloeg hulp bij evacuatie Kabul af

  •  
15-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Debat over de Europese top van 16 en 17 december

© DEN HAAG - Minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken tijdens het Tweede Kamerdebat over de Europese top van 16 en 17 december 2021. ANP BART MAAT

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eind september een aanbod van de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA afgeslagen om mensen uit Kabul te evacueren. Dat meldt de NOS op basis van opgevraagde documenten.
" Een mail van één van de ambtenaren suggereert dat het is gebeurd vanwege een gebrek aan opvangplekken in Nederland. De vraag of dat het doorslaggevende argument is, is aan het ministerie voorgelegd, maar dat heeft nog geen antwoord gegeven."
De ambtenaar mailde:
"“het COA zit echt propvol ze zoeken naar extra locaties waar ze mensen kwijt kunnen (was maandag ook op NOS Journaal) dus we zullen de groepjes waarschijnlijk vrij klein moeten houden Een heel vliegtuig vol wordt een uitdaging zowel op Schiphol als in de opvang.”"
Er waren op het moment van het Pakistaanse aanbod nog honderden mensen in Kabul die naar Nederland moesten komen. Het ging daarbij om Nederlanders en om Afghanen die op de evacuatielijst stonden, bijvoorbeeld omdat ze Nederlandse militairen hadden geholpen.
Minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen verklaarde in oktober in de Tweede Kamer dat Nederland er alles aan deed om de evacuatie “zo snel mogelijk” te laten verlopen. Maar: “De vluchten zijn schaars en je kunt niet simpelweg een kaartje kopen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.