Joop

Nederland 'rooft' Belgische organen

  •  
17-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
organ300.jpg
Belgische patiënten op wachtlijsten sterven omdat ze niet aan de beurt komen
Ieder jaar gaan er zo’n twintig Nederlanders naar Vlaanderen voor een nieuw orgaan. Hierdoor worden de Belgische wachtlijsten verlengd en sterven er ieder jaar Belgische patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan.
‘Nederlandse patiënten komen naar België om de strenge criteria en lange wachtlijsten in eigen land te omzeilen. Nederland heeft minder orgaandonoren dan België’, aldus de Vlaamse krant de Standaard.
Nederland en België maken deel uit van Eurotransplant, een organisatie die alle gegevens over beschikbare organen centraliseert. Bij deze centralisatie gaat het volgens oud-senator Patrik Vankrunkelsven juist mis. Eurotransplant moet erop toezien dat het aantal gegeven organen min of meer in evenwicht is met het aantal organen dat een land ontvangt.
Vankrunkelsven:
‘Maar voor België is dat evenwicht ernstig verstoord […] Ons land levert in realiteit meer organen dan het krijgt, omdat Nederlandse patiënten die op onze wachtlijsten staan, worden opgenomen als “Belgische transplantatie”. Dat vertekent het beeld.’
cc-foto: Mika Marttila

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

roonie
roonie17 jan. 2011 - 14:13

Nederland moet zich diep schamen met zijn donor beleid. Wachtlijsten die soms wel 4 jaar of langer zijn voor oa longtransplantatie enz. Veel patiënten overleven deze absurde wachttijd niet hetgeen de schuld is van de weifelende politiek hier. Belgie heeft dit veel beter geregeld waardoor de wachttijden beduidend korter zijn dan in Holland Van diefstal is geen sprake, een transplantatie vindt uitsluitend plaats als het weefsel geschikt is voor de ontvanger.

Naamhiero
Naamhiero17 jan. 2011 - 14:13

Heh, zoveel commentaar. Wie heeft, die geeft > http://www.donorvoorlichting.nl/ En anders is er, altijd, http://www.ehbo.nl voor hen met 'bepaalde bezwaren'. Cruciale vraag blijft, wie gaat naar Azië voor een donor? België, kom op zeg.. ;-]

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 14:13

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ217 jan. 2011 - 14:13

Daar is geen enkele reden voor, Eric Jan. Jij staat hier helemaal buiten. Het zou kunnen dat Eurotransplant iets niet goed geregeld heeft, maar dit bericht is echt te summier om zo'n conclusie te kunnen trekken. En de kop is ook nogal hetzerig. Dat is echt niet nodig.

stijngeel2
stijngeel217 jan. 2011 - 14:13

Iemand van roof betichten terwijl hij of zij doodziek is, vind ik ongepast. Het is logisch dat deze mensen van alles proberen om maar gezond te worden. Daarom lijkt het mij aan de Belgen om hun administratie beter op order moeten krijgen, zodat ze er zelf voor kunnen waken dat de Belgische organen ook bij de Belgen terecht komen.

Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 14:13

In Belgie is het precies andersom als in Nederland: je bent daar donor tenzij je aangeeft dat niet te willen zijn. Dat zouden we hier eindelijk ook moeten doen.

1 Reactie
Florian2
Florian217 jan. 2011 - 14:13

Dat zouden wij helemaal NIET moeten doen. De overheid is geen eigenaar van mijn lichaam TENZIJ ik protest aanteken: het is andersom. IK bepaal zelf of ik donor wil zijn.....nog even en het gaat zover dat de overheid meent ook nog eens over mijn (dode) lichaam te kunnen beschikken!!

BelegenBelg
BelegenBelg17 jan. 2011 - 14:13

Het artikel geeft onvoldoende uitleg. In België is iedereen donor, tenzij je ervoor kiest het niet te zijn (dus een opt - out systeem). In Nederland is niemand donor, tenzij je er voor kiest het wel te zijn (dus opt - in). In België zijn er dus in verhouding veel meer organen beschikbaar. Maar er zijn er nooit genoeg. Dus krijgen sommige Nederlanders die zich in België op de wachtlijst zetten organen, terwijl de Belg die het volgende nummertje trok, op zijn organen mag wachten. Zelf vind ik dat overal een opt - out systeem zou moeten gelden. Enkel wie het echt niet wil, is geen donor (voor mij hoeft zelfs de mogelijkheid niet om uit het systeem te stappen). Wie kan daar een geldig bezwaar voor verzinnen? Nee, je lichaam is niet van de staat als je sterft. Ja, als je een mens kan redden via orgaandonatie, zal men je lichaam daarvoor gebruiken.

1 Reactie
Bertus112
Bertus11217 jan. 2011 - 14:13

Zelf vind ik dat overal een opt - out systeem zou moeten gelden. Enkel wie het echt niet wil, is geen donor (voor mij hoeft zelfs de mogelijkheid niet om uit het systeem te stappen). Wie kan daar een geldig bezwaar voor verzinnen? Ik wil het niet,waarom accepteren die voorstanders dat als ik het wel zou willen mezelf wel aanmeld. De voorstanders verzinnen allerlei maatregelen waar tegenstanders aan moeten voldoen met maar 1 doel,meer organen. Accepteer nou eens de vrije wil van mensen.

Apropos
Apropos17 jan. 2011 - 14:13

Ik vraag me dan af of het werkelijk verschil maakt of er een belgisch of nederlands leven word gered. Kern van het probleem blijft een tekort aan donor organen. Ethisch blijft dit een lastige discussie, want om het ene leven te redden moet een ander leven beeindigt worden, liefst door een ongeluk o.i.d. Dan toch maar de maximum snelheid op autowegen vrijgeven, helmplicht afschaffen? Overigens zou het een prima idee zijn dat iedereen donor is, tenzij je specifiek kenbaar maakt dit niet te willen zijn. Welk weldenkend mens kan er bezwaar tegen hebben om na z'n dood nog iemands leven te redden? Het tekort zal echter nog wel blijven bestaan, een organisatie als eurotransplant is daarom ook broodnodig.

1 Reactie
nikita72
nikita7217 jan. 2011 - 14:13

A propos, Belgen accepteren het ongemak dat iedereen orgaandonor is (behalve mensen die bezwaar gemaakt hebben). Hierdoor worden mensen gered. Nederland is - om welke reden dan ook - tot nu toe niet bereid om vergelijkbare maatregelen te nemen. Hierdoor worden minder mensen gered, dan mogelijk zou zijn. Dat verdient een discussie. En ethisch vind ik het niet verkeerd, als België Nederland wil aansporen zijn verantwoordelijkheid te nemen, en daarom een groter aantal organen voor belgische patiënten gebruiken wil. Maar als ik het artikeltje goed begrijp, gaat het er alleen om, dat Nederlandse patiënten in Belgische ziekenhuis als Belgische patiënten geteld worden. In dat geval kan de zaak ook opgelost worden, door geen Nederlanders meer in Belgische ziekenhuizen op te nemen voor transplantaties.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2011 - 14:13

Eigen Lever Eerst...

2 Reacties
Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 14:13

He, als die Belgen er ook zo over gaan denken hebben wij dan niet het probleem?

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2011 - 14:13

Proost.

Yggdrasil
Yggdrasil17 jan. 2011 - 14:13

En dan nog blijven beweren dat er geen handel bestaat in donor-organen.

2 Reacties
flipse2
flipse217 jan. 2011 - 14:13

Klets niet, dit heeft niets met handel te maken. Je snapt helemaal niet hoe eurotransplant werkt.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2011 - 14:13

Neo's.... : ((((