Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland Roofstaat en de zweepslagen van Typhoon

  •  
15-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
In zijn nieuwe clip kroop rapper Typhoon in de huid van een tot slaaf gemaakte uit het koloniale tijdperk. Maandagavond werd de clip, behorend bij het nummer We zijn er gepresenteerd tijdens de presentatie van het boek Roofstaat , in het Amsterdamse Paradiso.
‘Ik wist zelf nog niet veel over mijn voorgeschiedenis. Daar wilde ik wel iets mee doen op mijn album. Toen ik mij erin ben gaan verdiepen, werd ik allereerst boos. Na die boosheid wilde ik kijken naar een manier om die verantwoordelijkheid samen te delen met een nieuwe generatie. De clip is een geweldige aanvulling.’
Om de gruwelijkheden die de tot slaaf gemaakten moesten ondergaan goed in beeld te brengen – iets waar volgens de rapper zelf altijd te zacht mee wordt omgesprongen – koos hij voor een wel zeer drastische aanpak: de zweepslagen die Typhoon in de clip krijgt zijn echt. Eerder legde Typhoon te gast bij Humberto Tan uit dat die foltering een artistieke keuze was, een die nodig bleek om het verhaal realistisch te kunnen vertellen.
Roofstaat Het boek Roofstaat werd geschreven door Ewald Vanvugt en kwam onder andere samenwerking met platenlabel TopNotch tot stand. In het 786 pagina’s tellende boek gaat het uitvoerig over het opiumfortuin van de Oranjes, de roofschatten uit voormalig Nederlands Indië, de dubieuze reputaties van zeehelden en uiteraard ook het Nederlandse aandeel in de slavenhandel. Punten die momenteel onderbelicht worden tijdens kunstexposities en geschiedenislessen op scholen.
Over die geschiedenis van Nederland zegt Vanvugt zelf:
"Om meer begrip voor elkaar te krijgen, zullen we meer van elkaar moeten weten. Dat begint met de jeugd en het onderwijs. Het koloniale tijdperk is zo bepalend. De verschillen tussen rijk en arm in de wereld liggen hieraan ten grondslag. Praten over één zwarte bladzijde? Er zit niet eens een witte tussen."
Bron: 3voor12

Meer over:

kunst, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.