Joop

'Nederland oogst wat het zaait'

  •  
07-07-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
denhaag-13-2
Foto's en opinie van de rellen in de Haagse Schilderswijk: Nederland krijgt zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen
Fotograaf Geronimo Matulessy was vorige week aanwezig in de onrustige Haagse Schilderswijk. Hierbij niet alleen zijn foto’s maar ook een relaas over wat er door hem heenging.
Donderdagavond op vrijdagochtend besloot ik een kijkje te nemen in de Haagse Schilderswijk, waar het na de dood van Mitch Henriquez zeer onrustig was en meerdere rellen zijn geweest. Honderden demonstranten uitten hun frustraties nadat de politie en justitie hen onrechtvaardig behandelde. De dood van Mitch is één van de vele druppels die de emmer heeft doen overlopen. Er is in een week tijd veel over geschreven en gezegd, de hamvraag blijft: ‘Hoe nu verder?’
denhaag-4
Dat racisme diep geworteld is in onze samenleving is een vaststaand gegeven. Ik, als donkere Molukse jongeman, ondervind dit vrijwel wekelijks. Het is lastig om constant te moeten vechten voor je bestaansrecht in een land dat in feite mijn geschiedenis niet accepteert. Men vraagt wel om mijn volledige medewerking in alle opzichten maar lijkt de eigen plichten te verdoezelen. Gefrustreerd voel ik me als ik zie hoe mijn blanke vrienden netjes worden bejegend en er met twee maten wordt gemeten.
Ik voel de pijn en frustraties van de jongeren die zich in grote getallen rondom het Hobbemaplein hebben opgehouden. Zonder dat ik geweldplegingen binnen hun eigen gemeenschap goedkeur. Zo sprak ik een Turkse snackbareigenaar, wiens ruiten meerdere malen zijn ingegooid. Hij is niet te spreken over deze acties en begrijpt niet dat ze zijn zaak vernielen.
Er heerst bijna een soort van schuldgevoel bij me wanneer ik mijn camera optil en een foto van de demonstranten wil maken. Het is echter mijn plicht om vast te leggen wat er feitelijk gebeurt. Dat de gevestigde media mijn beelden negeren is wederom opvallend te noemen. Te kritisch omdat ik mijn mening verkondig die niet naadloos aansluit op die van hen?
Ook de benadering van de agenten die avond is discutabel, je voelde de nare blikken en aparte vragen over mijn aanwezigheid. ‘Wat moet jij hier?’, een paranoïde/overspannen blik in hun ogen. Zodra ze mijn camera zagen waren ze ‘opgelucht’ en mocht ik verder lopen, andere fotografen hadden zichtbaar geen of minder last van dat wantrouwen. 
denhaag-9
Het zijn niet alleen de Haagse jongeren die zich benadeeld voelen. Door heel het land hoor je geluiden over hardnekkige, institutionele vormen van racisme en discriminatie. Logisch dat het protest nu losbarst in alle hoedanigheden. Wie neemt in dit land de verantwoordelijkheid om iets te veranderen aan het bewustzijn dat is gecreëerd sinds 9/11 en waardoor met name moslims structureel in een negatief daglicht worden gezet? Op onze zogenaamde leiders hoeven wij niet te rekenen, die roepen in koor dat er nog harder opgetreden moet worden tegen, in hun ogen, ‘straattuig’. Nederland krijgt nu met deze ongeregeldheden zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen. Ik roep niet op tot meer geweld, maar in de kern begrijp ik de woede en frustraties. Het is hypocrisie ten top om met dubbele standaarden te werken.
Wie de frustraties niet serieus neemt en wil bagatelliseren is in mijn ogen even schuldig als zij die zich hardop minachtend uitlaten over ‘buitenlanders’. Het land staat op scherp en er is een patstelling ontstaan door de houding die ik hierboven heb beschreven. Ik sta er niet van te kijken als dit niet bij een incident blijft. Weet in ieder geval dat ik geen verschil zie tussen Mark Rutte, Jozias van Aartsen, Lodewijk Asscher en Geert Wilders. De politiek staat verder af van de burgers dan ooit tevoren.
Een pasklaar antwoord op dit vraagstuk heb ik niet. Louter en alleen geweld is en mag niet de oplossing zijn, uiteindelijk zal het verstand in dienst van rechtvaardigheid moeten zegevieren. Zet de strijd zich voort of dooft de vlam langzaam weer in de harten van de strijdbare demonstranten?
denhaag-25
denhaag-27-3
denhaag-27
denhaag-16
denhaag-21
denhaag-3
.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

JStokx
JStokx7 jul. 2015 - 13:29

Hoe vaak worden deze rellen nog goed gepraat? Op veel video's zijn rellende jongeren te zien die meer lol lijken te hebben in het beledigen van agenten en het slopen van spullen dan dat ze 'protesteren'.

MollySweet
MollySweet7 jul. 2015 - 13:29

Overtrokken en dramatisch stukje, met als meest hilarische: 'Het land staat op scherp'. Heb ik echt lekker hard om gelachen. Man, schei uit, het land staat niet op scherp, er zijn wat relletjes. Er worden wel heel veel dingen overdreven door heel veel mensen de laatste tijd, zeg. Maar NL krijgt z'n karma uitbetaald? Hee, spreek voor jezelf, ik krijg niks uitbetaald en zie ook niet waarom dat wel zou moeten. Niet zo dramatisch doen, zou ik zeggen: in overdrijving van de feiten heeft nog nooit een oplossing gelegen. En dat zoek je toch: een oplossing? Wees dan niet zo theatraal, maar deal met de feiten. Lijkt me een stuk zinniger.

Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

De gebeurtenissen van laatste een jaar leiden naar meer politieke bewustwording onder vooral migranten jongeren. Dat is natuurlijk een heel ander soort politiek dan van establishment te verwachten is of de populisten trachten te opbouwen. Een welkome ontwikkeling. Want dat zal voorkomen dat sektes zoals IS en andere extreem rechtse en religieuze groeperingen kunnen de jongeren misleiden. Maar ook krijgen die jongeren dankzij deze bewustwording grijp op de gebeurtenissen rondom zich en kunnen adequaat reageren. Een van die gebeurtenissen is de breed functioneel aanwezige racisme in Nederland. Een racisme die moeilijk te constateren valt bij individuele blanken, maar teistert heel leven van migranten jongeren. Het begrip “Institutioneel racisme” krijgt langzaam zijn plaats in de onthullingen betreft de misstanden van blanke meerderheid in Nederland (en het westen hopelijk). Langzaam komt tijd dat de invulling daarvan nog duidelijker naar voren komt, zodat de migranten kunnen inzien dat zij onder een door en door op eigen superioriteit gebaseerde cultuur en erfgoed leven, waarin amper plaats is voor gekleurde en niet blanke mensen en culturen. Zelfs compleet assimileren (wat in feite niet mogelijk is – men kan niet eigen kleur ontkennen) helpt niet om onder de uitsluitingsmechanisme te komen. Hopelijk gaan we binnenkort nog meer aanvullingen te zien over hoe deze institutionele racisme tot stand is gekomen en hoe die in praktijk werkt; gewoon toegankelijk voor gewone mensen.

Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

'Nederland oogst wat het zaait' Treffend titel en mooie foto's. Je tekst was eigenlijk overbodig!

123456zeven
123456zeven7 jul. 2015 - 13:29

Alleen stervelingen hebben karma. Stel dat Nederland niet meer zou bestaan, hoe zou het dan moeten terugkomen? Als België?

BlowingBubbles
BlowingBubbles7 jul. 2015 - 13:29

De anti Nederland hetze begint een beetje bespottelijk te worden. Alsof er een groeiende de groep verwende kinderen zich begint te roeren. Pubertjes die vinden dat alles en kedereen tegen hen is. Ik herken het geschetste beeld niet en ervaar de politie op momenten dat ik ermee geconfronteerd wordt als uiterst professioneel en behulpzaam.

zweistein
zweistein7 jul. 2015 - 13:29

In feite zijn Surinamers, Molukkers, en andere Indonesische Nederlanders die hier vanaf WO2 wonen, het slachtoffer van de ongeremde immigratie uit Marokko en Turkije. Die laatste immigratiegolf heeft ertoe geleid dat de Nederlanders, en met name de politie, het niet meer trekken, en daardoor racistisch zijn geworden.

hvwrd
hvwrd7 jul. 2015 - 13:29

Uw foto van de moslimdame die gefouilleerd werd bij de HTM bus is op onder andere Twitter wel behoorlijk ge/misbruikt door ophitserstjes trouwens.

LisanneW
LisanneW7 jul. 2015 - 13:29

"Foto's en opinie van de rellen in de Haagse Schilderswijk: Nederland krijgt zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen" Ahh wat erg, Nederland heeft het dus allemaal gedaan. Het rel tuig is dus heel erg gepest, daarom doen ze zo. Misschien moeten we ze een grote financiele compensatie geven voor al die verschrikkelijke jaren van pesterijen.

OlavM
OlavM7 jul. 2015 - 13:29

Citaat: "Wie de frustraties niet serieus neemt en wil bagatelliseren is in mijn ogen even schuldig als zij die zich hardop minachtend uitlaten over 'buitenlanders'." Precies. En prachtige, rake foto's, Geronimo Matulessy!

RoBru
RoBru7 jul. 2015 - 13:29

"Er heerst bijna een soort van schuldgevoel bij me wanneer ik mijn camera optil en een foto van de demonstranten wil maken." Echt? "Dat de gevestigde media mijn beelden negeren is wederom opvallend te noemen. Te kritisch omdat ik mijn mening verkondig die niet naadloos aansluit op die van hen?" Echt? "Nederland krijgt nu met deze ongeregeldheden zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen." Echt? Geronimo, wellicht ben je een goede documentaire fotograaf. Enkele foto's van je vind ik mooi: sprekend, mooie contrasten en mooie compositie. Maar laat alsjeblieft de bijschriften of de duiding over aan anderen. Dit larmoyante geraaskal geeft 'slachtofferdenken' een geheel nieuwe dimensie. En het grootste probleem is dat reële gevallen van discriminatie door publieke gezagsdragers of instituties door dit geschreeuw ook niet meer aan bod komen. Racisme is reëel, en zal blijven bestaan, hoe jammer ook. Daar aandacht op vestigen is belangrijk en kan mensen wijzen op hun eventuele vooroordelen. Goed werk. Dit gedoe doet er echter afbreuk aan, net als het geraas rond Zwarte Piet...

Silvio Dante
Silvio Dante7 jul. 2015 - 13:29

How people treat you is their karma; how you react is yours.- Wayne Dyer

Ikkyu
Ikkyu7 jul. 2015 - 13:29

Inderdaad Karma: als je geen enkele vorm respect toont voor gezag, agenten uitscheld en beschimpt, geen manier hebt meegekregen in je opvoeding, dan kan men verwachten dat je weinig respect terugkrijgt. Het is ondertussen meerdere malen aangetoond dat 1. Er geen enkel bewijs is dat de dood van Henriquez een oorsprong heeft in racisme. 2. De rellen voornamelijk zijn aangestookt en aangespoord door extremisten van de AFA en andere beroepsquerelanten. 3. De meeste schilderswijkers zich er niet eens mee bemoeit hebben. 4. De meeste jongeren die meededen geen moer geven om de doelstelling van de AFA maar slechts uit waren op een lekker potje zomeravondrellen. Iedereen heeft dat nu wel door dus als je dingen gaat lopen roepen als 'het land staat op scherp' ben je ben niets minder bezig dan oproepen tot nog meer rellen en haatzaaierij.

Machielse2
Machielse27 jul. 2015 - 13:29

" institutionele vormen van racisme en discriminatie" Ik denk dat er weinig landen zijn waar minderheden het zo goed hebben als hier. Wordt zoveel gepamperd met allerlei idiote subsidies. Ik ben dat racisme roepen echt een beetje zat. Ik denk dat eerder deze jongeren oogsten wat ze zaaien. In plaats van de schouders ophalen, tot tien tellen en laten zien dat de vooroordelen ongelijk hebben bevestigen deze jongeren de vooroordelen keihard. Heel Nederland denkt nu weer ach moet je zien wat die jongeren van niet westerse origine flikken.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 jul. 2015 - 13:29

'Wie de frustraties niet serieus neemt en wil bagatelliseren is in mijn ogen even schuldig als zij die zich hardop minachtend uitlaten over 'buitenlanders'.' Zo denk ik er ook over. Op alle gebied. Mooie foto's die een sinistere sfeer uitademt. Bedankt.

Voice
Voice7 jul. 2015 - 13:29

'Nederland oogst wat het zaait' schrijft deze columnist. Verder schrijft ie dat; Nederland krijgt zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen." Het is maar net wie zijn/haar karma nu te zien valt. Ik zou kunnen schrijven, onze medelanders die jarenlang onze goedheid hebben misbruikt, door fraude, geweld, intimidatie, zielig doen, discriminatie enz. enz. krijgen nu hun karma betaalt. Maar dan begint het gesteggel gelijk alweer wie of wat was er eerder, zij of wij. Ik zie wel waar het schip gaat stranden.

1 Reactie
Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

Ik zie niet dat de gekleurde mens in Nederland elke dag dikker worden, de dikke onderbuik komt voort enkel onder blanke geldwolven. Maar toch…. In moeilijke tijden kan men begrijpen aan wie moeten ze vertrouwen, zoals nu. Nooit aan een vreemde cultuur zich overgeven. Blijf je zelf, dan heb je tenminste je waardigheid. Dat moet de handvest voor elke migrant zijn, tot tegendeel bewezen is! Ik zie ook waar de schip naartoe gaat, direct naar plantages.

PocoPoco
PocoPoco7 jul. 2015 - 13:29

"Dat racisme diep geworteld is in onze samenleving is een vaststaand gegeven. Ik, als donkere Molukse jongeman, ondervind dit vrijwel wekelijks." Waar kom jij eigenlijk? Ik, als donkere Indische jongeman, ondervind dit helemaal niet wekelijks, zelfs niet maandelijks. Ik ben daar heel benieuwd naar. Even een snelle peiling onder mijn directe collega's: nog een indo (zeer donker), een Surinamer en een Chineze (ok en 2 blanken of witten zoals dat hier gezegd wordt). We zelf kunnen allen niet jouw beeld van de Nederlandse samenleving onderschrijven.. Zie je achter elke boom een beer of hoe zit dat? Ik ga overigens niet ontkennen dat er geen racisme of discriminatie bestaat in Nederland, we leven uiteraard niet in een ideale wereld. Maar dat gezeik dat Nederland in en in rasistisch is wordt vermoeiend. Ga maar eens even in Indonesië kijken met een zwarte vriend. De "monyet hitam" vliegt je zo wat om de oren. Voor de niet bahasa sprekers: "zwarte aap".

3 Reacties
hvwrd
hvwrd7 jul. 2015 - 13:29

"Ik ga overigens niet ontkennen dat er geen racisme of discriminatie bestaat in Nederland" ik heb zo het vermoeden dat u of het woordje 'niet' of het woordje 'geen' teveel gebruikt heeft ;-) ;-)

Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

Als men de handlangers en bedieners van slavenhandelaren had gevraagd naar de schuldige, die was zeker niet de meester maar op de vlucht geslagen slaaf. Zijn eigen positie kwam nooit ter discussie, in kleur was hij bij slaven, en in de kleur van zijn denken bij de meesters. Nu in Nederland is dat niet anders. Onder de instituties werken ook vele kleurlingen die gewoon op werkvloer zich de maatjes voelen van de blanken. Terwijl de instituties generatie tot generatie hen een kleurling ziet, op huid en op hun bestaan. Dat sommigen er geen moeite mee hebben was al lang bekend, als sinds slavernij.

ZafferY
ZafferY7 jul. 2015 - 13:29

zo is het.. ik deel zowel je mening als je ervaringen. Dat slachtoffer gedrag komt mijn neus uit. Maar het valideren van dat gedrag ook.

SvenHoek
SvenHoek7 jul. 2015 - 13:29

"bewustzijn dat is gecreëerd sinds 9/11 en waardoor met name moslims structureel in een negatief daglicht worden gezet? " Aha dus de cijfers van met name marokanen mbt criminaliteit, schoolverlaters, uitkeringsgerichtigden, jodenhaat, afwezigheid bij Charlie betuiging & aanwezigheid bij anti-israel betogingen zijn allemaal te danken aan de beeldvorming sinds 9/11? Zelfreflectie = nul. U doet overkomen of alles de schuld van de ander is en miskent hierin elke eigen verantwoording. Gelukkig weten steeds meer 'minderheden' ook een ander geluid te laten horen: spreek je eigen gemeenschap aan op hun wangedrag en trek de discriminatie kaart pas als er sprake van is. Geen agent die een negatief beeld creeërt over marokaanse probleemjongeren, dat doen ze toch echt zelf. Geen Nederlander die zegt dat alle moslims klote zijn, in tegendeel. U verwart echter kritiek op de groep die het verpest met kritiek op de totale groep.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose7 jul. 2015 - 13:29

Dus op basis van de cijfers is geweld, intimidatie en treiterijen per definitie toegestaan tegen iedere Marokkaan, moslim en allochtoon. Het lijkt er op dat je discriminatie en racisme goed aan het praten bent. Mensen beoordelen op basis van hun etniciteit. Maar ik kan het natuurlijk mis hebben over je. Maar leg dan eens uit hoe je het wel bedoeld Er is wel degelijk een bewustzijn gecreëerd waarin het normaal is om racistisch te zijn bij de politie en het normaal is om geweld te gebruiken tegen allochtonen. Het normaal is om allochtonen en Marokkanen in het bijzonder te treiteren. Dan kan je met allerlei cijfertjes aankomen hoe slecht allochtonen het doen op de arbeidsmarkt, criminaliteit en onderwijs maar eigenlijk praat je dan het racistische en gewelddadige gedrag van de politie goed. In onze westerse samenleving is iedereen verantwoordelijk voor het eigen gedrag. Laten we allochtonen dan ook zo behandelen. Dus niet Mohammed om de hoek aanspreken wat Achmed in Amsterdam heeft gedaan. Dus ook niet vragen of allochtonen hun eigen gemeenschap aanspreken (hoe zouden ze dat uberhaupt moeten doen)

pakmelk
pakmelk7 jul. 2015 - 13:29

"oogst wat gezaaid is" Goed, wat is er zoal gezaaid in het verleden? 1) ongebreideld massaimmigratie toestaan. 2) snoepreisjes voor probleemjeugd 3) talloze programma's ter stimulering van allochtonen 4) 'positieve' discriminatie 5) ect ect ect.. en als dank krijg je rellen? Wel, dan is er slechts 1 antwoord: mixen van culturen werkt niet.

2 Reacties
longlivemokum
longlivemokum7 jul. 2015 - 13:29

Niet in Veldhoven misschien, beste meneer Edwin Manders, maar in Amsterdam wel hoor, tot nu toe, gelukkig maar!. Wij zijn over het algemeen misschien wat afstandelijker dan Veldhovenaars maar aan de andere kant, misschien ook wat meer tolerant en meer ruimdenkend, denk ik.

Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

Het is wel de vraag, hoewel die migrantengroepen bv in Irak en Syrië elkaar in oorlogvelden bestrijden kunnen hier met elkaar omgaan, zonder op straat het uitvechten, maar de Hollander voelt op elke stap dat hij niet kan samen leven met een migrant. Ik hoop de Hollander kan die vraag ooit zelf gaat beantwoorden. Jij kan het beste de geschiedenis omdraaien, gebruik je ook over slavernijverleden en hollandse kolonialisme hetzelfde richtlijnen? Hollander zal nooit een cent ergens stoppen als er geen twee cent uit komt. Dat geldt ook voor migranten in dit land, maar ook slavenhandel, kolonialisme en nu EU.

BasVV
BasVV7 jul. 2015 - 13:29

Toch grappig. Zo zat ik met een Molukse man in een ziekenhuis. Tsja. Voor je het weet zit je daar. We raakten aan de praat. Zijn dochter werd zes en dat moest natuurlijke gevierd worden. Maar hij zat maar in dat ziekenhuis. We hadden een gesprek over schoolkeuzes. Je kunt er maar vroeg genoeg bij zijn. Ik zei toen dat als de ouders genoeg met kinderen praten en ze ook een beetje leren tellen er niets aan de hand was. Tot mijn stomme verwondering reageerde hij dat hij echt een nederlander is. Ik reageerde dat hij natuurlijk een nederlander is. Daarna ging het gesprek prettig voort. Maar naderhand bedacht ik. Waarom twijfelde hij aan mijn oprechte interesse als nederlander.

1 Reactie
Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

Een kleurling wegwijzen terwijl die niet erom gevraagd heeft! Het is niet je schuld, dat ligt in je cultuur, die voor je dood normaal is maar voor de ander probleem veroorzaakt. En dat hebben ze keer op keer ervaart. Jij zegt het ook: “mijn oprechte interesse als nederlander.”

juliusvold
juliusvold7 jul. 2015 - 13:29

Laat ik er eens wat zaken uitlichten: Honderden demonstranten uitten hun frustraties nadat de politie en justitie hen onrechtvaardig behandelde. >> Nonsens. Het waren hoofdzakelijk jongeren die uit waren op rellen. Dat racisme diep geworteld is in onze samenleving is een vaststaand gegeven. >> Een dergelijk statement dien je hard te maken met controleerbare feiten en dat doet de ateur niet. Een persoonlijke ervaring kun je natuurlijk niet extrapoleren naar 'de hele samenleving'. Ik voel de pijn en frustraties van de jongeren die zich in grote getallen rondom het Hobbemaplein hebben opgehouden. Zonder dat ik geweldplegingen binnen hun eigen gemeenschap goedkeur. >> Dat zou er nog eens moeten bijkomen! Ook de benadering van de agenten die avond is discutabel, je voelde de nare blikken en aparte vragen over mijn aanwezigheid. >> Gezien de gebeurtenissen, is het niet zo vreemd dat de politie onder hoogspanning stond. Het zijn niet alleen de Haagse jongeren die zich benadeeld voelen. Door heel het land hoor je geluiden over hardnekkige, institutionele vormen van racisme en discriminatie. >> Ik hoor die eigenlijk niet zo vaak. Kan de auteur dit onderbouwen? waardoor met name moslims structureel in een negatief daglicht worden gezet? >> Maar dat heeft niets met racisme te maken. Op onze zogenaamde leiders hoeven wij niet te rekenen, die roepen in koor dat er nog harder opgetreden moet worden tegen, in hun ogen, 'straattuig'. >> Tja, mensen die willens en wetens zaken vernielen valt onder categeroe 'straattuig'. Nederland krijgt nu met deze ongeregeldheden zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen. >> Een probleem los je niet op door de drama queen uit te gaan hangen. Ik roep niet op tot meer geweld >> Dat zou er nog eens moeten bijkomen! Het land staat op scherp en er is een patstelling ontstaan door de houding die ik hierboven heb beschreven. >> Kom. Dat valt allemaal wel mee. Ik sta er niet van te kijken als dit niet bij een incident blijft. >> Ik wel. Het is namelijk een incident en er is op geen enkele manier aangetoond dat de dood van Mitch een racistische component had. De politiek staat verder af van de burgers dan ooit tevoren. >> Ach, dat hoor ik al 50 jaar.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo7 jul. 2015 - 13:29

Leuk om met uw eigen woorden commentaar op uw eigen woorden te geven: 1. Nonsens. Het waren hoofdzakelijk jongeren die uit waren op rellen. Een dergelijk statement dien je hard te maken met controleerbare feiten en dat doet de Julius niet. 2. Gezien de gebeurtenissen, is het niet zo vreemd dat de politie onder hoogspanning stond. Kom. Dat valt allemaal wel mee. 3e. Het is namelijk een incident ....... de dood van Mitch ......... Een dergelijk statement dien je hard te maken met controleerbare feiten en dat doet Julius niet.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 jul. 2015 - 13:29

Ik vind dat u zich heel veel moeite getroost om dit waardeloze flutstuk dat aan elkaar hangt van zelfmedelijden te becommentariëren. Waarvoor hulde! Nederland oogst wat het zaait? Als je dat echt meent hoor je hier wat mij betreft niet thuis en ben je sowieso geen serieuze gesprekspartner.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 jul. 2015 - 13:29

''Ik, als donkere Molukse jongeman, ondervind dit vrijwel wekelijks.'' Zou het mogelijk zijn dat u zich regelmatig gediscrimineerd voelt omdat omdat u zich kennelijk wenst te onderscheiden getuige bovenstaande uitlating? Of bent u geen Nederlander?!

1 Reactie
Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

Hahaha, hoe meer in kleuren gelovige zich presenteren, hoe meer de foute boel te voorschijn komt. Jij denkt eigenlijk dat Nederland = blank, en wie zich daarmee niet associeert hoort dus er niet bij. Een Moluks is niet meer of minder dan een Brabander of Fries. Dat ben jij die er kleuren verschil uit haalt en niet de schrijver. En waar de kleuren rol spelen begint de discriminatie niet bij Nederlanderschap. Dus hij heeft de werkelijk goed begrijpen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2015 - 13:29

"Nederland krijgt zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen" Het lijkt wel satire, wat een lachwekkende onzin. Je zult maar zo'n wereldbeeld hebben. Veel succes met je leven, misschien heeft Satudarah nog een plekje voor je.

1 Reactie
neutralist
neutralist7 jul. 2015 - 13:29

Inderdaad een hilarische uitspraak.

kassakijker73
kassakijker737 jul. 2015 - 13:29

"Ook de benadering van de agenten die avond is discutabel, je voelde de nare blikken en aparte vragen over mijn aanwezigheid. 'Wat moet jij hier?', een paranoïde/overspannen blik in hun ogen. Zodra ze mijn camera zagen waren ze 'opgelucht' en mocht ik verder lopen, andere fotografen hadden zichtbaar geen of minder last van dat wantrouwen. " Ik denk dat je hier prima beschrijft hoe je in je hoofd denkbeeldig racisme zoekt, maakt en aan jezelf bevestigt.

1 Reactie
Micio2
Micio27 jul. 2015 - 13:29

Dat is precies wat er aan de hand is.

PaddyPower
PaddyPower7 jul. 2015 - 13:29

F Bidar, di 07 juli 2015 18:52 in reactie op Poco Loco Reageer op F F "Als men de handlangers en bedieners van slavenhandelaren had gevraagd naar de schuldige, die was zeker niet de meester maar op de vlucht geslagen slaaf. Zijn eigen positie kwam nooit ter discussie, in kleur was hij bij slaven, en in de kleur van zijn denken bij de meesters. Nu in Nederland is dat niet anders. Onder de instituties werken ook vele kleurlingen die gewoon op werkvloer zich de maatjes voelen van de blanken. Terwijl de instituties generatie tot generatie hen een kleurling ziet, op huid en op hun bestaan. Dat sommigen er geen moeite mee hebben was al lang bekend, als sinds slavernij." U weet dat er in de VS (en daarbuiten) ook zwarte slavenhouders waren?

1 Reactie
Sardar2
Sardar27 jul. 2015 - 13:29

En ik weet dat het noorden van VS was niet opgebouwd op slaven economie, wat in zuiden wel het geval was. Daarom zie je dat in zuiden van VS nog steeds de oude roem nog in ere word gehouden! Dat heet institutionele racisme / apartheidsdenken. In Nederland en economisch rijke Europese landen hebben min of meer hetzelfde instituties mede op basis van kolonialisme en slavernij tot stand gekomen. Daarom zie je dat zij nog steeds assimilerend en discriminerend werken.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2015 - 13:29

"'Nederland oogst wat het zaait'" Ik denk dat juist de allochtonen oogsten wat een aantal van deze relschoppende losers al die jaren hebben gezaaid, men schiet zich zo in eigen knieschijf en schaadt de wankele reputatie die veel allochtonen al amper hadden. Vergeet niet dat de autochtone Nederlander nog steeds gewoon in de meerderheid is, gelukkig maar als ik de Schilderswijktaferelen zie. Grote kans ook dat je mogelijk toekomstige werkgever ook gewoon een autochtoon is, de makelaar die je mogelijk een huis wil verkopen/verhuren ook, etc. Ik zou de autochtoon nog maar even te vriend houden is mijn advies aan al die gefrustreerde doorgesnoven allochtonen want die kaaskop heeft nog steeds veel meer in de melk te brokkelen in dit land, hou zee!

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose7 jul. 2015 - 13:29

Het is ook geen oorlog tegen autochtonen? Hoe kom je daar nou weer bij? Of is dat misschien wat je graag ziet?

kapitanlaipose
kapitanlaipose7 jul. 2015 - 13:29

Het is natuurlijk makkelijk om de rellende jongeren af te doen als relschoppers zonder enig (maatschappelijk) doel. Dat ze het puur om het rellen ging. Dan hoeven we ook niet na te denken over allerlei factoren die op de achtergrond spelen. Dan kunnen die jongeren gecriminaliseerd worden en hoeven we het niet meer te hebben over het maatschappelijk issue waar het om draait "racisme en geweld door de politie" Terwijl verschillende mensen uit de Schilderswijk aangeven dat de politie gewelddadig en racistisch is schuiven velen hier deze meningen ter zijde omdat het niet in het wereldbeeld past. Wordt afgedaan als slachtofferschap of gewoonweg liegen. Is de mening van allochtone Schilderwijkers dan zo onbelangrijk??? Het recente promotieonderzoek van antropoloog Mutsaers wordt heel simpel weggewuifd. https://www.politieacademie.nl/overdepolitieacademie/nieuws/Paginas/Politie-vatbaarder-voor-discriminatie-door-ontbureaucratisering.aspx Welk wereldbeeld is zo halsstarrig dat een onderzoek als die van Mutsaers (en ook de onderzoeken van Cankaya) weg worden gewuifd??? Amnesty International geeft aan dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie. Welk wereldbeeld ligt hier aan ten grondslag dat dit door reageerders ter zijde wordt geschoven??? Ook nu geef een columnist aan die aanwezig was wat de sfeer en houding was van de politie. Ook zijn mening word weggewuifd als onzinnig. Hoever moet je dan in je witte cocon zitten als je maar constant dingen wegwuift omdat het niet in je belevingswereld past.

2 Reacties
hvwrd
hvwrd7 jul. 2015 - 13:29

Is het cocon van iedereen wit dan ?

Machielse2
Machielse27 jul. 2015 - 13:29

Tuurlijk maakt de politie zich schuldigen aan discrimineren. Discrimineren is toch het maken van onderscheid op kenmerken? Het is toch logisch dat bejaarde vrouwen minder gecontroleerd worden dan jonge mannen van niet westerse afkomst. Als een groep statistisch gezien vaker de fout in gaan dan zou deze groep statistisch toch ook vaker gecontroleerd moeten worden (=discriminatie). Het is niet anders.

GingerTed
GingerTed7 jul. 2015 - 13:29

Zéér opvallend verschil met de verslaglegging van het gebeuren waarvan fotograaf Gerononimo Matulessy de foto's nam te vinden op de site van het zeker niet rechtse of conservatieve VICE: "Fotograaf Geronimo Matulessy ging gisteravond de Haagse Schilderswijk in om vast te leggen waar er nou precies om gereld werd, bij het Hobbemaplein. De sfeer was agressief. In de loop van de avond verzamelde zich een grote groep mensen op het plein, en auto's toeterden zo nu en dan om de menigte op te jutten, soms met succes. Een ordedienst van jongens uit de Schilderswijk moest zorgen voor wat rust, maar ondanks hun inspanningen konden ze niet alle onrust voorkomen. Tegen middernacht vlogen de eerste projectielen richting politie, die in enorme getalen was uitgerukt. Al snel greep de ME in, waardoor de demonstranten geen schijn van kans hadden om zich te hergroeperen voor acties. Zo'n honderd demonstranten konden geen kant op en werden daardoor geboeid in door politie bestuurde stadsbussen afgevoerd. Rond half twee was het plein weer zo goed als schoongeveegd. Een Turkse snackbareigenaar vertelde Geronimo dat hij wilde vertrekken uit de Schilderswijk. "De jongeren werken niet, hangen op straat en hebben geen opvoeding. Ze hebben al drie keer ingebroken en ik ben een keer bedreigd door een groep van ongeveer 45 jongeren, waardoor ik een mes moest trekken. Ik wacht tot mijn zoon groot genoeg is en dan vertrek ik uit Nederland. Waar zijn hun ouders? Weten ze trouwens wel waarvoor ze demonstreren?"" .... Hier op Joop verandert de blijkbaar veel beter op de hoogte zijnde Geronimo uit de provinciestad Apeldoorn afkomstig dat geweld door Schilderwijkers zelf als bedreigend en verwerpelijk ervaren wangedrag in een verhaal ten gunste van deze volgens hemzo "onterecht" behandelde en daarom "begrijpelijk" rellende jongeren. http://www.vice.com/nl/read/geronimo-matulessy-schilderswijk-289 Zeg nou zelf...

1 Reactie
SvenHoek
SvenHoek7 jul. 2015 - 13:29

Scherp gezien. al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel

pietdezwart
pietdezwart7 jul. 2015 - 13:29

Wat me het meest deprimeert aan uw stuk is de machteloosheid die u uitspreekt. De machteloosheid die lijdt tot geweld omdat dit de enige taal is die men, volgens u, schijnt te begrijpen. Ik persoonlijk sta lijnrecht tegenover de dingen die u beweert en toch voel ik diezelfde machteloosheid. De enorme migratiestroom die Europa overstroomt. 15.000 moskees in heel Europa in minder dan 30 jaar. Dat is een indrukwekkend getal, dat alleen te vergelijken is met de snelle bouw van kerken in vroegere gekolonialiseerde gebieden. Ik begin langzamerhand ook het gevoel te krijgen dat geweld het enige is dat men begrijpt. Ziet u waar deze manier van denken naar toegaat? De kruik gaat zolang te water tot zij barst, maar vergis u niet meneer Matulessy, dit geldt voor beide kanten. U dreigt met Nederland oogst wat het zaait? Ik zeg u twee wereldoorlogen zijn niet voor niets in Europa begonnen op min of meer dezelfde nationalistische wijze. Als de Europese kruik barst explodeert de wereld mee en er komen steeds meer barsten in de Europese kruik. Ik neem aan dat U hier niet op uit bent net als ik. Dus als iedereen kalmeert en vriendelijkere woorden gebruikt schieten we al een stuk op. Bedreigingen helpen niet echt mee. Of we doen het samen of we exploderen samen.

1 Reactie
neutralist
neutralist7 jul. 2015 - 13:29

Mooi gezegd Piet!

KoningPruts
KoningPruts7 jul. 2015 - 13:29

"Nederland krijgt zijn karma betaald voor al die jaren van treiterijen, pesterijen, racisme, discriminatie en het criminaliseren van allochtonen" Helemaal koe-koek. Mensen komen hier of worden hier geboren, krijgen alle kansen van de wereld, weigeren in te burgeren en enkel binnen eigen communities te socialiseren. Leren hierdoor te taal niet en komen moeilijker aan de bak. Zijn daarnaast oververtegenwoordigd in de criminaliteit en krijgen daarom een stigma mee, ONDANKS alle pogingen die mensen doen om dit stereotype enigszins te beperken. En "Karma" is dat het stereotype dus weer eens dik en dwars bevestigd wordt door het zoveelste "kleine groepje dat het voor de rest verpest".

1 Reactie
ZafferY
ZafferY7 jul. 2015 - 13:29

Dat 'kleine groepje' is het nu voor ons allemaal aan het verpesten.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2015 - 13:29

"EU Security Head: “Political Islam” is the Future of Europe" http://www.infowars.com/eu-security-head-political-islam-is-the-future-of-europe/ Het zoveelste bewijs dat doormiddel van geconditioneerd politiek correcte indoctrinatie, wij bezig zijn om kritiekloos ons eigen graf te graven.

1 Reactie
zweistein
zweistein7 jul. 2015 - 13:29

En in het Nederlands: http://www.vrijechroniqueurs.nl/eu-buitenlands-beleid-chief-mogherini-de-politieke-islam-is-onderdeel-van-de-toekomst-van-europa/ Waarom wordt dat enge mens niet meteen op straat gezet?