Joop

Nederland niet het beste land voor vrouwen

  •    •  
10-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GCI300.jpg
Glazen plafond nog ferm op zijn plaats
Vorige week jubelden de media nog dat Nederlandse vrouwen de mannen op de arbeidsmarkt inhalen. Maar dat was niet helemaal terecht. Nederland haalt amper een voldoende als het gaat over de behandeling van vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een internationale inventarisatie van The Economist ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
In totaal onderzocht The Economist de situatie in 27 ontwikkelde landen. Gekeken is naar factoren als deelname aan het hoger onderwijs, participatie op de arbeidsmarkt, loon, kinderopvang, zwangerschapsverlof, aanmeldingen bij businessschools en het aantal vrouwen in hogere functies. Nederland komt met een score van 57,5 uit de 100 op een miezerig vijftiende plek, achter de Scandinavische landen, maar ook achter landen als Polen, Hongarije, Portugal en Slowakije. 
Op de website van The Economist is per factor te bekijken hoe de landen scoren. Nederland blijkt vooral slecht te scoren als het gaat om het opleidingsniveau, salaris en het aantal vrouwen in hogere functies. Betere scores haalt Nederland op het aantal vrouwen in het parlement en de kosten voor kinderopvang.
GlassCeilingIndex

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

CliffClavin1993
CliffClavin199310 mrt. 2014 - 13:50

Bestaat het glazen plafond eigenlijk wel? Is het inderdaad zo dat een 50% - 50% verhouding van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt een getrouwe afspiegeling is van wat er aan wensen onder de beroepsbevolking leeft? Gelijke beloning voor gelijke arbeid is een vanzelfsprekendheid, dat zeg ik er veiligheidshalve maar even bij. Maar hoe ver moet je gaan, in je ijver wat betreft gelijkheid tussen de seksen? Je kan in 'social engineering' ver gaan, in je ijver om het eerlijk te doen. Maar stel dat ondanks alle inspanningen en bewustmakingscampagnes die 50-50 ratio ook over 50 of 100 jaar maar geen werkelijkheid wil worden? We nemen zulke wensen eigenlijk als vanzelfsprekendheden aan; zijn ze dat ook? Je kan boos zijn op van alles en op iedereen als dat onverhoopt niet lukt... maar is die schuldtoewijzing terecht? ((Ik weet ook wel dat ik de knuppel in het hoenderhok gooi, mensen, maar ik hou nu eenmaal niet van 'received notions', dus: ideeën die zó algemeen aanvaard zijn en door zo ongeveer iedere moderne zelfbewuste, moderne burger uitgedragen worden, dat scepsis en twijfel al bij voorbaar zéér verdacht zijn.) Kritiek is van harte welkom, maar dan wel met een argument, te hier of te daar.

frederico
frederico10 mrt. 2014 - 13:50

Hoezo 'slecht' scoren? Wat is dat voor normatieve nonsense? Veel vrouwen kiezen ervoor om in deeltijd te werken. Kiezen ervoor tijd te nemen om kinderen in de wereld te zetten en ook nog op te voeden. Kiezen ervoor niet de ratrace te volgen. Wordt het niet eens tijd voor een heel andere benadering van deze cijfers? "Mannen nog steeds achtergesteld vergeleken met vrouwen: nog steeds meer werkuren per maand en nog steeds gemiddeld 3,7 jaar eerder dood".

TonNoort
TonNoort10 mrt. 2014 - 13:50

De grafiek is een gewogen gemiddelde van een 9tal aspecten waarop gemeten is. Hoe zwaar je de verschillende aspecten weegt kun je op de site instellen. Maar de 60% voor Nederland lijkt me betrouwbaar als uitgangspunt. Dat Nederlandse vrouwen laag scoren op opleidingsniveau, salaris en het aantal vrouwen in hogere functies is bedenkelijk, maar wel logisch, hoe lager je opleiding, hoe lager je salaris en een baan in het management kun je dan helemaal schudden. Het zegt veel over het ambitieniveau van vrouwen hier. Lekker makkelijk, zoek een vent met poen en na mij komt de zondvloed. Tot het misgaat en ze volkomen kansloos de bijstand in verdwijnt. Deze vrouwen kweken hun eigen afhankelijkheid en hun man helpt ze daarbij. Het excuus is natuurlijk dat ze voor de kinderen wil zorgen, zorgzaam als ze is, maar de werkelijke reden is dat ze voorde kinderen moet zorgen omdat die vent van haar niets anders wil of kan.

Zeddicus
Zeddicus10 mrt. 2014 - 13:50

Zo sinds wanneer is een lage opleiding slecht? Waarom moeten we verplicht allemaal hoog opgeleid zijn? Mijn vriendin heeft helemaal geen zin in een hoge opleiding en grote cariere, die wil graag voor de kids zorgen. Volgens de meeting is dat dus slecht? Goede meting, lekker betrouwbaar ook. Laat mensen zelf kiezen, en dring ze eens niks op.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 mrt. 2014 - 13:50

O.

itsme3
itsme310 mrt. 2014 - 13:50

Dit artikel haalt abusievelijk twee dingen door elkaar. De stelling van het eerste onderzoek is dat vrouwen tot een bepaalde leeftijd hun achterstand grotendeels of helemaal hebben ingelopen. De stelling van het Economist onderzoek hebben is dat alle vrouwen bij elkaar een achterstand hebben op mannen. Deze twee stellingen zijn niet in tegenspraak. Overigens, zolang Nederlanders het zielig voor een kind om het naar de kinderopvang te sturen en vrouwen (enook sommige mannen) het heerlijk vinden om in deeltijdbaantjes te werken zal de achterstand ook blijven bestaan.

[verwijderd]
[verwijderd]10 mrt. 2014 - 13:50

Vrouwen in Nederland werken massaal in deeltijd, en het logische gevolg daarvan is dat salarisontwikkeling en promoties dan ook langzamer gaan in vergelijking met full-time werkende mannelijke collega's.

1 Reactie
lembeck
lembeck10 mrt. 2014 - 13:50

In feite is dat een zorgwekkende, demografische ontwikkeling. Vrouwen moeten juist geprest worden om betere opleidingen te kiezen en vrouwen met leidinggevende capaciteiten moeten geholpen worden die ten volle te gaan benutten. Met goede opleidingen en gelijke, of desnoods gelijkwaardige kansen, moeten vrouwen in ons land hogerop kunnen komen. We moeten proberen van dat verduvelde Calvinisme af te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 mrt. 2014 - 13:50

Dat ze niet hoogopgeleid zijn is zeker ook weer de schuld van de mannen? Al de daaropvolgende genoemde slechte scores vloeien daar uit voort. Wel vreemd, studentensteden hebben in Nederland geloof ik meer vrouwelijker inwoners (nipt) en toen ik op de uni zat, bij een droge bedrijfskundige opleiding zou ik toch zweren dat het merendeel vrouw was. Blijkbaar de uitzondering op de regel maar volgens mij is doorstuderen een keuze, niet een selectie van een old boys network (mijn opleiding iig niet).

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 mrt. 2014 - 13:50

[Dat ze niet hoogopgeleid zijn is zeker ook weer de schuld van de mannen?] Waarom zou dit "de schuld van mannen" zijn? Waar haal je dat vandaan? Het is "de schuld" van hoe we de maatschappij inrichten. Dat gebeurt echt niet alleen door mannen (toegegeven, wel in hogere mate). [Al de daaropvolgende genoemde slechte scores vloeien daar uit voort. ] Hoe kom je daarbij? Er is een verschil van "-2.4% points" bij het tertiaire onderwijs De gender wage gap is 16.7%, om maar één voorbeeldje te noemen.