Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland narcostaat

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
partydrugs

© Cc-foto: rawpixel.com

'Hoe we de criminaliteit wel of niet bestrijden zal mij als zorgprofessional worst wezen. Hoe we om gaan met alle verslaafden des te meer'
De deskundigen geven het nu ook toe: de drugscriminelen zijn niet meer in toom te houden in Amsterdam. Mij verbaasde het vooral dat Rotterdam en Brabant niet werden genoemd… We zijn de wereldwijde koploper in de productie van pillen. Cocaïne betekent veel voor het imago van Colombia, xtc en wiet bepalen mede de reputatie van ons polderlandje.
Struisvogelpolitiek Struisvogelpolitiek is hier inmiddels tot kunst verheven, vooral waar het over verslaving gaat. We hebben een miljardenindustrie met ‘onze’ nationale produktie van partydrugs, maar we blijven bezuinigen op de hulpverlening aan de slachtoffers. Hoe we de criminaliteit wel of niet bestrijden zal mij als zorgprofessional worst wezen. Hoe we om gaan met alle verslaafden des te meer. Iedereen op de werkvloer van de verslavingszorg ziet de snelle verandering in de hulpvragen die de laatste jaren optreedt. En dan zijn er beleidsmakers die eerst de resultaten van wetenschappelijk onderzoek willen afwachten alvorens gepast te reageren, zoals recentelijk met de snel in omvang toenemende incidenten met lachgas.
Ook vers nieuws: een paar honderd doden in ons land door verslaving aan oxycodon (die producenten kun je ook rustig typeren als criminelen), maar: ‘Zo erg als in Amerika is het hier niet.’ Nog niet nee, maar de trend is duidelijk. Afkicken van GHB? Waar kan dat veilig en verantwoord? Wat moeten we met al die ketamineverslaafden? En blijven we doen alsof wiet een softdrug is? Kom een dagje meekijken in de verslavingszorg… En bedenk ook nog even hoeveel geld er in om gaat: er worden mensen geliquideerd vanwege conflicten over wietplantages en afzetmarkten.
Symptoombestrijding De conclusie is heel simpel: de mensen in Nederland worden steeds matelozer en dat resulteert in steeds meer uiteenlopende verslavingen. De klassieke alcoholist is steeds minder prominent aanwezig in de verslavingszorg. Van de drugsindustrie profiteren heel veel mensen. Producenten en dealers zeer fors, maar in mindere mate ook drugsbestrijders en hulpverleners. Die laatsten kunnen netto vaak niet veel meer doen dan een vorm van symptoombestrijding: een gemotiveerd individu redden uit de gestaag groeiende groep drugsgebruikers.
Het meest verontrustend: hoe normaal onze jongeren drugs zijn gaan vinden. Zij leven in een wereld waar drugsgebruik volstrekt geaccepteerd begint te raken, met al hun festivals en andere gelegenheden om ‘feest te vieren’. De mogelijke schadelijke gevolgen kennen ze helaas meestal niet…
Zullen we de kop eens uit het zand trekken en erkennen dat we ondertussen in een heuse narcostaat leven? Komen we misschien tot een wat meer geïntegreerde benadering van deze splijtzwam in onze samenleving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

Jan Johannes
Jan Johannes2 sep. 2019 - 6:53

Een verslaafde kiest een middel. Een middel kiest geen verslaafde.

1 Reactie
Libertain
Libertain2 sep. 2019 - 9:12

("Een verslaafde kiest een middel. Een middel kiest geen verslaafde.") De vraag is hoe is hij/zij verslaafd geraakt? Eerst was er dus sprake van aanbod. Van de narcostaat. Daar hebben politiediensten van de omringende landen en door Europa heen, problemen mee.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet1 sep. 2019 - 6:30

Goed column, spijker op zijn kop. Bezuiningen op verlavingszorg is een misdaad gezien de omstandigheden. Geen semi-overheden met sexy namen als PsyQ, gewoon een sterk landelijk netwerk terug van GGD's. Die hebben mij er boven op geholpen, toen ik afrekende met gedrag waar verslaving een onderdeel van is, want zo moet je het zien. Gedragsverandering moet de inzet zijn.

1 Reactie
Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet1 sep. 2019 - 6:32

Of zoiets, ik weet het ook niet zeker!

MountEverest
MountEverest31 aug. 2019 - 23:59

Op zich is het een goed idee om de wietteelt vrij te geven zodat particulieren ook wat plantjes kunnen telen. Mar omdat 80% van de productie geëxporteerd wordt, zal de illegale wietteelt niet verdwijnen zolang Duitsland, België en Frankrijk niet mee doen.

MountEverest
MountEverest31 aug. 2019 - 23:51

De problemen met drugs in Amsterdam zijn enorm. In deze stad werd handhaven lang als "rechts" gezien dat gebeurde dan ook niet.

1 Reactie
Jan Johannes
Jan Johannes2 sep. 2019 - 6:55

Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam. 1011/1012 buurt. Heb zelfs als kleine jongen een stukje heroïne golf meegemaakt. Maar ik herken die ‘enorme’ problematiek niet, die u hier schetst.

bwanahendrik2525
bwanahendrik252531 aug. 2019 - 15:38

Er moet iets gebeuren aan NL - narcostaat. Nu pas?! Het zegt toch alles over Nederland dat deze discussie nu pas gaat ontstaan. Maar veel hoeven we er van te verwachten want wegkijken is nog steeds de norm. En wat te denken van de staat als wietproducent in 10 gemeenten? Het buitenland ziet daarin toch hun mening van narcostaat Nederland bevestigd? En terecht. En dan lees je weer, met regelmaat, dat een burgemeester weer een drugspand sluit. Maar is een coffeeshop dan geen veredeld drugspand. Maar de coffeeshop blijft buiten schot, waarom eigenlijk? Wegkijken is trouwens ook de verklaring voor de drugscriminaliteit in Amsterdam, door politie, OM en bestuur allemaal hebben ze schuld. O ja, er is nog hoop voor Amsterdam. Onderzoeker Tops zei wel erg vaak dat we heel veel nog niet weten. Maar waarom dan wel zulke stevige conclusies trekken. Journalisten zouden daar op in moeten springen.

1 Reactie
Jan Johannes
Jan Johannes2 sep. 2019 - 6:56

Is de slijterij en de tabakszaak dan ook geen veredeld drugspand?

Anoniempje5
Anoniempje531 aug. 2019 - 10:13

Kijken naar hoe Portugal met drugs en verslaving omgaat? Schijnt nogal een succes te zijn. Baten hoger dan de kosten, zeker maatschappelijk gezien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2019 - 7:39

Als er niet zo'n grote verslaving aan geld was zou alles op te lossen zijn, helaas. Daar schijnt geen oog voor te zijn in deze wereld. Kunnen we daar mensen echt niet vanaf helpen! Ik weet nog wel waar een paar hulpbehoevenden zitten! Ze zien er overigens keurig netjes uit.

Katootje2
Katootje230 aug. 2019 - 20:55

Eirda: "vanuit medisch perspectief gedragen softdrugs zich misschien anders dan harddrugs de maatschappelijke gevolgen zijn zeer vergelijkbaar." Inderdaad en als je terugkijkt in de geschiedenis, dan zul je zien dat alcohol in de tijd van de drooglegging in de USA soortgelijke maatschappelijke gevolgen met zich meebracht. De enige logische conclusie is dan ook dat dit soort problemen op zijn minst deels niet door het product, maar door het verbod worden veroorzaakt. Dat is geen pleidooi voor alcoholisme, maar het laat zien dat het gaat om een probleem dat zich niet laat oplossen door middel van een wettelijk verbod. "Het meest verontrustend: hoe normaal onze jongeren drugs zijn gaan vinden. Zij leven in een wereld waar drugsgebruik volstrekt geaccepteerd begint te raken, met al hun festivals en andere gelegenheden om ‘feest te vieren’." Nee, dat is helemaal niet verontrustend, dat is altijd al zo geweest en als de jongeren tegenwoordig de voorkeur geven aan cannabis en XTC boven alcohol, dan laat dat waarschijnlijk zelfs zien dat ze verstandiger beginnen geworden. Ik durf daar geen stellige uitspraak over te doen, maar dat zou zelfs wel eens kunnen gelden voor de gebruikers van cocaine. Hoe groot is bijvoorbeeld het percentage van de gebruikers dat verslaafd raakt en wat zijn de lichamelijke en maatschappelijke gevolgen daarvan? "Die laatsten (de hulpverleners) kunnen netto vaak niet veel meer doen dan een vorm van symptoombestrijding." Aspirine is ook een vorm van symptoombestrijding. Alle pijnstillende middelen zijn een vorm van symptoombestrijding. Welke middelen schrijven psychiaters eigenlijk voor die niet in de categorie symptoombestrijding vallen? Doen psychiaters eigenlijk ooit iets anders dan symptoombestrijding? Dat is nu precies het verwijt dat ik (veel, niet alle) psychiaters maak: jullie doen alleen maar aan symptoombestrijding. Stel je voor dat een gewone arts constateert dat veel mensen ziek worden door het drinken van het water uit de rivier, blijf ja dan al die mensen afzonderlijk behandelen zonder alarm te slaan? Nee, natuurlijk niet. Stel je dan maar voor om een dam in die rivier te leggen? Uiteindelijk stroomt die dam over of breekt hij door. "Struisvogelpolitiek is hier inmiddels tot kunst verheven." Ja, dat mag je wel stellen.

1 Reactie
Katootje2
Katootje230 aug. 2019 - 22:28

SER-rapport: Nederlandse jongeren in het nauw: "Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde vorig jaar ook al dat jongeren een toenemende mentale druk ervaren." - https://joop.bnnvara.nl/nieuws/ser-rapport-nederlandse-jongeren-in-het-nauw#comment-2411609

Peter van Veen2
Peter van Veen230 aug. 2019 - 10:36

Toch opvallend dat de enige legaal verkrijgbare harddrug (alcohol dus) tegenwoordig blijkbaar minder verslavingsproblemen oplevert dan de illegale varianten. De oplossing zal dus eerder in die richting gezocht moeten worden dan in een bij voorbaat verloren "war on drugs".

2 Reacties
adriek
adriek30 aug. 2019 - 14:05

Ik denk dat alcohol wel degelijk heel veel problemen veroorzaakt, van verkeersongevallen tot echtscheidingen. Maar alcohol(verslaving) levert relatief weinig criminaliteit op, omdat het maken, verkopen en gebruik ervan legaal is. Alleen overmatig gebruik levert problemen op. XTC en cocaine gebruikers, ook zeer matige die zelf geen problemen veroorzaken betalen wel de criminele organisaties die het spul en alle aanverwante ellende verzorgen. (Ja, ok, ook de matige drinker houdt de bierfabriek in stand die ook de zatlap die met 130 een kinderwagen omver rijdt bedient, in zoverre...)

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 aug. 2019 - 15:47

' tegenwoordig blijkbaar minder verslavingsproblemen oplevert dan de illegale varianten. ' Flauwekul. Er zijn bijna 1.3 miljoen zware drinkers waarvan 78.000 afhankelijk zijn van alcohol, daarnaast is bijv tabak ook een harddrug. Qua aantallen doden en maatschappelijk schade winnen die twee het ruimschoots van alle andere drugs. Maar daar hoor je De Telegraaf en het CDA uiteraard niet over. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-zijn-verslaafd-en-hoeveel-komen-er-in-behandeling/ https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-overlijden-er-door-alcohol-tabak-en-drugs/

Katootje2
Katootje230 aug. 2019 - 10:16

"Van de drugsindustrie profiteren heel veel mensen. Producenten en dealers zeer fors, maar in mindere mate ook drugsbestrijders en hulpverleners." Wat me bijvoorbeeld wel opviel, dat er niemand op het idee kwam dat het verbieden van de thuisteelt van een gering aantal planten eigenlijk toch wel een heel dom idee was geweest. Nee, controle, controle, controle, want dan kan er belasting geheven worden. Of het belang van de consument daarmee wel op de eerste plaats komt, die vraag kwam helemaal niet aan de orde. Het maffe is dat een kennis van mij de hele voortuin vol had staan met papavertjes en dat niemand dat raar vond. Ik had de indruk dat iedereen het wel mooie bloemetjes vond. Ik geloof dat hij thee trok van de bolletjes.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2019 - 8:54

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
adriek
adriek30 aug. 2019 - 14:07

vergeet het inhaleren van lachgas niet

Libertain
Libertain30 aug. 2019 - 8:21

("We hebben een miljardenindustrie met ‘onze’ nationale produktie van partydrugs, ..") ...waar wij de bonnetjes ervan ook in het Nationale Parlement nooit kunnen vinden.

3 Reacties
Katootje2
Katootje230 aug. 2019 - 21:12

De mooiste truc vond ik eigenlijk wel die 100.000 (of meer) kilo wiet die de douane doorliet, zodat de politie kon kijken waar al dat spul naar toe ging en dat toen een paar slimmerikken gebruik maakten van de situatie om 20.000 kilo coke tussen de wiet te verstoppen. Wie, behalve mijnheer Teeven -die toen bij de douane werkte-, wist eigenlijk dat die containers niet gecontroleerd zouden worden? En in hoeverre waren de CIA en/of de DEA daarbij betrokken? Ik weet wel dat hun mensen met die wiet liepen te leuren in die tijd. Daar heb ik namelijk zelf bij gestaan.

Mr Ed
Mr Ed31 aug. 2019 - 9:12

"En in hoeverre waren de CIA en/of de DEA daarbij betrokken? Ik weet wel dat hun mensen met die wiet liepen te leuren in die tijd. Daar heb ik namelijk zelf bij gestaan." Klinkt heel aannemelijk, dat die mensen van de CIA hier drugs verkochten en zich ook nog aan jou legitimeerden.

Katootje2
Katootje231 aug. 2019 - 17:59

Abel - Nee, ze legitimeerden zich niet, daarom weet ik nu nog steeds niet of ze van de CIA en/of de DEA waren.

Zwerfstein
Zwerfstein30 aug. 2019 - 7:46

Ik denk dat bij steeds meer mensen het duidelijk wordt dat we in een narcostaat leven. Zelf ook zomaar bij iets willekeurigs, het huren van een auto bij een gerenommeerd autoverhuurbedrijf, zulk symptomatisch gedrag van de persoon achter de balie meegemaakt waarbij ik direct zag: dat is een coke-gebruiker. Treurig dat het zover is gekomen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 aug. 2019 - 7:05

Goed artikel, helemaal eens. We zijn een land van dominees voor de bühne en koopmannen in het echie. Als je nu de hele drugshandel en -productie in Nederland opdoekt krimpt de economie onmiddellijk met 10% en dat gaan we niet willen. En als doorgewinterde hedonisten laten we de pilletjes en lijntjes ook niet links liggen.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r30 aug. 2019 - 10:42

Ik heb gisteren dat rapport van de gemeente Amsterdam gelezen. Daarin werd helaas niet gespecificeerd hoeveel cocaïne er in het rioolwater van de Zuidas was gemeten. Ik denk dat als we cocaïne succesvol weten uit te bannen, de economie wel meer daalt dan 10%. Want de halve Zuidas werkt dan niet meer.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 aug. 2019 - 6:16

'de mensen in Nederland worden steeds matelozer ' Niet alleen in Nederland. In een wereld waar geld en macht ipv het welzijn van de samenleving centraal staan is dat niet zo gek.

2 Reacties
Libertain
Libertain30 aug. 2019 - 7:56

("Niet alleen in Nederland. In een wereld waar geld en macht ipv het welzijn van de samenleving centraal staan is dat niet zo gek.") Akkord, neoliberslisme is ook op die manier te omschrijven.

Libertain
Libertain30 aug. 2019 - 7:57

....accoord, neoliberalisme is ook op die manier te omschrijven....

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2019 - 1:33

Goed dat je Brabant en Rotterdam ook noemt. Voor Den Haag bestaan die meestal niet. Er is bezuinigd op de politie/recherge, er is bezuinigd op de hulpverlening en waarvoor allemaal? Alles heeft te maken met beleid, ook het aantal daklozen niet te vergeten, maar dit terzijde.

2 Reacties
LaBou
LaBou 30 aug. 2019 - 9:38

"Alles heeft te maken met beleid, ook het aantal daklozen niet te vergeten, maar dit terzijde." Nee hoor, in een ander draadje hier legt een bekende reageerder uit dat het vooral en in de eerste plaats ligt aan de hulpverleners zelf. En pas op de laatste plaats aan de politiek met de SP in een prominente rol (dit is sarcasme Minoes).

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2019 - 7:35

LaBou Daar heb ik geen drie keer voor nodig!

Katootje2
Katootje229 aug. 2019 - 23:00

"Van de drugsindustrie profiteren heel veel mensen. Producenten en dealers zeer fors, maar in mindere mate ook drugsbestrijders en hulpverleners." Klopt, ik heb vernomen dat ze in Nederland de "War on Drugs" weer nieuw leven willen inblazen, dus Bram hoeft zich geen zorgen te maken voor de toekomst. "blijven we doen alsof wiet een softdrug is?" Is Bram Bakker dan van mening dat cannabis en de hallucinogenen thuishoren in hetzelfde rijtje als heroine, oxycodon, crack en pervitine? Mensen die zich op een dergelijk ongenuanceerde wijze uiten kunnen zich misschien voordoen als psychiater, maar ze zijn in werkelijkheid de profeten van de war on drugs. En daarmee vormen ze geen uitzondering, maar zijn ze de representanten van een lange traditie. It's not easy being sane in an insane world. Ik blow nu 50 jaar, maar mij zul je niet in de wachtkamer vinden Bram.

4 Reacties
Katootje2
Katootje230 aug. 2019 - 3:34

"A rational response to an insane world" - Laing. Rosenhan - Being Sane In Insane Places - https://www.youtube.com/watch?time_continue=199&v=D8OxdGV_7lo

adriek
adriek30 aug. 2019 - 9:12

"... cannabis en de hallucinogenen thuishoren ..." Bram bekijkt de situatie als hulpverlener en ziet grote overeenkomsten tussen (ernstig) verslaafden. Daarnaast worden er nogal ernstige vormen van criminaliteit waargenomen rond wietplantages: van berovingen tot brandstichtingen, grootschalige energiediefstal, chantage en noem maar op. Dus: vanuit medisch perspectief gedragen softdrugs zich misschien anders dan harddrugs de maatschappelijke gevolgen zijn zeer vergelijkbaar. Zelfs een simpel ballonnetje lachgas wordt een dodelijk wapen als er idioten zijn die het gebruiken tijdens het autorijden, en de eerste lachgas-gerelateerde dwarslaesies zijn al gemeld. Ook alcohol past keurig in het rijtje voor wat de hulpverlening en maatschappelijke gevolgen betreft, wel ontbreekt de (zware) criminaliteit vrijwel helemaal rond alcohol en lachgas: die rommel wordt legaal geproduceerd en verkocht. Al vaak gezegd en geschreven: de criminaliteit rond illegale drugs wordt in stand gehouden door de gebruikers. Als je regelmatig een pilletje slikt of een lijntje snuift: niet ontkennen en vooral niet zeuren als je auto(radio) gejat wordt, er een schietpartij in je stad is of vage figuren in veel te dure auto's veel te hard door je straatje scheuren: je koopt deze ellende zelf. Noot: ik drink regelmatig, rijdt nooit met alcohol op en weet altijd de volgende dag wat en hoe veel ik gedronken heb, ik ben dus niet radicaal tegen alle vormen van (al dan niet soft) drugs.

Ch0k3r
Ch0k3r30 aug. 2019 - 10:47

@Katootje Mijn wietgebruik ligt ook redelijk boven het gemiddelde, nu zo'n 15 jaar. Ik ga niet zeggen dat het geen negatieve invloed op mijn leven heeft gehad, maar het was niet de oorzaak van mijn problemen in het verleden. Die problematische blowers waar de auteur het over heeft, ik vermoed echt dat daar meer speelt en die wiet een soort van zelfmedicatie is. Ik heb mijn leven nu op orde, eigen huis, vriendin, vaste baan en daar gaat het prima. Ik blow ook nog steeds ('s avonds, nooit voor het werk aan en sta er ook niet mee op). Mij zullen ze ook niet in die wachtkamer aantreffen. Maar er zijn genoeg blowers die beter wel in die wachtkamer kunnen gaan zitten, tenminste, als ze dan een arts tegenover zich krijgen die zich niet focust op het wietgebruik maar de onderliggende redenen voor dat wietgebruik.

Ch0k3r
Ch0k3r30 aug. 2019 - 12:32

@Eirda "Daarnaast worden er nogal ernstige vormen van criminaliteit waargenomen rond wietplantages: van berovingen tot brandstichtingen, grootschalige energiediefstal, chantage en noem maar op. " Dat komt omdat het illegaal is. Je zag dezelfde praktijken in de VS tijdens de drooglegging. Als we wiet zouden legaliseren en mensen de mogelijkheid zouden geven om legaal een kwekerijtje te beginnen (nadat brandweer een inspectie heeft gedaan etc), dan zou dat een stuk minder voorkomen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 aug. 2019 - 22:43

Verslaving is geen goede zaak omdat het meestal grote sociale en maatschappelijke gevolgen heeft, gezien de hardnekkigheid en verstrekkende gevolgen kan daar niet te licht over gedacht worden. Verslaving doorbreken is een harde dobber, afhankelijk van het middel, persoon en omgeving, zelfs als de verslaving overwonnen lijkt te zijn kan het minste en geringste de trigger zijn terug te vallen, misschien moet je gaan rommelen in de dopamine huishouding om de neiging tot verslaving tegen te gaan, misschien gebeurt dat al, daarbij zal je je moeten afvragen wat we van de inwoners van ons narcostaatje mogen verwachten, of we die discussie in de hand hebben is volgens mij de vraag, wat de politiek vindt is van minder belang, geen hond trekt zich daar wat van aan in dit verband, het is volgens mij geen makkelijk probleem, we hebben een lange traditie, dat heeft ook te maken met hoe bestuur en handhaven in dit land is vormgegeven, we zijn de wereldtop, zolang het geheel functioneert zal dit misschien minder hoog op de agenda prijken wat persoonlijk leed niet weg zal nemen zeg ik als nicotine verslaafde.