Joop

Nederland naar de stembus voor gemeenteraad en sleepwet-referendum

  •    •  
21-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam stemt
Update 22:00: D66 was met 14 zetels de grootste partij in Amsterdam, volgens de exitpoll blijven er daar slechts 9 van over. De grote winnaar in Amsterdam is GroenLinks en gaat van 6 naar 11 zetels en is de grootste partij. De PvdD wint ook en gaat van 1 naar 3. In de aanloop naar de verkiezingen waren alle ogen gericht op nieuwe partijen Bij1, DENK en natuurlijk het Forum voor Democratie. De VVD wint een beetje, de PvdA en SP leveren in. DENK weet 3 zetels in de wacht te slepen, het FvD 2 en Bij1 blijft steken op 1 zetel.
Update 21:40: DENK komt in Enschede met 2 zetels de raad binnen, de PVV met 3. Lokale partij Burgerbelangen wordt met 8 zetels de grootste partij in de stad. Ook in Enschede verliezen D66, PvdA en SP zetels.
Update 21.20: In Utrecht ging 55,4 procent van de kiezers naar de stembus. Grootste partij D66 levert 4 zetels in en houdt er 9 over. GroenLinks wint fors en stijgt met 3 zetels naar 12 en is nu de grootste partij. De PvdA en de SP worden bijna gehalveerd. Net als in Rotterdam zijn zowel DENK als de PVV nieuwkomers in Utrecht. De PVV komt binnen op 2 zetels, DENK weet er 3 in de wacht te slepen.
Update 21:00: De eerste exitpoll is bekend, namelijk die van Rotterdam. 46,7 procent van de inwoners is naar de stembus gegaan. Leefbaar Rotterdam levert zetels in, maar blijft met 11 zetels wel de grootste partij. Daarop volgen PvdA met 5 zetels (3 verlies) en de VVD, eveneens met 5 zetels (2 erbij). Nieuwkomer DENK weet 4 zetels in de wacht te slepen, andere nieuwkomer PVV moet het met 2 zetels doen. NIDA wint iets, maar blijft volgens de exitpoll op 2 zetels staan.
Voor het referendum was het opkomstpercentage voor het hele land 48 procent: 49 procent stemde voor, 48 procent stemde tegen. In de loop van de avond kan die uitslag nog veranderen, maar volgens analisten zal de marge minimaal blijven.
Eerder: Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, na een campagne die toch vooral een Haags gezicht had.
Naast het lokale bestuur kan er ook voor of tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd worden, beter bekend als de sleepwet. Mocht u nog in het duister tasten over wat die precies inhoud, lees dan de uitleg van Bits of Freedom , Maxim Februari of bekijk het item van ZML met Arjen Lubach:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

bob b.
bob b.22 mrt. 2018 - 11:33

Je ziet aan de opkomstcijfers dat het referendum het niet redt als het om betrokkenheid gaat. In gemeenten zoals de mijne waar we niet hoefden te stemmen was de opkomst voor het referendum amper 30%.

Laadklep2
Laadklep222 mrt. 2018 - 7:49

In Den Helder Stadspartij de deksel op de neus gekregen van 11 naar 2 zetels Paar pipo's die zich er halverwege periode vanaf hadden gescheiden en eigen partijtje waren begonnen met nog iets meer onhaalbare populistische lulkoek;verbreding toegangsweg naar Den Helder, hebben ze het al 40 jaar over zonder succes( plaatselijke aannemer had dat haast tot levensdoel gemaakt maar het is nog steeds een verhard boerenpad vanaf Alkmaar),stadsmariniers,vakantiepark( dat bepaald een commerciële partij of dat wel uit kan in Den Helder), meer banen ( krimpgemeente), volledige energietransitie ( kijk De Monitor met T vd Keuken even terug, ook bullshit), nieuw ziekenhuis( één toekomstig raadslid is daar arts maar weet ook wel dat ziekenhuis op de lange termijn naar Alkmaar of HHwaard verplaatst word),heel veel voor dieren omdat één kandidaat bestuur van asiel zit ( van uitlaatvelden tot begraafplaats) meteen de grootste. PVV van 0 naar 3 zetels, PvdA, VVD,D'66 CDA gelijk gebleven of licht gegroeid. Zelf PvdA gestemd , zou ik landelijk nooit van mijn leven doen, maar hier zit wel een goeie vent die nuchter is en een beetje om de centen van de burger denkt. Tegen sleepwet gestemd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2018 - 7:35

Gestemd op de winnaar, voor de allereerste keer op een lokale partij, een die D66 van kop gestoten heeft. Nu maar hopen dat die laatsten niet de restzetel krijgen. Sinds GL hier was op GL gestemd anders heel mijn leven PvdA. Maar zag dat GL hier toch teveel tegen D66 aanschurkte, zoals ik vond dat de PvdA daar al teveel op begon te lijken. Nu maar afwachten. Ben beetje blij. En natuurlijk tegen de sleepwet, te weinig waarborgen. heb manlief ook overtuigd nadat ik me goed geïnformeerd had via politiek 24. Amnesty-Schoof,Advocaat en de daar kritisch gestelde vragen. Bovendien vertrouw ik niet op de goedkeuring door een minster van justitie, dat is helemaal geen geruststelling. Zeker niet nadat de VVD die post een aantal jaren bezet heeft en de wantoestanden aldaar, ambtenaren zo lijkt het een VVD bolwerk zijn geworden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2018 - 7:37

GL het spijt me oprecht. Gefeliciteerd met de landelijke overwinning.

frankie48
frankie4822 mrt. 2018 - 7:28

En na dat we mochten, is volgens mij de meest opvallende conclusie die je uit deze uitslag kunt halen, het feit dat de levensader van D66 de PVV is overvoert en dichtgeslibd, waarmee gelijkertijd de voedingsbodem voor D66 om zich te kunnen onderscheiden van de rest is weggevallen. Deze aanwijzing en de mogelijke consequentie, beide kunnen hierdoor een langzame doodstrijd te gemoed gaan zien!

Phil2
Phil222 mrt. 2018 - 7:14

Prachtige foto hierboven! Kwam tot de ontdekking dat de PvdD niet is vertegenwoordigd in mijn gemeente. Damn!

Cave Canem
Cave Canem22 mrt. 2018 - 6:55

Dat de thuisblijver opnieuw de grote winnaar is is een felcitatie waard. Men laat zich steeds minder vaak beetnemen door politici met luchtledige beloftes. Een bemoedigende vooruitgang beloftes.

Davy ????
Davy ????22 mrt. 2018 - 6:19

De opkomst is echt triest. Laat eigenlijk zien hoeveel vertrouwen er is in de politiek. Ze zouden stemmen gewoon weer verplicht moeten maken. Er hebben mensen hebben gevochten zodat wij kunnen stemmen, mensen gaan ermee om alsof het niets voorstelt.... triest

Andreas J
Andreas J22 mrt. 2018 - 5:49

Ik heb maar gestemd, heb te horen gekregen van mensen die zo voor de democratie en vrijheid van meningsuiting zijn, dat ze mijn vrijheid van klagen willen inperken als ik niet stem. Ben ook wel heel blij dat mijn stem ook daadwerkelijk niets heeft veranderd, maar dat is ook niet nodig, in de gemeente waar ik woon is het prima. Schone lucht, veel natuur en groen, veel ruimte, betaalbare woningen, betaalbare lasten, mooie sterrenhemel bij gebrek aan lichtvervuiling, lage criminaliteit en mensen die elkaar met rust laten. Laat GL maar lekker de steden verknallen, hier komen ze er niet in.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 mrt. 2018 - 0:37

Ik weet nog niet goed wat ik van de voorlopige uitslag moet denken, wat ik opmerkelijk vind is dat veel kiezers tot op het laatste moment geen idee hebben wat ze gaan stemmen, daardoor ontstaat afhankelijkheid, van stemwijzers wat houvast kan bieden, misschien dat men in het stemhokje nog wie weet wat voor overwegingen maakt om snel tot een keuze te komen, naar mijn mening geen stevige basis voor een democratie, dat valt ook terug te zien in o.a. de versplintering waardoor de burger het bestuur opzadelt met enorme problemen en daarmee zichzelf in de vingers snijdt en dan ook nog teleurgesteld zijn in de politiek, ik zie dit als een neerwaartse spiraal.

Edwin8
Edwin822 mrt. 2018 - 0:14

GL wint ook buiten de randstad stevig (hier in Zwolle met CU de grootste partij). SP PvdA D66 lijken overal te verliezen. Ik heb nog even getwijfeld, maar er spelen wat zaken hier waar het wellicht handig is dat een lokale partij ook een landelijke vertegenwoordiging heeft in het kabinet. Ik heb voor het eerst dus GL gestemd.

Zapata
Zapata21 mrt. 2018 - 23:47

50% Opkomst niet gehaald. Ook niet in de grote steden. Gefeliciteerd GL in Utrecht en Amsterdam maar alweer moet ik constateren dat links weer een enorme veer laat. Overall haalt links nog maar 20% van de stemmen. En dan kan je je afvragen of GL met de keuze voor Macron wel links te noemen is. Natuurlijk zijn ze milieu bewust maar dat heeft niets met links of rechts te maken. En de PvdA? Is die dan links? Met hun keuze voor privatiseringen en de macht van de markt? Tout est fini wat links betreft in Nederland.

3 Reacties
bako2
bako222 mrt. 2018 - 6:07

Links, lees sociaal, is nodig als het jan met de pet niet goed gaat. Nederland is zo rijk geworden, zelfs mede door dat links, dat deze partijen overbodig zijn geworden. Voor het grootste deel is het doel bereikt. De emancipatie van de arbeidersklasse. Een draai naar rechts is helemaal niet zo'n slecht idee van deze partijen.

Klaas Punt
Klaas Punt22 mrt. 2018 - 7:25

Je hebt gelijk er is weinig links meer over. Groenlinks is alleen voor de helft links en SP en PvdA gaan echt slecht. Niets aan te doen? Ik mag het niet hopen. Nog een Kunduz en de mensen beseffen dat GL absoluut niet kan. In elk geval is bij ons lokaal de overweldigende macht van VVD/PvdA gebroken. We zullen zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2018 - 7:38

Dat van Macron zat me ook helemaal niet lekker! Bovendien is het vertrouwen in de sociaal economische agenda ook nog niet geheel terug.

RobSon2
RobSon221 mrt. 2018 - 21:50

FvD maar twee zetels in Amsterdam. Kunnen we die vanaf nu dan ook hier op Joop links laten liggen?

2 Reacties
OlavM
OlavM22 mrt. 2018 - 0:57

@ RobSon: Dat hang er maar vanaf wat ze allemaal gaan uithalen, natuurlijk. En niet alleen binnen de volksvertegenwoordiging.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 mrt. 2018 - 6:11

BIJ1 maar 1. Dus kunnen we die al helemaal links laten liggen.

Katwezel
Katwezel21 mrt. 2018 - 20:51

Gestemd op lokaal links: Haagse Stadspartij, en tegen de sleepwet.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek21 mrt. 2018 - 20:45

Het eerste wat opvalt maar eigenlijk ook te verwachten was, is hoe verdeeld het allemaal is

1 Reactie
Haastig
Haastig21 mrt. 2018 - 23:03

Bibi Bermon 21 maart 2018 at 21:45 Ik ben in het algemeen al een "zwevende kiezer", maar had het nu ook weer lollig: de stemwijzer & kieswijzer leverde weinig duidelijkheid op. Ik geloof dat ik overal een ander advies kreeg, ook hier en daar 1 stelling verschil leverde al totaal andere partijen op.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)21 mrt. 2018 - 20:45

"Voor het referendum was het opkomstpercentage voor het hele land 48 procent: 49 procent stemde voor, 48 procent stemde tegen" Die zag ik niet aankomen. Ik heb alles bij elkaar één persoon gesproken die voor heeft gestemd, en ik heb er aardig wat mensen over gesproken.

5 Reacties
RobSon2
RobSon221 mrt. 2018 - 21:48

Die uitslag is ook erg ongeloofwaardig.

jandebakker
jandebakker21 mrt. 2018 - 22:29

@Big, Ik gok dat de voorstanders vooral zitten onder de ouderen en mensen die minder actief zijn op het internet. Waardoor het ook logisch is dat bij online discussies de tegenstanders in meerderheid lijken te zijn. (Let wel, dit is een gok)

Haastig
Haastig21 mrt. 2018 - 23:05

Ik heb vandaag op een klein stemlokaal gezeten, bij ons bijna 2x zoveel "tegen"-stemmers dan voorstemmers bij het referendum.

Zapata
Zapata21 mrt. 2018 - 23:54

Een boel tegenstanders hebben zoals gewoonlijk weer eens niet de moeite genomen om te gaan stemmen. Het is namelijk zoveel gemakkelijker om op internet een virtuele boer te laten dan de enorme inspanning om een plekje op een papiertje rood te kleuren. Daar moet je helemaal de deur voor uit. Gezagsgetrouwe wat oudere stemgerechtigden gaan inderdaad meestal wel stemmen. VVD landelijk de grootste, pro sleepwet partijen een enorme meerderheid. Vind u het gek dat we weer eens verliezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2018 - 7:44

Nou JandeBakker deze oudere niet hoor! Heb me goed geïnformeerd en hecht aan mijn privacy en die van anderen. Te weinig waarborgen, een grote inbreuk op de privacy die niet verantwoord wordt door de eventuele opbrengsten, het is weer een snel erdoorheen gejaste wet volgens mij.

Opa2
Opa221 mrt. 2018 - 17:42

Heeft veel met politiek maar weinig met verkiezingen te maken: vwb de dubbele afboekingen door ING: het is dus heel goed mogelijk dat er ''iemand'' met 1 handeling ervoor kan zorgen dat er bij 3 miljoen rekening houders al hun geld overgeboekt kan worden ? angstaanjagend toekomstbeeld voor de economie voor een land. Tijd weer voor de oude sok onder bed of een andere politiek.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mrt. 2018 - 20:07

'angstaanjagend toekomstbeeld' Nee neem dan vroeguh toen er geen computers waren. Toen was het nooit crisis of oorlog. Oh wacht..

Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2018 - 17:38

Gestemd. Gemeente: SP, bij gebrek aan beter. Stadsdeel: GL, want SP ontbrak. Sleepwet: blanco, want catch-22.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt22 mrt. 2018 - 7:28

Wat is die Catch-22?

Eric Minnens
Eric Minnens22 mrt. 2018 - 9:24

Catch-22 Als ik om mijn privacy te behouden mij krankzinnig moet laten verklaren. En voor mijn veiligheid idem.

LaBou
LaBou 21 mrt. 2018 - 16:38

Het verdwijnen van elk vorm van privacy had bij mijn stembureau ook al toegeslagen: geen gordijntjes voor het stemhokje. Het lijkt Rusland wel!

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus21 mrt. 2018 - 23:13

"geen gordijntjes voor het stemhokje" En nu heb je uit schaamte toch maar wat anders gestemd?

OlavM
OlavM22 mrt. 2018 - 0:50

De douchekop hebben ze uit voorzorg toch eruit gehaald?

OlavM
OlavM21 mrt. 2018 - 14:37

GEEN HOND HEEFT GESTEMD In een stembureau in Utrecht-Overvecht kwam een hond met zijn baasje mee. Hoewel hij een poot uitstak kreeg hij geen stembiljetten mee. Hij kon zich niet legitimeren, vond het stembureau. Het resultaat is natuurlijk dat geen hond heeft gestemd!

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus21 mrt. 2018 - 23:14

"Hij kon zich niet legitimeren" Had het baasje hem niet laten chippen?

OlavM
OlavM22 mrt. 2018 - 0:47

Namen ze geen genoegen mee. Het moest per se een paspoort of rijbewijs zijn.

Bernie2
Bernie221 mrt. 2018 - 14:20

Yep, gestemd natuurlijk. Daarbij hijgerige landelijke politici genegeerd die op verbijsterende wijze zich voor eigen gewin mijn stemhokje wilden binnendringen. In mijn poldergemeente had ik de keuze uit ruim voldoende lokale partijen. Waaronder trouwens ook een aantal die ook landelijk actief zijn. Was niet moeilijk om die vette rode stip kwijt te kunnen :-) Referendum was bij voorbaat een vette NEE. De geloofwaardigheid qua privacy en noodzakelijkheid is afgelopen jaren meer dan eens geschonden.De geloofwaardigheid van politici die deze week opriepen om de VS hierin transatlantisch te bedienen, was dieper gezonken dan ooit. Verder wil ik niet als potentiële terrorist aangemerkt worden, waarbij mijn 'dossier' bij Merkel of Trump en zijn handlangers op het bureau komt. De gristelijke Buma heeft trouwens in al zijn arrogantie namens zijn regeerclub al verklaard een voor hen negatieve uitslag weg te lachen en te negeren. Iets met een omhooggestoken dikke middelvinger?

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2018 - 13:57

Stemmen is naast een grondwettelijk recht ook een morele plicht. Toch?

6 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist21 mrt. 2018 - 15:17

Nee.

RobSon2
RobSon221 mrt. 2018 - 17:09

Zeker niet heer Meijerink.

WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2018 - 18:17

Of u, heer M., het al dan niet ervaart als een morele plicht is aan uzelf. Tot aan het moment dat de stemplicht werd veranderd in een stemrecht stemden mijn oude familieleden niet. Toen de plicht een recht werd, stemden ze wel: een vrije, morele keuze. Het waren aanhangers van Domela Nieuwenhuis, moet u weten.

JanBakker2
JanBakker221 mrt. 2018 - 18:46

Vind ik ook.

simpson_jr
simpson_jr21 mrt. 2018 - 21:11

Niet echt, al vind ik wel dat je daarna eigenlijk niet zeuren mag.

bako2
bako222 mrt. 2018 - 6:09

Neen

WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2018 - 12:27

Vandaag in mijn gemeente geen raadsverkiezingen. Zijn vorig jaar al geweest. Wel die aangaande de 'sleepwet'. Vanochtend tijdens wandeling een stembureau bezocht en gestemd. Praatje, want bekenden achter de tafel, heel rustig, vertild bijna. Een hele opluchting vergeleken bij wat de media, de t.v., aan idioots heeft getoond. Verkiezingen zijn verworden tot een kermis: veel geschreeuw, geglitter, dronken lui, gebral, oppervlakkigheid troef. Verdieping verbleekt bij populisme. Ook te merken aan de z.g. straatinterviews, liefst van halvegaren, zelden van serieuze personen, waaruit blijkt dat mensen tot aan het stemhokje nog twijfelen. En dan de reacties op de vraag waarom en waarop. De meesten (vergeef me mijn vooringenomenheid op basis van wat de media brengen) geen flauw benul van waar politieke partijen uiteindelijk voor staan. 'Die man komt zo sympathiek over', 'die politicus wil een speeltuin bij mij in de buurt', die heeft het over duurzaam, dus dat zit wel goed', enz. Hoe treurig allemaal. Je kunt het de stemgerechtigde uiteraard kwalijk nemen dat hij/zij zich niet een beetje heeft verdiept in waar het wezenlijk in de gemeente om gaat, maar het is natuurlijk ook een gevolg van een maatschappelijke trend: vermaak via de media staat voor velen voorop, nadenken kost teveel moeite, scholing ontbreekt, financieel-economische thema's voeren de boventoon, en uiteraard het zich afzetten tegen 'de ander', zoals Rutte weer zo treffend met zijn keuze van gisteravond tijdens het verkiezingsdebat verwoordde. Kwam ook nog iets aardigs langs tijden journaal, een mevrouw die twee ietwat beperkte jeugdigen begeleidde naar het stemhokje en hun eigenwaarde zo mooi toonde. Ja, ja, stemmen is een prachtig recht en we moeten onze democratie koesteren, vanzelfsprekend. Maar waarom toch altijd die oppervlakkigheid, dat populistische? Oh, ja, het is de nieuwe tijd, toch?

2 Reacties
frankie48
frankie4821 mrt. 2018 - 15:16

Beste Willem, Een groot contrast vergeleken met mijn ervaring vanochtend bij het uitbrengen in museum het 't schip in de buurt waar ik geboren en getogen ben, geen enkel, maar dan ook geen enkel bekend gezicht meer. Daarnaast was alles en iedereen wit, terwijl de buurt in de jaren tachtig en negentig en het begin van deze eeuw toch aardig gekeurd is geweest.

Haastig
Haastig21 mrt. 2018 - 23:20

WillemdeGroot 21 maart 2018 at 13:27 Het is reuze handig als je overtuigd "iets" bent politiek, zelf ben ik één van je ergerlijke zwevende kiezers. Ik zit zo weinig op één lijn met een partij dat ik werkelijk alle kanten op kan. Zelf denk ik dat de verschillen niet zo enorm zijn dat iets dramatisch veranderd. Ik vind schipperen rond het midden prima. En ja, dan kom je op echt duffe dingen. Zo vond ik bv in DH één van de "belangrijke" onderwerpen het fietsen op de Grote Marktstraat, ik realiseer me: enorm oppervlakkig, maar het is wel één van de items waar ik me waanzinnig aan zou ergeren als het niet meer mag, dus voor mij een "belangrijk" thema. Daarbij heb ik in mijn achterhoofd ook dat dergelijke oppervlakkige items wel iets zeggen over een partij. Van een partij die fietsen uit de binnenstad wil weren, heb ik ook het vermoeden dat die minder gericht zijn op fietsers = minder duurzaam. Zo is mijn beeld van een partij die een speeltuintje wil, dat het een partij die wat socialer is, ruimte voor jongeren ed.