Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Nederland moet zo snel mogelijk overschakelen op een oorlogseconomie

  •  
10-08-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4560 keer bekeken
  •  
oorlogseconomei

Even de zaken op een rijtje zetten: aan het eind van het jaar betalen de meeste Nederlandse huishoudens gemiddeld 400 tot 700 euro per maand voor hun energierekening. De prijzen in de supermarkt zijn met twintig procent gestegen. De inflatie bedroeg vorige maand 11 procent. De koopkracht van je spaarcentjes holt naar beneden want rente op spaarrekeningen is nog steeds een droom uit het verleden.

Dit is niet een hobbel die we met zijn allen moeten nemen. Dit is de schrille ouverture van een nieuwe tijd, die voor minstens een derde van de gezinnen armoede betekent want die kunnen hun rekeningen dan met geen mogelijkheid betalen. 

Op 4 mei 1939 schreef Marcel Déat in het Parijse dagblad L'Oeuvre een opiniestuk met de kop Mourir pour Dantzig.Sterven voor Danzig. Danzig, tegenwoordig Gdansk, was in die jaren een internationale stad met een eigen bestuur onder toezicht van de Volkenbond. Hitler wilde het annexeren, wat zonder meer oorlog met Polen zou betekenen. Déat betoogde dat de kwestie Danzig geen Franse levens waard was. In Danzig zelf waren de nazi's immers al lang en breed democratisch aan de macht gekomen zodat inlijving een formaliteit was. Déat vond dat Duitsland en Polen het onderling maar uit moesten zoeken. 

Het artikel trok grote aandacht. Het verscheurde de publieke opinie in Frankrijk, tot de dag dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Déat werd in de oorlog een gevaarlijke collaborateur die na de bevrijding bij verstek ter dood werd veroordeeld. Toch stierf hij in zijn eigen bed want hij wist zich in Italië voor de politie verborgen te houden. 

Mourir pour Dantzig. Als de regering de zaken op zijn beloop laat of zich beperkt tot een paar lapmiddelen, zal een populist zeker de leuze Kou lijden voor Kiev lanceren. Dan immers betalen de gewone mensen het gelag voor de economische oorlog die wij tegen Rusland voeren. De Russen zelf zijn nu al bezig met allerlei campagnes om hier in Europa het moreel te ondermijnen. Een duidelijk voorbeeld daarvan is een zogenaamde oproep naar Rusland te emigreren. Dit staaltje van psychologische oorlogsvoering gaat de laatste tijd viral. 

Al toont een rapport van Yale University aan dat de sancties hard aankomen, dan mogen we toch de veerkracht van onze tegenstander niet onderschatten. De helft van de wereld, waaronder onze NAVO-bondgenoot Turkije, doet niet mee aan de sancties. Bij zijn laatste bezoek aan het Midden-Oosten is president Biden nog net niet uitgelachen. Poetin wist van zijn kant oorlogsdrones los te krijgen uit Iran. Nog iets: kroonprins Salman heeft de gasimport uit Rusland verdubbeld. Hij krijgt die voor een vriendenprijs. Zo houdt hij meer olie en gas uit eigen bronnen over om tegen torenhoge marktprijzen aan het Westen te verkopen. Ondertussen dringt Poetin zich als bondgenoot op aan China. 

Dit betekent dat de economische strijd tegen Rusland van lange duur zal zijn. Datzelfde geldt voor de oorlog in Oekraïne. Daar is een soort uitputtingsslag gaande. Wij kunnen het pleit verliezen als het thuisfront de moed opgeeft. Dat zal zeker gebeuren als een groot deel van Nederland letterlijk en financieel in de kou gezet wordt. Zelfs de angst daarvoor is al verlammend genoeg. 

Daarom moet de regering uit haar vakantiedoezel ontwaken en garanderen dat alle Nederlanders onder deze bijzondere omstandigheden (een term van Fidel Castro, ik weet het) altijd kunnen rekenen op het dak boven hun hoofd en een warme kachel. Economisch gezien verkeert ons land in oorlog en dat vereist de instelling van een oorlogseconomie.

Annemarie van Gaal suggereerde dinsdagavond bij Op1 alle Nederlanders een afgepaste maar redelijke hoeveelheid energie toe te zeggen tegen de prijzen van voor de corona-pandemie. Wie daarover heen gaat, betaalt supertarieven. Zij zei het er niet bij maar dat is precies wat er gebeurde toen tijdens de Duitse bezetting energieschaarste ontstond. Alleen werd je onverbiddelijk afgesloten als je je rantsoen overschreed. Denk niet dat dit moeilijk uitvoerbaar is. Dat kan allemaal prima.

Een andere maatregel zou kunnen zijn de halvering van huren voor niet geïsoleerde woningen. Zij zijn door de huidige energiecrisis immers aanzienlijk in waarde gedaald. Een derde maatregel is een eenmalige prijscompensatie vanwege de inflatie, onmiddellijk gevolgd door een loon- en prijsstop. Aanbieders die hun prijzen willen verhogen, moeten daartoe een met redenen omkleed verzoek indienen bij het Ministerie van Economische Zaken. Dat gebeurde rond 1980 ook.

De BTW op voedselproducten wordt in zijn totaliteit geschrapt. Vernieuwingen als suiker- en vleestaksen moeten wachten tot na de noodsituatie. Tot nader order zijn huisuitzettingen verboden. Ook mogen onder geen beding water, gas en licht worden afgesneden. Om de slachtoffers van wanbetaling te ontzien zou de overheid schulden kunnen overnemen. Dit moet ook gelden voor de ziektekostenverzekering. 

Schulden schieten de hoogte in door allerlei boetes, heffingen en administratiekosten. Die worden van overheidswege tot nader order allemaal geschrapt. De banken zijn destijds ook gered. Waarom zou dat nu niet kunnen met gewone mensen die huis en haard dreigen te verliezen? 

In de Eerste Wereldoorlog voerde de liberale minister Willem Treub een oorlogswinstbelasting in. Bedrijven die vergeleken met het laatste vredesjaar excessieve winsten maakten moesten bewijzen dat dit het gevolg was van goed ondernemerschap en niet van de omstandigheden. Anders volgde een aanslag van 30 procent. Het wettelijk kader voor zo'n noodheffing ligt  al klaar. Niemand hoeft in ieder geval het wiel uit te vinden.

De bouw van noodwoningen op zeer grote schaal krijgt voorlopig absolute prioriteit. Woningbouw voor de hogere middenklasse of de aanleg van luxe resorts moet hier voor wijken. Het is even afgelopen met wolkenkrabbers. Eenzelfde prioriteit wordt gehandhaafd voor het isoleren van bestaande woningen. De overheid staat aannemers behoorlijke marges toe maar handhaaft een bovengrens. Noodwetgeving geeft de overheid voldoende gelegenheid om als enige de regie te voeren.  Er zijn voorlopig twee smaken: noodwoningen en isolatie van bestaande bouw. Beroepsmogelijkheden worden sterk beperkt. De nimby uithangen is bovendien in deze crisis onvaderlandslievend, Déat-achtig.

Net als tijdens de lockdowns wordt het thuiswerken aangemoedigd. Dat hoort waar mogelijk weer de norm te zijn. Dit om energie te besparen. De overheid voert grote campagnes met bruikbare tips om tot energiebesparing te komen, buiten isolatie om. Ze zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat op grote schaal betaalbare houders verkrijgbaar zijn waarin voedsel zonder toevoeging van extra energie kan garen. Ook hier hoeft het wiel niet te worden uitgevonden. Onze overgrootouders gebruikten massaal de hooikist. Ze zijn overigens nu al op beperkte schaal verkrijgbaar in de prijsklasse van 30 tot 100 euro. 

Men zou zich kunnen voorstellen dat een minister van Financiën de BTW op luxe artikelen juist wil verhogen ter wille van de staatsinkomsten. Ook valt het te overwegen grote obligatieleningen uit te schrijven met een redelijk rendement. Zo krijgt de overheid de beschikking over euro's die nu op spaarrekeningen liggen te verdampen. De inschrijvers lopen wel een zeker risico. Als we de economische oorlog verliezen, gaan ze voor gaas. Winnen we, dan zijn ze juist boven Jan. 

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe een regering die wil winnen, met de huidige crisissituatie om kan gaan. Ze zijn bedoeld om duidelijk te maken met welke aanpak je een bodem in het nationaal bestaan kunt leggen. Zo blijven eenheid en moreel gehandhaafd.

Anders winnen de defaitisten. Anders gaan we voor de bijl. Dan trekt Poetin aan het langste eind. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

cc-foto: rawpixel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

voorburg2
voorburg215 aug. 2022 - 21:02

Aan het einde van deze oorlogseconomie van de jaren 40 was Nederland failliet. Net als in 1980 trouwens. Zoals de geschiedenis al vaak heeft laten zien, verliezen degenen die een boycot of een handelsoorlog starten veel meer dan de tegenstander die eronder zou moeten lijden. Rusland wordt afgesneden van Ikea en McDonalds, heeft geen Spotify meer. Tjonge. Europa heeft geen aardgas meer, zeker niet als het aanstaande winter koud wordt. Wat gaan we doen als onze oudjes doodvriezen? Onze industrie vastloopt? En de VS? Ach, die zijn zelfvoorzienend in energie: slimme manier om voor eens en altijd met de EU af te rekenen. Voor hen zal het het uiteindelijk wel waard wezen.

Wient
Wient14 aug. 2022 - 9:13

Uiteindelijk zal Rusland toch winnen van Oekraïne. Ook in het tegengestelde geval en om andere redenen kan Europa het niet maken de gaskraan met Rusland bij "vrede" weer open te draaien. Gas/energie zal decennia blijvend hoog geprijsd blijven. De EU valt in zijn eigen zwaard van de boycot en krijgt het enorm moeilijk om de interne cohesie vast te houden. De hausse in de economie zal niet vastgehouden worden als mensen hun geld straks alleen nog maar voor de basisbehoeften kunnen uitgeven. Er is geen stop aan de inflatiehoogte als door de energie en voedsel en andere zaken in prijs blijven verhogen. Europa is in bijna alles afhankelijk van invoer vanuit het buitenland. Misschien gaan onze boeren onbedoeld nog gelijk krijgen dat zonder hen er geen voedsel is. Met andere woorden, het stuk van Han is helemaal zo raar niet.

Pater
Pater13 aug. 2022 - 16:22

Er vallen veel kanttekeningen bij te plaatsen, bijv. over klimaatbeleid en de precieze BTW-politiek, maar in hoofdlijnen klopt het verhaal van VdHorst wel. Solidariteit & klimaat voor alles.

Hank_Rearden
Hank_Rearden12 aug. 2022 - 18:47

Deel 2/2: Vraag is dus of en wanneer het tot een geweldadig conflict komt in het welvarende deel van de Westerse wereld. De Jopers die hier beweren dat "we" in een vredige sociaaldemocratie leven moeten ook maar eens wat geschiedenisboeken naslaan, bijvoorbeeld de snelheid waarmee de Rode Khmer d.m.v. "social engineering" het vredige koninkrijk Cambodia transformeerde: "Declaring that the nation would start again at "Year Zero", Pol Pot isolated his people from the rest of the world and set about emptying the cities, abolishing money, private property and religion, and setting up rural collectives (6)". Klinkt bekend anno 2022? 1. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf 2. https://tradingeconomics.com/united-kingdom/central-bank-balance-sheet 3. https://www.forbes.com/sites/peterpham/2017/12/01/how-to-finance-a-war/ 4. https://www.longtermtrends.net/m2-money-supply-vs-inflation/ 5. https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2016/03/06/inequality-in-america/ 6. https://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-10684399

Hank_Rearden
Hank_Rearden12 aug. 2022 - 18:47

Deel 1/2: Al tijden geen reacties meer geplaatst, echter Han schrijft hier weer een topartikel over precies waar ik en anderen al jaren voor waarschuwen, namelijk dat Nederland/EU, VS, Japan maar ook het VK zichzelf in een spagaat hebben gezet à la Weimar 1933 of Japan in WOII 1943-1945, door sinds/tijdens kredietcrisis en "corona" exponentieel kapitaal in de markt te zetten door kwantitatieve verruiming van US$25 duizend miljard sinds 2008 waarvan ongeveer de helft sinds 2019 ("pandemie") (1,2), dat uiteindelijk niet nodig was om virussen te bestrijden, maar om de al dan niet geplande oorlogen met Rusland en China te financieren (3). Daarbij heeft niemand het meer over nog immer toenemende wanverdeling van vermogen, die zoals al werd voorspeld door o.a. Piketty in Capital uiteindelijk tot oorlogen leidt. Inflatie zal met de huidige M2 kapitaalcreatie (hoogste OOIT gemeten over periode van 150 jaar!) verder oplopen tot boven de 25% als de geschiedenis/WOI/WOII maatstaven zijn (4), bij de huidige rente van om en nabij nul zijn (overheids)schulden dan wel binnen 4 jaar verdwenen. Die oorlogseconomie is dus al lang geïmplementeerd, op wereldschaal, wat nog mist zijn de instrumenten om de verliezen terug te verdienen, en Han stelt inderdaad terecht voor om obligaties uit te geven (alleen wie gaat deze kopen, wellicht de BRICS landen?), of het alternatief dat ook na WOII gebeurde: (inkomstenbelasting)percentages van om en nabij de 90-100% (5).

Bouwman2
Bouwman212 aug. 2022 - 11:33

Ik vind het nogal boud om over te willen stappen op een "oorlogseconomie" in een tijd van vrede en welvaart in een optimale democratie /rechtsstaat. Ook de maatschappelijke gelijkheid was nog nooit zo manifest aanwezig. Iedereen mag zeggen wat ie vindt. Ik ben de laatste die iemand het woord wil ontnemen, maar graag de werkelijke feiten noemen. Het gaat de bewoners van dit land zeldzaam goed, de progressie is steeds verder voortgeschreden. Voor iedereen. Dat is reden om je juist te verheugen in stede van permanent te somberen. Uiteraard der zaak zijn er afwijkingen van de hoofdstroom. Maar om het voor te stellen alsof de uitzonderingen de regel zijn is ongenuanceerd en onjuist.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 aug. 2022 - 0:35

Je bent niet op de hoogte van de feiten. Anders zou je dit niet schrijven.

Panthera
Panthera14 aug. 2022 - 16:14

Beste Bouwman, De Wrr brengt rapport na rapport uit over sociale 'maatschappelijke' ongelijkheid in ons land. https://scholar.google.nl/scholar?as_ylo=2018&q=maatschappelijke+ongelijkheid+wrr+rapport&hl=nl&as_sdt=0,5&as_vis=1

Inzicht
Inzicht12 aug. 2022 - 11:26

Er zou inderdaad snel iets moeten gebeuren met de energierekening van lagere inkomens en met de hoge winsten van sommige bedrijven. Ik vrees echter dat het voor afdoende maatregelen wachten zal zijn op de EU want het lijkt er steeds meer op dat Rutte het landsbestuur heeft 'omgeturned' in de PR afdeling van een autonoom werkend ambtenarenapparaat. De belastingdienst besluit tegenwoordig immers geheel zelfstandig wanneer welke belasting- of compensatieregelingen worden uitgevoerd, en de politie gaat - volgens eigen zegge - voortaan eerst bij eigen overtuiging ten rade als een activist een wetsartikel overtreedt. Het kan nog een hete herfst worden!

Wereldburger
Wereldburger12 aug. 2022 - 9:11

als je verkiesbaar wordt heb je mijn stem Han

Wie o Wie
Wie o Wie11 aug. 2022 - 16:57

We leven in een tijd van enorme welvaart. Er is enorme vraag naar werk. Het aantal faillissementen is enorm laag. Meerdere keren per jaar op vakantie is geen uitzondering. Mede daardoor stijgen ook weer de vliegtickets. Pretparken, bios, etc het zit allemaal ram vol. Evenals terrassen. Voor restaurants moet je soms weken van de voren reserveren. Een stapje terug doen is echter moeilijk. Maar 1 keer op vakantie. Even een half jaar niet naar de dierentuin. Even de komende maanden niet uiteten. Dat blijkt wel uit het Feit dat er voor het stapje terug ineens termen als oorlog worden gebruikt. Vroeger noemde we dat gewoon even de kraan wat meer dicht in de uitgaven. Mooi weekend jopers! (Lekker genieten van een aanbiedings rosé)

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 18:52

Zijn die nou duur, die oogkleppen van jou? Zijn ze met parelmoer afgezet?

Gimli1955
Gimli195511 aug. 2022 - 19:42

Er zijn een record aantal bedrijven gestopt, waarvan vele ZZP-ers. Generaliseren is ook een vak, en daarmee kun je alles wat krom is recht praten. Zodra je de nuance meeneemt in het debat, verandert de situatie opeens radicaal.

oxtan
oxtan11 aug. 2022 - 20:36

het valt op dat u niet met het cbs rapport van 2019 te pronken komt. Waarom?

EricDonkaew
EricDonkaew12 aug. 2022 - 2:22

@Wie o Wie ---------------------------------- Ik vind het niet per se verkeerd om ook eens de andere kant te belichten. Maar hier gaat het om iets concreets: een inflatie van rond de tien procent. Ik las ergens dat supermarktartikelen gemiddeld twintig procent duurder zijn geworden. Terwijl de meeste mensen er met hun salaris, voorziening of uitkering maar enkele procenten op vooruit zijn gegaan. Dat knelt natuurlijk enorm, vooral omdat het einde niet in zicht is. Dat maakt mensen neerslachtig en wanhopig. Maar de rijken komen er echt wel doorheen...

Wie o Wie
Wie o Wie12 aug. 2022 - 8:08

Lees gewoon het nieuws en kijk om je heen. Als je zaterdag naar een pretpark wil, loop je in de file. Probeer even een leuk terras te bellen voor vanavond. Je mag blij zijn als er er plek is. Probeer even een huisje te boeken voor de herfstvakantie. Als je er al tussenkomt betaal je voor 4 nachten slapen 1500 zonder eten (vanwege de enorme vraag om op 7 weken na de zomer weer op vakantie te gaan). Want dat is Nederland.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 aug. 2022 - 8:25

De kwaliteit van het trollen van wieowie loopt de laatste tijd sterk terug. Alsof het enthousiasme er niet meer bij is.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 aug. 2022 - 10:41

@ Han van der Horst (09:25u) - ha, hoe raak! Als ik denk: dat had ik zelf willen verzinnen, dan zit die ander precies goed.

EricDonkaew
EricDonkaew12 aug. 2022 - 11:04

@Wieowie -------------------------- Je gaat totaal niet in op het gigantische inflatieprobleem, waarbij het einde niet in zicht is, voor heel veel gewone mensen. Je komt met een paar nieuwe anekdotes om jouw gelijk te halen. Maar zo werkt het niet. Het klopt overigens wel dat het neoliberalisme ook winnaars kent. Maar het heeft veel mensen, te veel, erg ongelukkig gemaakt.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal11 aug. 2022 - 16:34

Flaudekul ... bewaar uw kruit voor echte rampen.... en we kunnen daarna nog altijd wel emigreren naar een warm land met veel strand en goedkope rum.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 18:53

Vooropgesteld dat je geld daar nog wat waard is.

Gimli1955
Gimli195512 aug. 2022 - 8:47

Zo lang je het kunt veroorloven om daarover te mijmeren, gaat het persoonlijk vast nog goed met je. Dat is een welverdiende jijbak, waar de slachtoffers van het systeem, wat gezorgd heeft voor deze inflatie, niets aan hebben. Zij zijn aan het overleven. Stel je voor dat je uitgaven in verhouding met wat hen overkomt, nu terstond werkelijkheid is. Kijken of je dan nog mijmert over een warm land en veel strand. Laat dat nu juist in Nederland het geval zijn, het is warm met veel strand. Alleen de goedkope rum ontbreekt, maar ja je kunt niet alles hebben, toch? De echte ramp is nu steeds beter zichtbaar bij de meest kwetsbaren van onze maatschappij en je ogen sluiten geeft aan dat eer sprake is van een ethisch en moreel defect aan je interne kompas.

Noordermeer2
Noordermeer211 aug. 2022 - 13:11

Goed stuk. Één kleine correctie. Han zegt : ‘De helft van de wereld, waaronder onze NAVO-bondgenoot Turkije, doet niet mee aan de sancties.’ Dit is onjuist. Slechts ca 1 op de 8 inwoners van deze wereld doet (al dan niet verplicht) mee aan deze sancties (ca 1 van de 8 miljard mensen op deze wereld). In China en India wonen elk afzonderlijk al meer mensen dan in de deelnemende landen samen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew12 aug. 2022 - 2:23

Goede aanvulling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2022 - 12:25

Opgegroeid in een huis waar aanvankelijk alleen de eetkamer werd verwarmd. Daar zaten we 's winters. De hooikist en het petroleumstel van oma zijn al geruime tijd geleden zoekgeraakt na een verhuizing.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2022 - 10:44

Danielle Defoe In de winter de ijsbloemen op de ruiten en op de bovenverdieping de ijspegels aan het dak! In de grote woonkeuken waar letterlijk iedereen altijd 'neerplofte' een potkachel waar (nu helaas i.v.m. klimaat) kolen werden gestookt en waar iedere week de (grote pan) soep stond te trekken. Iedereen noemde het 'de zoete inval'. Ook iedereen die langs de deur kwam, melkboer etc.. dronk er koffie en kon er even opwarmen. Vrienden en familieleden gingen daar automatisch zitten en zijn dat blijven doen. 's Nachts brandde er niet meer dan een waakvlammetje van de haard in de huiskamer. Toen ik vele jaren later het huis overnam kwam dezelfde melkboer nog steeds 2x in de week koffie drinken al verkocht hij inmiddels wel wat meer dan enkel melkproducten en was er centrale verwarming aangelegd wat maar een kille bedoening was. Mijn oma zat altijd in de voorkamer van haar huis. Ik denk dat zij een stoof had onder haar voeten. Ik was bij haar overlijden ( was nog klein). Dat was (nog) in de 'opkamer', te bereiken via de eetkamer. Daar zat ook iedereen in de eetkamer. De voorkamer was bedoeld voor belangrijke visite. Leuke herinneringen roep jij op met je reactie.

Ivan61
Ivan6111 aug. 2022 - 11:59

Met wie zijn wij in de oorlog Han? Als jij denkt dat wij in de oorlog zijn met Rusland dan zit jij goed er naast. Nog steeds wordt de handel gedreven met Vladimir. Hier vallen geen doden en jij kan veilig over de straat neem ik aan. Ik in iedeer geval wel. De oplossingen voor deze toestand en dat is zeker geen oorlog zijn vrij eenvoudig, De Staat en NAM betalen vandaag alle schade aan Groningers uit. Tegelijk maken zij een fonds voor toekomstige aardbevingen en keren na elke aardbeving geld uit. Het gas gaat naar de burger voor vaste lage prijs en belastingvrij ook. De Staat kan eigen supermarkten openen en producten zonder winst verkopen. Op deze manier dwingt de Staat om Ahold, Jumbo en de rest met sociale plan aan te komen. Meteen alle boeren uitkopen en alle verplichtingen richting EU stoppen. Alle schulden van de burgers bevriezen en alle geldstromen controleren om misbruik te voorkomen. Dan ben ik helemaal thuis. Nederland wordt een heerlijke socialistische land en de Staat is de Baas. Wie wordt Grote Zus of Grote Broer volgens jou? Natuurlijk gaat dat niet gebeuren en wij zijn niet in de oorlog Han.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop111 aug. 2022 - 10:59

''Nederland moet zo snel mogelijk overschakelen op een oorlogseconomie'' Hoezo? Nederland kan beter stoppen met het voeren van oorlog. En vervolgens Nederland niet weer een oorlog in laten rommelen door elites die continu uit zijn op uitbreiding van hun invloedssfeer. Bijvoorbeeld door agressieve Westerse uitbreiding richting Oosten door met subsidies corrupte landen binnen hun kernwapenmacht te halen. En zo volgens de paus oorlog uit te lokken. Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs dient te worden afgeschaft. Alle kinderen naar hetzelfde goede openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die hun kinderen willen segregeren van die ander op basis van afkomst, kleur, religie etc.

Phil58
Phil5811 aug. 2022 - 9:55

Lijkt me zeer verstandig om deze maatregelen te nemen en ons niet te laten verrassen als de situatie heel snel grimmig wordt. Zie Sri Lanka. Onderschat niet de impact die dit op ons economisch systeem kan hebben wat gebaseerd is op toegang tot goedkope energie.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 aug. 2022 - 9:37

Ja, die sancties tegen Rusland, zijn voornamelijk sancties tegen de eigen bevolking. Rusland kiest gewoon andere bondgenoten. Hadden ze wel kunnen bedenken. Maar, vooruit denken gaat altijd moeizaam. Poetin vind het prima en gaat met Iran en Zuid Amerika in zee. Vervolgens hebben we hier een gascrisis en lokt Rusland ons daar naartoe. Als het daar beter is, gaan mensen daar ook echt heen, trouwens. Ik sprak al iemand die erover twijfelde. Hij kon namelijk de rekeningen niet betalen meer. Een Rutte kan zeggen: dit is onze oorlog (wat heel arrogant is van hem, om namens mij te praten). Maar, het is weer makkelijk praten. Zijn vrienden en hij, komen nu niet in de geldproblemen. Kaag en Rutte en Jetten zijn natuurlijk voor de sancties, want het doet hen niets en dit is nu de juiste mening. Dit moet je nu vinden, als je 'goed' wilt zijn. Je Suis Charly, Je suis Oekraïne, Je suis mondkapje etc, etc.

Radio-Head
Radio-Head11 aug. 2022 - 9:18

Dat ~Ons of Onze? staat volgens Houellebecq voor: "Hollanders? ‘Een ras van polyglotte en opportunistische handelaren’. Holland? ‘Geen land, hoogstens een bedrijf.’" Ter onderbouwing: "Onze" Premier Rutte neemt in 2019 Global Citizen Awards in ontvangst uit handen van Klaus Swab van het WEF. Hier in bijgevoegd Youtube filmpje met toespraak Rutte, waarin hij uitspreekt dat het geen Rocket Science is dat: "We are one of the most outward looking countries, that National Interest are offen best served by International Corparations" https://www.youtube.com/watch?v=383pLKCVgww Fijne dag.

Wie o Wie
Wie o Wie11 aug. 2022 - 9:00

“ De BTW op voedselproducten wordt in zijn totaliteit geschrapt. ” Helaas kan dit gewoon niet. De btw is gebaseerd op de btw richtlijn en verordening. Die bepalen wat het minimale btw tarief is. Dat is niet een tarief van O% of een vrijstelling.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 14:39

Waar een wil is is een weg. Dan doen we dat Europees.

Bouwman2
Bouwman211 aug. 2022 - 8:25

Van der Horst is van 1949, die heeft oorlog dus niet bewust meegemaakt. Vanaf 1960 begonnen de gouden jaren te glanzen. Het ging steeds beter. Deze vergelijkingen met de tijd van de bezetting derailleren. Dit is een fase waarin de welvaart de pas inhoudt. Maar zeker geen tijd van oorlog. Verre daarvan. Niemand heeft honger en alleen vluchtelingen moeten een bed ontberen heel soms. Nederland is een veilige haven en nog steeds een rechtsstaat. Hoe uitzonderlijk dat is zie je niet meteen. Niets went zo snel als welvaart.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 14:40

Je bent niet op de hoogte van de situatie tijdens de bezetting. Die begon met een hoogconjunctuur van een jaar of twee. Ja, dat kan samen gaan met schaarste op een aantal gebieden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 14:45

Alle maatregelen die ik voorstel zijn geïnspireerd door beleid van na de oorlog behalve de beperking in het betaalbare energiegebruik.

Ivan61
Ivan6111 aug. 2022 - 19:45

Han, Met wie zijn wij in de oorlog of in de toekomst volgens jou?

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 aug. 2022 - 10:55

Met Rusland. Daar voeren wij een economische oorlog mee. En we hebben op tal van punten met schaarste te maken.

Ivan61
Ivan6112 aug. 2022 - 12:36

Is dat zo Han? Of worden wij genaaid door Den Haag en Brussel samen met Poetin? Er is geen sprake van een oorlogs situatie. Sancties opleggen en wapen naar Oekraine sturen betekent niet dat wij in oorlog zijn. Poetin is een misdadiger van ergste soort maar hij kan niks aan doen dat wij domme bestuurders hebben.

Panthera
Panthera11 aug. 2022 - 7:41

Beste Han, Kun je alleen spreken over of de maatregelen van een oorlogseconomie inzetten als je niet door een vreemde mogendheid wordt bezet? En hoe moeten wij deze maatregelen gaan inzetten als wij onderdeel zijn van verschillende Unies, de EU en de EMU met een gedeelde centrale bank?

4 Reacties
EUpiet
EUpiet11 aug. 2022 - 10:48

Dat is exact waar ze zich achter gaan verschuilen, terwijl in andere landen wel maatregelen worden getroffen. Maar alweer, Nederland kiest al sinds Den Uyl rechts dus mensen willen dit helemaal zelf.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 aug. 2022 - 11:11

Dat kan best zonder dat we bezet zijn. Het gaat immers om de impact van wat je treft. Nederland kan heel veel doen. Kijk maar naar Frankrijk dat zonder meer de energievoorziening op nieuw heeft genationaliseerd. Nee hoor, daar moet je je geen zorgen maken. ¨Moet van Europa¨ is vrijwel altiijd een smoesje van luie ambtenaren en bestuurders.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 aug. 2022 - 12:46

De unies hebben geen bezwaar bij het ondersteunen van de bevolking Jammer dat Panthera zijn minder verdienende landgenoten letter in de kou wil laten staan omdat dat hem misschien een paar centen kost.

Panthera
Panthera11 aug. 2022 - 14:18

Als de Unies geen bezwaar zouden gaan maken tegen de voorgestelde oorlogseconomie in Nederland van jouw Han, en mijn zegen heb je, dan zou het wel fijn zijn als de volgende stappen van de ECB niet langer renteverhogingen zouden zijn om de huidige 'hyper'inflatie in de EU te gaan beteugelen?

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 aug. 2022 - 7:40

Goed verhaal als je mee gaat in de (economische) oorlogsvoering. Maar zoals elke oorlog gaat ook deze eindigen aan een onderhandelingstafel. Wat ga je daar doen? Of moet Rusland plat gewalst worden? Aanvullende tip: belast de winst op de verkoop van oorlogstuig!

omaoeverloos
omaoeverloos11 aug. 2022 - 7:09

De overheid heeft 24 miljard euro op de plank liggen om het stikstofprobleem op te lossen zodat de natuur zich kan herstellen. Daarbij wordt vergeten dat de hitte en droogte een veel grotere impact heeft op de staat, of iever ontwikkeling, van natuur dan de stikstof. Wat de boeren betreft, maar ook de industrie en Schiphol, handhaven van de vergunningplicht en wet dierenwelzijn lost het grootste probleem bijna gratis op. Dan kan die 24 miljard gebruikt worden om de minima te ondersteunen zodat ze in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2022 - 11:40

De RBO helpt ook een handje mee door geen leningen meer te verstrekken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2022 - 11:41

RABO

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...11 aug. 2022 - 6:34

De echte minima zullen linksom of rechtsom grotendeels gecompenseerd worden Han. Belangrijker is hoe de grootste groep, "It's the Middle Class, Stupid!", zal worden ontzien. Als dit gaat ontaarden in een nivelleringsfestijn en onze overheid voor hen te weinig oog heeft, zal er een ongekende maatschappelijke onvrede gaan ontstaan. Bestel alvast uw gele hesjes zou ik willen adviseren. M.n. ouderen met een eigen woning zullen weer de klos worden. Vallen vaak net buiten de boot met toeslage. Vermogen zit vast in de stenen en hun besteedbaar inkomen is het laatste decennium met 20 a 30% verminderd [onlangs nog zelf berekend met vaderlief van 88]. Overigens heeft de overheid niet zo een beste track record als het om dit soort operaties gaat. Herinner je het echec met het PGB nog? Bovendien staat privacy wetgeving koppeling van bestanden niet toe om de compensatie gericht op de juiste plek terecht te laten komen. Gratis advies, zet asap in op generieke maatregelen door de energieheffingen en belastingen tijdelijk af te schaffen, enige haalbare remedie.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...11 aug. 2022 - 8:01

Toeslagen

badgast
badgast12 aug. 2022 - 5:29

Je laat je wel kennen voor de kijkers. Nivelleren heeft tot doel om mensen meer naar het midden te krijgen. Middeninkomens hebben dan per definitie geen last van nivelleren. Behalve de mensen a la mw Jinek, en blijkbaar ook "Nou ja", die denken dat 150k op jaarbasis een midden inkomen is.

Proletarier
Proletarier11 aug. 2022 - 6:33

Leuk artikel. Je vergeet alleen dat we met een premier van de VVD zitten. Een partij die zich keihard inzet voor afschaffing dividend belasting maar schijt heeft aan het volk. Als Rutte zich met dezelfde toewijding in zou zetten om het volk voor de economische ondergang te behoeden als dat hij zich destijds inzette voor de afschaffing van de dividend belasting komt het wel goed. Maar dat zou betekenen dat Rutte iets zou moeten geven om het Nederlandse volk en gezien zijn houding in het toeslagen schandaal en het schandaal rondom de gaswinning in Groningen zou ik daar geen vertrouwen in hebben. Overigens ben ik ook van mening dat elk volk van een democratisch land het leiderschap krijgt dat het verdiend. Zolang mensen VVD stemmen en deze partij de grootste is krijgen wij als Nederlands volk precies wat wij verdienen. Fijne dag verder allemaal :-)

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 aug. 2022 - 9:39

De mensen die ik ken, die VVD stemmen. Zijn nogal simpel. Ze snappen het allemaal niet zo goed en vinden Rutte 'heel aardig'. Het is een soort popster voor ze. Ze weten niet eens wat liberalisme is, of socialisme, of wat dan ook. In die zin is de VVD de echt populistische partij, die alleen maar met uiterlijk vertoon de mensen aan zich bind.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 aug. 2022 - 6:20

(deel II van II) Waarom "Joegoslavië", Queyncken? Welnu: het komt me voor alsof "Oekraïne", hoewel deze tragedie nog steeds gaande is, veel minder leeft in de harten van onze regenten en die van vele burgers. Ja, het is allemaal heel erg. Maar er zijn zoveel andere en fijne dingen om ons mee bezig te houden. Onze politiek is extern vooral passief, ze laat alle binnenlandse ellende op haar beloop, en ik durf rustig te poneren dat zij intern niet doende is om de situaties van Nederlanders in nood te verbeteren. Integendeel: men bezint zich op nieuwe draconische "hervormingen" op sociaal gebied, met het oog op de toekomst (die er niet eens komen kan). Dit is de politieke theologie van Carl Schmitt, de hofjurist van de Nazi's. Die schreef over de voordelen van heel ernstige, langdurige uitzonderingstoestanden. Heersers met een obsessieve doctrine kunnen die situaties bij uitstek benutten om hun snode plannen achter de schermen verder gestalte te geven. Dit alles verklaart de opvallende politiek van non-interventie van Rutte-IV in het heden (de boerenopstanden inbegrepen). En ook het regeren door niets te doen, waar handelen een absolute vereiste is, dat begint op de duur wel heel zichtbaar te worden. Onze leiders zijn "conspicuous by their absence".

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 aug. 2022 - 5:56

(deel I van II) Het is nu half acht in de ochtend van 11 augustus 2022, en er werd inmiddels 1.324 maal gekeken naar dit artikel van Han van der Horst - er zijn nog geen reacties zichtbaar op dit moment. Zegt dit iets? Ik geloof van wel. Ik ben het eens met deze opinie. Wanneer onze overheid blijft volharden in haar 'laat maar gaan'-opstelling, dan sukkelen we allemaal naar iets heel ergs toe. Iets dat we in onze eigen levensdagen niet eerder zagen. Je zou kunnen opperen dat de hier beschreven crisis een afbeelding op micro-formaat is van de mogelijk fatale veranderingen in het klimaat van planeet aarde. Die politieke strategie van non-interventie, ook als er ingrijpen strikt geboden is, die komt ons heel erg duur te staan. Vermoedelijk leven de bestuurders van Nederland, en niet alleen die, in de waan dat "de markten" het allemaal zelf wel zullen oplossen, mettertijd. Hoeveel menselijke existenties moeten er eigenlijk nóg opgeofferd worden aan de afgod van onze eigen tijd? Tussen 1991 en 1999 waren er die vreselijke burgeroorlogen in het voormalige Joegoslavië. Die kregen voortdurend de volle aandacht. Ja, ons leven ging hier 'gewoon' door, maar de ernst van die conflicten bleef altijd zichtbaar. Nu is er de bezetting van, en de strijd in Oekraïne. Je kunt niet zeggen dat er te weinig verslag van gedaan wordt; de gruwelijkheden daar, de mogelijkheid van een nucleaire ramp, en de economische effecten voor West-Europa en elders, daarvan zijn we goed op de hoogte.

7 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 aug. 2022 - 6:19

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gimli1955
Gimli195511 aug. 2022 - 6:34

De afgod van onze tijd heeft niets te maken met de machtsstrijd in het Oosten, daar gaat om de zeggenschap en macht over de mensen die daar wonen, en voor iedere oorlog is wel een rechtvaardiging te vinden. Of ben je Irak vergeten met de massa vernietigingswapens en 250.000 burger slachtoffers. Er zijn altijd cirkel redenaties te bedenken om onrecht en machtsmisbruik goed te praten, dat doet Rutte en zijn coalitie elke keer bij ieder nieuw schandaal of affaire. En ja, die oorlogen zijn vreselijk, maar dat is geen reden om de democratie overboord te gooien en de voorstellen van Han serieus te nemen. Waar 2 vechten, dragen de burgers vaak de schade en dat geldt ook nu in onze maatschappij. De meest zwaksten zijn het eerst de klos, en dat geldt voor overal op deze aarde. Dat is altijd al een wetmatigheid geweest, en er zijn altijd diegenen die profiteren. Zo lang de mensheid dat niet leert, zal de mensheid nooit in positieve zin groeien tot een volwassen en rechtvaardige samenleving. Er zullen altijd profiteurs zijn, die misbruik maken van de gelegenheid, dat is inherent aan het mens zijn. Zo ver van survival of the fittest zijn we nog niet verwijderd. In vergelijking met de tijd, bestaat de mens maar een fractie. Ik lees nu : A brief history of the future van Jacques Attali. Het geeft een inzicht in de verschillende bestuursvormen en het evenwicht. Verstoor je dat veenwicht, dan stort de vooruitgang als een kaartenhuis in mekaar. Erg waardevol boek om inzicht te krijgen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 aug. 2022 - 8:21

@ Gimli - dank voor je reactie. Ik denk dat je mijn inzendingen niet goed begrepen hebt. En ik ben de invasie en de bezetting van Irak bepaald niet vergeten. Integendeel: toen die onrechtmatige daad van oorlog nog op gang moest komen kreeg ik een grote belangstelling voor het neoliberalisme als fascistoïde politieke economie. Eén van de thema's die ik hier aansnijd is: de belangstelling van politiek en bevolking voor heel ernstige terreur elders. Het komt me voor dat je bij de gewelddaden in Joegoslavië, Irak, en Oekraïne iets kunt opmerken, als je de houding van de toeschouwers elders bekijkt: een snellere afname in de tijd van de verontwaardiging en ook van de bereidheid om zelfstandig kritisch te blijven en dienovereenkomstig te handelen. Ten tijde van "Irak" had je in ons land al zoveel wegkijkers en goedpraters. De minst geïnformeerden geloofden grif de sprookjes van de "embedded journalists and reporters", die dat schreven wat Bush Jr. graag zag. En vandaag de dag lijkt me de algemene vlucht naar amusement in alle soorten en maten nog weer intensiever en langduriger te zijn geworden. Mocht Elon Musk een enkel verstuiken, dan is dat even belangrijker dan de ellende in Oekraïne. En wat is de Nederlandse politiek nog anders behalve plat amusement zonder sociale betrokkenheid? Wat zeg ik: die is nog erger, namelijk vulgair vermaak met een antisociaal karakter. En Han van der Horst heeft het gelijk aan zijn kant.

Gimli1955
Gimli195511 aug. 2022 - 8:56

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Ik ben het volledig met je eens dat veel mensen een geheugen hebben van een trapleuning. Echter wat Han voorstelt is en kopie gedrag van die landen die het niet zo nauw nemen met de democratie en andere landen binnenvallen. Wat wil Han, dat we ook grondrechten opgeven en de democratie afbreken. We hebben door de steun aan de inval van Irak al getoond dat we niet zo zuiver op de graat zijn, en dat zal nog meer blijken uit de wensen van Han. We hebben geen non interventie, alles wat we als westen doen, heeft gevolgen voor hun samenleving en uiteraard ook de onze. De gemiddelde Nederlander heeft juist de politiek en de overheid geloofd, die verkondigden of negeerden om ons volledig in te lichten, wat de gevolgen waren van onze inmenging. Han wil nu nog een stap verder gaan, en ik wijs op de negatieve gevolgen van die interactie. Om een evenwichtige keuze te maken, moet je alle factoren willen inzien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 aug. 2022 - 11:15

Bedankt voor je reactie. Aangezien mijn omstandigheden het momenteel beletten, dank voor je uitgebreide reactie mijnerzijds. Mijn gedachten zijn momenteel iedere dag bij de mensen in de Oekraïne. (Afghanistan, zoals ook Ethiopië etc...etc... vanwege m.n. de soms al langdurige hongersnoden). De wereld staat letterlijk op z'n kop!

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2022 - 13:06

Dat de meiden in Afghanistan niet naar school mogen en hun moeders niet naar hun werk is eveneens een recept voor langdurige armoede.

Ivan61
Ivan6111 aug. 2022 - 21:01

drs. H.C. Begin 2020 ontstond paniek in talkshow land. Het aantal tafelgasten was beperkt en toen kwam Corona. Nieuwe gezichten en genoeg stof om het volk te bedienen met wijsheid en volpompen met informatie. Nu hebben wij oorlog en angst voor Poetin. Niemand praat meer over gezihtloze vertrek uit Afghanistan . Wij hebben met mediageile poltici en ruggengraatloze regering. En MSM media doen ook gewillig mee. Brood en spelen is van alle tijden. -

pahan
pahan11 aug. 2022 - 5:23

2/2 Wat dan wel? Er is een hoop geld te halen door Carolientje te volgen: Niet verbieden wat al verboden is, maar handhaven. Genadeloos handhaven. Als je alle verkeersremmende maatregelen afschaft bijvoorbeeld is er een duizelingwekkende hoeveelheid energie bespaard. Als je tegelijk elke burger de mogelijkheid geeft om snelheidsovertredingen vast te leggen stroomt het geld binnen. En dat zijn vermijdbare boetes. Die veroorzaak je zelf, en daar hoef je op geen enkele manier medelijden mee te hebben. EN, net als het mondkapjesverhaal, als je bedrijf ineens bizarre winsten maakt in deze omstandigheden, meer belasten inderdaad. Daar kan ik me wel in inden. Niet het bestraffen van goed ondernemerschap, dat is weer wat anders.

pahan
pahan11 aug. 2022 - 5:21

1/2 De schaal van de ombuigingen die hier beschreven worden is ongekend, en zoals gebruikelijk op links onhaalbaar. De wegen zullen toch ook onderhouden moeten worden, en als al dat geld de staatskas niet meet invloeit, zoete lieve Gerritje, wie gaat dat dan betalen? Paar punten: Thuiswerken. Als ik nu het rekensommetje maak, is het komende winter voor mij voordeliger om in plaats van de kachel aan te steken, naar mijn werk te gaan. Ik doe niet aan airco, heb mijn huis zo aangepast dat ik ook van warmte weinig last heb. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen aangenamer is om een gekoelde omgeving op te zoeken. Noodwoningen, ook al iets met een slecht geheugen. De revolutiebouw heeft tot niets dan ellende geleid waar we tot de dag van vandaag de zure vruchten van plukken. Het nut van isoleren van bestaande woningen heeft een grens. De gemiddelde aannemer heeft geen idee, en is zelf ook nog verantwoordelijk voor het afwijken van de bouwnormen waardoor het probleem ontstaan is. Putin heeft al gewonnen. Van een wat bijzonder type heeft hij zich ontwikkeld tot een wereldwijde factor en zondebok.

Gio Servas
Gio Servas11 aug. 2022 - 4:19

1 probleem. Om dat soort maatregelen te nemen die het volk helpen door deze problemen te komen heb je een daadkrachtige regering nodig die zich ook interesseert voor het volk en die hebben we nu eenmaal niet.

Gimli1955
Gimli195510 aug. 2022 - 21:13

Never waste a good crisis. Niet verwacht dat een redelijk "links" georiënteerde geschiedkundige de democratie zo makkelijk door het toilet spoelt. Van waar de verwijten dat "extreem rechts" al tijden bezig is de democratie uit te hollen een een totalitair regime wil invoeren. Zeker nog niet de plannen van het WEF gelezen en de manier waarop de regering de denkbeelden van Schwab aanhangt. Wanneer gat gebeuren wat je voorspelt en aanhangt, ik heb geen afwijzing gelezen, is je laatste zin nutteloos en is je mening daarover van generlei belang. Sociale controle zal zegevieren incluis de macht over de burger, zijn of haar vermogen en de invoering van de digitale munt + identiteitsbewijs waar het medische dossier en alle noodzakelijke privé gegevens op staan. Direct te lezen incluis gezichtsherkenning en sociaal contract naar Chinees model. Iedere oppositie zal vernietigd worden en de democratie is voorgoed ten einde, door de digitale controle staat. Iedereen die niet meewil, zal opgesloten worden of digitaal niet meer bestaan. Na 1 of 2 generaties zal de wereld bestaan uit gerobotiseerde havenot's en de gepriviliseerde have's, die kunnen genieten van hun rijkdom. nu is iedere afwijkende mening al verdacht, dan zal het systeem het wel regelen. Ik zou 1984 nog een keer lezen om in te zien wat je wegspoelt en wenst voor de toekomst.

Rode Diesel
Rode Diesel10 aug. 2022 - 20:25

Anders dan de gevolgen van corona voor de economie, waaruit we ondanks alle voorspellingen duidelijk sterk opveerden, wachtte ons iets heel anders en ernstigers direct daarop. Dat zijn Poetin's Rusland maar in de wachtkamer de mogelijk nog grotere bedreiging van Xi's China. Wie de boosaardigheid vooral in het westen ziet, met dan als zo vaak de VS, natuurlijk, Israël, en kort daarop gevolgd de rest van de westerse wereld waaronder wijzelf, is niet goed snik en hoeft verder niet serieus genomen te worden. Poetin is bevangen door de theologische ideologie van de apocalyptiek en zal daarom niet schuwen tot het uiterste gaan, dus ook als dat zelfvernietiging voor Rusland inhoudt. Beatrice de Graaf legde dit afgelopen weekend in haar column in de NRC, zoals andere experts dat wereldwijd al deden, legde dat uit n haar column in de NRC van 9 april.. https://www.scribd.com/document/586440707/Nrc-Handelsblad-De-Apocalyps-Weerstaan Maar het mogelijk nog grotere gevaar is China zoals de VS benadrukt richting Europa, China heeft alleen op korte termijn nog enige kans op het stichten van haar gewenste greep naar de wereldmacht en ziet zich daarom in de verleiding gebracht en bereidt zich voor. Caroline de Gruyter (afgelopen zaterdag in de NRC) legde dat uit. https://www.scribd.com/document/586440973/Nrc-Krant-20220806-4901435-Weer-is-Europa-Speelbord-in-Een-Clash-Tussen-Grootmachten De oorlogseconomie, die een zekerheid is als nodige strategie, is nog onze minste zorg.

Jopie666
Jopie66610 aug. 2022 - 20:08

Dat is inderdaad een prima optie en ook prima geschikt om alle grote problemen aan te pakken in Nederland, maar Nederland is zwak, decadent en wordt waarschijnlijk over 10 jaar onder de voet gelopen. 1 voordeel het opruimen aanhangers grote leiders wordt dan wel legaal.

Armoedegrens
Armoedegrens10 aug. 2022 - 19:35

Zeer overtuigende uiteenzetting. Helaas maakt het het grootkapitaal (met als vehikel de VVD) ook niet echt uit of ze nu onder een neoliberale of fascistische vlag opereren (een schijnstrijd tussen die twee ideologieën, om links van macht te onthouden): met de opkomst van Hitler bekeerden de Duitse kapitalisten zich ook tot het fascisme. Het zou moeten komen van grootschalige demonstraties en stakingen, maar, zoals HvdH gisteren al uiteenzette, die gaan er ook niet komen door man's egoïsme. Het is een inkt- en inktzwarte toekomst.

EUpiet
EUpiet10 aug. 2022 - 19:10

Nou nou, dit druist wel in tegen alle principes van marktwerking. Denk niet dat onze regering van rasechte (neo) liberalen hier warm voor gaat lopen.

1 Reactie
Jopie666
Jopie66611 aug. 2022 - 10:22

Veel andere landen gelukkig wel. Polen heeft in 2026 het grootste leger van Europa. Macron heeft de oorlogsindustrie gevraagd om op oorlogsterkte te gaan produceren.