Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Nederland moet graan hamsteren'

  •  
15-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Graan300.jpeg
Prijs van tarwe in een paar maanden met veertig procent gestegen ... Voedsel te belangrijk om aan marktwerking over te laten
Volgens de voorzitter van landbouworganisatie LTO Albert-Jan Maat moet de Nederlandse staat een voorraad graan aanleggen om in te spelen op de verwachte prijsstijgingen van onder meer tarwe, maïs en sojabonen. De oogsten in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne dreigen te mislukken. Dat meldt dagblad Trouw op woensdag.
Door snel graan te hamsteren, zou Nederland de prijsstijgingen voor veevoer en brood kunnen beperken. De prijs van tarwe is door de verwachte krapte in een paar maanden tijd met bijna veertig procent gestegen.
Het pleidooi van Maat is omstreden. De G20 riep deze week landen namelijk nog op vooral niet op eigen houtje de voorraden te vergroten of een exportverbod op te leggen. Voorraadvorming door afzonderlijke landen is in de EU bovendien officieel verboden.
Volgens de LTO-voorzitter is voedsel echter ‘te belangrijk’ om aan marktwerking over te laten. Maat rechtvaardigt zijn oproep verder door erop te wijzen dat Duitsland ‘een geheime graanvoorraad voor een jaar’ zou hebben.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

neutralist
neutralist15 aug. 2012 - 7:40

Lijkt me verstandig.

Bart van Oerle
Bart van Oerle15 aug. 2012 - 7:40

"Voedsel te belangrijk om aan marktwerking over te laten" Maar in dit stuk wordt niks gedaan aan de marktwerking. Hamsteren is alleen maar inspelen op verwachte prijsstijgingen die zich binnen een systeem van marktwerking kunnen voordoen. Het pleidooi van Maat is dus geen pleidooi tegen marktwerking, maar vóór slim handelen in de markt, in dit geval hamsteren voordat de prijzen nog méér stijgen.

Michiel Online
Michiel Online15 aug. 2012 - 7:40

En met een overvloed aan intelligentie en kennis over het wereldklimaat gaan we tenonder aan onze eigen hebzucht en kunnen we de volgende wereldoorlog tegemoetzien die net zoveel doden zal veroorzaken als dat de aarde nodig acht. Die wereldoorlog die in Afrika inmiddels al is aangevangen, weet je wel?

Zakenpief
Zakenpief15 aug. 2012 - 7:40

En waarom dacht de LTO dat de prijzen van graan zo hard gestegen zijn, de laatste tijd? Misschien omdat de oogsten dreigen te mislukken? Die informatie is al lang in de prijsvorming meegenomen.

Michiel Online
Michiel Online15 aug. 2012 - 7:40

Als we nou gvd nog aan toe eens stoppen met kijken naar de prijs van dingen en kijken naar HOE WIJ DE AARDE BEINVLOEDEN. Jullie zijn echt totaal geschift met je geld weet je dat? Totaal.

meijerlahn
meijerlahn15 aug. 2012 - 7:40

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DEX731032000_020

lancelot2
lancelot215 aug. 2012 - 7:40

Dit was te overzien! Meer mensen meer voedsel nodig. En de overheid heeft door zijn maatregelen honderden landbouwers te doen besluiten hun zaak te sluiten. En niet te vergeten: kostbare landbouwgrond onder water te zetten!!!!!! mogen de verantwoordelijken zich ff melden!

tweetacteneur
tweetacteneur15 aug. 2012 - 7:40

Dit is vvd gedrag, wij hebben geld, dus wij gaan een voorrraad aanleggen, dat het dan voor de armere landen nog moeilijker wordt, zoniet onmogelijk, om nog graan te kopen? Nou ja dat is marktwerking, moeten ze maar hamsteren. O, ze hebben geen geld? Nou ja, armoede is een keuze. Laten de rijke landen er voor de verandering eens op toe zien dat de gtraan voorraad evenwichtig verdeeld wordt. En wordt ons brood duur? Nou ja, beter duur dan niet te koop.

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2012 - 7:40

'De PvdA is medeschuldig aan de hoge voedselprijzen: ze werkte volop mee aan de liberalisering van het landbouwbeleid, stelt Niek Koning, landbouweconoom aan Wageningen Universiteit.' 'PvdA-kamerlid Frans Timmermans werpt zich op als de kampioen van 's werelds armen die lijden onder de stijgende voedselprijzen (VK, Opinie & Debat, 9 augustus).' Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3301464/2012/08/15/De-PvdA-heeft-kilo-s-boter-op-het-hoofd.dhtml

bruces
bruces15 aug. 2012 - 7:40

Gewoon massaal mais verbouwen. Lost tevens het mestprobleem op. Marktwerking (geldbalansen) op voedsel is een groffe schande.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc15 aug. 2012 - 7:40

In de VS wordt 40% van alle mais omgezet in bioethanol. Wanneer men i.p.v. mais gewoon graan had verbouwd dan was het tekort vanwege mislukte oogsten minder groot geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2012 - 7:40

"Volgens de voorzitter van landbouworganisatie LTO Albert-Jan Maat moet de Nederlandse staat een voorraad graan aanleggen om in te spelen op de verwachte prijsstijgingen.........." En waar moeten al die anderen dan aankloppen? a-sociaal 'gewoon'! Koren op de molen van de financiële dictators, dat dan weer wel.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc15 aug. 2012 - 7:40

Jij snapt het niet. Door het aanleggen van buffers neemt de volatiliteit van de graanprijzen af. Het is een goede manier om speculatie op de graanmarkt af te remmen. De vraag neemt immers af in tijden dat het aanbod gering is omdat er geput kan worden uit de graanbuffer. Bij een goede oogst vul je dan de graanbuffer en bij een slechte oogst teer je in op de buffer. Als iedereen dat zou doen dan worden de graanprijzen vlakker en neemt de hongersnood af in tijden van slechte oogsten.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2012 - 7:40

Als de voedselprijzen stijgen is het niet goed want dan kunnen arme mensen geen eten meer kopen, maar als voedselprijzen dalen is het ook weer niet goed, want dan gaan de arme boeren kapot. Kortom, het is nooit goed.

1 Reactie
Bart van Oerle
Bart van Oerle15 aug. 2012 - 7:40

Haha, klopt ja, en hoe dan ook de marktwerking krijgt de schuld.

bruces
bruces15 aug. 2012 - 7:40

Waarom mogen wij de landbouwgronden niet optimaal benutten ? Mais, is toevallig een product dat goed wil groeien in noord-Europa.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2012 - 7:40

Er zitten wat ogen en haken aan eric. 'Ook grondbezit kan leiden tot onverdiende inkomsten, de grondrente. Als de intrest echter door het invoeren van het vrijgeld zou dalen, en uiteindelijk op nul zou vallen, dan zouden de grondprijzen onmetelijk oplopen. Tenminste als de grond niet van nature vrij kan zijn zoals in het onontgonnen Argentinië nog het geval kon zijn. Daarom zou de grond volgens Gesell in gemeenschapsbezit moeten komen, weliswaar mits betaling van een schadeloosstelling, en met behoud van een opstalrecht voor de aanplantingen, gebouwen en andere inrichtingen. Het gebruik van de grond zou met gunningen (van bepaalde termijn) aan de meestbiedende gegeven worden. De natuurlijke bodemrente, die in een relatief dichtbevolkt land met een markteconomie het gevolg is van een onvermijdelijke schaarste, zou daarmee aan de gemeenschap toekomen. Handel in grond en grondspeculatie zouden uitgesloten zijn. Dit systeem noemde Gesell vrij-grond (Freiland). Grond is een product van de natuur en niet van mensen en moet dus allen gelijkmatig toebehoren. Gesell had zelfs meteen een bestemming voor de grondrente; hij sprak van “moederrente” en dacht aan een gelijkmatig kindergeld, dat vrouwen minder afhankelijk van hun mannen moest maken.' http://nl.wikipedia.org/wiki/Silvio_Gesell

Heileeuw
Heileeuw15 aug. 2012 - 7:40

Gaan we dan ook uien hamsteren als de oogst tegenvalt? Het zijn praatjes voor de portemonnee van de aangesloten boeren. De werkelijkheid voor de westerse consument is dat ten opzichte van het inkomen wij een relatief laag deel besteden aan voedsel, de verhoging van de prijs zal tussen de 0.5 en 1% liggen in het aandeel wat wij besteden. Met andere woorden: we merken er niet zoveel van. Dat ligt anders in landen waar de lonen een stuk lager liggen en dus de besteding aan voedsel een veel hoger percentage inneemt. Die mensen gaan het merken en hard ook.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger15 aug. 2012 - 7:40

***Met andere woorden: we merken er niet zoveel van.*** Dat is wel een makkelijke conclusie. Misschien beter om te zeggen, we merken er nu nog niet zo veel van. ***Dat ligt anders in landen waar de lonen een stuk lager liggen en dus de besteding aan voedsel een veel hoger percentage inneemt. Die mensen gaan het merken en hard ook.*** Absoluut. Met name in die landen waar vooral de laatste jaren de voorraden allang voor de oogst worden opgekocht door speculanten, dat zal vooral de komende winter hard duidelijk worden in veel Afrikaanse landen. Marktwerking he, is goed voor de boer.