Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland moet Chinese schrijvers steunen tijdens Boekenbeurs in Beijing

  •  
30-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De vrijheid van meningsuiting uitbannen is de mensenrechten vertrappen, de menselijkheid smoren, de waarheid onderdrukken
De Internationale Boekenbeurs die vandaag in Beijing is geopend zou onder normale omstandigheden een feest van het vrije woord moeten zijn. De inzet van het Nederlands Letterenfonds is om een open dialoog te voeren met Chinese schrijvers, uitgevers en journalisten. Dat is natuurlijk een heel goed voornemen. Maar gemakkelijk zal dat niet gaan, want de omstandigheden zijn niet normaal.
Bij de feestelijke opening van het Nederlandse programma met staatssecretaris Zijlstra en prinses Laurentien was vandaag de vice-minister van Informatie aanwezig, die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, verantwoordelijk is voor het meest geavanceerde systeem van internetcensuur ter wereld. Ook sprak de minister van Pers en Publicaties, die het tot zijn taak rekent om alles wat gedrukt of digitaal gedistribueerd (boeken, kranten, tijdschriften, audio- en videoproducten) wordt te ‘reguleren.’ Veel openheid valt er rond dit evenement dan ook niet te verwachten als het aan de Chinese machthebbers en organisatoren ligt.
Maar Nederland is eregast, en noblesse oblige voor een land dat auteurs als Spinoza en Multatuli tot zijn literaire traditie rekent. De openheid die wij in het buitenland willen uitdragen zou zich dan niet moeten beperken tot boodschappen die prettig te verteren zijn. Het feit dat Chinese schrijvers tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen als ze zich kritisch uitlaten vraagt om een stevig weerwoord. Deze boekenbeurs biedt een goede gelegenheid om te laten zien dat Nederlandse schrijvers hun eigen vrijheid en die van anderen het verdedigen waard achten, ook van de schrijvers, dichters, journalisten en kunstenaars die de autoriteiten tarten.
Amnesty International heeft de afgelopen maanden aan Nederlandse schrijvers en dichters gevraagd om zich solidair te verklaren met hun vervolgde Chinese vakgenoten. Inmiddels staan er meer dan 120 namen onder deze verklaring. De auteurs doen ook een beroep op Nederlandstalige vakgenoten, schrijvers, kunstenaars, vertalers, uitgevers om Chinese collega’s te steunen in hun strijd voor vrijheid van meningsuiting en de vrije uitoefening en verspreiding van hun werk.
Schrijvers die op de beurs aanwezig zijn vragen zich intussen af of ze zich wel of juist niet openlijk moeten uiten over de onderdrukking van hun Chinese collega’s. Is het niet beter om achter de schermen aan duurzame contacten te werken? Is de campagne van Amnesty International niet contraproductief? Beide sporen zijn bruikbaar. Ook wij lobbyen achter de schermen voor een duurzame verbetering van de mensenrechten. Maar als er iets duidelijk is geworden in ons vijftigjarig bestaan dan is het wel dat het vooral de niet aflatende, wereldwijde, publieke druk is die regeringen tot meer respect voor mensenrechten aanzet. Tienduizenden namen heeft Amnesty gepubliceerd voor wie het publiek in actie kwam, met een groot direct, en soms indirect effect op mensenlevens. Of het nu de vrijlating was van de Russische dissident Vladimir Boekovski uit de oude Sovjettijd, of de verbeterde gevangenisomstandigheden van de dichter Shi Tao.
Chinese schrijvers en dichters vragen ons om het vrije woord in hun land te steunen. ‘Ik hoop dat ik het allerlaatste individu zal zijn dat wordt onderdrukt in China’s eeuwenlange inquisitie en dat na mij niemand meer om zijn woorden zal worden gestraft,’ zei Liu Xiaobo vlak voordat hij de gevangenis in ging. ‘De vrijheid van meningsuiting is het fundament van de mensenrechten, de wortel van de menselijkheid, de moeder van de waarheid. De vrijheid van meningsuiting uitbannen is de mensenrechten vertrappen, de menselijkheid smoren, de waarheid onderdrukken.
Laten we het podium van de Boekenbeurs in Beijing niet alleen gebruiken om boeken te verkopen, maar ook om de vrijheid uit te dragen die zo’n essentiële rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van ons literair erfgoed.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 aug. 2011 - 16:11

De heer Nazarski begrijpt helaas één ding niet: Nederlanders haten het woord''MOET'''. En vooral als je verhaal begint met ''Nederland moet..'' Ik vind dat Nederland China moet helpen, klinkt een stukje minder arrogant. Als het niet zo is, ben ik slecht ingeburgerd door Jolanda, mijn ex-Juf.

JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 16:11

Een paar vragen. Waar kan ik ondertekenen? Waarom staan 'wij' daar op de Boekenbeurs in Beijing?

pietdevries2
pietdevries230 aug. 2011 - 16:11

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Assange wordt nog steeds achterna gezeten door de VS, In Frankrijk is het verboden de Armeense genocide te ontkennen, het laatste slachtoffer van wetgeving die de holocaust beschermt is de Britse bisschop Williamson. De berichtgeving van de journalist die publiceerde over westerse commando's in Libië werd snel onderdrukt. Gisteravond was de speelfilm over de moord op Diana, dat ook Kelly is vermoord wordt door vele Britten geloofd. Dagelijks moordt de VS in Afghanistan en Pakistan, maar de Taliban zijn slecht. De domme arrogantie van het westen is dat wij menen de rest van de wereld voor te kunnen schrijven wat we zelf nalaten. Het is niet zo dat ik denk dat het in China veel beter is dan bij ons, maar zoveel slechter zal het ook niet zijn,

Klapschaats2
Klapschaats230 aug. 2011 - 16:11

Je kunt van China best het een en ander vinden. En de vrijheid van meningsuiting is er niet zo als wij die kennen. Maar wat is de vertreksituatie? China moderniseert een een half continent in een temp waarin deze en vorige regeringen niet eens een treintje aan het rijden krijgen of zichzelf modern weten te organiseren. Zelfs het hier opsporen van een bekend groepje 'kwajongens' in het midden van het land lukt ons niet, hoorden we gisteren. Dan is er in China de uitdaging van de enorme bevolkingsomvang en -groei met dito gevolgen. De gemiddelde Chinees van nu heeft het veel beter dan de gemiddelde Chinees van 10 jaar geleden, zeg maar "Ping modaal". Die klaagt echt niet over gebrek aan persvrijgheid zoals wij die kennen. Een typisch verwesterde benadering van een voormalig ontwikkelingsland dat een megaprestatie levert. Die vrijheid van meningsuiting komt echt wel in China, maar in hun volgorde en prioriteit.

rgeurtsen
rgeurtsen30 aug. 2011 - 16:11

De nederlandse schrijvers lijken zich te zullen laven aan Chinese belangstelling - een kritisch geluid laten horen ligt niet in hun vermogen. Veel intellectualiteit tonen de dames en heren in de aanloop niet. Het is goed dat Nazarski dit dilemma operationaliseert. Hetzelfde geldt voor de actie van Pechtold richting Shell. Helaas kiezen nederlanders voor scheiding van materiële belangen en fatsoen in dit geval in de vorm van mensenrechten die worden geschonden. Grof, nalatig en even onfatsoenlijk. Gives us names, dan kunnen we deze schrijvers kielhalen.

rgeurtsen
rgeurtsen30 aug. 2011 - 16:11

bernlef wil dus wel gaan en geen geluid laten horen, hij zal met leiteratuur het zaad van de twijfel zaaien. Schrijven 'hoe dom kun je zijn' is te netjes. Dit is simpelweg hartstikke stom. Bij wie wil Bernlef het zaad van de twijfel zaaien? Bij de 'censoren', bij het pbuliek. Denk hij dat zijn literatuur niet gewone menselijke twijfel laat zien die chinezen ook wel kennen? Bernlef heeft geen kunst en geen status van beroemsheid om in de trijd te werpen. Hij heeft slechts de keus om commerciële geweetenloze rat te spelen, of te weigeren mee te gaan. Als zijn boeken goed zijn verkopen ze toch wel. Toch? In China zitten ze echt op 'twijfelachtig zaad' te wachten. van dis, wat een teleurstelling, is ook geirriteerd geraakt door de oproep van Amnesty. Het is gemakkelijk de held uithangen in nederland en niet in china. Helemaal gelijk ongelofelijke suffe opmerking. Draag dat speldje, vertel dat je voor vrijheid van kunst bent, ongeacht de uitwerking en betekenis van kunst. Of bGeen woorden meer over voor je Adriaan. Welk denken zit er achter je Afrika verhalen, reportages etc.? Wellicht ben zijn sommige van je boeken interessant, en was je vroeger iemand die vergezichten en diepgang bood in de interviews met schrijvers en kunstenaars en ben je nu een vervelende nietszeggende oude man geworden. Een oude rancuneuze man, die niet meer gelooft in vrijheid en wellicht nooit geloofd heeft radicale democratie. Die gelooft in leiderschap, in bazen, in autoriteit. Dat is verrekte jammer. Ik hoop maar dat het niet waar is. Arme oude man, die niet verder dan zijn eigen ervaring van toen en nu kan kijken - en dat ook voor waar aanneemt - je bent simpelweg niet beter dan Wilders. Arme oude versleten man die slechts kan putten uit herinneringen en niet uit het dagelijks leven en nieuwe inzichten. Arme oude man. Geef mij maar Drs. P. laurentieneke - ja haar twijfelzaaiende kinderliteratuur is hartstikke gelief in China... althans dat suggereren woorden in de NRC. Ja... misschien kun je niets zeggen - slechts een bijzin. AUB doe het. Het hoeft niet veel te zijn... je status vereist dat je gaat, en het succes van je boeken wellicht ook - maar maak er een heel klein beetje gebruik van. Iets over de rol en invloed van boeken en literatuur - scholing, etc. en dat dat niet echt te sturen valt. Of de censuur moet het kunstewerk van de schrijver aantasten. Pleeeeeze doe iets, Laurentien. Koch en Dekkers zijn ook niet meer de jongsten - bijna mijn generatie. Lui laffe rotzakken zijn het. voedselbonnen weghalen, bankrekening plunderen. Hun kunsten zijn prachtig. Hun kunstjes, zoals Dekkers het in de NRC noemt, zijn goedkoop. Ze gaan op reis en willen indrukken op doen. Indrukken op doen tijdens een boekenbeurs? Dat is net zo stom als denken dat als je naar de Olympische Spelen gaat je indrukken op kan doen van China. Nou vergeet het heren. Had je even ingelezen en rondgevraagd in Amsterdam, rond de Nieuwmarkt, dan had je meer te weten kunnen komen dan nu tijdens je (afge)(be)schermde bezoeken aan de boekenbeurs. Laffe luiaards. Mai Spijkers, is geen schrijfster, ze is uitgever, en denkt niet verder dan haar eigen ik en directe belang. Denkt ze echt dat de daarmee een bijdrage levert aan het iets beter maken van de naaste wereld. Ik ben geneigd om haar leeftijd op te zoeken (40-er, die ongelofelijk trutten die GL stemmen om hun autonomie te behouden en intussen het intieme contact verliezen? Of zou ze van mijn generatie zijn en al een mooi pand hebben in de grachtengordel of nog mooier? Gearriveerd koopmannen gedrag. Aan de schandpaal met dit soort levenloze opvattingen. Voor mensenrechten opkomen is provinciaals gedoe - volgens hopeloos domme Pröpper. Hebben al die gasten niet door dat zij de perfecte verpersoonlijking van de hufterigheid van deze tijd zijn? Stelletje PVV-ers. Mijn Opa zou in zijn tijd gezegd hebben, pas maar op, wellicht zijn het NSB-ers. Dan gooien ze nog de ruiten bij je in, en d epolitie zla niets doen hoor. Dit durven ook niets meer te doen. Pas maar op jongen, misschien kom je als je dit soort dingen op internet uitschreeuwt niet meer aan een baan of opdracht bij een uitgever, laat staan dat je nog op tv of radio kan komen, bij Radio 1, DWDD of P&W. Zouden die heerlijk naar Peking op reis zijnde mennekes en femkes echt geloven dat de wezenlijk kenmerken van censuur in china verdwijnen zoals hun de mascotte van Halve Halbe Dai Qing suggereert als ze zegt dat in china alles wat langzamer gaat. Ja, lieve oude mooie vrouw, zeker, maar het gaat nog langzamer als er geen druk is. De schaamte van het chinese bewind moet je subtiel willen raken. Ik ben benieuwd of ik het komende weekeinde nog wat volk aantref in het Westerpark. Overigens... geeft deze reactie ook aan dat er iets grondig mis is met de kwaliteit van de campagne en of de communicatie van Amnesty International. Doe beter je werk en laat je niet piepelen door die elitaire schrijvende gehaktballen.

rgeurtsen
rgeurtsen30 aug. 2011 - 16:11

Sommige chinese schrijver blijken nu zelfs onder huisarrest te staan. Ach nee, het gaat ons om de omzet. Zie bericht in Volkskrant: http://bit.ly/prZOjx

clara51
clara5130 aug. 2011 - 16:11

Als ik de schrijvers goed heb begrepen kiezen ze er niet voor om hun aanwezigheid als hoofdgast aan te grijpen om publiekelijk te protesteren. Ramsey Nasr legde al in april uit hoe gecompliceerd dit ligt: http://nos.nl/audio/234790-ramsey-nasr-neemt-de-pen-op-voor-chinese-dissidenten.html Wel hebben 120 Nederandse schrijvers de verklaring van Amnesty International ondertekend, zoals Nazarski zelf ook vermeldt. Op de beurs zelf is Nasr opnieuw gevraagd hoe hij erover denkt. Hij geeft daarbij in een bijzin aan dat de aanwezigheid van Nederlandse schrijvers ook de mogelijkheid kan bieden in contact te komen met dissidenten. http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2011/08/ramsey-nasr-biedt-chineze-venster.html Er zijn schrijvers daar aanwezig van wie ik verwacht dat ze dit ook inderdaad zullen (proberen te) doen. Nasr, Van Dis, Mak. Dat we daar nog niet over zijn geïnformeerd kan te maken hebben met het feit dat dit dergelijke acties kan verstoren. Ik weet dus nog niet of dit wel/niet gebeurt en tot die tijd heb ik geen oordeel. Zeker geen heetgebakerd en vernietigend oordeel zoals dat van Joop Schouten hieronder, die zijn mening al helemaal gevormd heeft, kennelijk. Iets met stuurlui en een wal. Amnesty heeft de Nederlandse schrijvers uitgebreid van documentatie voorzien. Het Fonds voor de Letteren is volop bezig met het proberen te leggen van contacten en doet dat met reden achter de schermen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/article/detail/2882402/2011/09/01/Chinese-schrijvers-onder-huisarrest-vanwege-boekenbeurs.dhtml In september is opnieuw een bijeenkomst van Amnesty met de schrijvers gepland. Ik wacht die af. http://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/amnesty-presenteert-het-china-paspoort Wat ik echter veel en veel kwalijker vind is dat staatssecretaris Zijlstra (bron papieren NRC, waar ik het las) in aanwezigheid van de Chinese autoriteiten uit zijn toespraak heeft weggelaten dat Nederland bekend staat als land met vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers. Het is vreemd dat Nazarski dat niet vermeldt, maar misschien ging hij net als ik af op de officiële tekst van de toespraak waarin dit wel vermeld staat. http://sharp5.nl/claarsnotes/?e=2682 En wat ik ook een teken aan de wand vind is dat dit onderwerp op Joop.nl nauwelijks reacties krijgt. Kennelijk kan het het grote publiek, links noch rechts, niet zoveel schelen of Nederlandse schrijvers in China opkomen voor de vrijheid van meningsuiting van hun Chinese collega's. Dus daar ga je al, als Nederlandse schrijver. Wie wel zelf actie wil nemen kan hier terecht: http://www.amnestyusa.org/our-work/countries/asia-and-the-pacific/china

1 Reactie
clara51
clara5130 aug. 2011 - 16:11

Waar ik Joop Schouten zei bedoel ik Rob Geurtsen - stop. Met excuses aan Joop.