Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland medeverantwoordelijk voor gifgas in Syrie

  •  
30-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
lord-of-war-5
Het Westen trekt een rode streep bij gifgas gebruik maar is zelf leverancier van de grondstoffen, met een prominente rol voor Nederland
De hypocrisie druipt er elke keer weer vanaf. Bij elk conflict waar massadestructiewapens worden ingezet, zijn de westerse landen de eerste om het moraliserende vingertje te heffen. Niet zelden gevolgd tot een oproep tot militair ingrijpen.
Het merkwaardige is dat veel landen waar dit soort conflicten zich afspelen, voor hun wapentuig afhankelijk zijn van de grootmachten. Een eigen oorlogsindustrie hebben ze veelal niet. De landen in het Midden-Oosten, het wespennest bij uitstek, worden continue voorzien van wapens door de grootmachten in ruil voor grondstoffen en invloed. Loopt de situatie uit de hand, dan ontstaat het merkwaardige fenomeen dat de grootmachten tegen hun eigen wapens moeten vechten.
Doorgeefluik voor het militair complex Nu in er Syrië aanwijzingen zijn dat er gifgas is gebruikt, is meteen de vraag gerechtvaardigd waar Syrië deze wapens heeft bemachtigt. Het antwoord is verbijsterend: Nederland. De Verenigde Staten hebben Nederland al in 2003 gewaarschuwd dat de grote leveringen van glycol, als grondstof dienen voor zwavelmosterdgas. Exporteur Brenntag heeft maar liefst 160.000 liter glycol geleverd aan het ministerie van Wetenschappelijke studies en Onderzoek in Syrië. Dit centrum dient als doorgeefluik voor het militair complex in Syrië.
Syrië verklaarde dat het glycol wilde gebruiken voor antivries, maar uit de Wikileaks van Amerikaans diplomatiek verkeer, is gebleken dat daar achteraf grote twijfels over zijn. In 2008, 2009 en 2010 zijn opnieuw grote partijen glycol aan Syrie geleverd, ondanks eerdere bezwaren en twijfels. Het economisch belang prevaleerde boven mogelijke, toekomstige schendingen van mensenrechten. En het was niet de eerste keer dat Nederland zich hier schuldig aan maakt. [Bolkestein]
Duivels dilemma Als westerse landen oprecht en werkelijk een einde willen maken aan de constante lokale oorlogen, de schendingen van mensenrechten en niet elke keer voor een duivels dilemma willen komen te staan, dan moet eens en voor altijd het militair industrieel complex aan banden worden gelegd. Deze miljardenindustrie heeft een ongekend verstorende invloed op de internationale rechtsorde. Een kleine toplaag heeft een duidelijk financieel-economisch belang bij conflicten, waarbij de midden– en lagere klassen de rekening betalen. Of in de vorm van belastingen en rente, of in de vorm van slachtofferschap.
De eerste vraag die mensen zich altijd moeten stellen, ook in het geval van Syrië, is wie verdient hier geld aan? Wat zijn de militair-economische belangen? Zolang dit soort vragen niet worden gesteld of beantwoord, zal er altijd een nieuw conflict zijn waarbij er een moreel appel wordt gedaan op de bevolking van de grootmachten. Het antwoord op het Syrische conflict is niet ingrijpen, maar een volledige boycot van dit wespennest met uitzondering van humanitaire goederen. En niet alleen Syrie, maar ook andere landen die als instabiel kunnen worden beschouwd. Daarnaast dient de immense belangenverstrengeling tussen politiek, economisch belang en militaire macht ontrafelt te worden.
Als het Westen mensenrechten zo belangrijk vindt, wordt het hoog tijd dat ze daar naar gaat handelen.
cc-foto: video still

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst130 aug. 2013 - 12:12

Hebben jullie die reportage van het Journaal gezien: allemaal Nederlandse vrachtwagens op de grens van Syrië en Libanon.

ElChe
ElChe30 aug. 2013 - 12:12

Antivries in Syrië? Lange strenge koude winters in Syrië? Tja dat krijg je van al die klimaatveranderingen.

MichelReiziger
MichelReiziger30 aug. 2013 - 12:12

Dit stond volgens mij al in april of mei in de VK of NRC. Het is alg. bekend dat het regime over grote hoeveelheden gifgas beschikt. Dat is al decennia zo, al voor dat Bashar aan de macht is. na de laatste oorlog met Israel had de pappa van Bashar (Hafez) voorgenomen: dit nooit meer. En begon met het aanleggen van een gifgas arsenaal. mogelijk dat het glycol uit Nederland is gebruikt voor strijdgassen, maar dat kan de levering van pesticiden uit Rusland ook gebruikt zijn voor de productie van EMPTA, dus VX gas.

JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2013 - 12:12

Hear, hear Hans ! ... Volgens mij is dit de meest effectieve keuze uit een reeks geweldloze oplossingen.

techneutje2
techneutje230 aug. 2013 - 12:12

Volledig eens met deze analyse. Voordat ik op Tayfun Balcik verhaal reageerde had ik beter eerst jouw artikel kunnen lezen en een link plaatsen naar dit artikel.

manarozana
manarozana30 aug. 2013 - 12:12

Ik verlaat de SP en kom aanschuiven bij groenlinks..Het stelt mij gerust dat een bestuurder dit schrijft. Fantastisch Hans Groen. Open eerlijk en zo waar!!

piloot2
piloot230 aug. 2013 - 12:12

Ik vind dit een zeer moedig en eerlijk stuk. Waren er meer zoals jij.. We leven in een bedorven samenleving, waar het rotte het merendeel omvat. Zolang er geen grote entiteit ingrijpt, ben ik bang dat wij mensen, zoals de geschiedenis ons leert, altijd in het duistere verblijven. Zolang wij door die kleine top die de wereld regeert belastingen en rente blijven afstaan. Zolang die top de welvaart niet eerlijk verdeeld over de wereld, zal de wereld nooit een eenheid worden.

Centurion2
Centurion230 aug. 2013 - 12:12

Dit begint wel van een hilarisch niveau te worden zeg. Weet je wat, Brazilië en India e.d. zijn ook verantwoordelijk voor alle oorlogen en moorden in de wereld. Immers, als hofleverancier van ijzererts aan zowat alle landen die wapens en overig oorlogstuig maken ben je zo schuldig als wat, toch Hans? Heb je Ghandi al voor het tribunaal in Den Haag gedaagd? Glycol is een koelmiddel. Aangezien ze genoeg koelcellen nodig zullen hebben lijkt me dat niet vreemd dat je dat middel daar aantreft. Ik ben er niet geheel in thuis maar bel maar eens met Johnson Controls of GEA in Den Bosch.

FTE100
FTE10030 aug. 2013 - 12:12

Wat in de artikel staat, met name de laatste twee alinea's zijn zeker treffend. Wanneer en wie hebben de belangen bij een slepend conflict. Ik ben benieuwd hoe de defensie en de bedrijven die met defensie samen werken de winst zien stijgen of niet.

Sonia2
Sonia230 aug. 2013 - 12:12

Vraag het aan Frans van Anraat. Die weet precies van de hoed en de rand. Om naar de gevangenis te gaan in plaats van open kaart te spelen was voor hem een pragmatische en begrijpelijke keuze.

Sonia2
Sonia230 aug. 2013 - 12:12

Wel enorm flauw dat je niet schrijft dar GroenLinks voor militair ingrijpen is.

TheRealHandyman
TheRealHandyman30 aug. 2013 - 12:12

Lekker he? Zelfkastijding, dat terwijl je niet eens Room Katholiek bent. De mens is een heel slim wezen en kan van dezelfde stof een wapen, een medicijn of voedsel maken. Tja en dat Amerika waarschuwt.... meteen geloven ze hebben altijd gelijk. 10 jaar geleden was er geen sprake van deze problemen, Nederland is daarom ook niet verantwoordelijk.

tdiamane
tdiamane30 aug. 2013 - 12:12

Echt walgelijk dit. Ik schaam me echt diep Nederlander te zijn.

Morendo
Morendo30 aug. 2013 - 12:12

"Het antwoord op het Syrische conflict is niet ingrijpen, maar een volledige boycot van dit wespennest met uitzondering van humanitaire goederen. En niet alleen Syrie, maar ook andere landen die als instabiel kunnen worden beschouwd." Er zit een racistische dimensie aan deze opvatting omdat het de gekleurde medemens onevenredig treft in zijn economische ontwikkeling. Bovendien kun je met humanitaire goederen als breinaalden ook dingen doen die tot een schending leiden van bepaalde mensenrechten.

Rootman
Rootman30 aug. 2013 - 12:12

Er zit nog een mogelijk foutje in uw redenering (naast het feit dat er een vrijwel zeker aanwezig normaal verbruik is in hun industrie): Syrie heeft al zeer lang Saringas kunnen maken. Gezien de decennialange staat van oorlog en permanente dreiging vanuit Israel heeft Syrie natuurlijk al silos vol met dat spul. Dus er kan nauwelijks reden zijn om er meer van te maken: er is immers maar weinig verbruikt/gestolen. Iets dergelijk geldt ook voor Amerikaanse atoombommen: op gegeven moment bleek het aantal letterlijk en figuurlijk 'overkill'.

Opinius
Opinius30 aug. 2013 - 12:12

dank,...een goede lezer ,leest de kern van Uw verhaal-betoog . ik ben het met U eens.

JesseJeremy
JesseJeremy30 aug. 2013 - 12:12

Nederland en Duitsland beschermen met Patriot raketten het hoofdkwartier van het Syrische rebellenleger in Adana. Nederland zou grote hoeveelheden glycol en Duitsland grote hoeveelheden natriumfluoride hebben geleverd. Hoewel ontkend word dat deze chemicaliën voor chemische wapens zijn gebruikt, kun je wel nagaan dat deze chemicaliën in deze hoeveelheden niet gebruikt worden voor huis en tuin producten voor een land dat verscheurd word door een burgeroorlog. In ieder geval zijn dit economische belangen voor beide landen.

poelly12
poelly1230 aug. 2013 - 12:12

Hans, Brenntag is een Duitse firma, maar o.a een vestiging in nederland. Had je er wel even bij mogen vermelden, dunkt me.

1 Reactie
toshiba
toshiba30 aug. 2013 - 12:12

Dat maakt niet uit. De vergunning is verleend door Ministerie van Economische Zaken in Nederland aan de Nederlandse vestiging van Brenntag.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2013 - 12:12

Wij weten nog steeds niet welk gifgas er gebruikt is. Dus een speculatief verhaal, zolang de juiste gegevens niet bekend zijn.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman230 aug. 2013 - 12:12

Aan welk soort touw een (onschuldig) iemand wordt opgehangen lijkt me volslagen onbelangrijk. En twijfelen is op zichzelf natuurlijk prima, maar wie de feiten ziet kiest voor het meest waarschijnlijke. Sadam Houssein was van dezelfde Baathparty als de failie Assad en zag er ook niet tegenop om strijdgas te gebruiken tegen de eigen bevolking. Maar sommige mensen zien in het meest onlogische een alibi om hun snor te drukken. Geef mij maar de Fransen, die bereid zijn om wel hun nek uit te steken. Of dat andere land dat trouw de zuidgrens van de NATO verdedigde en nu de moslimfobe wind van voren krijgt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2013 - 12:12

Veruit de grootste leveranciers van allerhande wapens aan de bad guys op deze wereld zijn Rusland en China. Aangezien ik niet verwacht dat die mee gaan doen met je plannetje zal het in de praktijk weinig uitmaken. Denk je werkelijk dat Syrië niet aan glycol was gekomen als Nederland (of andere Westerse landen) dit niet hadden geleverd?

2 Reacties
toshiba
toshiba30 aug. 2013 - 12:12

Slechts denkbare redenering die er bestaat Blitskikker. Omdat een ander zich misdraagt, is dat nooit een excuus om zelf ook schuldig te maken aan het zelfde vergrijp. je rechtvaardigt een misdrijf met het andere misdrijf. en zal het helpen? Wel degelijk. Als het Westen een lijn trekt en onstabiele landen de wacht aanzegt, komt er een veel grotere politiek druk te liggen op landen als Rusland en China. Daarnaast kan de internationale gemeenschap via ook een fysieke controle er voor zorgen dat deze landen bakzeil moeten halen. Maar domweg naar anderen wijzen, is een garantie dat de problemen in dit soort regio's zich nooit oplossen.

toshiba
toshiba30 aug. 2013 - 12:12

Slechts denkbare redenering die er bestaat Blitskikker. Omdat een ander zich misdraagt, is dat nooit een excuus om zelf ook schuldig te maken aan het zelfde vergrijp. je rechtvaardigt een misdrijf met het andere misdrijf. en zal het helpen? Wel degelijk. Als het Westen een lijn trekt en onstabiele landen de wacht aanzegt, komt er een veel grotere politiek druk te liggen op landen als Rusland en China. Daarnaast kan de internationale gemeenschap via ook een fysieke controle er voor zorgen dat deze landen bakzeil moeten halen. Maar domweg naar anderen wijzen, is een garantie dat de problemen in dit soort regio's zich nooit oplossen.

JanB2
JanB230 aug. 2013 - 12:12

Bij de recente aanval is zenuwgas gebruikt (Sarin of een variant) en geen zwavelmostergas dat tot de zg. blaartrekkende gassen behoord. Ook al zou Syrië via Nederland geleverde glycol hebben gebruikt bij de productie van zwavelmosterdgas dan zijn daardoor (voor zover bekend!) nog geen slachtoffers gevallen. Een specifiek verwijt aan het adres van Nederland is dan ook op z'n minst voorbarig.

2 Reacties
toshiba
toshiba30 aug. 2013 - 12:12

Knap dat jij dat al weet, terwijl de rest van de wereld reikhalzend uitkijkt naar het rapport van de VN of er gas is gebruikt en welk gas.

robheus2
robheus230 aug. 2013 - 12:12

Precies! zeer juist opgemerkt! Het gebruikte gas, Sarin, daarvan is wel zeker dat de rebellen daar niet alleen over beschikken, maar ook ingezet hebben. Geleverd waarschijnlijk door Saudi arabie. In Turkije is in een huis van een verdacht islamist het Sarin gas ook aangetrofen. En in juli al werd een laboratorium met gifgassen van de rebellen ontdekt.

Jaap1363
Jaap136330 aug. 2013 - 12:12

Nederland Schurkenstaat of bananen-republiek hmm bananen-koninkrijk sorry. Maar U mag kiezen. Ik kies voor C emigreren.

1 Reactie
Centurion2
Centurion230 aug. 2013 - 12:12

En dan, naar Groenland? Daar kun je weinig over zeggen. Ik zeg: plezier daar

Gelijkhebber
Gelijkhebber30 aug. 2013 - 12:12

Klassieke Groenlinks-retoriek. Het westen - en dan vooral Nederland- is de bron van alle kwaad. natuurlijk zit Groen er weer helemaal naast. De schuld ligt altijd bij hen die het middel toepassen. In dit geval de Syriërs, of mogen we van hen geen moraal verwachten. Wellicht kan Groen zijn analyse voorleggen aan John Kerry. Immers als je al de schuld van de herkomst en het gebruik van chemische wapens bij het westen kunt leggen heb je toch ook wel bewijzen dat de middelen gemaakt zijn met de geleverde grondstoffen en ook echt gebruikt zijn.

1 Reactie
toshiba
toshiba30 aug. 2013 - 12:12

Altijd het zelfde retorische truukje dat handig de immense invloed van het Westen ontkent in het Midden-Oosten. En dat voor een gebied dat decennialang gekolonialiseerd is geweest door westerse landen. Ook makkelijk om te vergeten dat t Westen een van de grootste wapenleveranciers is naar troepen in het gebied. Dat Irak en Afghanistan is binnengevallen. Dat jarenlang probleemloos samenwerkte met misdadige regimes zoals de Sjah van Iran, Hoessein van Irak, Assad van Syrie, Khadaffi van Libie etcetc nee het westen heeft er niets mee te maken. Nee ons treft werkelijk geen enkele blaam. [/cynisme]

omaoeverloos
omaoeverloos30 aug. 2013 - 12:12

Hans, noem mij eens een grondstof waar ik geen wapen van kan maken?

1 Reactie
Opinius
Opinius30 aug. 2013 - 12:12

het gaat er hier niet om,.om dát uit te vinden. welke? het gaat er hier om dat je tonnenwijze ze levert..! lees ! en anders ,. verblijf in het oeverloos gezwets ,en/of /in de oeverloze gepamperte oorlogen .