Human Rights Watch: Nederland had van de Congolese autoriteiten extra bescherming moeten eisen voor een eerlijk proces
De drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn zondag ondanks grote zorgen toch door Nederland uitgezet. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty en Human Rights Watch uiten hun grote zorgen. Ze vinden dat de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid draagt aan de mogelijke mensenrechtenschending waarmee de drie te maken kunnen krijgen.
Géraldine Mattioli-Zeltner van Human Rights Watch vindt het teleurstellend. “Voordat de getuigen werden uitgezet, had Nederland van de autoriteiten in Congo moeten eisen dat ze extra maatregelen zouden nemen om hun recht op een eerlijk proces te beschermen”, zegt ze tegen de Volkskrant. “De verantwoordelijkheid leggen wij bij Nederland.” Amnesty laat weten te verwachten dat Nederland toezicht houdt op de behandeling van de drie en dat het zich houdt aan de beloften die daarover zijn gedaan.
Staatssecretaris Teeven meent dat er niets mis is gegaan bij het beoordelen van de asielvragen van drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De aanvragen van de drie zijn afgewezen. Ze zijn uitgeprocedeerd , de Raad van State kwam in hoger beroep tot het zelfde oordeel. De informatie over de uitzetting van de drie afgelopen zondag kwam pas maandag naar buiten. Het ministerie van Justitie wilde daarvoor niets zeggen over de uitzetting en ook niet reageren op de oproep van de mensenrechtenorganisaties.
De drie Congelesen getuigden in 2011 over de rol van de Congolese regering van president Joseph Kabila vanwege de misdrijven en schendingen van mensenrechten in het noordoosten van Congo.