Joop

Nederland loog tegen Brussel om omvang subsidiefraude door boeren te verhullen

  •  
08-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1413 keer bekeken
  •  
Online1452sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 sep. 2023 - 18:24

Het erge is dat het niet alleen de boeren zijn maar ook de ambtenaren binnen het ministerie. Dat er vanuit de top, dus op instructie van de politiek, niet over gesproken mocht worden. Dit is toch pure corruptie.

PVDB2
PVDB28 sep. 2023 - 18:14

Goh, Nee, serieus? Boeren die fraude plegen... dat is nieuw... maar niet echt. Het zijn over het algemeen politiek rechtse en maatschappelijke conservatieve jongens. Zolang we ontdekt en gepakt worden is het OK, want slim en handig. Je bent pas een sukkel als je gepakt wordt. Het is de mentaliteit van onze rechtse vrienden. De mond vol van normen en waarden. En dat iedereen zich aan de wet moet houden. Zeker "anderen". Maar intussen...

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 sep. 2023 - 7:27

Als je dan CDA er en/of iemand van de CU minister maakt, zit je helemaal gebakken.

Strakke Vent
Strakke Vent8 sep. 2023 - 16:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
BrotherV
BrotherV8 sep. 2023 - 18:04

beetje frauderen vind je niet erg?

Mohawk2
Mohawk28 sep. 2023 - 19:56

"dat Nederland het enige EU-land is geweest wat de mate van stikstof-uitstoot opgaf" Gezever Strakke, kijk eens naar België of Duitsland en wat zij voor maatregelen nemen op dit dossier.

J.janssen2
J.janssen28 sep. 2023 - 15:28

Er wordt constant misbruik gemaakt van Eu subsidies. Onze ambtenaren lijken er in getraind om zoveel mogelijk subsidies binnen te harken.... vooral voor Natuurherstel, ontwikkeling van natuur en gezogenaamde restauratie van historisch park. Waarbij dan eigenlijk de bouw van luxe woningen in het park voorop lijkt te staan. Of ook zo'n leuke...de aanleg van een La place restaurant in een weiland naast de snelweg in de Randstad. Gebouwd met subsidie van de Eu ter ontwikkeling van het platteland. Fijn hoor die Eu....

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk28 sep. 2023 - 19:58

JJansen is ook voor fraude. Dan weten we dat voor zijn reacties in het vervolg.

Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2023 - 8:18

J.Janssen2: Voor jouw schrijven past maar 1 omschrijving en wel: "derde helft geleuter".

MG1968-2
MG1968-28 sep. 2023 - 15:07

Goh... niets geleerd van o.a. die pulsvisserij. Staat dat voor het gebrek aan lerend vermogen van de gemiddelde nederlander of dat van de nederlandse boer? En maar wijzen naar 'het zuiden'. Die uitvreters.... zucht. Ook deze krijgen we dubbel en dwars (en terecht) terug op ons bordje. En dan maar klagen hoe onredelijk al die lidstaten wel niet ten opzichte van ons zijn... En terzijde. Over het frauderen van de boer zelf maak ik maar geen woorden vuil. Dat is allesbehalve onverwacht.

4 Reacties
Farmer3.0
Farmer3.08 sep. 2023 - 16:10

@MG1968-2. Ben je weleens in het zuiden van Europa geweest ? Heb jij je weleens verdiept in de subsidiestromen binnen Europa ? En alle fraude ? Op hoofdlijnen is het een geldstroom van Noord naar Zuid. Frankrijk is een grote promotor van de landbouwsubsidies. Zonder deze subsidies kan een groot gedeelte van de boeren in Zuid Europa niet eens bestaan ( wat alleen maar erger zal worden door de klimaatverandering. De effectieve landbouw kruipt steeds verder naar Noord Europa. Heb jij je weleens verdiept in de pulsvisserij ? Er zijn diverse rapporten over gepubliceerd. Ook met betrekking tot diervriendelijkheid in vergelijking met de traditionele visserij. Nederlandse vissers hadden opeens een voorsprong t.o.v. de Franse vissers. Tja, dat was ook wel een beetje lastig..

MG1968-2
MG1968-28 sep. 2023 - 19:22

@Farmer3.0 Ja,Ja,Nee,Ja "Nederlandse vissers hadden opeens een voorsprong t.o.v. de Franse vissers." En als de vergunning die betrekking had op onderzoek niet breed uitgerold was voor 'productie' had de dan wel op redelijke gronden ontstane voorsprong ook de nieuwe start geweest. En -zo is mijn, maar niet alleen mijn inschatting- dat het pulsvissen nooit de nek omgedraaid omdat er inderdaad ook nogal wat voordelen waren aan te wijzen. Maar ja. Als je de boel flest moet je niet gek staan te kijken dat het op frauduleuze verkregen voordeel je ook weer ontnomen is. Op een manier die de anderen geen geld kost want nieuwe investeringen waren niet nodig en nederland... tja.. voor niets geinvesteerd. Maar wees niet bevreesd hoor. Ook nu weer zal de rest van Europa die arrogante Nederlanders met hun grote woorden over de anderen samen laten zien dat dat mag... maar dan moet je zelf wel zuiver op de graat zijn. En dat is Nederland wat betreft landbouwbeleid niet. "onder deze subsidies kan een groot gedeelte van de boeren in Zuid Europa niet eens bestaan" Daarmee zeg je dus dat ze hier onnodig zijn. Goed zo. Afschaffen dus. Kunnen de subsidies wel daar landen waar ze functie hebben. Of bedoelde je dat niet? Je weet zelf hoe de Nederlands boer er in staat en al jaren in heeft gestaan. Het is een beetje dom om te veronderstellen dat dat niet algemeen bekend is.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans39 sep. 2023 - 7:04

@MG Ik denk dat uw uitspraken over frauderende boeren te generalistisch zijn. Zo heb ik nog niets gelezen over de omvang van de fraude en het aantal fraudeurs en de rol van RVO anders dan het geval Berkelland. Wat ik wel weet is dat veel landelijke gemeenten een distelverordening kennen en dat die tot verdriet van de boeren al decennia niet wordt gehandhaafd. En dat het bermbeheer te wensen overlaat onder het mom van ecologisch beheer. Dat boeren de ontstane opbrengstderving compenseren door hun akkers uit te breiden deugt niet maar wat meer nuance mag ook wel. Doet me denken aan de zogenoemde kalverfraude waar minister Schouten op haar schreden terug moest keren. (Maar morgen vertrek ik naar Berkelland en ga voor mezelf eens op 'onderzoek' uit.)

MG1968-2
MG1968-29 sep. 2023 - 10:13

@Frans "Ik denk dat uw uitspraken over frauderende boeren te generalistisch zijn." Dan hierbij een misverstand wegnemen. Als ik schrijf 'de nederlandse boer' dan doel ik op (het functioneren van) de bedrijfstak. Dat daar de goeden onder de slechte moeten leiden begrijp ook ik. Ik vermoed echter wel dat onze inschattingen wat betreft het percentage boeren dat wel of niet onder de beschrijving past een volledig andere zal zijn. Al was het maar omdat maar een heel klein deel ervan het gedrag van van collega's hardop afkeurt.

BrotherV
BrotherV8 sep. 2023 - 14:54

Wat is de achtergrond hierbij?

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2023 - 8:20

Subsidie vangen!

BrotherV
BrotherV8 sep. 2023 - 14:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."