Joop

Nederland leverde weer asielzoeker uit aan beulen

  •  
31-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
47954259262_bf2b7fffd1_k

© cc-foto: Victor https://flic.kr/p/2g4y7zu

Natig Isbatov, een 32-jarige politiek activist uit Azerbajdzjan die in Nederland asiel aanvroeg, is begin deze maand gedeporteerd. Twee dagen nadat hij onder Nederlandse dwang in Azerbajdzjan arriveerde is hij veroordeeld tot een celstraf van 30 dagen. Dat schrijft NRC nadat de krant het vonnis heeft kunnen bekijken:
"Amnesty International en VluchtelingenWerk hebben het „sterke vermoeden” dat Natig Isbatov, die zich op sociale media uitsprak tegen het Azerbajdzjaanse regime, om politieke redenen vervolgd is. VluchtelingenWerk vreest dat Isbatov in de gevangenis gemarteld wordt en roept Nederland op de arrestatie te onderzoeken. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens verbiedt uitzetting „naar een land waar een persoon een reëel risico loopt op foltering of onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing”. De IND zegt desgevraagd niet in te gaan op individuele casuïstiek, maar elk asielverzoek „op zijn eigen merites” te beoordelen."
Volgens het vonnis, dat afgaat op verklaringen van de politie, zou Isbatov op straat geschreeuwd en gescholden hebben. Hij ontkent dat. Hij is veroordeeld op basis van een wet die verzet tegen politieagenten strafbaar stelt. Over het lot van de politiek activist is weinig bekend. Wel stelt onderzoek van onder meer de Raad van Europa dat gevangenen in het land systematisch gemarteld worden.
Isbatov vluchtte in 2017 samen met zijn broer naar Nederland. De twee werden vervolgd omdat ze kritische artikelen schreven over de regering. Zijn asielaanvraag werd afgewezen. Net als bij de nieuwe veroordeling valt de politieke vervolging niet te bewijzen aan de hand van officiële stukken omdat politieke repressie zelden openlijk gebeurt.
De NOS meldt:
"D66-Kamerlid Maarten Groothuizen heeft vragen over de zaak gesteld aan staatssecretaris Broekers-Knol. Hij wil onder meer weten of Nederland diplomatieke stappen neemt op opheldering te krijgen. In zijn vragen refereert Groothuizen ook aan andere zaken waarbij door Nederland uitgezette asielzoekers in hun herkomstland zijn veroordeeld, zoals die van Ali Mohammed al-Showaikh uit Bahrein. Hij is daar veroordeeld tot levenslang, volgens Amnesty en Vluchtelingenwerk zonder eerlijk proces."
cc-foto: Victor
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Frits Jansen
Frits Jansen31 jul. 2019 - 16:48

Overdrijven maakt het protest niet sterker. Als het beulen waren was hij er al niet meer geweest. De kans op marteling is erg, maar je mag pas echt klagen als die ook plaats vindt. Nederlandse agenten martelen overigens massaal met handboeien door die ver l te strak aan te draaien.

1 Reactie
mjansen2
mjansen21 aug. 2019 - 7:35

En "lastige klokkenluiders" monddood te procederen. Ik weet niet of we in dit land nog wel de juiste moraal hebben om e.e.a. op de merites te kunnen beoordelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jul. 2019 - 9:58

Ik ken te weinig feiten, kan geen oordeel vellen hierover, ook niet na dit verhaal. Politiek en/of niet, ik weet het dus niet!

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2019 - 18:00

Asielverzoeken worden soms afgewezen. Soms ten onrechte. Als dat geheel moet worden voorkomen moet de hele procedure worden afgeschaft.

Karingin
Karingin31 jul. 2019 - 18:22

DD: Ja maar als je weet dat ergens martelpraktijken plaatsvinden, dan kun je dat dus geen veilig land noemen hè. Dat lijkt me toch een no-brainer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2019 - 19:53

Te weinig informatie zoals Minoes al opmerkte. Uit het artikel valt niet op te maken dat bekend was dat Azerbajdzjan hem zou onderwerpen aan marteling bij terugkeer. Evenmin op welke gronden zijn asielverzoek werd afgewezen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2019 - 22:42

@Defoe 'te weinig info' Dus NL wist niet dat er in Azerbeijan gemarteld wordt, maar kan wel vaststellen of landen veilig zijn? Te weinig info kan gebeuren, maar dan moet je dus niet uitzetten, omdat je niet weet of het land veilig is?

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 aug. 2019 - 11:33

Het artikel is onvoldoende informatief. Meer zei ik niet.

Peterrr2
Peterrr231 jul. 2019 - 9:34

Wat zou het nu zijn... lafheid of desinteresse... dat we dit laten gebeuren?

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat31 jul. 2019 - 7:35

Dus omdat hij zegt dat dat niet waar is, is het niet waar? En een gevangenisstraf van 30 dagen? De beulen!

3 Reacties
manic
manic31 jul. 2019 - 11:12

eens kijken hoe je klaagt als jij in erbarmelijke omstandigheden daar 30 dagen weggestopt word heeft niks met links of rechts te maken maar met fatsoen

Karingin
Karingin31 jul. 2019 - 16:48

Ik wil jou wel s horen na 30 dagen martelen.

wegmetons
wegmetons31 jul. 2019 - 17:31

@Karingin, dat 30 dagen martelen kunt u ook bewijzen?

Karingin
Karingin31 jul. 2019 - 7:27

Wat een triest verhaal weer. Wat een rechts kutland is NL geworden

8 Reacties
Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat31 jul. 2019 - 7:37

Wat stel jij voor, iedereen met een zielig verhaal binnen laten? Het probleem is dat er dan massaal misbruik gemaakt gaat worden van ons sociaal stelsel, met als gevolg dat je het sociaal stelsel op blaast. En is nou niet juist link voorstander van een zo goed en breed mogelijk sociaal stelsel? Dat is dan misschien ook direct het probleem van links, idealen boven realisme?

poeslief
poeslief31 jul. 2019 - 9:26

Wat een trieste reactie weer. Wat een gemakzuchtige reflex om alles dat U niet bevalt als rechts te labelen, even lekker schelden en U zelf weer wentelen in Uw superieure geachte eigenwaan. Hoeveel aan U toegewezen vluchtelingen bent U bereid in Uw woning op te nemen tot de wereld een rechtvaardige plek zonder vluchtenden geworden is?

Buitenstaander
Buitenstaander31 jul. 2019 - 10:24

Triest als het waar is, maar zullen we eerst ook even afwachten wat het echte verhaal is voordat we weer losstomen?

Peterrr2
Peterrr231 jul. 2019 - 11:32

@Inhoudelijk_Debat, als jij zoveel zorgen maakt over ons sociaal stelsel, dan kun je je beter hardmaken dat iedereen, dus ook de multinationals, er aan bijdraagt. Daar valt meer winst te halen dan bij die paar mensen die vluchten voor een veiliger leven.

Karingin
Karingin31 jul. 2019 - 16:47

@Jankers: Het is allang duidelijk hoe t beter kan, ik heb t ook al 100 keer op dit forum uitgelegd en anderen ook. Dit is t gevolg van rechts beleid. Deal with it.

poeslief
poeslief31 jul. 2019 - 18:09

@Karingin 'Dit is t gevolg van rechts beleid. Deal with it.' Sterk argument tegen een SP stemmer.

Elias Unique
Elias Unique31 jul. 2019 - 19:08

@Peterrr: Multinationals moeten inderdaad meer belasting betalen. Neemt niet weg dat Nederlanders collectief een deel van hun welvaart oppotten om op terug te kunnen vallen bij onvoorziene tegenslagen. We zijn niet het vangnet voor iedereen die komt aanwaaien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2019 - 22:46

in Uw woning Waarom in mijn woning? En SP stemmers kunnen als het gaat om vluchtelingen behoorlijk guurrechts zijn. Dat is Het zwakke punt van de SP: vragen om solidariteit, en dat dan beperken tot 'als je in NL bent geboren en getogen'