Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Nederland krijgt 7.214 vluchtelingen extra

  •  
07-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vlucht300_01.jpg
Nieuwe verdeelsleutel zorgt voor kleine stijging Nederlands aandeel. Baltische staten worden ontzien
Nederland moet van de Europese Commissie 7.214 extra asielzoekers toelaten. Dit aantal komt bovenop het eerder door de Commissie besloten aantal van 2.047. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke verdeelsleutel om 120.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten te verdelen.
Woensdag wordt het plan pas gepresenteerd door Europese commissievoorzitter  Jean-Claude Juncker en zijn eurocommissaris Frans Timmermans. De Volkskrant heeft het plan echter nu al in handen. 
vlucht300
De EU-landen zijn aanvankelijk overeengekomen de komende twee jaar 32.256 asielzoekers over te nemen van Italië en Griekenland. Omdat het aantal met name Syrische vluchtelingen de laatste weken fors is toegenomen, wil Brussel nu de eerder gemaakte afspraken bijstellen. 
Voor Nederland houdt dat in dat het aandeel op te vangen asielzoekers met 0,8 procent stijgt. Het leeuwendeel van de asielzoekers komt echter in Duitsland (31.443) en Frankrijk (24.031) terecht. Andere koplopers zijn Spanje (14.931) en Polen (9.287). Ook valt in het nieuwe plan te lezen welke vergoeding hier tegenover staat: de ontvangende landen krijgen 6000 euro per opgenomen asielzoeker. Italië, Griekenland en Hongarije ontvangen 500 euro voor de reiskosten voor iedere vertrekkende vluchteling. 
Opvallend is dat de Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen, in het nieuwe plan nog maar de helft van het eerder overeengekomen aantal mensen zullen opvangen. Hiermee lijkt de Commissie rekening te hebben gehouden met de enorme weerstand in deze landen om meer mensen op te vangen, zodat ook zij straks voor het nieuwe commissievoorstel zullen stemmen. Behalve de Baltische staten, nemen ook Tsjechië, Slowakije, Portugal, Malta en Luxemburg minder asielzoekers op. 
Behalve de nieuwe verdeelsleutel, zal woensdag ook een actieplan worden gepresenteerd om de terugkeer te bespoedigen van mensen die geen verblijfsvergunning krijgen. Op dit moment vertrekt minder dan 40 procent van de uitgeprocedeerden, vaak omdat er simpelweg geen plek is om naar terug te keren. De Commissie wil met meer Afrikaanse en Arabische landen afspraken maken over het terugnemen van uitgeprocedeerde landgenoten. Volgens het nieuwe plan kunnen de landen die meewerken rekenen op extra financiële hulp en handelsvoordelen. Daarnaast zal de Commissie sneller meewerken aan studentenuitwisselingen en tijdelijke werkvergunningen.
cc-beeld: Takver

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

elisabeth es salmin
elisabeth es salmin18 okt. 2017 - 22:06

Het klopt niet. De artikel zegt "enorme weerstand in Baltische landen om fl. aan te nemen." Waar halen ze deze info vandaan? Is het een feit? Wie zijn er degene tegen zijn? Is daar een redelijke enquete of poll daarover laten zien? En alle 3 landen? Is het niet raar, dat ineens hele 3 landen, alle dorpen, alle gebieden en so erg tegen? Hebben jullie er ooit lang gereisd? Het is een ideale regio voor opvang. Enorm veel ruimte. Enorm veel natuur. Enorm veel werkhanden nodig om eco-economy op te bouwen. Zelf volgend locale media durf ik zwaar te twijfelen of daar überhoubt een tegenstand bestaat. Mensen weten zelf niet waarover dat gaat. Misschien hebben ze paar voorzitters degene in Brussel zitten en netjes "nee" zeggen omdat ze bang zijn om eigene zetels kwijt raken. (Denk over je eigene toekomst, Jon.) Wat ik aanbod: stoppen met dat verhaal over "niet multi-culti willende oostblokkers", zelf daar heen gaan, ze leren kennen. Samenwerken. Het kans is, dat de dames van de soviet tijd- wie daar voorhoofdelijk stichtingen managers zijn, spreken gewoon slecht engels. Of ze kunnen dat niet omdat op school had ze duits geleerd. Ze hebben gewoon acute know-how-prik nodig en gevoel dat ze in iets leuks mee doen. En de vluchtelingens daar heen. Snel mogelijk. Aub. Wereld redden is leuk. So moet het over komen. Statistisch gezien om een beeld illustreren: Feitelijk is Estland bf. in oppervlakte gelijk aan NL (ca. 40 000 km2), met 1 miljoen inwoners. En groeiende bos-industrie. Als ze bos af kappen komt er zelfs meer plaats vrij voor vluchtelingen. Wat ook schijnde: locale bevolking is bewust door media blind gehouden over migratie-debatte. Het bestaat niet. In plaats van roepen ze op harde stem over migratie van oost. Het huidige politiek van Oostblok: Mens van Oekrainie is welkom in Baltische Landen. Hij krijgt staads-ondersteuning, woning, taalcursussen en laagbetaalde baan. (Het wordt ook reclameerd als zeer slimme oplossing aan tekort van goedkoope arbeiders.) In andere hand, mens van Somalie is dus niet welkom. Het wordt zelfs niet gediscusseerd. Komt het niet een beetje rassistisch over? https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-baltics/worried-over-refugees-baltics-begin-to-erect-border-fences-idUSKCN0WA1JN

1 Reactie
elisabeth es salmin
elisabeth es salmin18 okt. 2017 - 22:22

help aan vluchtelingen crisis in style van Baltische Landen: angst zaaien binnen locale bevolking: over straks verdwijnende taal, cultuur, over russen degene morgen zal over nemen, over "slechte Oekrainiers degene nu komen om onze banen pikken" kunnen defensie kosten hoog houden. Dus de meneer "nee Jon" degene in Brussel zit en hun vriend "ik wil op grens oorlog spelen, kom NATO en geef me ook tanks... en mevrouw Blonde "ik spreek geen engels, alleen duits" degene vluchtelingen kamp regelt en ze ests, lets en lithous leert zorgen dat ze alleen 100 000 Oekrainiers in land nemen, degene kies ik zelf uit, de rest, wie op straat zijn ontdekt, pak ik op en stuur ik terug naar eigene land". En zorg dat geen media kanaal zou iets vertellen over dat er ook andere landen of andere rampen bestaan. Als gewone mens zou willen daar gaan en direct met locale vluchtelingen in contact comen, schijnt dat ze zijn weggestopt. Het is bijna onmogelijk. Ze zijn ver van centrums of communicatie. Gemiddelde turist wordt aangeboden weer goude oude "nationale keuken", sauna en massage aangeboden.

joloe
joloe7 sep. 2015 - 12:16

Nederland moet van de Europese Commissie 7.214 extra asielzoekers toelaten: Welja haal maar naar binnen hoor, de oudjes in de bejaarde huizen leven toch als god in frankrijk en er zijn hier nog maar weinig Nederlanders die een huis zoeken, als of we hier nog niet van die geluk zoekers hebben, en laat die Europese Commissie maar uit maken hoe snel Nederland zo totaal naar de bliksem geholpen wordt want ja die mensen zijn toch zo zielig vooral als je tot vervelends toe van die opnamen te zien krijg van die reclame beelden van verdronken kinderen ( het is zo wie zo verschrikkelijk daar niet van ) te zien krijgt die vader van die kinderen moeten ze tussen haakjes vastzetten om zo`n risico te nemen. Hij zal wel z`n reden gehad hebben maar nu is hij zo ver dat hij geen kinderen meer heeft maar hij kan nu voor de camera staan snotteren hoe erg het was, en zo iemand laten ze nog toe ook misselijk wordt je hier van. Ik zal wel commentaar krijgen maar ik kan het niet anders zien het zei zo.

pakmelk
pakmelk7 sep. 2015 - 12:16

De EU zit vol met zegeningen. Geld betalen aan Griekenland, Soevereiniteit inleveren. Verplicht duizenden (bijna 10.000) extra vluchtelingen opnemen. en dan wel uitzonderingsposities voor; letland, estland, litouwen, Tjechie, Hongarije, GB, Denemarken, Portugal, Luxemburg en Malta.. We zijn harstikke van lotje getikt om dit te slikken. Elke vluchteling uit die groep staat ook nog eens voor drie stuks vanwege gezinshereniging. Maargoed, we zijn dan wel gezegend met het binnenhalen van meer en meer Islam, en ach.. Islam doet het in elk land toch harstikke goed? Zo tolerant als de Moslims is immers niemand. Vandaar ook dat ze elkaar de pan uitvechten in Syrie, Afghanistan, Mali, Irak, Indonesie, Yemen, Libie, Tunesie ect ect ect

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer7 sep. 2015 - 12:16

Zucht, symboolpolitiek slechts in iets grotere vorm dan de idealistische private gastouders. Deze gepamperde generatie politici gaat dit probleem niet oplossen. Mijn hoop als oude zak ligt bij de volgende generatie die mogelijk meer pragmatisch is dan idealistisch. Man, man wat maakt mijn generatie er een puinhoop van met de na mij de zondvloed instelling. Dacht echt dat ze met het leegslurpen van de Slochteren bel hun lesje wel geleerd hadden, maar helaas. Het credo is en blijft pamperen in de hoop dat het probleem zich zelf oplost. Gisteravond Andere Tijden. Die politieke onschuld, dat wensdenken zonder afdoende analyses uit te voeren, dat totale gebrek aan realiteitszin, het onderschatten van "oorlogswetten" en het ontbreken van een worst case scenario. Daarvoor voetbal. Geen visie, geen strijd, geen hartstocht, alleen maar blinde zelfoverschatting want derde van het WK. Zelfs na afloop blind voor de realiteit, wij hadden controle en meer onzin. De Nederlandse ziekte in een nutshell, het resultaat van een gepamperde generatie babyboomers die alles mee had en te weinig heeft hoeven knokken. Arme toekomstige EU generaties. Hun latere kritiek op deze generatie zal keihard en volledig terecht zijn.

KoningPruts
KoningPruts7 sep. 2015 - 12:16

300% is geen kleine stijging. x3, want gezinshereniging.

crumb2
crumb27 sep. 2015 - 12:16

Hoe meer zielen hoe meer vreugd, en gezelligheid kent geen tijd. Geld genoeg en ruimte te over. Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, en strooi nog wat lekkers in d'een of d'andere hoek. Lang leve de EU en het Schengen verdrag.

hugo bergveen
hugo bergveen7 sep. 2015 - 12:16

Het lijkt logisch om de tekortkomingen in de ouderenzorg en de woningnood op te hangen aan de vluchtelingen- en asielzoekersstroom. Maar laten we niet vergeten dat er al lange wachtlijsten waren voor sociale huurwoningen, lang voordat er sprake was van extra immigratie, veroorzaakt door het beleid van de woningcorporaties en de achtereenvolgende regeringen. En laten we niet vergeten dat de bezuinigingen in de zorg zijn bedacht door onze neoliberale regering, lang voordat er sprake was van extra immigratie. Ik ontken niet dat er een forse extra last op de maatschappij wordt gelegd, maar laten we nu niet net doen alsof we tot de bedelstaf zullen raken als we barmhartigheid betonen, geheel in de geest van de Joods- Christelijke cultuur die volgens sommigen superieur is t.o.v. die van de vluchtelingen.

TruusBeek
TruusBeek7 sep. 2015 - 12:16

Dit is maar het begin, de consequenties van openarmenbeleid van Merkel x zal helaas nog even door gaan.

Armagaddon
Armagaddon7 sep. 2015 - 12:16

>>> Citaat: Nederland krijgt 7.214 vluchtelingen extra >>> Niet slap lullen....maar es te meer poetesen, door an e verdere toekomst van ons allen te werken, inegaie, de taal te laten leren, omscholen, banen scheppen... >>> Niet zo ver laten komen, dat we door de bomen het bos niet meer zien, zoals dat de tientallen jaren voorheen is gegaan.....en later blij te zijn dat wij en anderen aan een beter leefbaarder eerlijker verdeelbare wereld hebben hebben gewerkt...en nu afzetgebieden voor in de toekomst hebben gecreëerd, door de gegeven opleidingen en kansen aan de huidig vluchtelingen hebben gegeven en de andere Islamitische landen onder politieke druk en overreding ook in beweging te zetten...!! Regeren en aan de toekomst werken is met visie inzicht en takt gezamenlijk aan de toekomst te werken..!!

GingerTed
GingerTed7 sep. 2015 - 12:16

Even voor degenen die menen dat ons land te weinig aan opvang deed tot nog toe. Nederland gaat volgend de meest recente EU-cijfers (juni) Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, en nog anderen allemaal ruim voor in het aantal opgenomen asielzoekers per hoofd van de bevolking. De overige Beneluxlanden hebben er ongeveer net zoveel. Duitsland, Oostenrijk, en Denemarken hebben ± 65% meer asielzoekers per hoofd van de bevolking opgenomen maar daarbij moet je bedenken dat voor Duitsland en Oostenrijk dat te wijten is aan een enorme groep (35%-40%) alleen al uit landen van het voormalige Joegoslavië die niet in de asielopvang thuishoren. Beide landen en hun regeringen zijn druk doende deze nota bene aspirant-EU-landen officieel als veilig te verklaard te krijgen zodat ze deze feitelijk economische migranten die misbruik maken van het recht op asielaanvraag niet langer op hoeven te vangen. CDU en SPD zijn het met Merkel en Steinmeier (minister van buza) hierover eens. http://www.welt.de/politik/ausland/article145271107/Steinmeier-will-Fluechtlinge-schneller-abschieben.html http://www.badische-zeitung.de/deutschland-1/spd-politiker-wollen-arbeitsmigranten-stoppen--109778261.html http://www.euractiv.de/sections/oesterreich/oesterreich-will-massenflucht-aus-kosovo-rigoros-stoppen-312108 Na deze aanstaande correctie zullen Duitsland en Oostenrijk veel meer in de buurt komen van de percentages van de al relatief hoge van de Benelux. Denemarken mag dan wel eveneens ±65% meer asielzoekers hebben maar heeft tegelijkertijd het strengste immigratieregime van de EU ingevoerd. Dat scheelt natuurlijk enorm op de instroom van niet-westerse migranten en maakt zo de opvang van het relatief kleine aantal asielzoekers zeer draaglijk. Voor wie de cijfers niet gelooft: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/docs/infographics/asylum/infographic_asylum_en.pdf Resten dus alleen Hongarije en Zweden die beide beduidend meer asielzoekers per hoofd van de bevolking hebben opgenomen. Het verhaal van Hongarije is bekend. Vanwege de ligging, direct op de route van de stroom uit het Midden-Oosten én die uit nog ander gebieden uit het Oosten van Europa is de situatie er onhoudbaar geworden en worden er rigoureuze maatregelen genomen de vloed te keren. De sociale en economische rek is er meer dan uit in dit nog maar nauwelijks op eigen benen staande Europese land. Een herverdeling van de daar aanwezige terechte asielzoekers naar andere EU-landen is niet meer dan rechtvaardig. Zweden echter laat zien dat een open-grenzen-beleid de slechtste keuze is die je kunt maken wil je in staat blijven op redelijke wijze asielzoekers op te kunnen vangen, maar niet in de laatste plaats ook vanwege de effecten van een open-grenzen-beleid naar de eigen oorspronkelijke samenleving. Het als gidsland voor links Europa al ver in de vorige eeuw openstellen van de grenzen voor eenieder die naar Zweden wilde komen, en dus buiten een relatief klein deel asielzoekers, vooral een grote stroom niet-westerse economische migranten genereerde heeft desastreuze gevolgen gehad. De maakbaarheidsgedachte die de progressieve Zweden leidde waarbij kosten nog moeite werden gespaard de voor niet-westerse migranten op te nemen in de Zweeds maatschappij bleek niet te werken. Tegen alle verwachtingen van de progressieve Zweden in wilden de meeste niet-westerse, vooral islamitische immigranten helemaal niet westers integreren. Hier wordt dus niet assimileren bedoeld hé! Bedoeld wordt het tenminste aannemen van basale westerse normen en waarden zoals die in het gastland golden betreffende bijvoorbeeld gelijkberechtiging van vrouwen, homo-acceptatie, ondergeschikt zijn van religieus recht aan werelds waar deze botsen, etc. En dan gingen de meeste van de nieuwe Zweden ook nog bij voorkeur met de rug naar de rest van de maatschappij gekeerd, de westerse vrijheden afwijzend, in eigen enclaves cq parallelle samenlevingen wonen. Dat daarnaast de grote Zweedse steden zich samen met de Noorse de meest criminele van de EU ontwikkelden en die criminaliteit, hoe vreselijk men dat ook vond te constateren na alle pogingen tot het creëren van kansen voor deze groepen, vooral uit deze hoek kwam maakte dat men er eindelijk ontwaakte. Maar dat geldt toenemend voor de bevolking. Nog lang niet voor de "normale" politieke partijen. Inmiddels zijn daarom de Zweden-Democraten als anti-immigratiebeweging de grootste partij. En wie wil nu nog beweren dat een dergelijk open-grenzen-beleid een goede zaak voor eigen bevolking of voor een relatief veel kleinere groep voor oorlog en geweld vluchtende asielzoekers is? De Zweden, met al hun goede bedoelingen hebben bewezen dat dit niet zo is. http://www.tubantia.nl/algemeen/buitenland/malmö-geteisterd-door-toenemend-geweld-1.260455 https://www.scribd.com/doc/279272893/Morele-Supermacht-Zweden

Opperrechter
Opperrechter7 sep. 2015 - 12:16

De vlag gaat uit. Maar wel halfstok.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 12:16

Kleine stijging? Van ruim 2000 naar ruim 7000? Hoe ziet een grote stijging er dan wel niet uit.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh7 sep. 2015 - 12:16

Van 2000 naar ruim 9000 zelfs.

dino_radja
dino_radja7 sep. 2015 - 12:16

minder dan 0,05% van de bevolking... waar zeuren we dan nog over? Dat is geen asieltsunami, dat is nog geen eens een asieldruppel.

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus7 sep. 2015 - 12:16

@minder dan 0,05% van de bevolking... waar zeuren we dan nog over? @@ Nou neem er 1 op je kamertje dan is dat 0,015% van die 7000 ,waar zeuren we dan nog over..

Machielse2
Machielse27 sep. 2015 - 12:16

Nou ja in aantallen klinkt het weinig maar in termen van geboden voorzieningen is het vrij veel. 7000 x €36.000 = €252.000.000 Voor de ouderenzorg is niets beschikbaar, maar wanneer het om asielzoekers gaat worden kosten nog moeite gespaard. Wrang is het wel. Daarbij moeten ze allemaal huisvesting krijgen, voorzien van uitkeringen want banen zijn er niet en dan komt er ook nog gezinshereniging aan. Jammer dat onze regering niet zo standvast is als die van de Balten of de Hongaren. Genoeg is genoeg.

Mark Gh
Mark Gh7 sep. 2015 - 12:16

Je vergeet dat de asielzoekerscentra al vol zitten, dat doorstroming niet gaat door de complete verstopping in de huizenmarkt en dat er onvoldoende werk beschikbaar is om ze een nuttig bestaan te kunnen bieden. Hebben we dus capaciteit om meer immigranten te faciliteren? Nee, eigenlijk niet.

msj_meijerink
msj_meijerink7 sep. 2015 - 12:16

Ik zou zeggen: Welkom in ons land.

1 Reactie
joloe
joloe7 sep. 2015 - 12:16

Hoeveel kamers vrije kamers heb jij ?

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 12:16

Wat een corruptie weer, de baltische staten worden ontzien door de eu, maar als er subsidies worden uitgedeeld staan ze vooraan.

2 Reacties
Rootman
Rootman7 sep. 2015 - 12:16

Er is veel latent en zelfs openlijk (neo?-) nazisme in de Baltische landen. Deze 100% blanke bevolkingen zouden wel eens zeer schokkend en afstotend kunnen gaan reageren, met fakkeloptochten en pogroms à la pravy sector of nog erger. Ik denk dat de Brussel te bang was het toch al zeer onstabiele en zieltogende grijze monster hieraan bloot te stellen.

richarrd
richarrd7 sep. 2015 - 12:16

Je kunt voor de verandering ook eens blij proberen te zijn dat je een Nederlander bent, in plaats van alleen maar de nadelen te zien. Ik bedoel, je kunt ook wel naar de Baltische Staten emigreren, als zij het nou zoveel beter hebben dan wij hier, maar dat is nou eenmaal bij lange na niet zo, ook hebben zij bij lange na niet de capaciteit die wij dus wel hebben, en dat is de reden dat wij dus meer vluchtelingen krijgen, omdat het zo dus eerlijker is.

TruusBeek
TruusBeek7 sep. 2015 - 12:16

Wat een stel ambtenaren zonder visie en bij 7214 zeggen we stop? Wat doen we met de bootjes en wat vragen wij Turkije die volgepropte plasticbootjes laat vertrekken vanaf hun kust. Met de uitspraken van Merkel voelen al meer mensen zich geroepen om in deze bootjes te stappen.

1 Reactie
crumb2
crumb27 sep. 2015 - 12:16

Misschien heeft Frau Merkel haar zakken vol en is ze de boel expres op de spits aan het drijven zodat ze straks met goed fatsoen uit Schengen kan. (En uit de EU ?) Maar dat zal wel wishful thinking zijn.

Mark Gh
Mark Gh7 sep. 2015 - 12:16

Hoe is geborgd dat deze mensen niet alsnog allemaal naar Duitsland trekken als ze eenmaal een status hebben? Gaan we de grenscontroles weer invoeren ofzo?

1 Reactie
SuziQ
SuziQ7 sep. 2015 - 12:16

Je lachte bulderend dat Turkije beter niet bij de EU kan zijn, omdat Turkije ze wel opvangt , geen vluchtelingstatus verleent waardoor ze niet naar andere landen kunnen.. Nu maak jij je zorgen dat ze met vluchteling status wel kunnen verplaatsen hoe dat gecontroleerd dient te worden. Wat wil je ju, of praat je altijd met gespleten tong ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 sep. 2015 - 12:16

7214? Ha ha, en wat als het er 7215 worden? Of misschien 1.000.000 zoals tijdens de 1e wereld oorlog? Gaan we dan kapot, of overleven we dat net als toen?

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes27 sep. 2015 - 12:16

Dan leven gewoon verder. Net als na die 300.000 Indische Nederlanders en 12.000 Molukkers. Paniekzaaierij.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 12:16

7214 is veel te weinig. Het moeten er minstens 300.000 worden. Mij zul je daarover niet horen. Ik ben zelf ex-vluchteling. Dus angst o.i.d. heb ik zeker niet voor vluchtelingen. Het zal echter wel de verhoudingen in Nederland helderder weergeven.

1 Reactie
elisabeth es salmin
elisabeth es salmin18 okt. 2017 - 22:12

Zelf heb wel ervared, het meest negatieve uitspraken tegen vluchteling of migrant komen vaak van een mens gegene of zelf mig. of vlucht is of degene ouders heeft degene aangekomen zijn, of zijn voorouders. Zou helpen als we zou af en toe ook solidair kunnen zijn met elkaar.