Joop

Nederland koopt tanks om aan Oekraïne te geven

  •  
07-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1555 keer bekeken
  •  
43130941870_ebde2dcf96_6k

Belgische Leopard 1A5-tank, beeld: Flickr

© https://flic.kr/p/28HkmmN

Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken "ten minste" honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Dat meldt persbureau ANP. De landen leveren daarbij ook de nodige munitie en reserveonderdelen. Verder wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.

Ministers Kajsa Ollongren (D66, Defensie) en Wopke Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) maakten het besluit dinsdag kenbaar aan de Tweede Kamer. De gemoderniseerde tanks worden direct gekocht bij de Duitse industrie, waar ze in de opslag staan. Volgens de Duitsers worden tot de zomer nog 20 tot 25 tanks geleverd.

Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is "afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie", aldus het ministerie van Defensie. De Leopard 1A5-tank is een oudere tanks die eind jaren 80 op de markt kwamen. Eerder al lieten Duitsland en de Verenigde Staten weten tanks naar Oekraïne te sturen. Het kabinet zei toen al dat het "niet uitgesloten" was dat Nederland - dat zelf niet meer over tanks beschikt - tanks voor Oekraïne zou kopen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Déjà vu
Déjà vu9 feb. 2023 - 10:26

Miljarden over hebben voor oorlogstuig maar de armen en andere behoeftigen in de kou laten staan, is een politieke keuze dat hier in het Westen op brede steun kan rekenen.

Rob12342
Rob123428 feb. 2023 - 16:22

Alle beetjes helpen ook al is dit een oudere tank. Nu nog A10 Warthogs leveren aan Oekraine. Dat is het beste middel voor luchtondersteuning.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde8 feb. 2023 - 11:06

Dit land zou beter graafmachines en tractoren kunnen leveren aan Syrië en Turkije voor de wederopbouw ipv vernietingsmachines naar de proxy-oorlog.

henk-alexander
henk-alexander8 feb. 2023 - 9:54

Over wat het de Nederlandse bevolking gaat kosten hoeft men zich geen zorgen te maken. De tegoeden van de Russische Centrale Bank (ca. $300 mld.) zijn door de westerse landen bevroren - de facto kunnen die als oorlogsbuit worden beschouwd.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus8 feb. 2023 - 11:26

Is Nederland dan in oorlog met Rusland?! We roepen hard pief paf poef. Als je in oorlog bent stuur je ook soldaten. Is men te laf voor

henk-alexander
henk-alexander9 feb. 2023 - 14:57

Volgens Annalea Bearbock is Duitsland in oorlog met Rusland, en dan ook EU/NAVO-lid Nederland. We steunen Oekraïne al met geld en leveren militair materieel. Bijna alle EU/NAVO-landen doen dat, maar zijn (nog) niet bereid om zelf troepen te leveren - er zijn wel westerse instructeurs en vrijwilligers. De genoemde 'oorlogsbuit' en de bevroren tegoeden van particuliere Russen kunnen de kosten aardig dekken. Baltische staten en Polen zijn al van plan om de bevroren tegoeden te confisqueren. Zo kan de oorlog verlengd worden tot de laatste Oekraïense soldaat is gevallen, want de westerse landen willen absoluut niet dat Rusland wint. Riskant omdat een kernmacht die zich bedreigd voelt dat met alle middelen zal tegengaan met een atoomoorlog tot gevolg.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 feb. 2023 - 8:59

Er wordt veel gesproken over escalatie van de strijd door de levering van allerlei wapentuig. Ik zag vorige week een interview met Julia Ioffe op Frontline PBS waarin werd gevraagd of zij dacht dat de oorlog nog lang zou duren. Zij antwoordde dat ze dat een paar weken geleden nog wel dacht maar nu niet meer. Een toelichting kregen we niet. Blijkbaar wilde ze dat niet kwijt. Ioffe is zeer goed geïnformeerd, zij heeft bronnen binnen de Amerikaanse en de Russische regering. Zij zegt niet zo maar iets. Ik vroeg me af wat haar zo stellig maakte. Wat kon er veranderd zijn dat ze er nu anders over denkt? Het kan iets zijn dat achter de schermen gaande is. Want ondanks al het wapengekletter is er wel degelijk overleg gaande, op alle niveaus en goed verstopt voor de buitenwereld. Dat is bij ieder conflict. Bekend is dat de VS en Rusland op dit moment praten over afspraken over nucleaire zaken. Natuurlijk komt de situatie in Oekraïne daar ter sprake. Degenen die het maar hebben over escalatie en de noodzaak van onderhandelingen kijken alleen naar de buitenkant. Wat nu als al dat geshow met tanks en vliegtuigen en de leveringen daarvan een heel ander doel heeft? Niet om daadwerkelijk mee te gaan strijden maar als pure afschrikking. Hetzelfde wat we in de vorige koude oorlog deden. Laten zien wat Poetin allemaal voor zijn kiezen krijgt als hij niet snel inbindt. Het modernste wapentuig, eventueel F16's. Het westen wil Initiatief tonen ipv afwachten wat Poetin doet.

2 Reacties
Baldrr
Baldrr8 feb. 2023 - 13:41

Het sturen van tanks heeft ook meerdere redenen. Het keihard aankondigen ervan ook. Een reden is bijvoorbeeld het uitlokken van een Russische aanval terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn omdat 'het nu nog kan'.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 feb. 2023 - 15:01

Baldrr, wat een cynisme. Als het westen dat zou willen, waarom sturen ze dan tanks? Het lijkt wel of je het jammer vindt dat we onschuldige mensen helpen.

Kira68
Kira688 feb. 2023 - 8:09

En zo verdienen we toch weer geld aan de oorlog. De dupe zijn de burgers overal. Beerput over de oekraine gaat ook nog wel open wat dat betreft daar zelensky en de zijnen ook corrupt zijn.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 feb. 2023 - 9:01

@Kira, wat heeft het eventueel corrupt zijn van Zelensky en de zijnen verder met de oorlog te maken? Je denk dat die man al een jaar in bunkers leeft voor het geld?

PGS
PGS8 feb. 2023 - 7:08

Ik blijf mij verbazen over de gretigheid van de Eu om gigantische bedragen te gebruiken voor deze oorlog. En tegelijkertijd lees ik dat pas in 2025 het kabinet verwacht het financiel afgerond te hebben rond de toeslagenaffaire. Toch jammer dat onze overheid niet diezelfde gretigheid heeft om de toeslagenaffaire financieel af te ronden maar wel de gretigheid heeft om ruim 1 miljard te hebben uitgegeven aan deze oorlog. En dat zij nog 1,5 miljard gereserveerd hebben voor deze oorlog. Kennelijk waar een wil is, is een weg.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 feb. 2023 - 8:59

@PGS, de bedragen zijn niet gigantisch. Qua NAVO budget (2% bbp) zou Nederland 16 miljard of zo per jaar aan defensie moeten uitgeven. Verder is voor de toeslagenaffaire het geld ook al gereserveerd. Geld is meestal niet issue, wel de uitvoering. En de bedragen die landen momenteel investeren in nieuw defensie materiaal (zoals Polen en Duitsland) vanwege de dreiging aan Rusland zijn vele male groter dan wat we aan Oekraïne schenken. Een miljard lijkt veel, maar internationaal is het een schijntje. Een Europees leger zou 300 miljard per jaar kosten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 feb. 2023 - 4:27

Zo mondjesmaat en met voorbehoudingen lijkt de steun niet erg substantieel of gewild. Doet me denken aan die partij helmen (en lang niks anders) die Duitsland trots stuurde als bewijs van solidariteit.

1 Reactie
Baldrr
Baldrr8 feb. 2023 - 13:48

Elke maand wordt de hulp verder opgeschroefd. Dit geleidelijke zorgt er voor dat Rusland zich minder in een hoek gedrukt voelt en daarom gekke dingen doet (nou ja, dat hoopt men). We begonnen met helmen, daarna munitie en geweren, daarna anti-tank wapens, daarna artilleriemunitie, daarna de artillerie zelf. Toen kwam de raketartillerie, daarna de pantserwagens, toen de Infanteriegevechtsvoertuigen. En nu komen de tanks. Vervolgens komen straks de gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten. En elke keer is het riedeltje hetzelfde: Westen kondigt een levering aan. Rusland zeg dat het een enorme escalatie is. Westen levert daadwerkelijk. Rusland zegt dar het geleverde materieel allemaal toch maar rotzooi is. Vervolgens meld Rusland dat het geleverde materieel al vernietigd is (vaak voordat het er is). Het westen begint hierna vrolijk aan een volgende opschaling.

Pera71
Pera717 feb. 2023 - 21:12

Fantastisch dat Nederland zo haar uiterste best doet om de oorlog op een monst slechte manier te laten eindigen. Oekraine in de steek laten is geen oplossing.

Grozny
Grozny7 feb. 2023 - 19:23

het bedrijf dat ze verkoopt, kon ze niet kwijtraken voor de oorlog en nu ze nodig zijn worden ze verkocht voor 10 keer de prijs dat ze zelf betaald hebben.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 20:44

De overheid in een notendop!

Pater
Pater8 feb. 2023 - 2:10

Bron?

Baldrr
Baldrr8 feb. 2023 - 13:49

Of ze dat krijgen is de vraag. Zoiets heet onderhandelen. Ik ben allang blij dat iemand de moeite heeft genomen om deze tanks te bewaren en te onderhouden.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 feb. 2023 - 18:27

Fijn om te weten dat er voor de eigen bevolking gevolgen van de sancties voelbaar zijn en dat het geld naar Oekraïne gaat, want het is onze oorlog!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2023 - 10:55

Als je ziet hoe verwoestend en onmenselijk die oorlog is, dan kunnen we wel een beetje pijn/kou leiden. Dan behoeven we niet te zeggen dat we het niet geweten hebben.

Peace ....
Peace ....7 feb. 2023 - 18:11

Bizar dat het aankoopbedrag streng geheim gehouden wordt. Economie (welzijn) en Oorlog (vernietigen van mensen) gaan hand in hand, en , zoals zoveel grote projecten: don't mention the money want een groot gedeelte daarvan verdwijnt in prive-zakken.

2 Reacties
Pater
Pater8 feb. 2023 - 2:11

Bron?

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 feb. 2023 - 10:34

Kom op, Pater. Snap je niks van economie? De ondernemingen die het geld binnen slepen, geven dat uit aan lonen en DIVIDEND. Beide worden geïncasseerd door MENSEN = prive-zakken. Duidelijk?

onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 17:43

Tja, die arme Oekraieners kunnen dat natuurlijk allemaal niet ophoesten. En de oligarchen van de Oekraine kijken wel uit....

3 Reacties
JasDon
JasDon7 feb. 2023 - 19:05

Natuurlijk is en was er veel corruptie in de Oekraïense maatschappij, maar als je dit leest heeft de oorlog ook positieve effecten op dit vlak: https://carnegieendowment.org/politika/87914 Je opmerking vind ik wel weer typisch, is dit echt het belangrijkste wat je te melden hebt aangaande dit besluit of dit conflict?

Pater
Pater8 feb. 2023 - 2:14

Zulke suggestieve opmerkingen, moeilijk te weerleggen maar zonder onderbouwing, zijn vergif voor elke gedachtewisseling.

onyxcumulus
onyxcumulus8 feb. 2023 - 11:29

@Pater 8 feb. 2023 - 3:14 """"Zulke suggestieve opmerkingen, moeilijk te weerleggen maar zonder onderbouwing, zijn vergif voor elke gedachtewisseling."""" Het in Europa na Rusland het meest corrupte land. Oligarchen die daar ook onder Zelensky hun zakken gevuld hebben. Wordt wel erg makkelijk aan de kant geschoven. Laat Oekraine eerst maar de poen van die oligarchen opmaken en kom dan nog een keer langs. Noem het giftig en alles wat je wilt, maar feitelijk is het juist