Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland koopt tanks om aan Oekraïne te geven

  •  
07-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1752 keer bekeken
  •  
43130941870_ebde2dcf96_6k

Belgische Leopard 1A5-tank, beeld: Flickr

© https://flic.kr/p/28HkmmN

Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken "ten minste" honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Dat meldt persbureau ANP. De landen leveren daarbij ook de nodige munitie en reserveonderdelen. Verder wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.

Ministers Kajsa Ollongren (D66, Defensie) en Wopke Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) maakten het besluit dinsdag kenbaar aan de Tweede Kamer. De gemoderniseerde tanks worden direct gekocht bij de Duitse industrie, waar ze in de opslag staan. Volgens de Duitsers worden tot de zomer nog 20 tot 25 tanks geleverd.

Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is "afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie", aldus het ministerie van Defensie. De Leopard 1A5-tank is een oudere tanks die eind jaren 80 op de markt kwamen. Eerder al lieten Duitsland en de Verenigde Staten weten tanks naar Oekraïne te sturen. Het kabinet zei toen al dat het "niet uitgesloten" was dat Nederland - dat zelf niet meer over tanks beschikt - tanks voor Oekraïne zou kopen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.