Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Nederland komt veiligheid brengen - en giftige rook

  •  
06-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8679490166_82b8cf430b_z

© De smeulende resten van een burn pit, cc-foto: Special IG for Afghanistan Reconstruction

'De mannen, vrouwen en kinderen, die door ons worden beschermd tegen de Taliban, IS en ander jihadistisch tuig krijgen daar blijkbaar gratis en voor niks de rook bij van afval dat niet professioneel wordt verwerkt'
Er is de laatste weken nogal wat ophef over militairen op missie die zijn blootgesteld aan giftige rook. Zij kampen nu met gezondheidsschade.
Dat komt omdat de Nederlandse kampementen in Afghanistan of Mali hun afval in grote putten verbranden. De westerse strijdkrachten gaan allemáál op deze frivole manier met hun afval om: rubber, plastics, de hele klerezooi wordt in daartoe gegraven gaten geflikkerd. Dan gaat de fik erin. Burn pits heten deze faciliteiten. Aldus bijvoorbeeld  NRC.
Over de omwonenden gaat het niet, de mannen, vrouwen en kinderen, die door ons worden beschermd tegen de Taliban, IS en ander jihadistisch tuig. Zij krijgen daar blijkbaar gratis en voor niks de rook bij van afval dat niet professioneel wordt verwerkt, ongeacht wat dat voor chemische processen met zich meebrengt. Onze jongens klagen weliswaar eveneens over het fijnstof dat zij binnen krijgen als gevolg van de houtvuurtjes die de lokale bevolking stookt, zonder met de gezondheid van de westerse vredestichters rekening te houden, maar dat neemt de eigen verantwoordelijkheid van onze strijdkrachten voor die burn pits niet weg.
Krankzinnig eigenlijk allemaal, absurd, idioot. Men stuurt drones de lucht in. Men doet inlichtingenwerk. Men heeft de meest geavanceerde detectieapparatuur. Maar men verbrandt het afval op de grote hoop.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 23:26

Na alle commentaren gelezen te hebben is het me duidelijk geworden dat "we" daar blijkbaar zeer succesvol de westerse beschaving gebracht hebben in de afgelopen jaren.

1 Reactie
Ozon
Ozon7 mrt. 2019 - 18:14

Een boycot van goederen (auto’s, olie en kolen) wordt denk ik ook niet op prijs gesteld. Maar ik begrijp dat je vind dat ze nog het beperkte hout moeten sprokkelen en zich moeten verplaatsen op paarden/kamelen. Nu denk ik trouwens ook dat het niet prettig toeven is in een stad waar de 5 miljoen inwoners houtvuurtjes stoken. Hier lopen we al te piepen als iemand es 2x per jaar de open haard aan steekt.

Thuiszitter
Thuiszitter6 mrt. 2019 - 20:36

Maar men verbrandt het afval op de grote hoop. ————- Wat had jij verwacht dan , aanpassen zoals het daar aan toe gaat. Of hadden ze het afval moeten scheiden , in blikken , vervoeren en hier laten verwerken ?

3 Reacties
WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas7 mrt. 2019 - 9:16

Ja ik snap 'm ook niet helemaal. Een paar duizend militairen de maat nemen omdat ze afval verbranden terwijl miljoenen locals ook nooit anders hebben gedaan. Tja... Het is een beetje of je in NL boos zou zijn op de toeristen omdat ze vervuilende taxi's nemen in plaats van de fiets, en voor 't gemak de miljoenen dagelijks gereden auto's maar even vergeet. Het perspectief is een beetje zoek.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mrt. 2019 - 10:28

Ze zeggen dat ze er zelf ziek van worden. En ze verbranden natuurlijk heel andere dingen dan die locals.

Ozon
Ozon7 mrt. 2019 - 18:29

Han Natuurlijk worden ze ziek. Net als al die andere mensen die er ziek van worden, van dergelijke vuilverbrandingsmethoden. De schatting voor het aantal mensen dat er is overleden aan luchtverontreiniging in 2016 ligt rond de 50.000 mensen. In 1 jaar. De schatting van het aantal gedode burgers in Afganistan war in de eerste helft van 2018 met een “record high” op circa 2000 man. Grove schatting: 4000 burgers dood. Afschuwelijk. Het bovenstaande geeft denk ik wel een beeld van de situatie. Uiteraard kan je denken dat alleen de NLse vuurtjes voor problemen zorgen, maar dat lijkt me niet helemaal reeel. Zeker niet als je het vergelijkt met dezelfde vergelijkbare problematiek van ongeveer elk willekeurig arm land met overbevolkte steden. https://www.google.nl/amp/s/www.aljazeera.com/amp/news/2018/09/afghanistan-war-causing-record-civilian-casualties-180912102537064.html

Purper Floyd
Purper Floyd6 mrt. 2019 - 18:40

Haha, wat een bullshit. Ik ben daar toevallig in totaal ongeveer één jaar van mijn leven geweest en mijn slaapplaats was op nog geen 100 meter van zo’n burnpit. Ideaal ? Nee, zeker niet, maar zeker in de beginjaren van de NL aanwezigheid aldaar was er geen andere optie. In de omgeving was ieder dorp of stadje ook voorzien van zo’n afval verbrandingsplek, dus om nu te stellen dat Nederland de vieze lucht daarheen gebracht heeft gaat mij te ver. Overigens is 80% van de fijnstof aldaar afkomstig van het zand uit de woestijn met altijd aanwezige wind.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 11:50

Het hout dat in Afghanistan wordt gebruikt is niet geschilderd en niet geïmpregneerd en men gaat er zeer zuinig mee om, want het is niet bepaald in overvloed aanwezig. Het land is arm en dun bevolkt, dus het gemotoriseerd verkeer is in vergelijking met Nederland te verwaarlozen. Anders gezegd: de lucht in Afghanistan is schoner dan bijna overal elders op de wereld, met uitzondering van de noord- en de zuidpool, voor zover dit niet door buitenlandse bezettingsmachten wordt vervuild. Als "onze jongens" klagen over het fijnstof daar, dan krijgen ze het nog moeilijk als ze weer terug komen hier.

11 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mrt. 2019 - 13:43

De bewoners in de poolstreken hadden vroeger roetlongen. Maar buitenlucht was er schoon, in tegenstelling tot de Nederlandse lucht al helemaal.

Ozon
Ozon6 mrt. 2019 - 13:47

HM vd Meulen “Anders gezegd: de lucht in Afghanistan is schoner dan bijna overal elders op de wereld, met uitzondering van de noord- en de zuidpool,” Ik zou nog eens even google-en. https://ceobs.org/the-slow-violence-of-pollution-in-afghanistan/ http://www.arabnews.com/node/1435541/world En nu zal het NLse afval ook echt niet positief bijdragen, maar zeggen dat er de schoonste lucht ter wereld is lijkt mij, gezien de berichtgeving, wat al te idyllisch.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 18:12

Ozon - Het gaat niet over vuil op de bodem en in de stad en ik schreef duidelijk: "voor zover dit niet door buitenlandse bezettingsmachten wordt vervuild." DanielleDefoe - Je veronderstelt blijkbaar dat die Nederlandse soldaten klagen wegens veelvuldig bezoek aan Afghaanse eetgelegenheden? Maar je kunt het makkelijk controleren: gewoon daar in de woestijn gaan staan en naar boven kijken. Je hebt nog nooit zoveel sterren gezien.

Ozon
Ozon6 mrt. 2019 - 18:22

“Als “onze jongens” klagen over het fijnstof daar, dan krijgen ze het nog moeilijk als ze weer terug komen hier.” Deze is ook wel leuk: https://www.airvisual.com/afghanistan https://www.airvisual.com/air-quality-map Ik denk dat ze in alle opzichten opgelucht ademhalen als ze hier weer thuiskomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mrt. 2019 - 18:35

Inuit hadden roetlongen, maar ook dat kwam niet van eethuisjes. Afghanistan ken ik vooral uit reisbeschrijvingen waaronder die van Robert Byron, Ella Maillart en Bruce Chatwin en van wat een van mijn Afghaanse studiegenoten mij vertelde (weinig). Byron had het vooral over architectuur als ik me goed herinner.

Ozon
Ozon6 mrt. 2019 - 18:39

HM vd Meulen Ik heb het dan ook niet over de bodem, maar over de lucht. In mijn bewoording niet volledig (afvalverbranding) omdat de context me duidelijk leek. https://ceobs.org/the-slow-violence-of-pollution-in-afghanistan/ “The problem with Kabul’s air The latest report from the Health Effects Institute’s State of Global Air project estimates that air pollution was attributable for 51,600 deaths in Afghanistan in 2016. With an annual rate of 406 deaths per 100,000, its air pollution is among the worst in the world. The report combines data on PM2.5, ozone and indoor air pollution associated with the combustion of solid fuels. The Health Effects Institute’s State of Global Air project has found that Afghanistan has one of the highest per-capita rates of deaths from air pollution in the world. That is a national estimate, but within Afghanistan it is Kabul that has become most notorious for poor air quality.” http://www.arabnews.com/node/1435541/world “Air pollution becomes Afghanistan’s silent killer Common causes of pollution in Afghanistan are low-quality fuel and dilapidated vehicles. (AN photo) Common causes of pollution include low-quality fuel, inefficient vehicles Harsh droughts have contributed to the decrease in air quality Updated 14 January 2019 SAYED SALAHUDDIN January 14, 2019 23:19 416 KABUL: From a distance, giant khaki blankets appear to smother Kabul’s spectacular mountainside. Visitors may even be enthralled by the phenomenon. Only when near the suburbs, however, do they realize the enveloping layer is thick smog of dirt and fumes. A report released in the US last month listed Kabul as among the top 10 most polluted cities in the world. For many Afghans, it is a potent silent killer. The Afghan government, riven by internal strife and locked in conflict with the Taliban, lacks the technology to monitor pollution levels in a city of nearly 6 million people. It also either keeps no official statistics on how many die annually as a result of air pollution, or does not acknowledge them. Its resources are scant, and measures to curb pollution exist only on paper. Estimates by independent researchers about the number of deaths, though, are shocking. A former Afghan public health worker, based in the UK, told the BBC that 30,000 people died due to conditions linked to air pollution last year alone. Others say it is even higher. “The latest report from the Health Effects Institute’s State of Global Air project estimates that air pollution was attributable for 51,600 deaths in Afghanistan in 2016,” noted the Conflict and Environment Observatory in June 2018. “With an annual rate of 406 deaths per 100,000, its air pollution is among the worst in the world. The report combines data on PM2.5, ozone and indoor air pollution associated with the combustion of solid fuels.” Common causes of pollution include low-quality fuel, inefficient vehicles, and the burning of tires, rubber, plastic and coal” Nu kunnen we natuurlijk de enorme lucht vervuiling in Afganistan wijten aan NL maar dat lijkt me wat gechargeerd. Ik kan me wel voorstellen dat de luchtkwaliteit van buurland Pakistan niet bijdraagt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mrt. 2019 - 19:06

PS een groot fan van Goharshad. Dat was een geduchte bouwvrouw.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 23:20

"Nu kunnen we natuurlijk de enorme lucht vervuiling in Afganistan wijten aan NL" Dat was niet mijn bewering: de bezettingsmachten in zijn algemeenheid, want vroeger was de sterrenhemel verbijsterend nadat de zandstormen waren gaan liggen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mrt. 2019 - 23:28

DanielleDefoe - Inuit hadden roetlongen, maar ook dat kwam niet van eethuisjes. Nee, ze rookten de verkeerde soort sigaren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2019 - 14:48

HM van der Meulen 7 maart 2019 at 00:28 U bent abuis. Voor zover het u interesseert: de traditionele olielamp was even onmisbaar als schadelijk. Inmiddels heeft ook de sigaret zijn entree gemaakt.

Ozon
Ozon7 mrt. 2019 - 21:40

HM van der Meulen 7 maart 2019 at 00:20 "Anders gezegd: de lucht in Afghanistan is schoner dan bijna overal elders op de wereld, met uitzondering van de noord- en de zuidpool, voor zover dit niet door buitenlandse bezettingsmachten wordt vervuild." "Dat was niet mijn bewering: de bezettingsmachten in zijn algemeenheid, want vroeger was de sterrenhemel verbijsterend nadat de zandstormen waren gaan liggen." Tja, dat geldt ook voor Kathmandu en tig andere steden. Maar dan minus de bezettingsmachten e/o oorlogen. Snelle groei van de bevolking, "vooruitgang" van het soort dat wij met de industriële revolutie ook gehad hebben, hebben meer effect dan bezettingsmachten. Gebrek aan regelgeving en rule of law helpt niet in het bepreken ervan. Maar ik ga mezelf nu even flagelleren want ik begrijp uit je woorden dat wij schuldig zijn omdat we ter plaatse onvoldoende hebben verboden rond te rijden in 2e hands auto's en omdat we het de bevolking hebben toegestaan kolen en olie te gebruiken. Een betere bezettingsmacht had het land tenminste fatsoenlijk gekoloniseerd.

ton14024
ton140246 mrt. 2019 - 10:52

En het is nog erger want defensie heeft wel verbrandingsovens geplaatst. Maar de prutsers krijgen ze niet aan de gang. Dus die dingen staan weg te rotten en eindigen in . . . de burnpit. ????????