Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland klimt uit recessie'

  •  
07-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reces_300.jpg
Update: Rutte waarschuwt voor optimisme ... President van De Nederlandsche Bank neemt voorschot op cijfers CBS
Nederland is uit de recessie. Dat meent althans Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij vermoedt dat de cijfers die het CBS in november presenteert een einde aan de terugval van de economie zullen laten zien.
De Nederlandse economie verkeert al een jaar lang in een recessie, kwartaal op kwartaal is er geen sprake van groei. Aan die tijd zou nu een einde gekomen zijn.
De NOS citeert Knot die tijdens de presentatie van een halfjaarlijks rapport over de gezondheid van de Nederlandse banken zijn optimisme uitte:
Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel me dat we op dit moment al uit de recessie zijn. En dat we aan de vooravond staan van een periode van economisch herstel.” Volgens Knot staan er heel veel seinen op groen. “Dat gevoel is vooral gebaseerd op het feit dat het voor ons relevante buitenland groeit. Dat betekent dat onze export daarvan zal profiteren. De wereldhandel trekt aan. Daarnaast is er, in ieder geval in delen van het land, een einde gekomen aan de daling van de huizenprijzen.
Knot ziet de politiek als grootste belemmering voor het economisch herstel. Hij vreest dat het gesteggel in het parlement rond de bezuinigingsplannen roet in het eten kan gooien en het herstel daarmee in de knop kan breken. Hi deed een oproep aan de politiek overeenstemming te bereiken over de benodigde zes miljard aan extra bezuinigingen.
Update 16:25 Premier Rutte is het eens met de verwachting van Knot maar waarschuwt voor teveel optimisme. “Het is nog heel pril,” zegt hij over het herstel. Net als Knot benadrukt hij het belang van politieke overeenstemming over het bezuinigingsbeleid.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

deltanine
deltanine7 okt. 2013 - 12:21

Maar Wellink zegt dat het systeem fundamenteel fout is...

StormdeBeer
StormdeBeer7 okt. 2013 - 12:21

Eerst het rapport van de IPCC en nu dit. Het komt allemaal goed. Gelukkig maar.

Sodapop1
Sodapop17 okt. 2013 - 12:21

Er is reden voor optimisme. Lol Mijn gevoel zegt. Lol Tsjonge wat een gezaag toch. Mijn gevoel zegt dat ie liegt dat het gedrukt staat!

JAWEH
JAWEH7 okt. 2013 - 12:21

Economie is dus een gevoelswetenschap en Knot is zo gevoelig dat hij voorspellende gaven heeft op economisch gebied. Ik geef hem vijftig procent kans.

Rode druppel
Rode druppel7 okt. 2013 - 12:21

Knotsgek.

deltanine
deltanine7 okt. 2013 - 12:21

Bijlenen, Klaas! In de toekomst hebben we misschien wat meer geld, nu dus alvast maximaal krediet bijlenen. Dat is gezond, toch?

Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

http://www.flickr.com/photos/sally_mcburney/5323846965/in/set-72157625621572115 Ach ja zelfs het nieuws is hetzelfde.

Rootman
Rootman7 okt. 2013 - 12:21

Mijn oma had (30'er) jaargangen vol van het tijdschrift 'het Leven' (een soort 'Panorama'). Daarin zag je eerst de crisis, daarna het opkomende nazisme. Vrijwel elke aflevering begon met een bericht zoals het bovenstaande.... Wie weet is het dit keer wel waar. Ik kan alleen maar zeggen: het past in het plaatje.

basOoms
basOoms7 okt. 2013 - 12:21

Ik merk het nu al. BTW 21% dus alle boodschappen duureder, pensioen en AOW omlaag, langer doorwerken, 650.000 werklozen, lokale lasten verhoogd. Huizen geveild, huren extra omhoog.

madwim
madwim7 okt. 2013 - 12:21

Economie dummy als ik ben vraag ik mij telkens weer af HOE ik het geld uit kan geven dat ik niet eerst heb ontvangen?! Kortinkje hier, prijs verhoginkje daar, pensioenen afgekloven waarvan het eind nog lang niet in zicht is. Had ik maar beter opgelet, 50-60 jaar geleden.

MichelReiziger
MichelReiziger7 okt. 2013 - 12:21

Wel grappig dat ze dan Primark als foto gebruiken...een winkel die op een aantal plekken de Bijenkortf gaat vervangen als het laagste van het laagste in mode (prijzen) en arbeidsomstandigheden voor de werknemers/neemsters. Een echte resessieketen

Meta Foor
Meta Foor7 okt. 2013 - 12:21

hoe heette die persvoorlichter van Sadam Hussein ook alweer ? alleen goed nieuws joh ! anders geen bonus. mooi een-tweetje tussen Knot, Rutte en Wellink. maar deze keer trappen de kiezers er niet in ! (of vergeten we dat binnen 4 weken)

wvdstraat
wvdstraat7 okt. 2013 - 12:21

Het blijft verbijsterend hoe enkelen (individuen, organisaties) de hele samenleving denken te beïnvloeden op basis van selectieve argumenten, goedbedoeld of niet. Nog vreemder is, dat dit ook regelmatig gebeurt, een (tijdelijke) verandering van de 'werkelijkheid'. Het 'enge' daaraan is, dat deze sturing op basis van politieke stroming kan zijn en dus ook ter manipulatie, ten gunste van bepaalde belangen. Daarvan wil ik Knot in het geheel niet beschuldigen, maar er zijn voldoende politici en organisaties, die ik daarin beslist niet vertrouw, in Nederland en in de wereld.

Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

/Knot ziet de politiek als grootste belemmering voor het economisch herstel. Hij vreest dat het gesteggel in het parlement rond de bezuinigingsplannen roet in het eten kan gooien en het herstel daarmee in de knop kan breken. Hi deed een oproep aan de politiek overeenstemming te bereiken over de benodigde zes miljard aan extra bezuinigingen. / Hij doet dus gewoon aan politiek, en wil dat de partijen instemmen met het bezuinigingsbeleid. Leuk maar tamelijk doorzichtig.

Sternenstaub
Sternenstaub7 okt. 2013 - 12:21

"Uit de recessie", terwijl er welbewust een rechteloze onderklasse wordt gecreëerd door de heersende klasse, waartoe ook DNB behoort, daar deze onderdeel is van het systeem dat de recessie veroorzaakte, om vervolgens via de politiek het systeem weer te misbruiken om zich ten koste van de maatschappij vrijwel ongeschonden boven de recessie uit te wurmen. Wie rookt er dus een sigaar om het te vieren? Zij zelf, uit eigen doos. En de laagste inkomens? Die zien de laatste resten van hun dromen wegspoelen in het straatputje waar EMU op staat: Ellende Motiveert U.

Wobbel2
Wobbel27 okt. 2013 - 12:21

Hij zou/is toch onafhankelijk? Waarom dan een politieke boodschap? Waarom nu? De cijfers zijn er nog niet. Waarom vertrouw ik hem niet?

JoopSchouten
JoopSchouten7 okt. 2013 - 12:21

Klaas Vaak. 'Nederland' klimt uit een dal. Pardon, bodemloze put, Grand Canyon, Mriannentrog, ... Echt waar, want Klaas zegt het. Maar hij zegt dit niet tegen de 'doorsnee burger', uitkeringsgerechtigden, of 80% ouderen met een schraal pensioentje. Die kunnen Rutte's nieuwe auto niet kopen. Hij zegt het ook niet tegen 40% werknemers. Zij hebben geen vertrouwen meer in hun werkgever. Já, het gaat geweldig. ... En straks nóg meer kaalslag, werkloosheid en repressie. Want Klaas zegt dat het moet. Nee, Klaas praat voor de vaak; de aandeelhouders en CEO's van corporaties en banken.

Michiel Online
Michiel Online7 okt. 2013 - 12:21

We komen hier niet meer uit vrees ik. Klimaatverandering staat dat niet toe. Ja ik geloof nog steeds in de wetenschap. We hebben onszelf letterlijk klem gewerkt.

PeterMiddle
PeterMiddle7 okt. 2013 - 12:21

Beste Anja, Strakke Reactie!

neutralist
neutralist7 okt. 2013 - 12:21

Nederlanders klimmen niet, ze kuieren uit de recessie. Bang voor hun baan, bang voor salaris en bang voor de baas. Ongeïnspireerd zooitje zijn we.

bEngel2
bEngel27 okt. 2013 - 12:21

We hebben niks aan de gevoelens van meneer Knot. Deze VVDer praat vanuit zijn onderbuik. Facts & figures are the only thing that counts. Dat zou Knot moeten weten.

comrade
comrade7 okt. 2013 - 12:21

De valse profeet. Knot,s overwegingen over de recessie komen voort uit zijn "gevoel" daarover. Ga maar rustig slapen, waar en wanneer hebben wij dit ook al weer meer gehoord? Het is meer een hart onder de riem steken van de politieke bruggenbouwers, waarvan er één (in de peilingen) geen electorale poot meer heeft om op te staan. Juist nu gisteravond bekend is geworden dat de financiële beschouwingen alweer een week zijn uitgesteld, zegt Knot dat er nog één risico het herstel in de weg staat, het politieke. Zo lust ik er nog wel één zei mijn opa vroeger altijd, bij zulke onzin.

opmerker
opmerker7 okt. 2013 - 12:21

Knot maakt zich zorgen dat Nederland op zijn geheel eigen wijze democratisch afwend van Europa. Europa wat bestuurd wordt door het stelsel van centrale banken.

adriek
adriek7 okt. 2013 - 12:21

"Premier Rutte ... waarschuwt voor teveel optimisme." De lul. Een half jaar geleden moesten we niet zo negatief doen en auto's kopen, en nu moeten we terughoudend reageren op het blije nieuws dat we weer rijk zijn?

roher
roher7 okt. 2013 - 12:21

Zo´n beetje toen de tweeverdieners een beetje standaard werd omdat het goed zou zijn voor de economie -iedereen in loondienst- toen ging het slechter en nu je bij wijze van spreken met de toenemende werkeloosheid kan spreken over terug naar eenverdieners gaat het weer beter. Of zou daar geen samenhang tussen zitten?

toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Professor Bas jacobs laat aan de hand van de meest recente cijfers[september] zien dat Knot uitspraak nergens op is gebaseerd. http://www.economie.nl/weblog/het-gevoel-van-knot

toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Hieronderr recente update over de stand van de wereldeconomie. En dat is niet best. De groei van China is uitgedoofd. En dat was een van de drivers voor uitdemping van de crisis. De VS normaliseert maar weet niet aan te trekken. Last but not least. Nederland blijft het slecht doen volgens het IMF. Ze verwachten amper groei en achten de kans zeer groot op nieuwe teleurstellingen. Het IMF weerspreekt dus het verhaal van Knot, net zoals Jacobs dat al deed. Helaas Ted Ginger. Aan misplaatst optimisme hebben we niets. http://www.z24.nl/economie/groei-wereldeconomie-zo-fladdert-nederland-mee-388006

GingerTed
GingerTed7 okt. 2013 - 12:21

Dit zullen een heleboel mensen niet zo bekoren daar het hen de wapens uit handen slaat om te blijven beweren dat het alleen maar slechter worden zal. Het zal niet van de ene dag op de andere merkbaar zijn maar als dat in de loop van komend jaar en daarna wel steeds meer merkbaar wordt zal er ook een versterking van het herstel komen door een toegenomen consumentenvertrouwen en een al eerder aanzwengelend ondernemersvertrouwen. De dan toegenomen uitgaven zullen dan een krachtige extra impuls geven.

5 Reacties
Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

We zien vooral een explosieve stijging van de verkoop van glazen bollen en theeblaadjes.

hasp52
hasp527 okt. 2013 - 12:21

met name de verkoop van gebakken lucht neemt al weer spectaculair toe!

toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Alleen jammer dat het consumentenvertrouwen helemaal niet stijgt. Het is vooral wishful thinking. T beetje groei dat er is bij het bedrijfsleven is vooral export gericht. Maar ook die export begint al weer terug te kantelen. Knot verkoopt dus vooral gebakken lucht.

toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

ps: Je was toch niet vergeten dat de grootste bezuinigingen en lastenverzwaringen in 2014 en 2015 hun beslag zullen krijgen. En dat daardoor de consument nog harder in zijn portemonnee wordt getroffen. Wat denk wat er dan gebeurt met het consumentenvertrouwen. Wat er nu gebeurd is dat het op bezuinigingsfront even rustig is. Aantal maatregelen van Lenteakkoord zijn doorgevoerd. Volgend jaar komt daar nog een deel bij en dan komen ook de bezuinigingen van dit kabinet erboven op. Eerder dus het oog van de orkaan waar we in zitten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2013 - 12:21

[Dit zullen een heleboel mensen niet zo bekoren daar het hen de wapens uit handen slaat om te blijven beweren dat het alleen maar slechter worden zal.] Het zal ze niets uitmaken, zie verschillende bijdragen alhier, gewoon fact free verder klagen...

toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Hij bedoelt dat de economische krimp minder negatief zal zijn tov de vorige periode. Kijk je naar de economische indicatoren van het CBS is er weinig reden tot optimisme. Te meer als je bedenkt dat de grootste lastenverzwaringen en bezuinigingen vanaf volgend jaar ingaan. De consument gaat het dus nog aardig voor zijn kiezen krijgen. Dit nieuwtje is meer in het kader van feel good news om de stemming te beinvloeden. De cijfers laten vooral instabiliteit zien. Dat af en toe bepaalde indicatoren weer omhoog kruipen is geen reden tot een feestje. Eerder bevestiging van de instabiliteit.

2 Reacties
Gringo2
Gringo27 okt. 2013 - 12:21

Euh nee dat bedoelt hij niet als hij de definitie van recessie kent (en daar ga ik maar even van uit bij iemand met zijn positie). Einde recessie betekent groei na minimaal twee kwartalen krimp. Voorzichtige groei dus ten opzichte van de vorige periode.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2013 - 12:21

[Hij bedoelt dat de economische krimp minder negatief zal zijn tov de vorige periode.] Groei - Krimp. Lagere groei, grotere krimp, altijd lastige begrippen voor iemand die op 14 aug 2012 beweerde dat de chinese groei tot stilstand zou komen. http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/15396_hoera_de_economie_is_licht_gegroeid/

mees.
mees.7 okt. 2013 - 12:21

En de groei in Nederland kan weleens veel harder gaan dan in ons omringende landen....Nederland wordt booming!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

En jij gaat goed bijverdienen op de kermis als waarzegster.

freaky33
freaky337 okt. 2013 - 12:21

Ah, ik zat er al op te wachten. De 'goednieuwsshow' van het neo liberale CBS...

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2013 - 12:21

[het neo liberale CBS...] ha ha ha ha, die is goed! Heb je nog meer van dat soort grappen?

Andy40
Andy407 okt. 2013 - 12:21

Het Neo liberalisme werkt dus toch gewoon ;-)

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 okt. 2013 - 12:21

Nee hoor, zelfs de propaganda werkt niet meer. Kijk maar naar het consumenten vertrouwen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

Dat is een goed artikel Erwin, en in die sociale context wat betreft de Europese unie kan ik me heel goed vinden. Zouden ze hier naast de economische factor de nadruk op leggen dan zou ik welhaast enthousiast over de EU kunnen worden. Wel weer frappant dat juist de PvdA dit initiatief naar de prullenbak verwijst. Maar ik verbaas me nergens meer over met die partij.

JoopSchouten
JoopSchouten7 okt. 2013 - 12:21

'Nederland'? Hier worden corporaties mee bedoeld, niet het MKB, werknemers of uitkeringsgerechtigden. De kaalsag is zó groot, en tel daar de rigide bezuiningsplannen bij op, dat ook dit balletjes na deze fictieve stuiter weer neerploft. De financiële markten gaan gewoon door met uitzuigen. We zitten nog in het oog van de storm.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2013 - 12:21

[De financiële markten gaan gewoon door met uitzuigen. We zitten nog in het oog van de storm.] Vandaar dat er wel 3 landen zijn waar men het beter heeft dan hier.

JoopSchouten
JoopSchouten7 okt. 2013 - 12:21

'balletje'

JoopdeJong
JoopdeJong7 okt. 2013 - 12:21

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen durfde Rutte tot tweemaal toe met stelligheid te beweren dat er in Nederland géén corporatisme heerst maar een Parlementaire Democratie. Ik geef hem het voordeel van de twijfel en maak er een Parlementair Corporatisme van.

snug110
snug1107 okt. 2013 - 12:21

gelukkig kijken mensen door deze propaganda heen. Het Neoliberalisme moet gewoon door het toilet gespoeld worden en werkelijk teruggaan naar menselijk geluk en voorspoed. alleen geld maakt niet gelukkig, kunnen we nu werken aan de hufterigheid van de inwoners van Nederland ??

1 Reactie
lembeck
lembeck7 okt. 2013 - 12:21

Dat zou mooi zijn, Wim. Ik betwijfel echter, of ook dat nog kan worden teruggedraaid. Houd mijn hart vast, want ik ben bang dat we het punt van "No Return" al sinds de VVD aan de macht kwam, zijn gepasseerd.

GingerTed
GingerTed7 okt. 2013 - 12:21

Fascinerend te zien hoe zuur en boos velen hier reageren dat het in de toekomst wellicht toch weer beter zal gaan met de Nederlandse economie. Dat zal zijn vanwege het feit dat de huidige regering hen niet aanstaat en er dus toch herstel optreedt. Of dat het voor een aantal het voor hen boze westen als geheel zich herstelt. Fascinerend. Maar niet getreurd mensen. Het herstel zal voorlopig nog niet merkbaar zijn en zeker geen snel herstel van de verzorgingsstaat, of een terugdraaien van allerlei maatregelen, ook aanstaande, om een aantal doorgeschoten zaken stevig te snoeien. Dit zal nodig blijven om het aanstaande herstel te laten beklijven voor de verdere toekomst. Er zal dus genoeg te zuurpruimen blijven voor de nu door het aangekondigde herstel teleurgestelden, en bovendien naar alle waarschijnlijkheid met een ongewenste coalitie, in welke vorm ook.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny7 okt. 2013 - 12:21

Heb je Joris Luyendijk gelezen? Die maakt je heel snel duidelijk dat de grote klap nog komt..en gauw. De financiele markten zijn gewoon door gegaan met leegzuigen en de boel zal imploderen. Gauw.

Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 12:21

Meh, in 2009 was er herstel en in 2010 en in 2011 en in 2012. Hoe vaak we al niet het licht aan het einde van de tunnel hebben gezien. Ja als je op de bodem dondert veer je altijd wel een eindje omhoog.

lembeck
lembeck7 okt. 2013 - 12:21

Fascinerend dat nog zoveel, zichzelf volwassen noemende mensen, nog in sprookjes geloven. Kom op, Ted.... Is het niet ook bij jou: EERST ZIEN, DAN GELOVEN?

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

Nederland klimt elk jaar wel een keer volgens het CBS, om vervolgens weer het heuveltje af te glijden. Ik ben benieuwd of dat nu ook weer gebeurd. 2009: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-071-pb.htm 2010: http://nos.nl/artikel/182255-cbs-economie-klimt-naar-herstelfase.html 2011: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/dne/economische-groei/archief/2011/2011-06-23-01-ne-etxt.htm 2012: http://mobiel.nu.nl/economie/2844377/nederland-klimt-recessie.html

1 Reactie
lembeck
lembeck7 okt. 2013 - 12:21

Geweldig, Anja.... allemaal op een rij. Eigenlijk een nette, hapklare brok voor de mensen die niet even gaan zoeken zelf en die graag in sprookjes geloven. :-)

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

Wat een zure reacties weer. Iemand probeert zaken naar het positieve te draaien en direct wordt zijn kop boven het maaiveld afgehakt. Blijf vooral zo doorgaan. Het is vooral de stuitende naïviteit en arrogantie die mij verbaast. Men doet net alsof Nederland een eiland is die volstrekt immuun is voor invloeden van buitenaf. Als je vervolgens ziet uit welke hoek de kritiek op Knot komt dan valt de puzzel ineens samen.

1 Reactie
Rootman
Rootman7 okt. 2013 - 12:21

Nee, Nederland of Europa is geen eiland. Mede daarom ben ik nog uiterst sceptisch. Bovendien is de digitale revolutie vrijwel aan het eind (iedereen heeft alles al). Neoliberalisme is om. gebaseerd op permanente groei, dat zit er voorlopig niet meer in. ik http://www.counterpunch.org/2013/10/07/is-homeland-security-preparing-for-the-next-wall-street-collapse/

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

@Godzilla de Godin: Joris Luyendijk? Oh je bedoelt die Arabist en MO deskundige die nu ook van financiële zaken verstand denkt te hebben. Volgens jou waarschuwt Joris nu dat de ergste klap nog moet komen. Waar was Joris dan voor de crisis? Waarom heeft hij daar niet voor gewaarschuwd? Omdat Joris dat zelf ook niet weet. Klapvee vind je overal.

1 Reactie
toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Luijendijk heeft het afgelopen jaar zich verdiept in de The City. T financiele centrum van London en uitgebreid gesproken met zeer vele bankiers en andere ingewijden. Daar is zijn info op gebaseerd en als je de interview met de bankiers leest, wordt je niet vrolijk. Het spel gaat namelijk gewoon door, business as usual, alsof er nooit een crisis is geweest.

Cinema2
Cinema27 okt. 2013 - 12:21

Jongens toch. Krabbelen we heel voorzichtig uit een dal, gaan we lopen pijpzeiken hier. Merkwaardig, vreemd en voor mij niet te bevatten...

1 Reactie
freaky33
freaky337 okt. 2013 - 12:21

Trap er toch niet in...

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

Aan alle goedgelovige positivo's alhier verzameld. Ik ben blij dat jullie zo gretig de buikspreekpop van Rutte c.s. willen geloven. Er zijn dus nog "onnoozele kinderen" onder ons. En dat is mooi. Verdomd mooi zelfs. Ikzelf heb deze kletskoek net een aantal malen te vaak gehoord, de laatste paar jaar. Het gevolg was veelal dat het daarna nog beroerder werd. Maar geef gevolg aan je optimisme en KOOP,KOOP,EN KOOP. Doe dat dan ook voor ons, sceptici met iets meer levenservaring........ Bij voorbaat onze dank, alvast, want baat het niet, dan schaadt het (ons) ook niet. ;))

3 Reacties
Maggy1943
Maggy19437 okt. 2013 - 12:21

@Hansje, hier steekt ordinaire politiek achter om ons naar de winkels te jagen om inderdaad te gaan KOPEN KOPEN KOPEN, De mediaberichten komen mij dagelijks te verwarrend over. Onderstaande twee berichten zijn mij te tegenstrijdig: Nederland uit recessie 40% van de werknemers zijn bezorgd dat ook zij ontslagen worden. Met dit soort tegenstrijdige berichten worden we dagelijks geconfronteerd. Ook wordt beweerdt dat de huizenmarkt uit het slop is, dat maakt mij argwanend. Ik zie het tegendeel op de Fundasite. Ze zoeken het maar uit en blijf net als jij zeer sceptisch en wantrouwend tegenover dit soort onbetrouwbare berichtgeving.

Sodapop1
Sodapop17 okt. 2013 - 12:21

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3522836/2013/10/07/De-euro-is-onhoudbaar-als-zij-keer-op-keer-onmogelijke-sociale-offers-vraagt.dhtml Deze negatieve spiraal heeft er al toe geleid dat ondanks de heftige bezuinigingen in de afgelopen drie jaar de schuld als percentage van het eurozone-bbp alleen maar verder is toegenomen. Ik heb geen woorden meer. ;))

lembeck
lembeck7 okt. 2013 - 12:21

Wow zeg. Volgens ben je pissig.... Nah, geloof me, je bent beslist niet de enige en je hebt m.i. groot gelijk ook nog. Vooral de opmerking: buikspreekpop van Rutte - da's een hele goeie!!!

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
toshiba
toshiba7 okt. 2013 - 12:21

Ik vind dat toch elke keer een beetje vals. Omdat een aantal landen goed presteren, drukken zij in de cijfers de ellende van andere landen weg. Zo rekenen wij onszelf rijk en negeren wij de problematiek die nog altijd onder de Eurozone ligt. Namelijk de scheve verdeling en het slechte mechanisme dat mede verantwoordelijk is voor de crisis. Gezien de situatie van de PIIGS landen zijn we nog lang niet uit de crisis.

bEngel2
bEngel27 okt. 2013 - 12:21

Wanneer ijsberen lang genoeg oefenen kunnen ze ook vliegen Dat duurt wel een factor duizend jaar, maar dat doet er niet toe.

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 12:21

Beste brave Knot en andere optimisten: Zolang mij nu al duidelijk is dat ik volgend jaar, al is er een MEGAGIGANTISCHE opleving in de economie, per maand minder te besteden zal hebben dan nu, ga ik niet los in de Bijenkorf, de Hema of welk warenhuis dan ook. Koop ik al evenmin een tweede huis, een nieuwe auto of iets anders waarmee ik de economie een "boost" zou kunnen geven(:))) Opleving, uit het dal klimmen, einde recessie, de gemiddelde Nederlander koopt er -letterlijk- geen bal voor. Voorlopig beschouw ik deze oprisping van Knot met hetzelfde gebrek aan vertrouwen als de uitlatingen van DNB, CBS,CPB in voorgaande jaren, het is een praatje voor de vaak, een zoethoudertje ofwel een fopspeen.

1 Reactie
boswachter2
boswachter27 okt. 2013 - 12:21

Koop ik al evenmin een tweede huis, een nieuwe auto of iets anders waarmee ik de economie een "boost" zou kunnen geven(:))) Moet je wel eerst het geld voor hebben.

José
José7 okt. 2013 - 12:21

Gelukkig heeft Bas Jacobs wel wat feiten en cijfers paraat: http://www.ftm.nl/column/knotsgekke-klaas-knot/

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 okt. 2013 - 12:21

: ) Voor de luie lezertjes.: Het consumentenvertrouwen staat september 2013 nog steeds onder het niveau direct na de val van Lehmann Brothers (Bron: CBS – Statline). De consumptieve bestedingen dalen sinds 2008 onafgebroken tot in 2014. Huishoudens ontsparen en teren op hun vermogen gedurende die jaren. De inflatie is van 2010 tot 2014 groter dan de loonstijging. De koopkracht zal tot in 2014 vijf jaar achtereen dalen. De werkloosheid zal in 2014 naar verwachting op 9¼% belanden volgens de CBS definitie (7½% volgens de internationale definitie). Tussen september 2008 en december 2014 zullen zo’n 450.000 extra mensen werkloos zijn geworden, hoewel de arbeidsmarkt overspannen was in 2008. Het producentenvertrouwen stijgt gedurende 2013 tot aan augustus, maar verslechtert weer in september 2013. De investeringen groeien in 2014 naar verwachting met een klein plusje van 0,75%, daar waar ze met 11% krimpen in 2013. Het bedrijfsleven heeft nog steeds met grote overcapaciteit. De bezettingsgraad staat op circa 77%. Het aantal bedrijfsfaillissementen bereiken sinds het CBS is begonnen met meten in 1951 records. Sinds september 2008 zijn zo’n 40 duizend bedrijven failliet gedaan (Bron: CBS – Statline). De huizenprijzen zijn sinds de piek van augustus 2008 nominaal zo’n 20% gedaald, reëel met 28% op basis van de consumentenprijsindex (Bron: CBS – Statline). Het aantal huizenmarkttransacties lijkt wel op een dieptepunt te stabiliseren. De Nederlandse banken hebben met een marginale kapitalisatie van zo’n 4,5% kaal eigen vermogen op een balanstotaal van 2656 miljard euro (ca. 440% bbp) (Bron: DNB). Banken moeten afschrijven op vastgoedportefeuilles, want zo’n 15% van het vastgoed staat leeg (Bron: Rijksoverheid). De pensioenfondsen kampen met dekkingstekorten. Nominale dekkingsgraden staan, mede door de zeer lage rente, in het tweede kwartaal van 2013 op 103% (Bron: DNB). Pensioenfondsen korten op de uitkeringen, dit jaar met 0,9% en in 2014 naar verwachting met 0,5%. Daarnaast worden pensioenpremies verhoogd. Voor 2014 worden door zowel het CPB en DNB (!) verdere huizenprijsdalingen verwacht. Ongeveer een kwart van de huishoudens heeft een negatief eigen vermogen in de eigen woning omdat de hypotheekschulden groter zijn dan de woningwaarde (Bron: CBS – Webmagazine). Hoewel nog steeds zeer laag, het aantal gedwongen huisverkopen is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 34% gestegen ten opzichte van vorig jaar en de verwachting is dat dit verder zal oplopen (Bron: Volkskrant). Daarnaast zit ongeveer een kwart van de Nederlandse MKB-bedrijven in de afdeling bijzonder beheer bij de banken (Bron: Het Financieele Dagblad). ... Eigelijk geloof ik al helemaal niet meer in dit economisch monetair systeem. Dit zegt dus ook veel over dit kutsysteem.