Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland klimt uit het dal

  •  
16-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Ook 2014 zal een moeilijk jaar zijn, maar dit kabinet doet wat nodig is

De uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat we nog altijd door een zware tijd heen gaan, maar inmiddels uit het dal klimmen. Na twee jaren krimp gaat de economie volgend jaar weer groeien. De werkloosheid stijgt minder snel, de koopkracht stijgt voor veel gezinnen met lage en middeninkomens en blijft over de gehele linie beperkt tot een lichte daling.
Ook 2014 zal een moeilijk jaar zijn. Maar we klimmen uit het dal. Nederland haakt aan bij de groei van de wereldhandel en de Europese economie. Dit kabinet doet wat nodig is. Het kiest voor maatregelen die leiden tot een lager begrotingstekort maar die de voorzichtige groei van de economie zoveel mogelijk ontzien.
Te veel mensen zitten zonder baan. De PvdA spoort het kabinet daarom aan om met investeringen te komen die het economisch herstel verder versterken. Bijvoorbeeld op de woningmarkt door overeenstemming met woningcorporaties of op de energiemarkt door te kiezen voor duurzame energie. Ook moeten pensioenfondsen meer in Nederland investeren om particuliere vermogens die nu vast zitten weer beschikbaar te maken met een eenmalig belastingvoordeel. Kredietverlening aan bedrijven moet op gang worden gebracht om de motor van de economie aan te jagen en de banen te scheppen die ons land nodig heeft. We verwachten op Prinsjesdag concrete voorstellen van het kabinet op dit vlak.
Ook in 2014 gaat de koopkracht gemiddeld iets achteruit. De cijfers zijn wel veel beter dan voorgaande jaren. Bovendien geldt het gemiddelde niet voor iedereen. Werkende alleenstaanden met een minimumloon gaan er duidelijk op vooruit. Ook voor modale gezinnen met 1,5 inkomen of twee werkende partners met elk een modaal inkomen is er een lichte stijging in de koopkracht.
Niet alles is in de koopkrachtplaatjes verwerkt. Een omvangrijke compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten is niet in de cijfers meegenomen omdat die via gemeenten gaat lopen. Daardoor ontstaat een vertekend beeld van de koopkracht van minima. In elk geval krijgen minima volgend jaar een extraatje om stijgende kosten te kunnen opvangen. Voor een gezin gaat het om honderd euro.
Voor de PvdA is het van grote betekenis dat mensen met lage en middeninkomens zoveel mogelijk worden ontzien in deze zware tijden. Ook 2014 wordt geen makkelijk jaar, maar Nederland klimt uit het dal. De PvdA zal er alles aan doen om dat herstel te versterken en de werkgelegenheid te verbeteren.
Dit artikel staat ook op de website van de PvdA

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Nico de Mus
Nico de Mus16 sep. 2013 - 6:44

!Voor de PvdA is het van grote betekenis dat mensen met lage en middeninkomens zoveel mogelijk worden ontzien in deze zware tijden.! Wie geloofd dat nu nog behalve de pvdarmoede. juist deze groep moet in verhouding het meeste inleveren

bEngel2
bEngel216 sep. 2013 - 6:44

Met het oog op de aanstaande verkiezingen is het voor de VVD en PvdA van het grootste belang dat de kiezer denkt dat het beter gaat met de economie. Het is hun enige hoop om het historisch lage vertrouwen wat op te krikken en hun zetel verlies enigzins te beperken. Er is echter geen enkele reden om te denken/geloven dat de economie weer aantrekt. Hooguit dat het eventjes wat minder slecht gaat dan de afgelopen 2, 3 jaar, maar het blijft een feit dat de werkloosheid blijft toenemen, de lasten voor de burgers steeds hoger worden, de koopkracht steeds minder wordt en het overheidstekort blijft stijgen. Het zou een zeer goede zaak zijn wanneer Pvda en VVD gedecimeerd worden en om te beginnen in de 1e kamer, waarmee hun autistisch pro Brussel beleid nog meer bemoeilijkt en hopelijk onuitvoerbaar wordt.

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2013 - 6:44

'... maar inmiddels uit het dal klimmen. Na twee jaren krimp gaat de economie volgend jaar weer groeien.' Heb je een glazen bol of staat je neoliberale bril nog op je neus? Deze kaalslag gaat over de ruggen van mensen die al in de shit zitten. De veroorzakers, de private banken en 'verzekeraars', krijgen wat regeltjes opgelegd zonder dat er koppen rollen terwijl hun woekerhandel gewoon doorgaat op de oude voet. Dus; strooi deze verkooppraatjes maar elders rond en beledig de intelligentie van de burgers niet.

JAWEH
JAWEH16 sep. 2013 - 6:44

Leugenaar !

insignia
insignia16 sep. 2013 - 6:44

De schrijver is ziende blind!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 sep. 2013 - 6:44

is deze aanname ondanks of door de politiek van d PVVDA?

Klapschaats2
Klapschaats216 sep. 2013 - 6:44

Reclame voor de PVDA; je verwacht het niet. 99% van de maatregelen van dit kabinet heten hervormingen, maar zijn bezuinigingen. Voor een deel gaat het om concrete breuk van verkiezingsbeloften, Voor een ander deel blijven de posten waardoor NL boven zijn stand leeft in stand. NL had een van de krachtigste economische infrastructuren die nu effectief dreigen ten onder te gaan om aan een EU mantra te voldoen, die we zelf over ons hebben afgeroepen, en slecht hebben onderhandeld. Zo kan het gebeuren dat NL zakt op alle belangrijke lijsten en dat ondanks de 'hervormingen' onderwijs, zorg en pensioenen bloeden voor EU megalomanen. Dat wordt alleen nog maar erger en de hoofdschuldigen blijven buiten spel: enerzijds de grote financiële instellingen, anderzijds de politici die hebben zitten slapen.

Sodapop1
Sodapop116 sep. 2013 - 6:44

Dat deze PvdA man dit op durft te schrijven slaat werkelijk alles. En als hij voor de gehele PvdA preekt dan is de domheid van die partij overduidelijk.

tomaatnet
tomaatnet16 sep. 2013 - 6:44

Narcisme ten top van deze PvdA meneer! Gelijk de financiële graaiwereld!!

Blisss
Blisss16 sep. 2013 - 6:44

Mijnheer Nijboer gaat uit van de raming van het CPB. Wellicht leuk om het volgende artikel nog eens te lezen. "Persbericht | 10-04-2010 De Nederlandse economie kromp in 2009 met 4%. Het Centraal Planbureau heeft deze enorme klap niet zien aankomen. Nog in september 2008 raamde het CPB een economische groei van 1¼% voor 2009." http://www.cpb.nl/persbericht/328823/economische-ramingen-kunnen-nooit-zekerheid-bieden

Sternenstaub
Sternenstaub16 sep. 2013 - 6:44

"Toch heb ik veel respect voor de PvdA en het kabinet. Het lijkt me een hele opgave om balans te vinden tussen enerzijds gezonde financiën en anderzijds herstel van de economie en behoud van koopkracht, vooral van minima. [...] Laten we in godsnaam stoppen met millimeteren in het schatrijke Nederland. Laten we beginnen om Europa echt te verbeteren", schrijft Erwin Lamme. Juist die minima raken in ons land, en in heel Europa, steeds meer millimeters van hun toch al erg smal geworden marges kwijt, waardoor velen aan de rand van de afgrond zijn komen te staan. "Respect" voor dit kabinet en steun aan het verantwoordelijke beleid, is dus even misleid en misleidend, als niet erkennen, of zelfs ontkennen, dat het huidige EMU-beleid sociaal-darwinistisch, oftewel neoliberaal is en een doelgerichte, agressieve aanval van de rijken en gepriviligeerden op de minder bedeelden en misdeelden. Ordinaire klassenstrijd dus, maar met extraordinaire, schadelijke gevolgen voor de samenleving en de toekomst, want na lang omlaag getrapt te zijn, trapt de bevolking medogenloos omhoog. Wie laat hier zich nu eigenlijk bij de neus nemen? En hoeveel langer kan de neus van Pinocchio nog groeien, voor hij bij het voortdurend tegen de lamp lopen een keer definitief afbreekt? Geen millimeter langer.

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2013 - 6:44

Wat zal Henk hier van afweten? : Gemeenten wacht miljardenbezuiniging BESTUURSZAKEN 8540 Er gaapt een gat van 6,1 miljard euro tussen de verwachte inkomsten en uitgaven van gemeenten in 2017. Dit rekent het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) voor. Gemeenten moeten dan ook hun uitgaven fors naar beneden bijstellen. Anders dan de rijksoverheid moeten gemeenten namelijk een sluitende begroting maken. Het gat van 6,1 miljard euro heeft daarom het karakter van een taakstelling. Gemeenten zullen er alles aan doen om het gat te dichten. Hun opties zijn echter beperkt. Bron.: http://www.coelo.nl/rapporten/gemeenten%20in%20perspectief%202013.pdf

toshiba
toshiba16 sep. 2013 - 6:44

Nijboer heeft het stuk van Jacobs zeker niet gelezen, waarin hij aantoont dat het CPB structureel de groei te hoog inschat. Met name het consumentengedrag wordt compleet verkeerd ingeschat. Nijboer geloof in sprookjes.

ElChe
ElChe16 sep. 2013 - 6:44

Hilarisch artikel!

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2013 - 6:44

Zij die in onzekerheid zitten over de toekomst wordt hier een loer gedraaid. Mensen in armoede mogen niet klagen en welgestelden staan op hun achterste benen als ze een onbeduidend paar procentjes mogen bijbetalen aan deze medeburger. Ondertussen krijg je stompzinnige uitspraken van betweterige economen en verslaggevers om de oren over het glas dat half vol of leeg is.

Bakoe
Bakoe16 sep. 2013 - 6:44

Meneer, u moet een onemanshow geven op oudejaarsavond. Werkelijk hilarisch dit, in jaren niet zo gelachen.

Klapschaats2
Klapschaats216 sep. 2013 - 6:44

De prijs van de JSF is overigens bekend en verhoogd met 2% netto voor ambtenaren. Slim onderhandeld door Samsom, maar economisch contraproductief. Je steunt daarmee mensen die toch al een baan hebben en houden. Beter was te investeren in hen die nu geen baan hebben. Dat zou pas herverdeling en economische stimulering geweest zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2013 - 6:44

'Nederland' graaft nu een pikdonker ondergronds gangenstelsel in het dal. Het zou alleen positief zijn als deze in Nieuw Zeeland zouden uitkomen.

kdekooter
kdekooter16 sep. 2013 - 6:44

Leuk voor de mensen die een inkomen hebben. De 7,8% geregistreerde werklozen en de grote groep de facto werkloze ZZP'ers worden voor het gemak even vergeten. Kan JOOP eens op een rijtje zetten hoe de CPB cijfers de laatste 6 jaar door de regeringspartijen geframed zijn? En wat daar een jaar later van terecht is gekomen?

1 Reactie
mees.
mees.16 sep. 2013 - 6:44

minima worden gecompenseerd met 100 euro

Blisss
Blisss16 sep. 2013 - 6:44

".....Voor de PvdA is het van grote betekenis dat mensen met lage en middeninkomens zoveel mogelijk worden ontzien in deze zware tijden...." En dit zegt Henk met droge ogen ????

1 Reactie
lembeck
lembeck16 sep. 2013 - 6:44

Kennelijk, ja. Ik zit mijn hoofd te schudden van verbijstering over zoveel baarlijke nonsens die deze PvdA meneer zit uit te kramen hier. Anderen hebben het al aangegeven, maar arme ouderen en mensen met een uitkering worden gestraft voor het feit dat ze niet mee betalen aan de inkomstenbelasting. En ondertussen zorgen VVD en PvdA ervoor dat er nog eens een fors aantal werklozen bij komt. Allemaal eigen schuld natuurlijk en dus mag je die bestraffen. Schrijver van dit stuk woont in Luilekkerland met een Dromenhemel erboven. De realiteit is duidelijk de Grote Afwezige. Hoe triest.

Biff Everwood
Biff Everwood16 sep. 2013 - 6:44

Voor wat betreft de voorspellingen van het CPB, heb ik even op een rijtje gezet wat het CPB de afgelopen jaren voorspelde en wat echt gebeurde: 2009 CPB +1,25% echt -3,70% 2010 CPB +0,00% echt +1,50% 2011 CPB +1,50% echt +0,90% 2012 CPB +1,00% echt -1,20% 2013 CPB +0,75% echt -1,25% Gemiddeld zit het CPB er in deze roerige tijden 2,25% naast, dus elke voorspelling van het CPB over de economische groei dient niet serieus te worden genomen. Ik wantrouw politici die op deze voorspelling leunen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 sep. 2013 - 6:44

Het CPB is een overheidsinstituut die een duidelijke missie heeft meegekregen, dus dat CPB moet in dit soort tijden van economische rampspoed en vals optimisme altijd worden vermeden. menig politicus loopt de laatste dagen te kokketeren dat de huizenmarkt weer aan het aantrekken is. Wat werkelijk gebeurd, is dat de bodem in het lage en midden segment van de huizenmarkt bereikt is. Wat even vergeten wordt is dat er (nog) miljarden aan niet af te lossen hypotheken uitstaan.