Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland is top, maar moet toch veranderen'

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
Rutte_Schoolezing300.jpg
Premier Rutte in H.J. Schoo-lezing: Geen visie als 'blauwdruk voor toekomst' ... Mensen moeten vooral hun eigen boontjes doppen en bezuinigingen ondergaan
Premier Mark Rutte hield maandag de vijfde H.J. Schoo-lezing in theater De Rode Hoed in Amsterdam. De lezing wordt door Elsevier georganiseerd ter nagedachtenis van Elsevier-hoofdredacteur H.J. Schoo (1945-2007) en wordt gehouden aan het begin van het politieke jaar. Het onderwerp van de lezing was dit jaar onbekend, schreef Elsevier. Tegen gebruik in was de tekst niet van tevoren door de Rijksvoorlichtingsdienst beschikbaar gesteld.
Naar Ruttes lezing was reikhalzend uitgekeken. Commentatoren vroegen zich vooral af of we nu iets van een visie van de premier en VVD-leider te horen zouden krijgen. Rutte reageerde daarop:
Als een visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, of het in detail voorschrijven van de toekomst, dan verzet als liberaal alles in mij zich daartegen. Ik geloof daar niet in. Ik geloof wel in een visie als perspectief voor mensen.
En dat perspectief is dat Nederland zal moeten veranderen, zo vat bijvoorbeeld de Volkskrant samen. Volgens Rutte is de basis van Nederland op orde, maar moeten we mee in technologische en geopolitieke veranderingen om voorbereid te zijn op de toekomst. Alleen dan kunnen we voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid blijven betalen, aldus de premier. Mensen moeten daarbij zo veel mogelijk hun eigen boontjes doppen.
Kenniseconomie De nadruk zal ligt voor de premier op de Nederlandse kenniseconomie. Daarover stak hij tijdens zijn Schoo-lezing de loftrompet af, zo schrijft organisator Elsevier. Rutte noemde Eindhoven “de meest innovatieve stad van de wereld” en zei dat ze in Shanghai de agrarische kennis van de universiteit in Wageningen vol bewondering aanschouwden. Rutte is trots dat het kleine Nederland economisch bovenin meedoet, als 18e economie ter wereld, één van de vijf meest concurrerende landen ter wereld en na Denemarken het op één na beste pensioenstelsel.
Rutte heeft er vertrouwen in dat Nederland een weg uit de crisis vindt. Maar daarvoor zullen Nederlanders wel, “net als een patiënt aan het infuus”, de vervelende bijwerkingen moeten ondergaan. Rutte doelde daarmee op de bezuinigingen.
Ook de politiek zal moeten veranderen. Compromissen zijn nodig, partijen moeten elkaar de hand reiken. “Dat vraagt een kabinet dat precies weet wat het wil, maar niet blijft steken in het eigen gelijk en bereid is compromissen te sluiten. Maar het sterke Nederland, daaraan wil ik geen concessies doen.”
Lees hier de volledige tekst van de lezing.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (128)

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

"Als een visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, of het in detail voorschrijven van de toekomst, dan verzet als liberaal alles in mij zich daartegen. Ik geloof daar niet in. Ik geloof wel in een visie als perspectief voor mensen. De holle frasen van een visieloze lapzwans. Dat is het hele geeikel met die liberalen. Het zijn stuk voor stuk geen intellectuele hoogvliegers (zeg maar minkukels). En om dat te verbergen verkopen ze hun nietsdoen uit onkunde en hun gebrek aan inhoud als de consequentie van een diepere filosofie die het hen niet toe zou staan om met écht beleid of ideeën daaromtrent te komen.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Nederland moet veranderen. Nog een dooddoener. Er is altijd verandering. Panta Rhei. Zijn verandering is sociaal darwinistische idiotie.

techneutje2
techneutje22 sep. 2013 - 18:22

[Volkskrant: Rutte: Nederland zal moeten veranderen] Is het niet eenvoudiger dat Rutte verandert?

toshiba
toshiba2 sep. 2013 - 18:22

Onkunde van rutte ten voeten uit. Een Visie is geen blauwdruk noch een format voor de toekomst. Hij snapt er werkelijk niets van

dino_radja
dino_radja2 sep. 2013 - 18:22

Rutte wil de vrije markt opleggen aan aales en iedereen, en is daarin als rechtgeaarde VVDer zeer tyranniek in. Kijk maar naar de behandeling van bijstandsgerechtigden, die zelfs nu al zonder loon moeten werken, met een flinke geldboete als ze niet gratis willen werken.

a.doorgeest
a.doorgeest2 sep. 2013 - 18:22

De nog steeds aimabele Rutte liet zich weer eens als een visje kennen: bubbel de bubbel de bubbel....Luchtbelletje hier, luchtbelletje daar; zou zo als luchtbellenblazer op een Kinderdagverblijf kunnen beginnen. Een soort politieke cliniclown dus. Geeft allemaal niets. Eigen boontjes doppen - kan niet fout zijn. En dat sterke Nederland waarover onze premier repte, dat spoelt gewoon weg. Het kleine Nederland zal één van de eerste slechtoffers zijn van de voortschrijdende globalisering. Ik krijg het idee dat onze premier de tijdgeest niet helemaal goed aanvoelt en ook niet durft te benoemen. Het komt helemaal niet meer goed met het Koninkrijk der Nederlanden; weggespoeld mede door het aangaan van verbanden waar wij ons totaal geen raad mee weten. The worst is yet to come. Let op mijn woorden...

bEngel2
bEngel22 sep. 2013 - 18:22

Z'n voorkomen, z'n intonaties, zijn gebaren, zijn houding, zijn holle bekakte praatjes. De eerste minuten voldeden volledig aan het verwachtingspatroon dat ik er van had. Het was echt niet te harden en ik ben dan ook reeds na 5 minuten afgehaakt. Wat een onvoorstelbaar stuk onbenul. Zeldzaam.. dat weer wel.

DBC123
DBC1232 sep. 2013 - 18:22

De maatschappij van omgekeerde solidariteit is de visie van Rutte: arm solidair met rijk, ziek met gezond en oud met jong..

TheRealHandyman
TheRealHandyman2 sep. 2013 - 18:22

Hij heeft gelijk, maar en en gaat niet goed samen. Het is niet en je eigen boontjes doppen en betalen voor een verzorgingsstaat. Dus als hij van mening is dat ik alles zelf moet regelen, dan moet ie ook met zijn poten van mijn centen afblijven. Nu betaal ik heel veel voor Jan met de korte achternaam en als ik toch niets krijg, dan wil ik ook liever niets betalen.

adriek
adriek2 sep. 2013 - 18:22

"Mensen moeten vooral hun eigen boontjes doppen en bezuinigingen ondergaan" Duidelijke boodschap: Je doet mee met de graaiers, of je betaalt ze, delen is er niet meer bij, laat staan eerlijk delen of (gruwel) solidair zijn met degenen die minder geluk hebben dan jijzelf. Likken naar boven, en schoppen naar onder. Dat is de maatschappij die onze premier blijkbaar voorstaat. De werkloosheid blijft rustig door stijgen, net als de aow leeftijd. Wat een prachtvisie heeft die man toch. De vrouwen weer aan het aanrecht, de zaterdag weer een werkdag, concurreren met lagelonenlanden gaat onze economie (in elk geval die van de 1%) er weer helemaal bovenop. Nota Bene: Ik begreep dat er bestuursfuncties bij Inspire2Live vrij zijn. Ik neem aan dat er nog steeds een vergoeding zonder tegenprestatie voor staat? In dat geval ben ik beschikbaar. Net als voor een loos commissariaatje bij een of andere bank. Voor de goede orde: ik ben daarvoor prima geschikt, tenzij na enkele jaren blijkt dat ik ook verantwoordelijkheden blijk te hebben: in dat geval stap ik, desnoods na een publiek excuus, natuurlijk direct op.

boswachter2
boswachter22 sep. 2013 - 18:22

NRC, VK, Trouw zijn met hun opzet geslaagd. Zij hebben moedwillig hoge verwachtingen gewekt van de speech, terwijl Rutte daar sprak als premier. Hij moest dus op de vlakte blijven daar hij ook met de coalitie rekening moet houden. Makkelijk van die kranten om na de speech dan meteen te spreken van geen visie hebben.

stuur47
stuur472 sep. 2013 - 18:22

"Verdieping van de tweedeling in de samenleving; groeiende ongelijkheid van kansen; onderwijs dat alleen toegankelijk is voor wie het kan betalen - het zijn allemaal scenario's die op basis van Ruttes betoog mogelijk zijn". Ons liberale toekomst? Een maatschappij waarin de grote massa van de mensen een minderwaardig bestaan leidt. Een maatschappij waarin de grote massa alle reden tot ontevredenheid, verbittering, haat, afgunst heeft. Met als gevolg dat die maatschappij voortdurend in staat van oorlog verkeert, voortdurend tot conflicten en botsingen leidt. En de gewone man kan in een "slechte" maatschappij in het algemeen niet boven een "slecht" leven uitkomen. Is dit dan het liberaal vergezicht.

roher
roher2 sep. 2013 - 18:22

Ga je nadenken over de beeldspraak van een blauwdruk versus een eigen pannetje met te doppen boontjes dan moet je geëquipeerd zijn om een eigen pannetje met boontjes te doppen, anders kan het niet. Stel je hebt een habitus van een topsporterondernemer (etc) en een omgeving van toeschouwer/afnemers en organisatie die jou een toekomst biedt waar je van duizelt, waarom zou je dan nog aan de eigen boontjes gaan? En daar zou een blauwdruk nou wel zijn waarde kunnen bewijzen, dat je, daar waar je bent, en wat je bent en hoe het zo gekomen is niet tegen ‘heilige boontjes’ opknalt en dat je met jouw '(armzalige)' boontjes tegen de achtergrond wegvalt en men de deur angstvallig dicht houdt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 sep. 2013 - 18:22

''Luie mensen'' ? Het zeer tekort aan luiers en warme douche op tijd voor de echte opbouwers van dit land ( waar Rute erover had) in de bejaardenhuizen komt tijdens Balkenende en Ruttes beleid. Beschamend, want die mansen verdienen het zeker niet. Juist, elk keer blijven bezuinigen noem ik het : de top van een luie beleid.

meijerlahn
meijerlahn2 sep. 2013 - 18:22

Verandering (Rutmans bedoelt natuurlijk verslechtering) gaat onverminderd door, behalve voor inwoners van Wassenaar, Aerdenhout of Bloemendaal: http://nos.nl/artikel/547283-minder-kinderbijslag-voor-ouder-kind.html

TonNoort
TonNoort2 sep. 2013 - 18:22

Niets is zo makkelijk als niets doen. Dat is het devies van Rutte en liberalen in het algemeen. De overheid moet zich beperken tot het handhaven van de veiligheid en het economische en maatschappelijke proces zijn gang laten gaan. Zo is de natuur. Dan komt het goede en sterke vanzelf bovendrijven. Dat vinden ook de VVD stemmers. Eigen belang, aandacht voor het bijzondere staat voorop. Wat zij willen staat haaks op wat bijvoorbeeld de SP wil. Daar zit wat in, het werkt kunnen we vaststellen. Maar niet voor iedereen. En niet altijd. Aan de andere kant van het spectrum zit de SP. Zij komt op voor de mensen voor wie het liberale belang niet geldt. De minder gelukkigen, de minder bedeelden, voor wie bescherming en aandacht voor de zwakkeren in de maatschappij voorop staat. De Sp stemmer kiest voor een belangrijk deel ook uit eigen belang, kijk naar hun demografie en je weet het. Wat zij willen staat haaks op wat de VVD wil. Van beide clubs kun je zeggen dat zij het eigen belang, het belang van hun kiezers ondersteunen ten koste van dat van die andere. Het is zo'n beetje de pot verwijt de ketel. Het is goed dat die twee uitersten er zijn, want dat maakt dat er ook iets daartussen is. Dat niet zozeer kiest uit eigen belang maar rekening houdt met die uitersten. Zodat iedereen aan zijn trekken komt. Die positie is veel lastiger, vereist veel meer diplomatie en koorddansvaardigheid. Vooral omdat de kritiek van twee kanten komt. En de argumenten veel uitgebalanceerder moeten zijn. Je doet het nooit goed, want je bent niet principieel genoeg. Toch is duidelijk dat die weg de enig juiste weg is.

Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2013 - 18:22

De visie van Rutte wordt duidelijk. Alles afbreken is zijn doel en zoveel mogelijk Ruttebanen ( werklozen ) erbij. Nieuwste feitje : kinderbijslag is in 2018 30% lager. Betekent weer minder koopkracht voor gezinnen, minder winkelverkopen, minder afzet voor bedrijven en meer werklozen. Tevens groeit zo de schuld per hoofd van de bevolking, want kinderen zal een elite kwestie worden. En zo helpt Rutte Nederland naar de verdommenis.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Duitse schoothond.

jaapvos
jaapvos2 sep. 2013 - 18:22

De grootte verandering waar de Nederlandse maatschappij op zit te wachten is een "veranderde mentaliteit van de bankierswereld" & hun hunkering naar meer & meer geld in de vorm van bonussen. Er is geen beroepsgroep die minder gemotiveerd is om gewoon goed & gemotiveerd zijn werk te doen voor het salaris, maar nee hoor hier gaat men soms letterlijk over lijken om carriere te maken in deze testosteronwereld ten koste van de gewone belastingbetaler/burger. Waar blijft ons geld waarmee we met zijn allen abn amro hebben gered, toch zo'n slordige 21 miljard !? Gerrit is ermee vandoor & deze bank gaat hoogstwaarschijnlijk weer gokken met ons geld op de beurs tot het moment waarop het weer fout gaat want dan wordt er weer op onze deur geklopt voor een nationale collecte !! Daarnaast is de constructie van onze hypotheken mede door de banken nog steeds verrot. De meeste HRA-subsidie voor de huizenbezitters gaat nog steeds naar de rijksten onder ons, ok zij betalen ook meer belasting maar krijgen ook meer terug waardoor het aandeel van de rijksten aan netto betaalde belasting aan de gezamenlijke schatkist geringer is lijkt mij !!! Er is geen land ter wereld waar men zo'n belachelijke zeepbel-constructie heeft. Als je in Duitsland een huis gaat kopen mag je een belangrijk deel van de aankoopsom eerst zelf op tafel leggen, sparen dus (waarvan moeten we dat doen markje !????). Het klein & middenbedrijf wat een groot deel van de beroepsbevolking in dienst heeft is kapot bezuinigd & iedereen moet zichzelf maar redden (want dat kunnen vvd 'ers als geen ander (ellebogenwerk !!) & dus maar zzp' er worden (melkkoe van de fiscus !!). Producten als de spoorwegen & de zorg moeten onder het liberale juk van de marktwerking (ingesteld door Klink van het cda= rechts !) komen tot een beter product. De praktijk bewijst dat de economische prikkel de verkeerde prikkel is voor de medische wereld !!!!!!! Er wordt overtallig gediagnosticeerd & problemen gecreeerd om markten te creeen voor de farmaceutische industrie, bv iedereen zat opeens aan de prozac omdat je bij de minste of geringste sombere dag de diagnose Depressief kreeg van de huisarts die weer een bonus kreeg omdat h/zij weer een prozac had voorgeschreven !!!! Verder zijn we nog hartstikke verslaafd aan olie & gas en wordt er niets gedaan aan innovatie (bv electrische auto's !!!!!). In China komt en binnen 2 jaar electrische ov-bussen omdat de overheid dat wil........ De vvd wil dat iedereen zelfstandig wordt zoals zij maar dat willen we ook allemaal maar we zijn nu eenmaal niet allemaal zo succesvol als 'de vvd' er. Gelukkig maar dat er verschillen zijn maar de sociale verschillen worden door de vvd asociaal groot ...... Als we nu eens beginnen dat nu allemaal eens eerst te veranderen Markje want we staan nu stil met de vvd aan de lei(ij)ding.......

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Voor @ Maggy Bos en haar Maatje. 'Inderdaad hoe anarchischtischer hoe beter, weg met die oude politiek.' Hier heb je de gratis docu ‘Autumn Sun’ over Occupy gemaakt door de Amerikaanse anarchist en filmmaker David Martinez.: http://dmz2008.wordpress.com/autumn-sun-2/ (Voor iedereen die er toen niet bij was.) : )

Bakoe
Bakoe2 sep. 2013 - 18:22

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3503354/2013/09/03/Nederland-uit-top-5-van-meest-concurrerende-landen.dhtml Hmm, hij moet die speech nog even over doen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 sep. 2013 - 18:22

Rutte doet alsof hij tot in lengte van dagen het bewind zal voeren, en anders zijn neoliberale opvolgers, hij claimt onze staats herinrichting naar amerikaans model voor zichzelf en zijn vvd, ik denk niet dat de gemiddelde nederlander op een Tea Party zit te wachten. Zalm begon ermee, taken van de centrale overheid worden pardoes naar de gemeenten overgeheveld, als je daarbij het budget naar believen kort heb je 2 vliegen in 1 klap, hoe de gemeentes dat gaan oplossen is hun probleem, als je dan een lulpraatje houdt over b.v. mantelzorg en daarop je beleid afstemt ontstaan er grote problemen, rechtstreeks in strijd met de belangen van burgers, ik zou het onbehoorlijk bestuur willen noemen, zie hier een voorbeeld. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3503353/2013/09/04/Gemeente-vreest-dat-burger-via-rechter-zorg-gaat-opeisen.dhtml Op één of andere manier doorziet het kiezersvolk dit frame niet en blijft tegen eigen belangen en wensen in stemmen op de vvd, gezien de weerstand dat tegen dit beleid ontstaat zou je denken dat mensen onderhand beter weten, niets is minder waar, ik ben er haast zeker van dat de gemiddelde nederlander dit beleid niet voorstaat, een volk krijgt de regering die het verdient krijgt in dit land een gouden randje.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Linda Duits:.: '... Rutte ... zegt over zichzelf dat hij geen visie heeft want 'visie is als de olifant die het uitzicht belemmert'. 'Op zich past dat natuurlijk goed bij het VVD-pragmatisme dat gericht is op geld. Het laat vooral intellectuele armoede zien. Ik ben teleurgesteld dat wij een premier hebben die net zo goed autoverkoper had kunnen zijn. Hij is tijdens zijn toespraak door de mand gevallen als bestuurder in plaats van leider. Het is niet iemand waarvan je denkt: hij kan nadenken over de aard van de crisis. Hij managet de crisis in plaats dat hij het oplost. Het is een gevolg van het neoliberale pragmatisme in onze huidige samenleving. Daan Windhorst verwoordt dat mooi in een opiniestuk over de kunstsector, hij zei dat is hetzelfde 'als een filosoof dom noemen als hij arm is'. We leven in een maatschappij waarin veel mensen vinden dat als je arm bent, je wel dom moet zijn. Slimheid wordt gelijkgesteld aan geld. Terwijl ik denk dat we in een tijd leven waarin we juist meer behoefte hebben aan filosofen.' Goed verwoord. : ))) Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12330/4-Uur-Nieuwsbreak/article/detail/3503110/2013/09/03/Linda-Duits-Onze-premier-had-net-zo-goed-autoverkoper-kunnen-zijn.dhtml

Wilbert2
Wilbert22 sep. 2013 - 18:22

Als visie is, dat je een gebrek aan visie moet camoufleren, dan heeft Mark Rutte een geweldige visie.

Wilbert2
Wilbert22 sep. 2013 - 18:22

Emile Roemer zegt op The Post Online dat Rutte wel degelijk een visie heeft. Dat zou alleen een *achterhaalde* visie zijn uit de jaren '80. Maar ik denk dat Roemer een visie verwart met een blind streven. Rutte en Samsom (en Pechtold en Spekman en ... en ...) weten best wel dat je met het huidige kabinetsbeleid niet uit de crisis komt. Maar dat is ook niet hun bedoeling. Ze hebben een doel voor ogen, dat Pechtold graag "hervormen" noemt. Bij "Vandaag de dag" noemde iemand de crisis ook liever een "economische transitie". Klinkt leuk, maar ook dát is Newspeak voor neoliberalisme. En dát is ook, waar Rutte II mee bezig is. Niks visie. Afbreken die handel en laat het gepeupel maar creperen.

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

Even over de non politiek die neo liberalisme eigenlijk is. Dit stond gisteren op NU.nl “Kritiek Asscher op Europese Commissie Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft kritiek op de Europese Commissie. Die doet Nederlandse zorgen over de gevolgen van arbeidsmigratie uit Oost-Europa ''te gemakkelijk'' af, reageert daar ''badinerend'' op en ''schiet meteen in een kramp''. Asscher eist dat Brussel een ''serieus gesprek'' met hem voert. Aanleiding zijn een column van eurocommissaris Neelie Kroes, waarin ze Asscher een Hansje Brinker noemt en eurocommissaris László Andor die over xenofobie sprak.” Eindelijk iemand die het aandurft de Neo-liberale kortzichtigheid (tunnelvisie) aan de kaak te stellen, dit ziet er veelbelovend uit, zouden we toch nog over echte politici beschikken?

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Rutmans is 'trots' op wat anderen in het verleden hebben voor dit landje gedaan hebben waaronder industriëlen, dijkenbouwers en Piet Hein. De eerste enorme denkfout die hij maakt is te denken dat het onmogelijk is zélf trots te kunnen zijn op wat anderen gepresteerd hebben. (Een denkfout die de meeste maken overigens.) De genoemde figuren uit de geschiedenis waar hij op wijst geeft zijn andere kortzichtige kijk op de werkelijkheid weer. Behalve ingenieurs zijn de andere voorbeelden voornamelijk mensen die de basis hebben gelegd voor nationaal en internationaal roofkapitalisme; mensen die een misvatting hebben over wat 'eigendom' is, geïnstitutionaliseerde hebzucht aanwakkert, de onvoorstelbaar grote milieuvervuiling heeft veroorzaakt en ondanks meer 'welvaart' inkomensongelijkheid blijft vergroten. Ja, de man is ook 'trots' op de keerzijde van deze medailles. ... Nu wil hij de werkeloosheid gaan aanpakken door een verandering van beleid; een zakelijk neoliberaal beleid dus. Gezien zijn wereldbeeld is het meer van hetzelfde.: Bedrijven (lees eigenaren) krijgen er volgend jaar 18 miljard bij. De werknemer-loonslaaf niet. Die gaan meer belastingen betalen. Ondertussen vindt hij de oppositie 'onverantwoordelijk'. Zijn denigrerende opmerking over 'luie mensen' die geen recht op een uitkering hebben is helemaal om van te kotsen. Hij scheert hiermee een ieder over één kam. Kortom; opzouten met deze leugenachtig armetierige denker.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Pardon.: '... in het verleden voor dit landje gedaan hebben waaronder ...'

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Ik maak zelf ook een domme denkfout. Moet zijn: 'De eerste enorme denkfout die hij maakt is te denken dat het mogelijk is zélf trots te kunnen zijn op wat anderen gepresteerd hebben. ; )

HanvanderHorst1
HanvanderHorst12 sep. 2013 - 18:22

Niets te melden, niet over het verleden, niet over het heden, en niet over de toekomst maar hij heeft mensen wel lange tijd van zinniger bezigheden af te houden.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Dat is toch ook heel erg knap, Han? Zoveel lullen en niks zeggen?

WGG67H
WGG67H2 sep. 2013 - 18:22

De visie van Rutte is simpel: de samenleving is een optelsom van inkomsten en uitgaven. We geven obligaties uit om dikke toplonen in de publieke sector te betalen en besparen anderzijds op hele magere uitkeringen. Betere stimulans om het beste van je leven te maken is er volgens Rutte niet!

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 sep. 2013 - 18:22

Dit is de perfecte samenvatting!

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"De visie van Rutte is simpel: de samenleving is een optelsom van inkomsten en uitgaven. We geven obligaties uit om dikke toplonen in de publieke sector te betalen en besparen anderzijds op hele magere uitkeringen. Betere stimulans om het beste van je leven te maken is er volgens Rutte niet!" Tsja, dat is het in derdaad wel zo ongeveer de visie maar dat creeeren van verschillen zie ik toch meer over de hele breedte. En Rutte verdedigt m.i dat -want liberaal laissez-faire- beleid. Zie voor de gevolgen: “De chef-econoom van de Britse bank HSBC, Stephen King, schreef voor zijn klanten (2006): ,,Globalisering is het verhaal van een massale herverdeling van inkomens uit arbeid in zijn totaliteit naar kapitaal (...)Dit is een verhaal van winnaars en ver¬liezers." (Aangehaald in de Financial Times, 21 oktober) De winnaars zijn de arbeiders in de Derde Wereld (mijn mening….zeer beperkt) die op den duur een beter leven zullen krijgen, en het is een kleine groep hoogopgeleiden aan de top van de bedrijfs- en adviespiramide, die puissant rijk wordt. Niet gewoon rijk, maar fabelachtig rijk, zoals dat gaat wanneer arbeid in overvloed op het toneel ver¬schijnt. De verliezer is de middenklasse in het Westen en dus niet alleen de fabrieksarbeider, maar ook de middenklasse, inclusief de zogeheten dienstverleners. De vakbonden kunnen hen niet meer helpen, want behalve dat het geen mode meer is, hebben die bij zoveel arbeidsaanbod ook geen macht meer.” en: “De politiek reageert op twee manieren. Men roept win-win en er wordt gepleit voor meer onderwijs, training en levens¬lang leren. Dat is ook allemaal nodig. Maar is het genoeg?, ervan uitgaande dat ze ook in China en India niet stom zijn en afstuderen? Richard Freeman (one of the leading labor economists in North America.) beveelt aan dat de Westerse landen - dus niet alleen Amerika - een beleid voeren dat ,eerder ten gunste van arbeid is dan van kapitaal." Want kapitaal kan voor zichzelf zorgen in een wereldeconomie met zoveel goedkope arbeid. Met andere woorden: het huidige economische -non- beleid.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

"Mensen moeten vooral hun eigen boontjes doppen" Daar heeft hij dan wel weer gelijk in. De pamper en betuttelmaatschappij die we nu hebben is ook niet vol te houden.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt2 sep. 2013 - 18:22

Zou eerder het tegenovergestelde beweren. Wat meer voor elkaar over hebben elkaar ondersteunen waar nodig. Die oude dame helpen met overstekken, je collega ondersteunen als hij er niet uit komt of te druk heeft, een klasgenoot bijlessen waar hij moeite heeft met een onderwerp. Misbruik moet je dan weer wel aanpakken, mensen aanspreken op hun gedrag, laten zien dat het anders kan. Rutte is meer van terug naar de middeleeuwen wat dat betreft, dat zie je terug in het beleid en de gevolgen daarvan, verslechtering onderwijs, meer werkelozen, uitknijpen van de mensen die geld in het laatje moeten brengen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

Of je het nu eens bent of niet met de inhoud: bijzonder knap om het hele verhaal, inclusief alle cijfers, uit je hoofd te doen. Technisch bijzonder bekwaam en er zijn weinigen die dit op zo'n niveau ook zo rustig kunnen brengen. Wat betreft de inhoud, laat ik me daar nu eens niet aan wagen, ik vond de vorm bijzonder knap.

1 Reactie
bEngel2
bEngel22 sep. 2013 - 18:22

Hou toch op man. Die paar cijfertjes en wat laffe visieloze babbels? Dat is helemaal niet moeilijk. ...Een eitje zelfs.

TheBigLebowski
TheBigLebowski2 sep. 2013 - 18:22

Knap staaltje tekst uit het hoofd leren. Hij heeft geen visie, niets. Verder zal deze man als slechtste premier van NL ooit de boeken in gaan. Bij zijn aantreden een werkloosheid van minder dan 400.000 en nu al bijna 800.000. Chapeau Markje.

2 Reacties
politiekistuig
politiekistuig2 sep. 2013 - 18:22

Ben bang dat dat Wim Kok is, de man die de grote uitverkoop door Zalm goedkeurde.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

Volgens mij heeft hij nog steeds een conservatieve neoliberale jaren-'80 visie. ; )

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

"Het onderwerp van de lezing was dit jaar onbekend, schreef Elsevier." En het geniale van Rutte is dat hij zich daar zo goed aan heeft gehouden, dat ook achteraf het onderwerp nog steeds onbekend is. Het bleef grotendeels toch weer beperkt tot zijn bekende management by speach. Terwijl het begin sterk was: als visie ideologie betekent, stik er dan maar in. Wat de sterke punten zijn van onze economie, hoe we ons geld verdienen en kunnen blijven verdienen, dat het geld voor de sociale zekerheid überhaupt eerst verdient moet worden, dat vasthouden aan de zekerheden van gisteren de beste manier zijn om ze kwijt te raken; Rutte weet het allemaal prima te duiden. Maar dan blijft het stil, want Rutte staat daar namens het uitruilkabinet. En dat kabinet houdt elkaar bij de strot en regeert helemaal niet. Daarom wordt ook niets van wat Rutte bepleit gerealiseerd. Daarom worden de benodigde hervormingen niet uitgevoerd en daarom wordt er niet geïnvesteerd maar is er alweer een hele zomer verspild zodat er alweer een jaar verloren is en wederom niets rest dan de lasten verzwaren, terwijl dat nu juist dodelijk is voor de economie en strijdig met alles wat Rutte beweert dat er moet gebeuren.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt2 sep. 2013 - 18:22

"dat het geld voor de sociale zekerheid überhaupt eerst verdient moet worden" Die worden toch echt dagelijks verdiend, alleen geeft de overheid dat verdiende geld aan andere zaken uit. Aan HRA, subsidies voor bedrijven (die hoeven schijnbaar niet hun eigen boontjes te doppen), in stand houden van nutteloze vergunningstelsels met daarbij behorende ambtenaren apparaat, luxe projecten (bv mooie overheids gebouwen). "dat vasthouden aan de zekerheden van gisteren de beste manier zijn om ze kwijt te raken" Dat is natuurlijk kul, want je gaat juist hervormen omdat je wil vasthouden aan veel zekerheden en wel omdat 'we' vinden dat die zekerheden bij een 'wel zo nette' maatschappij horen. Dat moeten loslaten van die zekerheden is de easy way out, we pakken ze af zodat we niet hoeven te hervormen. Precies wat er nu gebeurd. Zekerheid van goede medische zorg, een betaalbare woning, betaalbare voeding, goede medische zorg, goed onderwijs, van lonend werk of op zijn minst perspectief daarop. Allemaal zekerheden die Rutte het liefst wil loslaten omdat men zijn eigen boontjes moet doppen. Prima als hij die visie heeft maar laat hem dan beginnen met het voorstel op afschaffen van wachtgeld voor politici.

numoquest
numoquest2 sep. 2013 - 18:22

Ik denk dat de visie van Mark Rutrte er feitelijk geen moer toe doet. Wat wel belangrijk is is dat hij in staat moet zijn de huidige problemen en maatschappelijke zaken te regelen op een manier die voor iedereen te behappen zijn. In zijn speech heeft hij blijk gegeven van 'eigen beeld', maar dat is niet waarvoor hij MP is. Hij dient leiding en invulling te geven aan een evenwichtige samenleving waar plaats is voor elke deelnemer van die samenleving. Ik denk dat heel veel criticasters en vooral bobo's daar volkomen aan voorbij gaan en louter aan zichzelf denken. Mark, je noemde als voorbeeld je ouders, die na de oorlog naar Nederland kwamen om..... opnieuw te beginnen? Deels waar. Zij kwamen naar Nederland omdat de Nederlanders hen een nieuw leven gunde en het klaarblijkelijk hebben gegeven. Het is jammer dat jij hier stelt dat iedereen het dan maar vooral voor zichzelf moeten zien uit te zoeken. De verwijzing die hij maakte naar de terugkeer van zijn vader uit Indië na de oorlog, de kansen en mogelijkheden die Nederland toen bood en de huidige tijdsgeest, is volkomen ridicuul te noemen. Niet alleen waren de mogelijkheden daar om de stappen te nemen die zijn vader zette, iets wat nu voor velen niet is. Geen schande opnieuw te beginnen. Daar stel je het juist Mark. Dat betekend dat je in Nederland, tot op bepaalde hoogte, ook mogelijkheid en ondergrond voor moet hebben. En die ben jij, met je Brussel beleid, zeer snel aan het afbreken. Goed geluisterd naar Balkenende. Rekeningen bij het vlk neer leggen en vooral alleen aan jezelf denken. Jouw visie is ondergeschikt aan de zorg die je dient te hebben voor ALLE mensen van de samenleving, ongeacht hun achtergrond, politiek, geloof of visie. En dat mijn beste Mark, is meteen je kuil.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

WAUW.... Ja, zo mooi kan ik het nooit brengen, maar inderdaad: Rutte preekt voor eigen parochie en laat de mensen die door zijn toedoen buiten moeten blijven staan, letterlijk in de kou staan. Dat niet alleen, hij geeft ze daar ook nog de schuld van. Is dat geen omkeerdenken?

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst12 sep. 2013 - 18:22

De toespraak van Rutte was vooral beschrijvend. Hij geeft inkijkjes in wat hij als de werkelijkheid van Nederland beschouwt. Die was nogal zonnig. Verder had hij niets te melden behalve dat de Nederlanders hun eigen boontjes moeten doppen. Dat botst nogal met een overheid die ambtenaren wil sturen om bij de mensen in huis keukentafelgesprekken te organiseren. Of die achter de voordeur komt om peuters uit huis te halen en te dwingen naaar een voorschool te gaan. Of die drones boven je hoofd hangt. Of die inzage heeft in alle emailverkeer. Rutte moet zijn ouwe moer gaan belazeren.

Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2013 - 18:22

Erwin. Lees de reactie van Mario8282Mario8282 eens van 09.30 uur eens. Dat is de oplossing. En bedenk hierbij wat Europa voor beleid heeft. Dit kabinet is blind voor de oplossing. Tenslotte een advies voor u. Ga als persoonlijke adviseur van dit kabinet werken. Dan kunt u Europa blijven promoten. En wij kunnen dan zeggen : de Lamme helpt de blinden ( klein grapje ).

GingerTed
GingerTed2 sep. 2013 - 18:22

Goede speech. Dat hij hem zo vanaf het katheder kon uitspreken betekent dat deze ideeën sterk in hem leven. Het verhaal dat de Nederlandse verzorgingsstaat, wil zij overleven, en dat wil Rutte, stevig af moet slanken, en dat mensen dus waar mogelijk weer moeten leren hun eigen boontjes te doppen, vooral ook zelf tegenslagen te boven willen komen, teneinde voor hen die het écht nodig zijn voldoende over te houden, is helder. Investeren in jezelf, door school af te maken, maar ook daarna je blijven ontwikkelen met eigen middelen en op eigen kracht, niet opkijken naar vadertje staat en wachten tot deze daartoe wat onderneemt, en zeker ook niet na tegenslagen daarmee ophouden want die horen bij het leven. De overheid moet vooral toezien op de kwaliteit, toegankelijkheid, en het aanbod van onderwijs, blijven investeren in infrastructuur, en innovatie die de markt, het onderwijs, en de wetenschappen bevorderen. En tenslotte durven de kwetsbare delen van cultuur en kunsten levend te houden. Maar verder dient de boodschap te zijn voor de burgers dat zij het vooral zelf moeten willen en gaan doen.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Maar verder dient de boodschap te zijn voor de burgers dat zij het vooral zelf moeten willen en gaan doen." Dat geldt in een kapitalistische samenleving, die we vormen en waar ik op zich geen problemen mee heb, ik heb zelf altijd in de "harde sector" gewerkt, altijd! Vraag is alleen, zijn er genoeg mogelijkheden om dit (opleiding) om te zetten in economisch levensvatbare arbeid. Dat hangt van factoren af , die je met laissez faire niet beinvloed. Gelukkig gaan studenten wel weer meer voor techniek kiezen, dat is een stap in de goede richting, maar of dat genoeg ruimte geeft voor die kleine 2 miljoen mensen die graag "zeker" werk zouden willen?

neutralist
neutralist2 sep. 2013 - 18:22

Goed verhaal Rutte! Een zelfredzaam Nederland. Het zou wat zijn!

1 Reactie
Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Een zelfredzaam Nederland." Zijn we nooit geweest en zullen we ook nooit worden, we zijn voor een zeer groot deel afhankelijk van anderen (doorvoer), op de gevolgen daarvan moeten we ons focussen en dan vooral sociaal economisch beleid voeren, cq. promoten in Brussel, in plaats van ons uitsluitend aan de omstandigheden aan te passen -laissez faire- .

Blisss
Blisss2 sep. 2013 - 18:22

Rutte heeft het in zijn betoog over de patiënt die van de dokter te horen krijgt dat het geneesmiddel ook bijwerkingen heeft......jammer dat Rutte het niet heeft over het feit waarom de patiënt daar beland is. Wat dat betreft kan de analogie niet beter. Bij liberalen staat de oorzaak van de ziekte niet ter discussie, want dat zou betekenen dat ze inzicht krijgen in hun onwerkzaam paradigma. Nee, dan nog liever meer bypass, bypass, bypass...!

2 Reacties
Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Bij liberalen staat de oorzaak van de ziekte niet ter discussie, want dat zou betekenen dat ze inzicht krijgen in hun onwerkzaam paradigma. Nee, dan nog liever meer bypass, bypass, bypass...!" Hel sterk, want: Rutte 2006: 1) Regeren heeft iets van doen met keuzes in schaarste. 2) Liberalisme is uitgaan van je eigen kracht. 3) Liberaal is niet de garantie van hoe het afloopt maar wel dat je aan de start komt. …en dat laatste gebeurt niet….. laissez faire houdt immers vooral in :individualisering van de lusten (eigen belang) en socialisering van de lasten (afschuiven), trickle down werkt niet.

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Klopt Bliss.... allopathische geneeskunde pakt uitsluiten symptomen aan. Als daarbij de oorzaak wordt weggenomen, is dat mooi meegenomen. Homeopaten en andere alternatieve geneeswijzen pakken de OORZAAK aan. Maar daar is de VVD juist zo bunzig van. Liever de eerste methode die slachtoffers eist en duurder is dan de tweede. Mooie vergelijking.

mario8282
mario82822 sep. 2013 - 18:22

Nederland moet inderdaad veranderen, maar naar beter graag, niet naar wat Rutte adviseert. Verandering: 1. Glass-Steagall - bankensplitsing met terugwerkende kracht vanaf september 2008. De "bankreddingen" waren een strategische fout, terugdraaien dus. Zal minstens 50 miljard schelen op het staatsbudget. 2. Soevereine Munt - de staat schept het geld als nationaal krediet. Echte economische groei met als basis Nationaal Krediet en niet schulden aan de private bankiers. 3. Voorrang geven aan de fysieke economie - investeren in de economie die welvaart brengt en niet in "bankreddingen". 1 + 2 + 3 = HERSTEL NU ! ! !

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2013 - 18:22

Mario. Helemaal eens. Toch denk ik dat we moeten denken over het duurzaam maken van een financieel economisch systeem. De rente dient daarom afgeschaft te worden. En ieder jaar economische groei lijkt mij een utopie.

MarjoleinS2
MarjoleinS22 sep. 2013 - 18:22

Er bestaan kennelijk verschillende interpretaties over 'visie' Het hebben van een visie is inderdaad geen blauwdruk van de toekomst weergeven; van uit wat ik van hem begrijp doelt hij hiermee op een 'ingekaderd toekomst perspectief' waar geen ruimte zou bestaan voor de vrije wil. En je kan ook niet anders dan hem hierin gelijk geven. Niet omdat een ingekaderd toekomst perspectief het tegenovergestelde is van liberaliteit, maar omdat er geen Nederlander is die zo'n toekomst voor zichzelf noch voor zijn kinderen wenst. In die zin zijn we allemaal liberaal. Het hebben van een visie betekent in mijn ogen beschikken over een visionair inzicht waarmee je linken legt tussen oorzaak en gevolg. Een liberaal beleid voeren betekend inderdaad iedereen in vrijheid kansen gunnen, en die niet beperken voor een deel van de bevolking. Wat de kabinetten Rutte I en II juist doen is juist toekomstperspectieven inkaderen middels het opleggen van beperkingen. Alleen de sterksten, de slimmeriken en de rijken zullen er de vruchten van kunnen plukken ten koste van anderen. Als je de burger wil laten zien dat het zijn eigen toekomst in de hand heeft, dan hou je er rekening mee dat iedereen die kans moet kunnen krijgen. Een visionair zit gewoon niet in hem, reden waarom hij leiding geeft aan het slechtste kabinet ooit in de Nederlandse geschiedenis!!

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Netjes.... ik reageer wat emotioneler. Dit vind ik knap gezegd.

Maggy1943
Maggy19432 sep. 2013 - 18:22

"Zijn denigrerende opmerking over 'luie mensen' die geen recht op een uitkering hebben is helemaal om van te kotsen. Hij scheert hiermee een ieder over één kam." @ Joop, Dat zullen de huidige generatie werkelozen, uitkeringsgerechtigden, daklozen die zich een slag in de rondte hebben gewerkt absoluut niet leuk vinden nu als "lui" te worden betiteld. De betreffende "luie"werkelozen (kiezers) komen uit alle poliieke partijen. Ook uit de VVD. De tijd zal het leren of men de volgende verkiezingen weer zo dom is voor de minachtende -VVD- te kiezen. Men telt niet meer mee als men geen werk meer heeft. De grond intrappen en uitbuiten is de beloning voor vele jaren werken. Het wordt tijd voor nieuwe politiek.

4 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS22 sep. 2013 - 18:22

Mark Rutte heeft met zijn speech bevestigd dat hij blind is voor de gevolgen van zijn eigen 'visieloze' beleid. Lekker makkelijk om je vooraf in te dekken tegen kritiek. Door vooraf geen inzage te geven, en zijn speech van begin tot eind uit zijn hoofd voor te dragen, waardoor (helaas) primair dáár de nadruk op wordt gelegd, leidt je de toehoorders af van de inhoudt. De kritiek die pas achteraf kan worden geanalyseerd wordt vervolgens gepareerd door het te negeren. We Mark Rutte hier niet meer over terug horen. Dat hij vooral een performance wil geven zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud ervan, en hij zich op voorhand zo indekt tegen eventuele kritiek, is toch ontzettend laf? Dat is een premier echt niet waardig!! Integendeel, hij heeft opnieuw een visitekaartje van onbekwaamheid afgegeven....

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"De betreffende "luie"werkelozen (kiezers) komen uit alle poliieke partijen. Ook uit de VVD." Tsja, het zijn ook geen werklozen maar "tussen banen zitters" ...forever hopeful ... (Dit overigens naar Balkenende, en de perceptie in goed voor zichzelf gezorgd hebbende kringen...)

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Ik word kotsmisselijk van hem, Maggy. Door ZIJN directe toedoen staan er iets van 400.000 mensen meer aan de kant dan nodig was geweest. Hij zou eventjes 400.000 banen creëren, toch? Wel het getal klopt, maar hij heeft tenminste van de helft van die 400.000 mensen het leven verwoest. En dan nog geeft hij de schuld aan mensen die door de crisis, die door RUTTE zelf BEWUST verergerd is, omdat ze een uitkering hebben moeten aanvragen. En als het niet bewust was, is het duidelijk dat deze meneer op de verkeerde plek zit, omdat hij het dus niet snapt. En mensen met een uitkering zakken door de bodem, omdat ze niets mogen bijverdienen, om zoiets te voorkomen. Deze meneer propageert daklozen, maar tegelijkertijd heeft de VVD al ettelijke malen laten merken van daklozen niet gediend te zijn. Een kleine tien jaar geleden zijn daklozen uit de grote steden verbannen naar Beilen in Drenthe. "Zo'n dakloze op de stoep voor de Bijenkorf is toch geen gezicht!" werd toen gezegd door VVD-ers. De enige oplossing is ons afknallen. Maar dat is Rutte net iets te onbeschaafd, denk ik. Deze man is een nietsnut met een arrogante manier van denken over andere mensen. Een eng mens met nog veel engere ideeën zelfs dan Wilders.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

: ))) 'Het wordt tijd voor nieuwe politiek.' Yep. Wat mij betreft sociaal anarchistische politiek.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

Nog zo’n punt. Gisteren kwam een man bij mij. Een harde werker zonder werk. Hij werd opgejaagd door incassobureaus en deurwaarders, die hem bedreigden met alles tussen rechtszaken en openbare verkoop. Complete paniek in dat nette gezin. Hoeveel van die bedreigingen gaan er dagelijks naar de gezinnen ? Al dat incaaso-gedoe maakt de schuld alleen maar groter en de paniek ook. Dan komt Mark Rutte met een kletsverhaal, waar deze gezinnen niet op zitten te wachten.

4 Reacties
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

"Aardig stukje voor je gevonden: http://martinvrijland.com/2013/08/22/de-draaikolk-van-incassobureaus-en-deurwaarders/ Het is inderdaad vreselijk, als je dat ziet en vooral, hun verhalen hoort.

adriek
adriek2 sep. 2013 - 18:22

Die man had in de 'visie' van Rutte al jaren aan het sparen moeten zijn om de benodigde bij- en omscholing te kunnen financieren (een beetje opleiding kost 1000 euro per week...), en hij heeft daarnaast onvoldoende aan zijn netwerk gewerkt, anders had hij keurig kunnen doorstromen naar een of ander erebaantje bij een vriendje. Ah... de man heeft altijd gewoon hard gewerkt? En zich laten adviseren over zijn financieen? Ja... dan ben je in de ogen van de ware liberaal een loser, of op zijn minst een pechvogel.

wvdstraat
wvdstraat2 sep. 2013 - 18:22

Van uw voorbeeld bestaan er inmiddels een paar honderdduizend. Van laag opgeleiden tot en met academici. Bij de voedselbank alhier loopt iemand met Nijenrode op zak, hoorde ik van een kennis die bij de Sociale Dienst werkt. De enige baantjes die nog bestaan zijn schoonmaak en thuishulp met 0-urencontract en enkele vacatures verspreid over het hele land. Dat zijn vaak spookvacatures en voor die paar bestaande vertrokken er per één vaak meerderen (pensioen etc).

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra2 sep. 2013 - 18:22

== Hij werd opgejaagd door incassobureaus en deurwaarders, die hem bedreigden met alles tussen rechtszaken en openbare verkoop. Complete paniek in dat nette gezin. Hoeveel van die bedreigingen gaan er dagelijks naar de gezinnen ? Al dat incaaso-gedoe maakt de schuld alleen maar groter en de paniek ook. == Precies. Dat is de neergaande spiraal waar veel mensen zich in bevinden. En die kan heel snel ontstaan. Je bedrijf gaat failliet, je werkgever moet inkrimpen, je kunt als ZZP-er niet meer aan opdrachten komen....

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

Rutte is gewoon boventallig d.w.z. hij er alleen maar voor de show. Die show charmeert steeds minder mensen maar kost wel klauwen met geld.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Niet alleen geld. Ook slachtoffers.

adriek
adriek2 sep. 2013 - 18:22

"Ik zien een gezin voor me, met kinderen die straks willen studeren en ouders die daar bewust voor sparen" ( http://goo.gl/yCEEX5 ) En dan blijkt dat je spaargeld verdwenen is in de zakken van de woekeraar die je dat spaarplan heeft geadviseerd. "Opa en oma zijn gelukkig rijk genoeg om zelf de huishoudelijke hulp te blijven betalen en ook zelf een rollator te kopen." Ik kan nog niet wennen aan het beeld van opa die met zijn rollator naar zijn werk gaat. Zijn er ook rollatorvriendelijke steigers in de bouw? "... ontslagvergoeding gebruikt voor een opleiding ..." Ontslagvergoeding? De meeste failliete bedrijven hebben zelfs geen geld meer om de laatste lonen te betalen! "eigen [geld] opzij gezet om een lagere hypotheek af te kunnen sluiten." Dus -en- sparen voor de studie van je kinderen, -en- extra geld opzij leggen voor een rollator of scootmobiel, -en- sparen voor extra aflossing. Het beeld van dat naoorlogse gezin, dat maar net genoeg had om van te leven, de kinderen in vermaakte kleding van overleden opa moest laten lopen lijkt weer aardig te gaan kloppen. Dat waren de nadagen van de tweedeling: de fabrieksdirecteur (de toenmalige 1%) was schatrijk en kon zich een dienstmeid, tuinman en chauffeur veroorloven, de arbeiders werden uitgeknepen tot op het bot en werden niet veel ouder dan 60, totdat die verdomde vakbond de boel platgooide omdat zij vonden dat ook arbeiders recht op een menswaardig bestaan hadden. Iedereen kent dat: vroeger was alles beter. Veelal verdwijnt die illusie als je je wat beter in de materie verdiept. Onze geschiedkundige zou dat toch moeten weten?

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS22 sep. 2013 - 18:22

" Het beeld van dat naoorlogse gezin, dat maar net genoeg had om van te leven, de kinderen in vermaakte kleding van overleden opa moest laten lopen lijkt weer aardig te gaan kloppen."' Het is de romanticus in Mark Rutte die graag verhaald over de fantastische nadagen van de WO II. Dat 3 decennia erna Drees er aan te pas moest komen om de ouderen te beschermen tegen de oud romantici van de vorige eeuw, vertelt hij er niet bij.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

VK vandaag.: De tien opvallendste citaten uit Rutmans' betoog. 1. 'Ik geloof niet in alomvattende blauwdrukken waarmee maatschappelijke problemen in één klap op te lossen zouden zijn. Daar word ik als liberaal altijd een beetje wantrouwend van. Een land, een samenleving past niet in een mal.' 2. 'Ik weet ook uit mijn eigen omgeving hoe ingrijpend het voor ondernemers is om mensen te moeten ontslaan met wie je jarenlang gewerkt hebt, vooral in het midden- en kleinbedrijf. (...) Het is misschien wel de zwaarste kant van het ondernemerschap; het gevoel niet geslaagd te zijn.' 3. 'Nederland is een middelgroot land en wij beheersen niet de wereld, dat is de realiteit.' 4. 'De baas van de Universiteit van Wageningen is de helft van zijn tijd in het buitenland. En in Beijing of Shanghai praat niemand over Harvard, maar Wageningen kennen ze allemaal.' 5. 'We hebben boven onze stand geleefd en het huis moet op orde.' 6. 'Al die mensen die zeggen: nu niet bezuinigen, doen me denken aan een arts die bij een ernstig zieke patiënt komt die meteen medicijnen nodig heeft. Die moet natuurlijk niet eerst uitgebreid nog eens alle bijwerkingen gaan lezen en bestuderen, want daar is de patiënt op dat moment echt niet bij gebaat. Natuurlijk zijn die bijwerkingen er, maar die bestrijd je als dat kan en sommige accepteer je ook om beter te worden.' 7. 'We zijn het bijna vergeten, maar het is nog maar een paar jaar geleden dat krapte op de arbeidsmarkt een van de grootste sociaaleconomische problemen was die we in Nederland hadden. Het kan verkeren, zou je kunnen zeggen. Maar als deze crisis voorbij is hebben we echt heel snel iedereen nodig.' 8. 'Mijn ouders hebben door hun persoonlijke geschiedenis en overtuigingen een grote rol gespeeld in de politieke richting die ik uiteindelijk al vrij jong ben ingeslagen. Van mijn moeder kreeg ik haar optimisme mee. En van mijn vader de overtuiging dat het niet uitmaakt wat je in het leven doet, als je er binnen je mogelijkheden maar het beste van maakt.' 9. 'De kern van mijn verhaal is deze: dé manier om kwijt te raken wat we hebben, is vast te houden aan wat we hebben.' 10. 'Ja, dat aanpassen gaat in Nederland gepaard met overleg en compromissen. En dat is ook prima. Daar hoort een kabinet bij dat precies weet wat het wil en niet blijft steken in het eigen gelijk.' (...)

3 Reacties
Gringo2
Gringo22 sep. 2013 - 18:22

En stuk voor stuk waar (misschien met uitzondering van die opmerking dat ze in China over Harvard niet praten maar wel Wageningen kennen, hoewel ik dat ook niet uitsluit..).

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra2 sep. 2013 - 18:22

== 'We hebben boven onze stand geleefd en het huis moet op orde.' == "Daarom moeten JULLIE inleveren en blijf IK boven mijn stand leven."

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

MOEST dan nou?? Ik moest mijn thee gaan wegbrengen.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten2 sep. 2013 - 18:22

"Mensen moeten daarbij zo veel mogelijk hun eigen boontjes doppen." Dat de overheid zichzelf opheft, goed plan hadden ze eerder moeten doen. Ik neem aan dat ik tegen die tijd dan ook geen blauwe enveloppen hoef te verwachten?

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Ook zo'n opmerking die alleen gericht is aan mensen die nog werk hebben, want zit je door zijn toedoen met een uitkering thuis, dan mag je dat opeens niet meer. Hij schreef in 2004 de nieuwe WWB en verscherpte die nog even in 2006. Hij weet heel erg goed dat hij daarmee een paar miljoen mensen in de stront laat zakken. Daarbij heeft hij dit vanaf mei 2010 lopen zeggen: de rijken gaan erop vooruit en zullen niet aangepakt worden. Want dat is pas echt eerlijk.

Bernie2
Bernie22 sep. 2013 - 18:22

Deze plastic lunatic gaat de geschiedenis in als nietszeggende en zeer oppervlakkige premier, op de voet gevolgd door VOC-boer wannabe Balkenende. Nu valt het ook niet mee om andere grootheden in deze bij te houden, maar een totaal gebrek aan een bruisend sociaal, economisch en maatschappelijk vergezicht hoort echt bij iemand die straks, na het afserveren erg snel verdampt. Rutte als waardeloos figuur voor Nederland in een zware crisistijd.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH2 sep. 2013 - 18:22

Ik wil het hier toch opnemen voor Balkenende. Dat was een groot president als je hem vergelijkt met de huidige koekenbakker...

wvdstraat
wvdstraat2 sep. 2013 - 18:22

Het verhaal van Rutte is uiterst inconsequent, lui en laf. Want juist vanuit de (oorspronkelijke) liberaal-kapitalistische hoek komt de visie (ja toen wel, van onder andere Adam Smith) Dat 'specialisatie' de productie vergroot. De bakker hoeft z'n eigen varken niet te slachten, maar kan zich concentreren op brood maken en omgekeerd. In het - uiteindelijke - verlengde daarvan verzorgt een NEUTRALE (!) overheid voor de sociale voorzieningen, die niet langer neerkomen op andere organisaties, die derhalve ook een andere core-business hebben, wat ook ten koste van productie zou gaan. Echter, de vvd, nu bij monde van rutte, staat géén neutrale, maar een ideologisch gekleurde overheid voor, maar eentje waar 'succes' en 'geluk' een keuze zijn. Dat is een onjuiste aanname, waardoor ook beleid en (persoonlijke) overtuiging ONGESCHIKT zijn om een land te leiden!

1 Reactie
Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Want juist vanuit de (oorspronkelijke) liberaal-kapitalistische hoek komt de visie (ja toen wel, van onder andere Adam Smith) Dat 'specialisatie' de productie vergroot. De bakker hoeft z'n eigen varken niet te slachten, maar kan zich concentreren op brood maken en omgekeerd." Leuk en aardig, maar het is dan wel jammer dat via de vijfde colonnes van CEO's van ondernemingen - vooral financieel gestuurd- die specialismen via "outsourcing" in de wereldmarkt uitgezet worden. Zie onze hele (Europese) massa industrie, het NL wegvervoer, een groot deel van de NL bloementeelt . Daar doen ze liberaal dogmatisch NIETS aan, want EEN PAAR mensen ( de 1%) verdienen aan die uitverkoop heel veel. ....De manager die bij de deur staat om zijn collega's de deur te wijzen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

Natuurlijk vind niemand het leuk om te bezuinigen. Maar denkt er nu echt ook maar iemand dat, stel dat de volgende verkiezingen populistische partijen als SP en PVV - god verhoedde - aan de macht zouden komen er werkelijk ook maar iets fundamenteels teruggedraaid zal worden? Nee natuurlijk niet, niemand wil het graag doen en het op zijn geweten hebben. Maar iedereen weet dat het nodig is.

3 Reacties
Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2013 - 18:22

Daar ben ik zelfs van overtuigd.

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

Weer zo'n verwarde geest die de PVV en de SP op één hoop gooit. Lees eens iets anders dan de Telegraaf zou ik zeggen.

bEngel2
bEngel22 sep. 2013 - 18:22

We zijn allang verkocht aan de EU door Kok en Balkenende Brussel rules.

WendyB2
WendyB22 sep. 2013 - 18:22

Laten we eens 2 voorbeelden nemen van wereldwijd bekende tech-bedrijven die op een gegeven moment op sterven na dood waren en door een CEO weer gered werden: Philips en Apple, met resp. Timmer en Steve Jobs. Om 'het huishoudboekje op orde te brengen' kun je twee dingen doen: Minder geld uitgeven of meer geld verdienen. Philips werd het voorbeeld voor het eerste en Apple voor het tweede. Helaas, om voor het tweede te kiezen heb je talent en visie nodig, voor het eerste alleen een fantasieloze pennenlikker. Bezuinigen kan iedereen: In het bedrijfsleven zijn ze berucht: De afdelingschef die bezuinigt op pennen en gummetjes. De geschiedenis van Apple kennen we allemaal wel, Philips bestaat nog steeds (en zal vast financieel wel gered zijn) maar er is geen hond die het nog interesseert. Ik kan me nog herinneren dat na de val van de muur men zich in Nederland verafschuwde over de wantoestanden in de soviet-zorg: Ouderen die in hun eigen stront lagen te creperen, gehandicapten die werden platgespoten en vastgebonden. Anno nu is dat in Nederland ook normaal geworden. Tijdens de Depressie van de jaren '30 was Nederland een van de armste landen van Europa, dankzij hetzelfde desastreuze calvinistische beleid als nu. Waar komen deze Colijns, Timmers en Ruttes toch steeds vandaan? Ik kan eigenlijk niet anders concluderen dat dit niet is vanwege 'de' politici, Europa of 'de crisis', maar vanwege de mentaliteit van 'de' Nederlander. Inderdaad, die bestaat dus gewoon. Ik zie geen enkele politieke beweging in Nederland, noch bij politici, noch bij de bevolking, waaruit ik zou kunnen hopen dat de economische neergang de komende decennia gestopt wordt. Overal om me heen zie ik een ooit welvarend en progressief land afbrokkelen en ineenstorten. Sociale voorzieningen zijn er vrijwel niet meer, werk ook niet, het aantal bedrijven neemt alleen maar af, de (innovatieve) technische sector is zo goed als dood. Nederland was 20 jaar geleden een kenniseconomie, en Nederland wordt een lage loneneconomie. Het onderwijs kan dus ook afgeschaft worden, want in een lage loneneconomie heb je alleen ongeschoolde productiekrachten nodig die met 16 of 14 jaar beginnen met werken. Binnen 5 of 10 jaar is Nederland een arm land, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Roemenië nu.

4 Reacties
JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

Philips bestaat nog steeds (en zal vast financieel wel gered zijn) maar er is geen hond die het nog interesseert. Dat bedrijf is inderdaad al jaren bezig aan een proces van geleidelijke uitdoving. Het krimpt alleen nog maar (het is feitelijk zowat gehalveerd door de afstoting van de divisie's voor halgeleiders, componenten, en consumentenelectronica), innoveert onvoldoende en weet geen nieuwe markten meer aan te boren. Vergane glorie.

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Waar komen deze Colijns, Timmers en Ruttes toch steeds vandaan?" Calvinisme, gekoppeld aan vooral "koopmansgeest" ? Koopmansgeest is in dit geval entrepreneursschap, liever ergens tussen proberen te zitten dan iets te doen.

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Dat is in 1991 voorspeld, toen in de EU zo'n ding getekend werd dat alle landen zich moesten gaan richten naar het armste land in de EU. Nederland voert dat letterlijk uit. Geen enkel ander land haalt het in het hoofd zo met de mensen om te gaan, behoudens het VK, in handen van Cameron, net als Rutte een trouw volgeling van Thatcher.

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Gruwelijk vooruitzicht, Wendy. Maar het wordt erger dan dat, want de huidige wetten zullen blijven bestaan en de absolute minima blijven weerhouden van wat bijverdienen, zodat ze te eten hebben. Elke cent wordt ook dan nog altijd onmiddellijk weg gegraaid door de overheid. De armoede zal diep zijn en ik tel mijn zegeningen dat ik volgend jaar met pensioen mag en wie weet, een plekje vind met een tuintje, om mijn eigen groenten te verbouwen.

neutralist
neutralist2 sep. 2013 - 18:22

@Jens Bos, dat bedoel ik niet. Ik doel op het individu in Nederland. Niet meer naar de overheid kijken maar vertrouwen op eigen kracht. Zodat er geld overblijft voor de groepen die het ECHT nodig hebben. Die zijn nu de dupe van een lui deel van onze bevolking. Dat 75% van de werknemers in dit land niet bereid is een tandje bij te zetten in de crisis zegt veel. We hebben gewoon geen zin. Dsu verdienen we een lager inkomen. En wie wel een tandje bijzet krijgt wat extra's.

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra2 sep. 2013 - 18:22

== Dat 75% van de werknemers in dit land niet bereid is een tandje bij te zetten in de crisis zegt veel. == Dat je dat cijfer op geen enkele manier kunt onderbouwen zegt nog meer. Het zegt namelijk dat je je hebt laten hersenspoelen. Je wordt genaaid door de banken, door Europa en door het kabinet, maar je kiest er voor om de schuld te geven aan een naamloze hoeveelheid "uitvreters" waar je nooit een bewijs voor hebt gezien. Waarom doe je dat? Omdat het je iedere dag voorgekauwd wordt. En zo blijf je betalen...

Zjenny
Zjenny2 sep. 2013 - 18:22

Wie een tandje bijzet spekt de multinationals en de banken.

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"Die zijn nu de dupe van een lui deel van onze bevolking. Dat 75% van de werknemers in dit land niet bereid is een tandje bij te zetten in de crisis zegt veel. We hebben gewoon geen zin. Dsu verdienen we een lager inkomen." Moeten we dan een lager inkomen /verslechterde arbeidsvoorwaarden accepteren omdat de (neo-) liberaal aan ons opgelegde "race to the bottom" ons daartoe dwingt? Ik denk het toch niet, zie hier een van de oorzaken van het gebrek aan vertrouwen in deze politiek, er zijn voor de 99% veel betere alternatieven denkbaar.

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

Syrië staat in brand, Nederland wordt de hekkensluiter van West-Europa, de EU verkeert in crisis. En Rutte heeft zoals gebruikelijk niets te melden en is nagenoeg onzichtbaar (Kerry belde met Timmermans, niet met de premier). Daar waar andere regeringsleiders de hoofdrol in het politieke gebeuren spelen is Rutte hooguit een figurant in zijn eigen toneelstukje.

1 Reactie
bEngel2
bEngel22 sep. 2013 - 18:22

Zowel nationaal als internationaal ziet men Mark als een knaapje in korte broek. Internationaal staat hij al lang met een lolly op de gang. Nationaal wil dat nog niet echt lukken.

Zjenny
Zjenny2 sep. 2013 - 18:22

Een geschiedenis premier die goed uit het hoofd kan reciteren. Guttegut..knap hoor. Ik heb hem consequent weg gezapt de hele avond anders was mijn diner spontaan omhoog gekomen.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Ah , bij jou dus ook? Bij mij ook. Spontane braakneigingen, vergezeld van nog spontanere wegloopneigingen. Blijven zitten en luisteren is dan een zware opgave.

WendyB2
WendyB22 sep. 2013 - 18:22

In (hogere)managerskringen is het statusverhogend als je tegenover de anderen kan opscheppen over hoe weinig verstand je eigenlijk hebt van waar je mee bezig bent: Immers, hoe minder je weet als manager, hoe meer je dan blijkbaar kan delegeren naar anderen. De managers die wél verstand hebben van zaken, bijvoorbeeld op technisch gebied, staan onderaan de pikorde: Dit zijn ordinaire 'afdelingschefs'; Arme sloebers die nog moeten werken voor hun geld. Die trots op de eigen onkunde zie je bij de huidige politici ook en zeker bij Rutte. Rutte zegt eigenlijk tussen de regels door: "Ik zit hier niet omdat ik ergens talent voor heb of er moeite voor moest doen maar omdat ik het nu eenmaal beter getroffen heb dan jij". Datzelfde zag je ook al bij Bush jr. Voor een deel van de Amerikanen was Bush erg populair, juist vanwege zijn domheid: Blijkbaar was het voor hen een inspiratie in de trant van "Als zelfs een halve gare als Bush jr. het kan schoppen tot president, dan kan ik ook nog wel wat bereiken in mijn leven". Een illusie natuurlijk, maar Amerikanen zijn dol op sprookjes. Eigenlijk is het zoiets als de mannelijke variant van het stereotypische domme blondje.

4 Reacties
Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

"De managers die wél verstand hebben van zaken, bijvoorbeeld op technisch gebied, staan onderaan de pikorde: Dit zijn ordinaire 'afdelingschefs'; Arme sloebers die nog moeten werken voor hun geld." Inderdaad, zie de gang van zaken rond de "Fyra" (V250) daar kost dergelijke politiek de reiziger waarschijnlijk straks zo een 350 miljoen Euro.......

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten2 sep. 2013 - 18:22

Natuurlijk is dat stoer. Niets kunnen en toch de baas zijn, dat is een failliet voor de sukkels die hem de baas laten zijn, daar ga je met al die kennis. Kwestie van genoeg ballen hebben om hem neer te sabelen. Zou ook moeten gelden in managers land: maak je er een puinzooi van? Wegwezen en wel zonder ontslag vergoeding. Maar in het schijterige Nederland waar iedereen wel een paar kruimels mee pikt van wat de bokito's van tafel laten vallen, kun je dat vergeten.

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Bedankt, Wendy. Feilloos gefileerd. Petje af.

MarjoleinS2
MarjoleinS22 sep. 2013 - 18:22

" Eigenlijk is het zoiets als de mannelijke variant van het stereotypische domme blondje." Die is leuk :-)))

Bakoe
Bakoe2 sep. 2013 - 18:22

http://www.nu.nl/economie/3566007/werkloze-ouder-zwaar-getroffen-hervorming-kindregelingen.html En daar gaat de kinderbijslag.

2 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS22 sep. 2013 - 18:22

Dit vinden ze nooit een meerderheid voor!!!!!!!!! Dat ze niet kiezen voor een inkomstenafhankelijke kinderbijslag vind ik ronduit stuitend!!! Dat vrouwen die hun kinderen uitbesteden aan au-pairs kinderbijslag ontvangen en alleenstaande vrouwen in de bijstand een stok achter de deur krijgen om te gaan werken of anders worden gekort op de kinderbijslag. En die vrouwen hebben al alle klappen van de bezuinigingsmaatregelen moeten ondervinden. Alles wat ze meer verdienen dan de bijstand zijn ze kwijt aan huurverhoging, minder huur-zorgtoeslag, de belastingverhogingen en btw verhoging. En nu valt ook nog de gratis schoolboeken weg!! Hoezo perspectieven bieden om eigen verantwoordelijkheid te dragen!! Dit zou echt de nekslag voor de PVDA moeten zijn!!!!!!!!!!!!!

TonNoort
TonNoort2 sep. 2013 - 18:22

Als de kinderbijslag voor een gezamenlijk inkomen boven de 60.000 zou wegvallen zou dat een eerlijke regeling zijn. Nu zullen vooral de alleenstaanden met kinderen voor de schade opdraaien. Onbegrijpelijk. Maar de maatregelen zullen er niet komen. Er is ruimte voor onderhandeling. Dit is de inzet, we wachten op het beste tegenbod. Wie stapt in.

TonNoort
TonNoort2 sep. 2013 - 18:22

Allemaal waar, maar het punt is dat die speech niet verder gaat dan wat constateringen. Hij draagt geen visie uit. Nu wil Rutte dat ook niet, hij noemt iets over een olifant, maar hij verwart visie met ideologie en dat toch echt twee verschillende zaken. Wat we nu zien is een oplepeling van het pragmatisme dat al ingebakken zit in deze samenleving. Het zijn open deuren, het is allemaal waar maar waardeloos als constatering. Rutte doet zijn best om ons door de crisis te loodsen maar hij is niet bereid om binnen Europa de oorzaken van deze crisis aan te pakken. Daarin zou een klein land groot kunnen zijn. Helaas Rutte heeft die ambitie niet en ik denk ook dat de kennis en de vaardigheden niet. Dat is erg jammer, want in combinatie met zijn jeugdig enthousiasme zou hij een heel eind komen.

1 Reactie
roher
roher2 sep. 2013 - 18:22

Ideologie is een visie hoe de wereld zou moeten zijn.

Centurion2
Centurion22 sep. 2013 - 18:22

Ik zie trouwens nog geen reactie hier op de belachelijke bedragen die bijv. in het voetbal, de muziek en mode-industrie omgaan. Als idiote schaapjes loopt iedereen daar maar achteraan... Hartstikke fantastisch dat de Madrilenen helemaal voetbalgek zijn en daardoor 100 euro van hun uitkering overhebben voor een voetbalshirtje met Bale erop. Ik niet. En begrijp dus ook niet dat de hele wereld meewerkt om die 100 miljoen op te hoesten. Zou je als grote wereldwijde onderneming je naam nog moeten willen verbinden aan industrieën die exorbitante verrijking voor individuen mogelijk maken? Een doorontwikkeling van MvO? Sorry, beetje off topic maar als het gaat om verdeling van het geld klopt hier volgens mij helemaal geen r**t van.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Hiermee kan ik het helemaal met je eens zijn. Maar voetbal is een HEILIG MOETEN. We worden er via de media mee 'dood gegooid' en we juichen, als er een over het paard getild ventje gekocht of verkocht wordt. Pure slavenhandel, volgens mij, maar dat daargelaten. Ook de salarissen van deze jongelieden zijn exorbitant en ik vraag me al jarenlang af, of dat salaris de lading wel dekt. Nee natuurlijk. Net, zoals bij die directeuren en CEO's die zichzelf idioot hoge inkomens en bonussen toebedelen. Maar kom niet aan 'DE VOETBAL' , want, zoals gezegd: voetbal is heilig. Ondanks de match fixing. Ik zie het als een vorm van degeneratie van de bevolking.

Centurion2
Centurion22 sep. 2013 - 18:22

Het is een beetje voor mijn tijd maar ik moet heel sterk denken aan een quote uit een speech van J. F. Kennedy: "Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country." Voor alle verzuurde galblazen hier, ik zou wat meer zelf de richting van mijn leven gaan bepalen en gewoon overdag knallen op je werk ipv. hier op joop.

4 Reacties
Bakoe
Bakoe2 sep. 2013 - 18:22

Dat vraag ik mij dagelijks af als ik besef dat ik van een heel jaar meer als de helft werk alleen maar voor mijn country. En als mijn country nu nog wat nuttigs met dat geld zou doen, zoals een excellent onderwijssysteem, werkelijke kansen voor iedereen, onze oudjes een schone luier per dag of zo, maar nee. Liever koopt men er straaljagers voor, verspilt 3 miljard aan ICT bij het UWV met als resultaat een website die niet werkt. Men speelt wat af met treintjes terwijl het boemeltje uit 1950 sneller en betrouwbaarder was. Men geeft allerhande bestuurders in de publieke en semi publieke sectoren giga bonussen en salarissen terwijl ze aan de andere kant het minimumloon in bepaalde sectoren niet eens kunnen garanderen en het laatste stukje arbeidsrecht wordt doorgespoeld. Nee dank je hou die jaren 60 retoriek maar voor je.

Jensbos
Jensbos2 sep. 2013 - 18:22

“Voor alle verzuurde galblazen hier, ik zou wat meer zelf de richting van mijn leven gaan bepalen en gewoon overdag knallen op je werk ipv. hier op joop.” Voor mezelf sprekend; Ik heb bijna 50 jaar in arbeid (in de harde sector internationaal) kunnen vol maken, ik hoop van harte dat dat u ook zal lukken. Voor heel veel van de bijna 2 miljoen uitkeringsgerechtigden, die volgens modern liberale beginselen eigenlijk ook hum eigen broek op een of andere manier zouden moeten kunnen ophouden, zal dat in het huidige macro-economische non beleid hier, en eigenlijk in de meeste andere westerse landen niet te verwachten zijn. Dat gaat heel veel mensen ter harte, daarbij willen we geen Amerikaanse toestanden, maar een fatsoenlijke verdeling tussen jezelf en het werk dat je doet, dat is in het neo-liberale systeem niet ingebakken. Werken we om te leven of leven we om te werken...moet de gulden middenweg zijn denk ik zo. Voor wat betreft dat voetballen e.d., geheel met u eens, maar dat is ook de vrije markt.....

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

Voor alle verzuurde galblazen hier, ik zou wat meer zelf de richting van mijn leven gaan bepalen en gewoon overdag knallen op je werk ipv. hier op joop. Ik knal waar ík wil begrepen! Dat voordeel heb je namelijk als je inderdaad zelf je leven kunt bepalen ipv als loonslaaf voor de portemonnaie van een ander te werken.

WendyB2
WendyB22 sep. 2013 - 18:22

"Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country." Dit citaat zag ik pas geleden vertaald door een VVDer als: Vraag niet wat de overheid kan doen voor jou, maar wat jij kunt doen voor de overheid. Zoek de verschillen. Feit is dat de VVD het mensen onmogelijk maakt hun eigen leven in hand te nemen. Omdat de VVD conservatief, totalitair en anti-liberaal is. Daarom zakt dit land steeds verder weg in het moeras.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

'Nederland is top. Nederland is naar de kloten. Dank aan Rutte. Rutte je bent totaal de weg kwijt. Je weet niet meer waar je het over hebt. Vanaf ca. 30 jaar geleden zijn 8 ambitieuze knapen voor zichzelf begonnen met veel succes. Allemaal harde werkers. Deze week ben ik ze via de pc gaan opzoeken. In de laatste 6 maanden zijn er 6 failliet gegaan met ca. 600 werkelozen erbij. In NL valt geen project meer te verkopen. Bedrijfsreserves zijn op. De banken laten je vallen. Gelukkig ben ik (wij) op tijd grotendeels, naar Duitsland verhuist en bestaan wij nog dankzij de Duitse markt.

1 Reactie
Centurion2
Centurion22 sep. 2013 - 18:22

Dat is nou net zoiets als wanneer je zou zeggen dat een Z-Amerikaanse bananenboer schuldig is dat jij je op je kont valt, nadat je in Amsterdam uitglijdt over een bananenschil.

seniorg
seniorg2 sep. 2013 - 18:22

Hij begrijpt dus zelfs de betekenis van het word visie niet. Intriest. Hij wordt hierboven steeds maar voor leugenaar uitgemaakt en misschien is hij dat ook. Maar ik vrees dat Rutte vooral dom is.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Dat hij liegt is zeker. Dat bewees hij tijdens de verkiezingscampagne al, toen hij volhield tegen Roemer dat het Eigen Risico in de Zorg niet zou stijgen, terwijl iedereen wist dat het minimaal 350 euro zou worden voor 2013 en dat er nog eens een idee van de VVD lag om een additionele 150 euro te eisen, dus 500 totaal. Hij stond glashard te liegen. Wie ZO liegt, doet dat vaker. Dat Rutte dom is, is ook wel zeker. En niet alleen, omdat hij het woord visie niet begrijpt. Hij begrijpt namelijk helemaal niets van regeren en economie en minima en huren... enz enz.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2013 - 18:22

'Zo slecht gaat het immers niet.' O.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra2 sep. 2013 - 18:22

== In feite doet Rutte-2 wat je van een overheid mag verwachten: zorgen voor goede voorzieningen en zorgen dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. == Dat zijn twee onwaarheden in één zin. Rutte-2 breekt die goede voorzieningen af en heeft nog steeds een begrotingstekort, zelfs hoger dan verwacht, met zo nu en dan nog een "tegenvaller" van acht miljard (!) er tussendoor...

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 18:22

Als Rutte op was gekomen, naar het midden van het podium was gelopen, recht in de camera zijn middelvinger had opgestoken naar de inwoners van Nederland.......en weer via zijkant richting dienst auto was gelopen.... Dan had de boodschap niets aan nuance verloren en had het heel veel mensen heel wat minder gekost om dit gezwets op een beeldbuis te krijgen....

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 18:22

Hahahaha.... volgens mij heb je groot gelijk daarin.... Het gevolg van zijn politiek is dat ik dolgraag zou willen verhuizen, maar niet meer weet waar naar toe en zelfs de verhuizing niet kan betalen en waar is een betaalbare woning met een tuintje? Iets zoals een keuterboerderijtje of zo... Ik blijf dus nog even zitten....

gabrielm2013
gabrielm20132 sep. 2013 - 18:22

Goededag. Een paar hamvragen: Heeft de PVV een oplossing uit de huidige crisis? Heeft de SP een oplossing uit de huidige crisis? Heeft het CDA een oplossing uit de huidige crisis? Heeft D66 een oplossing uit de huidige crisis? Heeft Groenlinks een oplossing uit de huidige crisis? Ik wens jullie een heel fijne dag.

1 Reactie
JanB2
JanB22 sep. 2013 - 18:22

Heeft de SP een oplossing uit de huidige crisis? Ja. Het door de SP voorgestelde beleid (minder of gespreide bezuinigingen) vindt unaniem weerklank onder economen van zowat alle gezindten.