© cc-foto: makeitsomarketing
Ik ben zelf al een tijdje bezig met omdenken. Zo denk ik al lange tijd: de maatschappij belemmert mij om mee te doen, niet mijn handicap. Mijn handicap zal namelijk nooit verdwijnen, maar de maatschappij kan wel toegankelijk worden. Dat kan al beginnen bij jou. Hoe dan? Zul je vast denken. Kijk eens naar de stoeptegels die niet mooi vlak liggen of fietsen die op de stoep geparkeerd staan. Als je deze dingen gaat melden via een app genaamd de BuitenBeterApp dan kan de gemeente deze problemen oplossen.
Ik heb zelf weleens een lantaarnpaal gemeld in mijn gemeente, want deze stond midden op de stoep. Deze gaan ze weghalen of is inmiddels al weggehaald. Op deze manier kan ook jij bijdragen aan een toegankelijke maatschappij.
Het is immers ook zo dat het voor iedereen toegankelijker wordt. Iemand die deze toegankelijkheid niet nodig heeft, ondervindt er geen hinder van. Wat denk je ervan als je later zelf ook hulp nodig hebt, omdat je in een rolstoel zit of met een rollator loopt. Dan is het al toegankelijk omdat o.a. mensen zoals ik hiervoor gestreden hebben. Stel dat jij of een van je vrienden in een rolstoel komt of een ander hulpmiddel nodig heeft, dan vind jij het toch ook prettig als je er gewoon kan blijven komen. Natuurlijk kan niet alles gerealiseerd worden, maar er kan zoveel meer dan wij denken. In bepaalde landen hebben ze zelfs in de kleinste barretjes een toegankelijk toilet.
Ik hoor vaak dat mensen zeggen: ‘Maar voor een kleine minderheid gaan we het echt niet aanpassen hoor, dat is te duur.’ Ik vind het jammer dat mensen zo denken, want zoals ik al zei: vroeg of laat heeft ook u hulp nodig. Ik vind het ook belangrijk dat de overheid dit actief gaat stimuleren en ook subsidiëren, want uiteindelijk hebben we er allemaal wat aan. De overheid is te vrijblijvend, dat merk ik ook aan het feit dat heel veel gemeenten nog geen inclusieagenda hebben. Er zijn 344 gemeenten. 236 gemeenten hebben geen inclusieagenda en werken er ook niet aan.
Als ik aan omdenken denk, denk ik ook aan de uitdrukking ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Veel van deze mensen willen juist aan het werk, maar kunnen het niet omdat de arbeidsmarkt niet op hen is aangepast. Daarom zeg ik altijd: ‘De arbeidsmarkt heeft een afstand tot deze mensen. Waarom passen we een vacature niet aan op de persoon?’
Soms vraag ik me af: ben ik wel welkom in de maatschappij? Steeds vaker begin ik te beseffen dat Nederland nog lang niet inclusief is, terwijl sommige dingen soms zo simpel op te lossen, zoals een plank voor de ingang of gewoon een vlakke stoep.
Als we deze denkslagen meer gaan maken, dan komen we veel verder, want onze handicaps verdwijnen niet, de maatschappij kan en moet veranderen. Toegankelijkheid is geen gunst, maar een mensenrecht. Hoe zou u het vinden als u niet overal binnen kan komen en steeds maar weer om hulp moet vragen?
cc-foto: makeitsomarketing
Jozias2 Liften zijn verboden gebied bij brand. Dat zou u moeten weten.
Regels maken de toegankelijkheid ook steeds moeilijker. Zo is bepaald dat scootmobiels niet meer in entree hallen mogen staan. Elke etage in dit flatgebouw had bij iedere stopplaats van de lift was een ruimte voor scootmobiels. Handig voor slecht ter been zijnde mensen. Nu staan alle scootmobiels in een daarvoor gebouwde buitenruimte. Voor best veel mensen is dit te ver lopen geworden. Ze kunnen nu nergens meer naar toe. In plaats van vooruitgang gaan we steeds verder achteruit.
@nicolientje Leuk idee scootmobielen in de lifthal totdat daardoor brand ontstaat en de vluchtweg geblokkeerd is. https://vved1.nl/wp-content/uploads/2020/08/VRH-Handreiking-Veilig-stallen-van-scootmobielen.pdf
Ik dacht ook het zoveelste pleidooi voor emancipatie onder ogen te krijgen , maar gelukkig ging het over solidair zijn. Ik ben mijn hele leven solidair en geef aan dat goede doel. Ook aan Amnesty, maar daar ben ik mee gestopt. Je weet vast wel waarom Ik ben daarin niet exclusief, want dat is maar ijdelheid. Maar inclusief? Ik vind dat een modewoord. Je maat wordt ermee opgemeten. Ik heb echt voldoende aan mijn schoenmaat en de maat van mijn broek. Verder vind ik je goed bezig, doorgaan hoor. En wat je weet over solidariteit met Oekraïne...., het zal je vast niet ontgaan zijn.
Een mooie oproep tot verdraagzaamheid en solidariteit. Ga vooral zo door. Zelf ben ik van mening dat de solidariteit met de Oekraïne nog moet worden versterkt en schaam ik me voor het schandalige en schaamteloze Oekraïne referendum. ( Een kleine meerderheid stemde tegen aansluiting , ik was uiteraard vóór. )
Ik wens je heel veel sterkte in je streven in het makkelijker kunnen participeren in deze maatschappij. Weet uit eigen ervaring toen ik tijdelijk in een rolstoel moest voort bewegen wat een ellende dat kan zijn met scheve stoeptegels en verkeerd geparkeerde auto's als voorbeeld. Maar je titel zette mij op een verkeerd beeld want met inclusiviteit wordt altijd een bepaalde zienswijze op het man/vrouw-zijn gepropageerd.
[Maar je titel zette mij op een verkeerd beeld want met inclusiviteit wordt altijd een bepaalde zienswijze op het man/vrouw-zijn gepropageerd.] Welnee, inclusiviteit behelst alle ondervertegenwoordigd/uitgesloten groepen mensen. Dat is 'woke'. Rekening houden met mensen in een rolstoel.
Terecht aan de orde gesteld, Noortje. Het is vaak onvoldoende aandacht en 'regeltjes', niet uiteindelihk de onwil.
Helemaal eens en de moeite waard om hier energie in te stoppen. Ik denk dat veel " hindernissen" niet bewust gevoerd zijn , maar veeleer niet over nagedacht zijn En dus makkelijk te herstellen / weg te werken
Ik heb meteen de app geïnstalleerd. Ook in de plaats waar ik woon zijn teveel plekken waar je met rolstoel, kinderwagen of rollator niet door kan.
"Ik heb zelf weleens een lantaarnpaal gemeld in mijn gemeente, want deze stond midden op de stoep." Dat is met alle lantaarnpalen in onze straat zo. Ik snap ook niet hoe zoiets door de planning komt.
Duidelijk neergezet, Noortje. Je hebt volledig gelijk. Als de toegankelijkheid tekort schiet, is het meestal het gevolg van onvoldoende doorgedacht hebben, denk ik, niet van onwil. Daarom ook blijft actie voeren door en voor minder validen steeds belangrijk.
Kan in mijn eigen huis niet eens een scootmobiel kwijt als ik dat zou willen.