Volgens Druktemaker Marcel van Roosmalen is de conclusie onontkoombaar: “Wij kunnen niets meer. We zijn corona uitgedommeld, en opeens functioneert niets meer. We noemen het anders, maar Nederland is een ontwikkelingsland, of beter een uitontwikkeld land. Wij zijn gewoon gestopt met onszelf te ontwikkelen. Treinen vallen uit bij gebrek aan personeel. Iedereen is ziek, zwak of misselijk – dat waren ze al. Maar nu kunnen NS’ers het niet meer opbrengen om te reizen. Schiphol is niet in staat vliegtuigen te laten vliegen. De horeca kan geen mensen meer vinden die voor te weinig geld een hapje of een drankje willen serveren. In de supermarkten staan managers zelf schappen te vullen. Festivals kunnen misschien niet doorgaan wegens personeelsgebrek. De wachtrijen voor asielzoekers zijn bijna net zo lang als in de Efteling. De prijs van bier – voor veel mensen belangrijker dan brood – stijgt met bijna 10 procent. Niets functioneert naar behoren en dan moeten de boerenacties nog beginnen.”
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Neo liberalisme heeft sociale en maatschappelijke kaalslag veroorzaakt. PVDA, hou op met neuzelen en pak op die taak
Idd iedereen is ook moe, druk en kan het eigenlijk niet meer aan. Ook willen we allemaal partime werken maar voor fulltime verdienen. Als iedereen nou eens zou stoppen met mekkeren en gewoon weer 40 uur gaat werken. Zou veel oplossen
Hoe kom je erbij.. Nederland gaat geweldig met 5 miljoen managers die plannen schrijven over hoe het wel moet. We zijn de allergrootste papieren tijger ter wereld!
In ontwikkelingslanden wordt geprobeerd alles beter te laten worden. Wij daarentegen hebben een overheid die al jarenlang alles afbreekt wat ooit goed was.
Gelukkig hebben we nog de kunstenaars zoals Marcel. Kunnen we troost uit halen. Ongesubsidieerd in dit geval.
Ik snap wel dat mensen niet willen werken. Ze verdienen niets, worden door 'managers' afgesnauwd en houden niet genoeg geld over, om de huur te betalen, want die stijgt ook iedere maand, want 'ondernemers' moeten daar natuurlijk aan verdienen. Ja, die boerenacties....Dat gaat ook nog een hele bevalling worden. Daar gaat de regering zich op stuklopen, denk ik
Als je niet veel werk krijg je toeslagen, als je helemaal niet werkt nog meer. Het verschil tussen een matig baantje en niks doen is te klein. Dus wat is de oplossing ? Werken gunstiger maken? Of niks doen zwaarder straffen? 1,5 miljoen mensen langs de kant , 1,2 miljoen vacatures. Je zou haast denken dat een deel daarvan prima in te vullen is.
De oplossing is : maak dat werken loont.... Niemand heeft nu zin om te werken. Maar, de overheid wilt ook niet dat iedereen op straat ligt, dus komt zij met toeslagen. Maar, eigenlijk boycot iedereen het systeem van 'werken'. Wat begrijpelijk is. Als je een beetje inlevingsvermogen hebt, snap je waarom mensen niet afgesnauwd willen worden door gulzige 'managers'. Punt is, de overheid geeft je toeslagen, omdat de overheid niet wilt dat je dakloos bent, of crimineel word. Omdat je dan nog meer kost. Maar, de kern van het probleem is dat mensen uitgeknepen worden door 'managers' en 'vastgoed ondernemers' De olifant in de kamer, waar niemand het over durft te hebben, in dit bedeesde landje
De auto laat men steeds meer staan sinds een liter slobberwijn goedkoper is dan een liter benzine. Dat scheelt in drukte op de weg.
Was het maar waar.. mede dankzij de verlaging van de accijns (een grote fout, die had juist omhoog gemoeten zodat OV aantrekkelijker werd) is er geen auto minder op de weg.
@rvb Het probleem van het OV is dat het niet zeker of ze rijden door het personeelsgebrek. Met dat gegeven is het OV niet echt aantrekkelijk. Bij onze stad is een bocht "verbeterd" waardoor de intercity, die niet meer op ons station stopt, nu 70 seconden sneller is op zijn eindebestemming. Helaas bleek na 2 maanden busvervoer in plaats van de trein, er essentiële onderdelen nog niet geleverd zijn, waardoor het werk nog niet af is. In de toekomst zal het spoor nog een keer voor langere tijd dicht zijn. Wat de titel stelt, is 100% waar en daar staat geen ontwijking over een detail tegenover als conclusie.
@ Hannes Achterhout - zijn er nog geen auto's die rijden op slobberwijn? Van die meuk die je per zes literpakken kunt verwerven? Zo niet, dan zullen die er komen. Na de terreurboeren (alweer passé) worden de wijnboeren het nieuwe 'hip'. Superchille baan, zeker als die opwarming van de aarde een succesnummer van heb ik jou daar wordt. Ultracheape druivenrassen, bouquet en afdronk klote, masculien alcoholgehalte... dat is de toekomst.
Neem dan het OV. De snelste manier om te reizen vanaf de plek waar je niet bent naar de plek waar je niet moet zijn!
Destilleren in een alembique: https://www.researchgate.net/figure/Figura-14-Esquema-de-um-conjunto-de-alambique-com-pre-aquecedor-e-condensador_fig3_267325830 totdat methylalcohol is verkregen. De oplossing voor het druivenoverschot, in de herfst kun je er nog de bladeren bijgooien: kassa!
@Hannes Als je wijn destilleert, hou je ethanol (ethylalcohol) over en geen methylalcohol. Destilleren is het scheiden van een mengsel van 2 vloeistoffen, die in oplossing zijn, aan de hand van het kookpunt. Eerst zal de vloeistof met het laagste kookpunt er uit kookt, waarna de vloeistof met het hoger kookpunt verdampt en via een koeler condenseert tot een vloeistof. Bij de vergisting van de suiker van druiven ontstaat ethanol in een anaerobe omgeving en azijnzuur in een aerobe omgeving. Dit principe wordt in Brazilië veel gebruikt om auto's te laten rijden op ethanol. Dat wordt gefabriceerd uit suiker van de suikerriet plant.
Een tekort aan mensen betekent eenvoudig weg dat de economie heel goed draait, mogelijk zelfs oververhit is. Dat zou zichtbaar moeten worden in de lonen en de toename van arbeidsmigratie. Het huidige tijdsgewricht lijkt wat dat aangaat, wel wat op de periode van hoogconjunctuur in de jaren zestig. Toen waren er ook te weinig mensen zodat men arbeidskrachten ging werven in Zuid-Europa en later in Turkije en Marokko. Maar door de oorlog en de klimaatcrisis is de situatie veel onzekerder dan toen en kunnen we zoweer in een recessie terecht komen. Dan zullen velen weer klagen over de (hoge) werkloosheid...
is er een tekort aan mensen, of is er een overschot aan bedrijven? Ik denk het laatste.
De puinhopen van Rutte die steeds hoopt dat mensen zich rijk rekenen. En ja de mensen doen niets liever!
Precies, we zijn in de marktwerking retoriek gestrapt. Iedere zuinige huisvrouw wist, goedkoop is duurkoop! De factor arbeid is dermate onder druk gezet in ons gave land, dat er nu geen redden meer aan is.
In echte ontwikkelingslanden gaan de hoge energie en voedselprijzen waarschijnlijk tot iets grotere problemen leiden dan een duur biertje. Onze boerenprotesten vallen dan ook in het niet bij de rellen in bijvoorbeeld Bangladesh, en de landen die waarschijnlijk nog zullen gaan volgen.
Bangladesh = Sri Lanka natuurlijk, Bangladesh komt wrs later nog aan de beurt.
Dat is volgens mij ook wel de strekking van zijn column: we staren ons blind op first world problems terwijl de wereld in brand staat. De 1,2 miljoen mensen die niet meer rond kunnen komen zijn een voetnoot bij de berichten over mensen wiens vliegvakantie is geannuleerd.