Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Nederland is een democratie, geen BV'

  •  
13-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
klaver_300_01.jpg
Jesse Klaver over de heersende eenheidsworst in de politiek, De Mythe van het Economisme en de noodzaak van een andere manier van denken
Jesse Klaver, de nieuwe partijleider van GroenLinks, zet in het boek ‘De Mythe van het Economisme’ zijn politieke visie uiteen. Volgens hem heeft het rendementsdenken de politiek gekaapt en wordt het tijd dat we op een andere manier gaan kijken naar beleid. In Buitenhof ging hij in discussie met econoom Bas Jacobs.
Het werd geen messcherpe discussie want Jacobs had amper snoeiharde kritiek en veel van zijn tegenwerpingen werden door Klaver gepareerd en handig geneutraliseerd. Maar dat maakte het niet minder interessant, integendeel. Klaver greep de kans aan om zijn visie nog eens bondig uiteen te zetten. Gevraagd naar wat hij vindt van de verkiezing van de linkse Corbyn tot leider van Labour antwoordde hij dat die uitslag symbool staat voor een onderstroom in heel Europa waarbij kiezers zich afkeren van de zogeheten Derde Weg. Die door Tony Blair bedachte politiek betekent het omarmen van marktwerking om de maatschappij te verbeteren.
Klaver vertelt dat hij eind 2012, dat was nadat GroenLinks een leiderschapscrisis had gehad, begon te onderzoeken waarom er zo weinig verandert in de politiek. Hij kwam tot de conclusie dat vrijwel alle partijen eigenlijk hetzelfde nastreven: meer marktwerking, minder overheid en meer groei. Dat is wat hij noemt economisme en het verdringt de moraal uit de politiek. 
Econoom Jacobs maakt bezwaar tegen de term omdat dat alles op een hoop gooit. maar hij erkent dat er teveel aandacht is voor alleen maar inkomen en economie. Hij citeert de econoom Heertje die stelde dat politiek om veel meer gaat dan alleen welvaart. Hij constateert ook dat de sociaaldemocraten falen omdat ze weliswaar kritiek hebben op mensen als Corbyn maar zelf geen enkel alternatief weten te presenteren. Hij prijst Klaver dat die een poging doet het maatschappelijk debat te verbreden.
Als voorbeeld van economisme noemt Klaver het onderwijsbeleid waarbij scholen, scholieren en studenten alleen worden afgerekend op resultaten, waarbij een leerling een jaar laten doubleren wordt gezien als een wanprestatie. Het is een beleid dat zich niet richt op de talenten van kinderen en ook nog eens examenfraude in de hand werkt.
Bij de zorg is het net zo. Zorgverleners willen graag meer tijd aan mensen besteden maar worden gedwongen excel-sheets in te vullen waarmee ze al hun handelingen moeten verantwoorden. Die tijd gaat verloren voor de patiënten.
Jacobs opperde kritiek op de milieumaatregelen die Klaver desnoods unilateraal wil opleggen. Volgens de econoom kan dat alleen in internationaal verband. Klaver antwoordde dat je internationale ontwikkelingen soms zelf in gang kunt zetten. Hij roemde ook Duitsland waar de Groenen toen ze in de regering zaten voor elkaar kregen dat het voor particulieren interessant is om energie op te wekken. Het resultaat is dat Duitsland veel meer energie produceert uit niet-fossiele bronnen dan Nederland, op sommige dagen zelfs de helft van de totale behoefte.
Klaver benadrukt nog eens dat hij geen kritiek heeft op de economische wetenschap maar op een manier van denken. Nederland is geen BV maar een democratie, zegt hij. De overheid maakt geen koekjes maar zorgt voor bijvoorbeeld rechtspraak, daar kun je niet eindeloos in snijden zonder dat het misgaat. “Democratie is per definitie niet efficiënt, dat moet je accepteren.”
Het terugdringen van ongelijkheid en het bestrijden van de klimaatcrisis overstijgen de economische belangen, vindt Klaver. Als dat leidt tot minder groei, dan maar minder groei. Jacobs is het daar niet mee eens. De publieke calculus, kosten versus baten, moet toegepast worden. “We moeten rationeel blijven.” Klaver weerspreekt dat direct. Het zogenaamd ‘rationeel denken’ is nu precies wat er volgens hem mis is. Het suggereert een soort neutraliteit en die is er per definitie nu juist niet in de politiek. ‘Rationeel denken’ is gewoon een ander woord voor een bepaalde ideologie, zonder het zo te noemen, aldus Klaver. Het wordt tijd dat we dat eens gaan inzien.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

Zjenny
Zjenny13 sep. 2015 - 10:53

Ik heb met een half oor geluisterd en was prettig verrast door wat ik hoorde. Bedankt Jesse Klaver.

Mark Gh
Mark Gh13 sep. 2015 - 10:53

Wanneer je een gladde prater als Klaver tegenover een wetenschapper zet weet je altijd wie het "debat" gaat winnen.

adriek
adriek13 sep. 2015 - 10:53

Een gedachte die bij me opkomt is dat dat vaak verguisde marktdenken helemaal niet bestaat, tenminste niet als gedachtegoed. Eerder worden de er uit voortvloeiende ideeen geinitieerd door krachtige (lees: machtige) lobbies die het steed weer lukt om de politiek voor hun karretje te spannen. De politiek aan de leiband van het bedrijfsleven (lees: grootkapitaal), met TTIP als climax.

Chopper2
Chopper213 sep. 2015 - 10:53

Leuke discussie van twee intelligente mensen. Het hoe motte we dat betalen? regiment zal wel weer luid van zich laten horen maar die missen dan de essentie dat een samenleving uit meer dan alleen een huishoudboekje op een keukentafel bestaat. Overigens heeft Klaver gelijk dat je niet kan wachten op Europese regelgeving wat betreft groene initiatieven en het laten betalen van de grootverbruikers. Dat gaat Europa nooit oplossen. Initiatieven landelijk kunnen juist Europa dwingen tot regelgeving.

deltanine
deltanine13 sep. 2015 - 10:53

Heeft mijn stem bij de volgende verkiezingen.

rbakels
rbakels13 sep. 2015 - 10:53

Gevoelsmatig heeft Klaver een mooi verhaal. Wat hij echter miskent is dat ook in traditioneel economisch denken rekening kan worden gehouden met immateriële doelen. Voorbeeld: met "rendementsdenken" op een universiteit is niets mis als maar niet alleen als "output" een zo goedkoop en snel mogelijk afgestudeerde student is, maar ook de kwaliteit van zijn vakmanschap. Lastiger te meten, maar dat is geen reden om het niet te doen.

AnnaCronisMe
AnnaCronisMe13 sep. 2015 - 10:53

Jesse Klaver is niet de enige die zo denkt. Holistisch denken is het juiste uitgangspunt voor elk specialisme. Niet alleen op het gebied van gezondheid en psyche maar ook op het gebied van de economie.

zweistein
zweistein13 sep. 2015 - 10:53

"De overheid maakt geen koekjes maar zorgt voor bijvoorbeeld rechtspraak" Ik dacht dat het juist een links ideaal was dat de overheid WEL koekjes maakt. Bijvoorbeeld energie, openbaar vervoer, en zorg. Die eerste twee kunnen zelfs voor een structureel staatsinkomen zorgen. Een overheid die niets onderneemt, verliest gaandeweg zijn macht aan degenen die wel ondernemen.

CliffClavin1993
CliffClavin199313 sep. 2015 - 10:53

Ik mag Klaver. Voor de rest: let op de taal in het algemeen, en i.h.b. in 'de media'. Tsipras en Corbyn worden rustig en vooral zonder na te denken wegens hun menselijke en fatsoenlijke toekomstplannen gekarakteriseerd als: 'extreem links'. Ik vind dat volkomen geschift. Nou, als uitbuiting, en hebzucht, en oplichting, en vernedering van ondergeschikten en uitkeringsgerechtigden, en het kritiekloos aanbidden van abnormale en onrechtvaardige rijkdom, en het verkwanselen van publiek vitale diensten aan halve gangsters, als 'goed en nastrevenswaardig' beschouwd worden, en menselijkheid en inlevend vermogen, en belangeloze hulp als 'extreem links' gezien worden, dan vrees ik dat ik mij mezelf als 'verschrikkelijk en ongeneeslijk extreem links' dien te kenschetsen - iets waar ik overigens trots op ben. Klaver zal door de rechtse idioten (we weten allemaal wie dat zijn) wel als een potentiëel gevaarlijk maoïstisch personage neergezet worden. Laat de malloten maar, hun dagen zijn geteld, al zijn ze zelf veels te dom om dat te beseffen. Resumé: de taal liegt nooit. Ook niet als ze misbruikt wordt door machtige minkukels.

crumb2
crumb213 sep. 2015 - 10:53

Eindeloze economische groei is een fictie, waanzin. En uiteindelijk zelfmoord. Er komt een punt waarop de planeet zegt; “de groeten, bekijk het verder maar, ik trek de stekker eruit”. Wat de wereld nodig heeft, en om te beginnen Nederland, is drastische economische krimp ! En de meest efficiënte manier om dat te bewerkstelligen is een drastische bevolkingskrimp. Terug naar een bevolkingsdichtheid van, zeg Denemarken. Niet bepaald het meest armlastigste land ter wereld, net zo groot als Nederland, en ze doen het met maar een derde van onze bevolking. Hoe ? Via de portemonnee natuurlijk, net als met alles. Ontmoedigen ipv aanmoedigen. En snel ook als je nog wat over wilt laten voor het nageslacht.

Simbro
Simbro13 sep. 2015 - 10:53

Klaver ziet het goed: er is een onderstroom die zichtbaar werd met Occupy en nu sterker wordt ,wat blijkt uit Labour met Corbyn, Podemos in Spanje, Syriza in Griekenland. Deze bewegingen hebben gemeen dat ze de leidende rol die de economie inneemt in de kapitalistische samenleving afwijzen: de economie moet ondergeschikt worden aan de democratische besluitvorming. Nu is de economie als een op hol geslagen paard, dat niet geleid kan worden in een gewenste richting. Het is een autonoom proces, de democratie heeft er nauwelijks vat op. Als voorbeeld: werkloosheid wordt als probleem gezien en is moeilijk op te lossen door de voortschrijdende automatisering. De simpelste oplossing daarvoor is het bestaande werk te verdelen. Waarom wordt dat niet opgepakt door de politiek ? Omdat dan de productie minder efficiënt wordt (kortere bedrijfstijd van machines bijvoorbeeld). Als één land dat zou gaan doen worden producten daar relatief duurder en gaan bedrijven failliet. Consumenten kopen goedkope buitenlandse spullen en de export valt weg. Het kan alleen als meerdere landen dit gaan doen, die dan ook nog hun gezamenlijke markt af moeten schermen. Daarom is het goed dat genoemde onderstroom in steeds meer landen waarneembaar wordt en sterker wordt. In een democratie moet het volk de dienst uitmaken, niet een economisch systeem dat onbeheersbaar is (met toenemende ongelijkheid en opeenvolgende crises als gevolg).

Armagaddon
Armagaddon13 sep. 2015 - 10:53

>>> Citaat: 'Nederland is een democratie, geen BV' >>> Hm....interessante benadering, dat zowel een confronterende realistische benadering en houd, dat eventueel tot nadenken tot een andere koers aangeeft... >> Gezien het aantal vluchtelingen en het boemerang effect van maximale egoïsme en maximale winsten najagen en de groeiende zogen va de maatschappij over hun eigen toekomst en wel bevinden is het toch zaak een een ernstige overweging maken, is dat wij werkelijk willen om zowel anderen als ons zelf een tevreden, gelukkig, veilig op deze aardkloot door te brengen... >>> Er zij niet misverstane tekenen, kredietcrisis, Eurocrisis, Euro-Griekenland drama, onophoudelijke stroom vluchtelingen zoekende naar veiligheid en toekomst voor hun kinderen, plaatselijke strijd en oorlogen zich aftekende wapen wedloop en wat stelt d zwaar gesubsidieerde nationale en EU- politiek, die slechts contraproductieve symbool maatregelen en voorstellen doet.. >>> Hoogste tijd, dat wij eindelijk afstand nemen, van de opmerkelijke oppervlakkige diepgang van het opportunistische korte termijn economische aanbidding van de ongereguleerde kapitalistische ziekelijk bubbel economisering van het maatschappelijk leven. Waar de maatschappij langzaam maar zeker horig worden aan de economisch opererende opportunistisch opererende syndicaten...de huidige ontwakende neo-kolonisatie van de ware democratie door het plutocratische kapitaal met de vazallen van het neo(fatale, feodale) liberalisme van de VVD....!!

MarjoleinS2
MarjoleinS213 sep. 2015 - 10:53

Ik ben erg blij dat Jesse Klaver het gemis aan rationeel constructief denken oppakt dat totaal wordt gemist binnen het idealisme van het Neo-Liberale politieke beleid en de technocratische uitvoering ervan. Dit is waar Nederland, en Europa dringend behoefte aan heeft wil het bovenop de economische crisis komen; het terugdringen van de inkomensongelijkheid door betere koopkrachtverdeling zonder dat er eerst een oorlog voor moet uitbreken zoals Piketty in zijn boek al aangeeft; er zijn maar twee momenten in de geschiedenis sinds 1870 geweest die de inkomensongelijkheid heeft teruggedrongen: WO I en WO II. Als we niet heel rap bij zinnen komen volgt er een derde. Alle ingrediënten zijn ervoor aanwezig; hoge werkeloosheid, het verlies van de middeninkomens, de inkomensongelijkheid waarbij in 2016 1% van de rijksten boven de 50% uitkomt, de oplopende zeepbellen op de financiële markten; bv het opkopen van staatsobligaties en de dreiging van de rente verhoging door de Fed, naast de dreiging van de Chinese economische crisis, en last but not least; de enorme vluchtelingencrisis waarbij de vluchtelingen het gelag mogen betalen van de hoge werkeloosheid en heersende armoede door Rechts Nationalistische tendensen binnen steeds meer politieke partijen. In Nederland staat de PVV hierin niet langer meer alleen!! Het wordt hoog tijd voor meer nuchterheid inderdaad, maar dan wel van het juiste soort.

JanB2
JanB213 sep. 2015 - 10:53

Deze man heeft gelijk.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten13 sep. 2015 - 10:53

Als overtuigd blanco stemmer denk ik dat ik dit keer maar op Klaver ga stemmen. Eindelijk iemand die begrijpt waar de schoen wringt in dit land.

Pietersen2
Pietersen213 sep. 2015 - 10:53

Sympathiek verhaal van Jesse. Ook ziet hij er goed en aimabel uit, dus dat wordt een stevige virtuele groei de komende tijd. Jammer van hun energieverhaal en nog wat andere puntjes...

AnonymousNL2
AnonymousNL213 sep. 2015 - 10:53

["Nederland is geen BV maar een democratie, zegt hij."] Behalve als het gaat om zaken als de EU en de euro en het migrantenprobleem. Dan zijn we geen democratie maar een BV; bepaalde groeperingen verdienen een fortuin aan de EU en de migrantenplaag, terwijl de doorsnee Nederlander ermee opgescheept zit met alle negatieve gevolgen van dien. Daar ben je dan maar mooi klaar mee. Dit is ook exact de reden waarom wij voorlopig geen links beleid zullen krijgen en de VVD + D66 rustig door kunnen gaan met het afbreken van Nederland. Links moet zich schamen. Wat een sellouts.

Sardar2
Sardar213 sep. 2015 - 10:53

Er is niks mis mee met de markt gedachte, mits die zich buiten politiek en publieke zaken houdt. Wat Klaver beschrijft is neoliberale beheer van overheid en publieke zaken. En neoliberale beheer is alles behalve markt gedachte. Klaver beschrijft deze voortreffelijk maar hij noemt het niet met naam. Dat alle politieke partijen, min of meer (incl. GL) doen mee aan BV Nederland en geen democratische politiek, is ook geen geheim. Maar enkel dat beschrijven of juist de sterke kanten daarvan (succes) bekritiseren is geen kritiek. Met zo’n beredenering zal Klaver het niet kunnen opnemen tegen rotte vissen binnen politiek, zoals Rutte en Samsom. Hij dient zich meer gaan bezig houden met het eigen antwoord van GL op deze kritiek. Want de enige waar men kan Klaver/GL onderscheiden van de rest zijn deze oplossingen. Succes.

Sardar2
Sardar213 sep. 2015 - 10:53

Economisme is gewoon de ouderwetse politieke benoeming van het runnen van politiek puur als verlengstuk van economische belangen (1). De nieuwe bekleding daarvan is het voorrang geven aan economie en levensonderhoud boven politiek en politieke strijd (2). Het eerste uitleg die behoort tot klassieke links, is eigenlijk door neoliberale politici overgenomen en verwerkt in hun visie over de inrichting van overheid. Een door managers te runnen instantie die zorgt voor maximale resultaat en minimale (publieke) bestedingen. Deze visie vindt politieke strijd juist nodig, maar dan in dienst van multinationals en megabanken die de ruggengraat van kapitalistische globale economie vormen. De tweede uitleg is eigenlijk een moderne benadering, die ouderwetse klassenbelangen van arbeiders centraal stelt, dus is deze ook een linkse visie. Tegenwoordig spelen de belangen van vooral vakbonden en onderkant van samenleving die veelal economisch van aard zijn, centrale rol hierin. Juist door deze economische karakter is (delen van) links nauw verbonden geraakt met de neoliberale beleid. Hierdoor is de politieke strijd ondergeschikt gemaakt aan deze economische belangen en mist links zijn sociale karakter. De zogenaamde derde weg en de afgang van PvdA is niks anders dan deze slaafse samenwerking met neoliberale beleidsvisies. Politiek gezien een inhoudsloze politiek!

Spelchecker2
Spelchecker213 sep. 2015 - 10:53

Klaver sloeg een prima figuur. Ik kan me niet voorstellen dat de SP en de partij van de dieren (en wellicht zelfs de CU) met een partij met dit verhaal en zo'n partijleider niet tot goede sociale zaken zouden kunnen komen!

EricWakker
EricWakker13 sep. 2015 - 10:53

Top! Het enige dat Klaver nog zou kunnen meegeven is dat het wel degelijk zinvol is om via marktwerking maatschappelijke doelen na te bereiken. In mijn ervaring is het weldenkende deel van het bedrijfsleven de zogenaamde 'rationele overheid' namelijk ook heel erg moe: het verdedigen van de belangen van achterlopers in het bedrijfsleven moet ophouden. De overheid moet weer richting gaan geven aan de toekomst in het belang van allen. Daarvoor is ooit democratie opgericht. Van Mark Rutte en Diederik Samson hoeven we een zinvol perspectief in elk geval niet te verwachten. Wat een labberkakken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 sep. 2015 - 10:53

Tja, in een wereld waar islamisme en neo-liberalisme als vijandsbeeld bezet zijn door andere partijen om kiezers te lokken moet je een nieuw isme verzinnen om je tegen af te zetten. Dat maakt een democratie nog niet strijdig met een goed gerunde BV.

OlavM
OlavM13 sep. 2015 - 10:53

De z.g. “derde weg” is eigenlijk een misleidende term. Vroeger werd hiermee een neutralistische politieke stroming aangeduid, die een tussenweg zocht tussen kapitalisme en socialisme. Wat Blair en soortgelijke sociaaldemocraten ermee bedoelen, is domweg zich onderwerpen aan het neoliberalisme met alle gevolgen van dien. Jesse Klaver benoemt een aantal punten, waarmee ik het op zich volledig eens kan zijn. Maar zo nieuw is het allemaal niet; eigenlijk oude ideeën in een wat moderner jasje. Zijn kritiek van de impliciete ideologie die aan het “economisme” ten grondslag ligt, doet b.v. sterk denken aan een al oeroude discussie in de sociale wetenschappen (reeds in de 19e eeuw gevoerd; z.g. “waardenstrijd”): “waardevrije” of waardegebonden wetenschapsbeoefening. De pretentie sociale wetenschap (waartoe economie ook behoort) “waardevrij” te kunnen beoefenen is misleidend, want op die manier worden waarden die feitelijk aan het sociale onderzoek ten grondslag liggen niet geëxpliciteerd en ter discussie gesteld. Ook goed dat hij de vluchtheuvel “Europa” verwerpt om maar geen initiatief te hoeven nemen in eigen land. Hoe vaak wordt “Europa” niet erbij gehaald als legitimering om niets te hoeven doen aan een slechte situatie. Al met al levert Jesse Kalver een wat moderner imago van GL op, maar of deze partij er echt beter op wordt –en met name het z.g. progressieve liberalisme gaat afzweren- moet nog maar worden afgewacht.

AndrewSm
AndrewSm13 sep. 2015 - 10:53

Dus de regering moet heel sociaal zijn, veel geld daaraan uitgeven zonder na te denklen waar dat geld vandaan komt? Nou nou, dat is inderdaad een erg linkse denkwijze.

longlivemokum
longlivemokum13 sep. 2015 - 10:53

Mooie praatjes vullen geen gatjes wat mij betreft. Maken z.s.m. van GroenLinks en de PvdA gewoon een nieuwe redelijke linkse beweging in Nederland, voor alle weldenkende Nederlanders. Klaver + Asscher = dat lijkt mij een mooie combi voor een nieuwe linkse partij.

msj_meijerink
msj_meijerink13 sep. 2015 - 10:53

Ik hoorde van Jesse veel oude wijn in nieuwe zakken. Iedere zoveel jaar 'staat een "bright young professional" op', die roept dat het anders moet. Alleen het 'hoe en waarom'' is veelal door de roepende maar matig omschreven. Het is helaas meer iets van 'hard afzetten tegen de heersende orde', dan iets origineels/nieuws bedenken.

meijerlahn
meijerlahn13 sep. 2015 - 10:53

Aan alle reageerders op dit onderwerp op Joop.nl die het huidige inferieure politieke systeem blijven verdedigen, heb ik een tip: Denk eens een keer 'out of the box'. Daar houden jullie toch zo van?

omaoeverloos
omaoeverloos13 sep. 2015 - 10:53

"Alles moet anders" aldus de man met de stropdas.

lipidius
lipidius13 sep. 2015 - 10:53

oude wijn en niet eens in nieuwe zakken

Le Chat Botté
Le Chat Botté13 sep. 2015 - 10:53

Hoe rationeel is dan dat economisch denken?, vraagt de ongebonden en nieuwsgierige denker zich af. Volgens John Ioannidis, een wetenschapper die wetenschappelijk onderzoek doet naar wetenschappelijk onderzoek, valt dat nogal tegen. Op grond van zijn meta-analyses lijkt Economisch onderzoek toch vooral bedoeld om een vooropgezette mening te bevestigen. Krijgen die lieden die roepen dat wetenschap ook maar een mening is misschien toch een heel klein beetje gelijk? Als het de economische wetenschap aangaat wel meer dan een beetje: voor wel 90%! Hieronder een beschouwing van Rutger Bregman in De Correspondent: https://decorrespondent.nl/3313/Waarom-90-procent-van-het-economisch-onderzoek-de-prullenbak-in-kan/54369275257-35e56298

NicoSchouten
NicoSchouten13 sep. 2015 - 10:53

" "Democratie is per definitie niet efficiënt, dat moet je accepteren." Kletskoek. Er zijn gewoon meningsverschillen over wat zinvolle doelen zijn en wat zinvolle middelen zijn om die doelen te bereiken. De uitkomst van strijd hierover is noch efficiënt, noch inefficiënt, bezien vanuit het geheel. Bovendien bestaan over die uitkomst ook weer meningsverschillen. Voorts wordt er gegoocheld met het begrip rationeel. Of je het economisch denken rationeel kan noemen of niet hangt niet van dit denken af maar van de doelen en van de gezichtspunten waarmee rekening wordt gehouden. Maar hierover bestaan ook weer meningsverschillen. Klaver ontwijkt de kernvraag van de belangentegenstellingen in de samenleving, die het gedrag en visies beïnvloeden, en daarmee ook wat rationeel genoemd kan worden. Wat rationeel genoemd kan worden binnen een bepaalde context of deelbelang van de samenleving hoeft niet verstandig te zijn vanuit het geheel van de samenleving. In het Duits wordt dit uitgedrukt in het verschil tussen het rationale en het rationelle.

richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Nederland is een gekkenhuis, meer niet. Tenminste, als het dat nog niet is dan begint het er wel steeds meer op te lijken. Bijvoorbeeld met het zogenaamd inperken van de macht van de overheid, waar de achterban van de VVD zo op toegelegd is. Dat inperken van die macht is inmiddels wel een beetje gelukt, maar nu ligt de macht bij de gemeentes, en is de overheid het overzicht en de controle helemaal kwijt, en dat in een globaliserende wereld. Het is gewoon echt een puinhoop. De ene gemeente doet dit, en de ander doet radicaal het tegenovergestelde.

richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Nederland is een kapitalistisch systeem waarbij het vergaren van rijkdom het primaire doel is. Mensen komen op de tweede, derde of zelfs laatste plaats. Dit land is er voor het systeem, en de mensen die het systeem dienen, voor de rest is er geen plaats.

gimli55
gimli5513 sep. 2015 - 10:53

De heer Jesse Klaver is al 5 jaar onderdeel van het establishment, hij maakt al 5 jaar deel uit van de GL fractie in de TK. Hij is dus geen New Kid on the Block. Wat mij opvalt bij Buitenhof is dat in een week waar er eindelijk weer een demonstratie is georganiseerd waar 15.000 mensen aan mee hebben gedaan, er geen aandacht is. Daarnaast heeft de SP een tegenbegroting en ook daar is op geen enkele wijze aandacht voor. Wel een reclame campagne voor Jesse Klaver bij de DWDD, het wordt zo langzamerhand wel een propaganda zender waar de werkelijke belangrijke zaken buiten beschouwing worden gehouden. De bewindslieden krijgen overmatig de kans om hun verhaal zonder kritiek te kunnen ventileren en zonder tegenspraak reclame te maken voor dit kabinet. Jammer, Buitenhof was ooit een kritisch politiek relevant programma.

3 Reacties
Yovra
Yovra13 sep. 2015 - 10:53

Wás die zorgdemonstratie zo 'relevant'? De staatssecretaris deed boterzachte toezeggingen en de FNV wilde wel weer aan tafel. Dat noem ik vooral 'boterzacht'; geen stakingen, geen maatschappelijke onrust, maar een nette club van demonstranten. De SP weet zichzelf sowieso aardig onzichtbaar te maken, juist op het gebied waar Klaver inhoudelijk (en, ik geef het toe, handig) weet te scoren; idealisme en visie op de lange termijn. Het Buitenhof heeft veel aan scherpte verloren toen Clairy Polak er afzwaaide, dat wel.

Brauswasser
Brauswasser13 sep. 2015 - 10:53

Velen, waaronder Rottenberg, hebben nog niet in de gaten dat wij leven in een digitale wereld, waarin mensen digitaal zijn gaan denken, digitaal politiek bedrijven, digitaal onderwijs. digitaal werkeloos zijn geworden, digitaal op vakantie gaan en straks komen de boodschappen digitaal bij je thuis. Digitaal zoeken wij al onze TV, auto, mixer, etc., uit. Dat alles heeft Jesse goed in de gaten. Kan de SP veel van leren.

bEngel2
bEngel213 sep. 2015 - 10:53

[...Daarnaast heeft de SP een tegenbegroting en ook daar is op geen enkele wijze aandacht voor. Wel een reclame campagne voor Jesse Klaver bij de DWDD, het wordt zo langzamerhand wel een propaganda zender waar de werkelijke belangrijke zaken buiten beschouwing worden gehouden....] Joh, is het jou ook al opgevallen? Vrijwel alle zenders geven uitgemeten aandacht aan de vernatwoordelijken voor het huidige neo-liberale beleid. ...tot aan Timmerfrans aan toe, die het lef had Nederland als een land weg te zetten waar niemand elkaar meer vertrouwd. ...en ik maar flashbacks krijgen van zijn huichelachtige snikbui in de VN.. Het Nederlandse medialandschap is verworden tot een ranzige leugenachtige propaganda kliek.

ColorHugo949
ColorHugo94913 sep. 2015 - 10:53

"Nederland is een democratie en geen B.V." GL praatjes voor de Bühne. Nederland is EU 'nlimited, TTIP en NATO knecht. EU gebruikt al haar crisis voor integratie versnelling via intitutionele achterdeur. Nederland heeft niks meer te vertellen.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny13 sep. 2015 - 10:53

Exact. Klopt. Met als onderpand onze geboortebewijzen. Maar dat is complotdenken...LOL. Ik noem dat kritisch denken.

richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Ach Nederland, wat is Nederland eigenlijk? Als land zijn we toch lang geen eenheid meer? Vroeger toen we allemaal onder één koning leefden, die we moesten gehoorzamen, en toen we gedwongen waren onszelf identiek ten opzichte van elkaar te gedragen, en te zijn. Het is belangrijk dat het verkeer in Nederland nog geregeld wordt, en dat mensen uitkeringen krijgen bijvoorbeeld, maar verder heeft het bij een bepaald land horen, niet zoveel betekenis meer. Dat er een land zou zijn dat heel veel macht zou moeten hebben, en dat ook nog ten opzichte van andere landen, omdat de ideeen van dat land echt iets bijzonders zouden zijn, is totaal achterhaald. Ik zou zelfs zeggen, dat Nederland eerst nog weleens naar zichzelf zou mogen kijken, want er is meer dan genoeg mis met Nederland, in plaats van dat ze meer macht zouden moeten hebben en dat vooral over andere landen.

neutralist
neutralist13 sep. 2015 - 10:53

Minder groei is prima. 1,5 - 2% per jaar zou mooi zijn. Meer is niet nodig. Hij vergeet het echte probleem: computers nemen het werk van laaggeschoolden over. Die groep wordt dus letterlijk onrendabel en groeit alleen maar. Hoe gaan we daarmee om? Dat is een heel lastige kwestie. Je kunt zeggen, dan moeten de slimmen/rijken die groep maar financieren maar dat gaan ze niet doen natuurlijk. Maar hoe lossen we het WEL op?

2 Reacties
WendyB2
WendyB213 sep. 2015 - 10:53

Beetje vreemd, want je zou juist verwachten dat de computer het denkwerk zou overnemen, datgene waar de 'hoogopgeleiden' zich zo graag op beroepen. Het is ook de praktijk dat juist het simpele, geestdodende werk overblijft. Daarom ook moeten mensen massaal gedwongen worden (om voor niets) dat geestdodende productiewerk te gaan doen.

WendyB2
WendyB213 sep. 2015 - 10:53

Wat mij opvalt is dat het begrip en het vakgebied 'economie' in de laatste decennia een totaal andere betekenis gekregen heeft; De geldeconomie, dwz. een economie die uitsluitend wordt afgemeten aan financiële cijfers, bestaat nog maar een paar decennia en is in de geschiedenis gezien een aberratie. Al sinds mensenheugenis draait de economie om het creëren van economische waarde, niet om het creëren van geld zoals tegenwoordig. Maaja, de neo-liberale geldeconomie is niets anders dan de heruitvinding van de soviet-planeconomie. Daarom werkt het ook niet.

leftyloosy
leftyloosy13 sep. 2015 - 10:53

Uit Klaver's ogen straalt authentieke, enthousiaste bevlogenheid. Uit z'n mond: aantrekkelijk geformuleerde herhalingen van de neo-marxistische ideeën die de wereld nog nooit iets goeds gebracht hebben. Gaat hij heel veel stemmen mee trekken.

3 Reacties
Chopper2
Chopper213 sep. 2015 - 10:53

Goeie genade, Neo-Marxistisch nog wel. Nee hoor, alleen het gezonde besef dat de wereld uit meer dan materialisme bestaat. Een zwakke frame van u, u kan beter.

gimli55
gimli5513 sep. 2015 - 10:53

Dezelfde bevlogenheid en authentieke inzet in de ogen van Rutte en Samsom die mekaar bestreden tijdens de campagne in 2012. Iedereen kan zien wat die bevlogenheid en authentieke inzet waard was. Mooie woordjes vullen geen gaatjes, meer dan dat zijn het ook niet. Net als in 2012 wordt er een media campagne opgetuigd, hij is geen new kid on the block. Hij zal al in de kamer toen Halsema fractievoorzitter was. Daarna kwam Sap, Van Oijik en nu eindelijk Jesse Klaver.

ElChe
ElChe13 sep. 2015 - 10:53

Je gebruikt de term "neo-marxistische ideeën". Kun jij mij uitleggen wat je daar mee bedoelt?

[verwijderd]
[verwijderd]13 sep. 2015 - 10:53

Jesse Klaver wil juist immoraliteit injecteren in de politiek. Zijn boodschap is; doe je niet je best op school? of kun je het niet?, dan mag je gewoon over (net zoals iemand die wel z'n best doet). Als je talenten niet liggen op het vlak van het opdoen van kennis hoor je natuurlijk niet gedoubleerd te worden maar gewoon van school gestuurd, ga dan maar werken. Verder gaat het natuurlijk ten koste van andere patiënten als Zorgverleners de vrijheid hebben om eeuwigheden te besteden aan een handjevol patiënten. Zo is de kassamedewerker die een uitgebreid praatje houdt met een klant tenslotte ook een aso omdat er daardoor een hele rij mensen moeten wachten. 'rationeel denken' tot probleem verklaren is wel helemaal een gotspe. Voorbeelden van irrationaliteit zijn 'geld uitgeven wat je niet hebt', of 'beleid doorvoeren dat niet werkt' Tja...gelukkig pas je dan tenminste niet de rationele ideologie toe...

1 Reactie
AnnaCronisMe
AnnaCronisMe13 sep. 2015 - 10:53

Is dit humor of is dit serieus?

gimli55
gimli5513 sep. 2015 - 10:53

Wat Jesse Klaver, nu vertelt als vernieuwing, wordt als decennia door de SP verkondigt. GL is geen concurrentie voor de regeringspartijen dus mag die partij als ze groot genoeg is, net als D66 als kanonnenvoer dienen, om als bliksemafleider de nadelige gevolgen van het beleid te dragen en gedecimeerd uit de volgende verkiezingen te komen. De media propaganda werkt en de echte critici worden vervangen door ja-knikkers. De echte oppositie zie je niet, daar heb jij dan weer gelijk in. Kun je je wel afvragen, waarom niet. Zelfs de verkiezing van Corbyn van Labour is dus onbelangrijk. Er mag geen enkele andere gedachte die werkelijk kritisch is op dit beleid gehoord worden. Jesse is een gladde prater zonder inhoudelijke cijfers, daar wees Jacobs terecht op.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser13 sep. 2015 - 10:53

Als Jesse Klaver het SP-programma wel kan verkopen, dan ga dat niet afkraken, maar zoek je zijn hulp. Of gaat het weer om de zieltjes voor de zetels ? Dan de 21% btw. De hogere inkomens betalen 2% extra op hun koopgedrag. Als de SP dan toch wat wil doen voor de minima, dan gaat de zorgtoeslag, de AOW, de huurtoeslag, etc., met 2% omhoog. Gewoon compensatie via de achterdeur. Wat interesseert ons nu Corbyn ?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer13 sep. 2015 - 10:53

Als NL een BV zou zijn zouden de kosten per asielaanvrager gedurende het eerste jaar geen € 36.000 pp bedragen, maar meer gaan richting € 12.000, zoals in de BRD. Dan zouden de procedures niet ellenlang opgerekt kunnen worden. Dan zouden afgewezenen, ook tegen hun zin, uitgezet worden. Dan zou er een alarmbel afgaan als het aantal ineens 3100 in een week zou bedragen. Dan zou er wat gedaan worden aan de oorzaak i.p.v. PC symbool gedrag aan het eind van de keten. Dan zou er besparing gezocht worden voor het gedeeltelijk dicht draaien van de gaskraan en de daardoor verloren inkomsten. Dan zou ieder IT project van de overheid binnen 12 maanden succesvol geimplementeerd worden tegen duidelijk lagere dan de huidige kosten. Dan zou er geen niet rendabel te krijgen Betuwelijn zijn aangelegd. Dan zou de wachtgeld regeling voor politici al lang tot normale proporties zijn terug gebracht. Dan zou geen enkele bestuurder van woningcorporaties, scholen, ziekenhuizen meer verdienen dan een minister. Jesse je begint je af te vragen waarom is Nederland eigenlijk geen BV?

2 Reacties
Roberti
Roberti13 sep. 2015 - 10:53

NL is al een BV, daar ageert Klaver dus tegen. De consequenties gaan verder dan alleen het asielbeleid die de BV het liefst helemaal stopt. Het gaat ook jouw oudedag naar de kl. helpen, je kinderen geen goed onderwijs geven, als je ziek bent kun je geen zorg meer krijgen want die is in handen van instanties die alleen maar aan je willen verdienen en het hele juridische systeem is afhankelijk van hoeveel je kan betalen voor je recht.

Sardar2
Sardar213 sep. 2015 - 10:53

Jij hebt gelijk, er is nog geen akte van overdraag naar markt plaats gevonden, die is nog niet rond. De ervaringen van laatste 20 jaar, maar vooral de laatste 4-5 jaar laten zien waar de overheid zich zogenaamd heeft teruggetrokken (leeg verkocht aan markt) de prijzen zijn de pan uitgerezen en de publieke belangen gehalveerd. Dat is al BV genoeg.

[verwijderd]
[verwijderd]13 sep. 2015 - 10:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
bEngel2
bEngel213 sep. 2015 - 10:53

[...Klavers voorbeeld over onderwijs is fundamenteel. Onderwijs is een deel van de opvoeding en klaarstomen voor... ...] Klaarstomen voor.... Het meest belangrijke vergeet hij. Een kind moet weer kind kunnen zijn in plaats van een economisch object. Kinderen worden tegenwoordig reeds vanaf hun 7e jaar verminkt met prestatiedrang c.q. -druk. Op deze manier creëren wij massa's sociaal verminkte personen, volledig gefocust op eigenbelang in een 'dikke ik' cultuur.

[verwijderd]
[verwijderd]13 sep. 2015 - 10:53

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Peter van Leusden
Peter van Leusden13 sep. 2015 - 10:53

Eerwin, na je laatste stuk over het geklaag over de PvdA heb je je volstrekt ongeloofwaardig gemaakt. Je bent niet eens in staat om een fatsoenlijke analyse te maken over de beschamende acties van je eigen partij. Dus bespaar je de moeite om kritiek te hebben op de visies van anderen. Klaver heeft tenminste een visie en dat kan van de PvdA niet gezegd worden.

Simbro
Simbro13 sep. 2015 - 10:53

"...vrees ik dat GroenLinks zich uit de markt prijst als Klaver zich gaat afzetten tegen het economische denken dat zo typerend is voor de succesvolle Nederlandse volksaard." Bedoel je de VOC mentaliteit ? Het economisch denken dat jij hier noemt is juist de beperkte opvatting van economie waartegen Jesse zich verzet. Hij wil de economie breder zien. Niet de multinationals en banken moeten de economie domineren maar democratische besluitvorming. In de huidige constellatie is het niet de politiek maar zijn het de grote spelers op de markt die de dienst uitmaken. Dat is de reden waarom we keer op keer in crises verzeild raken, waardoor de werkloosheid niet opgelost kan worden en waarom de inkomens- en vermogensongelijkheid toenemen. Het economische systeem dat wij kennen is een autonoom proces waar politiek weinig vat op heeft. Jesse Klaver cs wil dat democratische besluitvorming de economie domineert en niet omgekeerd. Volkomen terecht. Is werkloosheid een probleem ? Verdeel het werk dat er is lijkt de meest eenvoudige oplossing. Helaas, dat kan niet, want dan gaat de efficiëntie omlaag. Het feit dat dit niet kan laat zien dat ons economische systeem ons dictatoriaal regeert. Daartegen zullen steeds meer mensen zich gaan verzetten, die willen wat minder efficiënte productie best accepteren als daarmee iedereen (die wil ) werk kan krijgen.

Yovra
Yovra13 sep. 2015 - 10:53

Okee, ik ben om. Als dolend en teleurgesteld oud-PvdA-stemmer (één van de zeer velen) stap ik over naar Groen Links. Een verhaal met visie en optimisme, zonder bangmakerij of cliché's als "het eerlijke verhaal". Valt het allemaal waar te maken? Geen idee, maar ik sta wel achter een partij die het probeert!

Meta Foor
Meta Foor13 sep. 2015 - 10:53

ik hoop van ganser harte dat Klaver snel tegenover Samsom staat om te discussieren. Het wordt een soort Nixon-Kennedy debat. Het zal de zwanenzang van de PvdA worden.

1 Reactie
richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Heel profetisch gezegd Meta, maar het zou toch mooier zijn, als je als een gewoon mens zou praten.

rbakels
rbakels13 sep. 2015 - 10:53

Morgen al zal een bedrijfsdirecteur roepen: "dit is een BV, geen democratie". Dank je wel, Jesse!

1 Reactie
dino_radja
dino_radja13 sep. 2015 - 10:53

dat doen ze toch al. Ik heb het al vaker van werkgevers gehoord.

bEngel2
bEngel213 sep. 2015 - 10:53

Jesse is een sympathieke vriendelijke filosoferende luchtfietser. Leuk voor aan de borreltafel of weet ik veel wat voor feestje.

1 Reactie
Peter van Leusden
Peter van Leusden13 sep. 2015 - 10:53

Zeer goedkope reactie. Kom zelf eens achter die borreltafel vandaan en lees zijn boek. Het snijdt echt hout. Jesse heeft goede analyses en goede argumenten voor zijn visie. Ik vind hem een verademing in de politieke non-discussies van de afgelopen jaren.

meijerlahn
meijerlahn13 sep. 2015 - 10:53

Een hele klus om een aantal generaties, die alleen het alles bepalende neoliberalisme als referentiekader hebben, te overtuigen dat het ook anders kan. Vooral doorgaan met jouw boodschap, Jesse!

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199313 sep. 2015 - 10:53

Isis - je raakt de kern. Inderdaad zijn pakweg drie à vier generaties hoogopgeleiden (ik bedoel: generaties in studietijd, zijnde een jaar of zes) volkomen en helaas succesvol geïndoctrineerd met de leugen dat het neoliberalisme de enig juiste manier is om te kijken naar mens en wereld. Daarom krijg je die mallotige waanideeën er gratis en voor niets bij: dat er geen alternatieven zijn om je leven naar in te richten, en dat alles wat niet neoliberaal is alleen maar kan gelijken op de regimes van Kim Jong-un, Mao Ze Dong, of Pol Pot. En dat sociaaldemocraten alleen maar welgestelden willen bestelen om hun vermogen zonder tegenprestatie te overhandigen aan hen die het niet getroffen hebben in het leven. En dat de overheid geen publieke nutsfuncties kan beheren, en uitvoeren. De grootste psychose (want: illusoir vervormde perceptie van de menselijke werkelijkheid) van neoliberalen is dat ze onkwetsbaar zijn voor wat het noodlot vermag, en dat hen zelf nooit of te nimmer een diepe sociale val kan overkomen, door bijvoorbeeld een ingrijpend ongeval of fatale ziekte. Deze hybris is er ingeramd tot en met. Daarom leven wij helaas in een fictieve wereld, eentje waarin het volgens de slippendragers van de Mammon altijd leuk is, altijd feest, er altijd en naar hartelust gekocht en gekocht kan worden, en nog eens gekocht. Een luidruchtige, domme, en somtijds ondraaglijke toestand die ten onrechte nog immer met 'samenleving' wordt aangeduid. Een maatschappij waarin er twee opties zijn: je invechten (niet toevallig een term uit het meest sullige en stupide milieu dat we kennen: dat van de studentencorpora, bestaande uit lallende labbekakken die te stom zijn om voor de duvel te dansen); of ten onder gaan. Neoliberalen zijn tegelijk afstotelijk, weerzinwekkend, tragisch en meelijwekkend; maar nooit zijn ze sympathiek. Hoe krijgen we deze naar dood en ontbinding stinkende geest terug in de fles? Dat is een harde klus. Maar ik stel dan toch maar mijn hoop op Podemos, Syriza, Corbyn, Tsipras, Varoufakis, en ja, Klaver hoort er voorlopig ook bij. Laten we de geldwolven nog langer ongehinderd hun gang gaan, dan is er een grote ramp aanstaande. Niet omdat ik zelf over helderziende gaven beschik; maar omdat het in de geschiedenis altijd zo gegaan is, en altijd zo gaan zal. (Plato's 'Gorgias' is onverminderd geldig, al zal 99% van de universitaire docenten van vandaag de dag (men denke aan de bedrijfscommunicateurs, managementflauwekul-colporteurs, bestuurskundige voodoo-priesters, en sjacheraars in wonderolie die iedereen steenrijk zal maken) die dialoog niet kennen, en bij lezing denken dat die toch zeker geschreven moet zijn door een gevaarlijk terrorist. Kortom: de weg zal lang en moeilijk zijn om de draak met de zeven koppen die 'geldverslaving' heet, onschadelijk te maken. Maar onbegaanbaar is hij niet; want eerlijk duurt het langst, en menselijkheid triomfeert over harteloosheid. Ook dat zijn waarheden die we kunnen leren uit het verleden.

Lester2
Lester213 sep. 2015 - 10:53

Volgens mij zorgt een goede economie voor veel meer welvaart dan elk denkbaar overheidsproject. Overigens snap ik niet hoe het "economisme" bijvoorbeeld het onderwijs verpest. Als een universiteit alleen maar op geld bewust zou zijn waarom zouden ze dan niet willen dat mensen bijvoorbeeld 6 jaar over hun studie doen? Dat is toch alleen maar meer geld voor hun? Een rijschool vind het echt niet erg als je zakt voor je rijexamen. Volgens mij zijn het juist de subsidies die dat soort dingen verpesten. Door subsidie wil de overheid een tegenprestatie, en in dit politiek klimaat is dat snel afstuderen. Het heeft helemaal niks met marktwerking of "economisme" te maken. En in de zorg net zo. De klant staat niet meer centraal maar de overheid. En dan is het maar net welk politiek klimaat er heerst.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg213 sep. 2015 - 10:53

"Volgens mij zorgt een goede economie voor veel meer welvaart dan elk denkbaar overheidsproject." Dringend verzoek van de heer Klaver: stap nou eens af van dat rationele denken! We moeten juist overstappen naar een geheel andere manier van denken: wensdenken, dagdromen en wolkenfietsen.

Blitskikker
Blitskikker13 sep. 2015 - 10:53

Mooie woorden Jesse. Maar uuhhh....wat doe je als het geld op is? Ik weet het antwoord: dieper in andermans zakken graaien. Mijn zakken.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny13 sep. 2015 - 10:53

volgens mij heb jij geen meervoudige zak.

Cinema2
Cinema213 sep. 2015 - 10:53

Een hutje op de hei economie, de heer Klaver zegt doen. Een gezonde economie zorgt voor voldoende inkomsten voor vadertje staat. Die daar vervolgens "leuke" en belangrijke dingen mee kan doen teneinde de burger tevreden te houden. Niets mis mee lijkt mij. De heer Klaver verzet zich tegen "meer marktwerking, minder overheid en meer groei. Dat is wat hij noemt economisme en het verdringt de moraal uit de politiek." Moraal en politiek gaan niet samen, geen enkele politieke club uitgezonderd!. Stel dat de heer Klaver gelijk heeft als hij van mening is dat de overheid zo'n beetje alle verantwoordelijkheid neerlegt bij de markt, dan heb ik toch een simpele vraag voor de heer Klaver. Hoe kan het dan zo zijn dat vadertje staat jaar in jaar uit meer geld nodig heeft?. Hij geeft zelf antwoord op deze vraag. "Als voorbeeld van economisme noemt Klaver het onderwijsbeleid waarbij scholen, scholieren en studenten alleen worden afgerekend op resultaten" Ja wat is hier mis mee?. Binnen het bedrijfsleven wordt je afgerekend op je prestaties, gelukkig maar. Binnen de overheid en semi overheid gelden er andere regels. Mislukt ict projectje, de burger mag de knip trekken. Een Betuwelijn die de burger miljarden gekost heeft, de burger mag de knip trekken...De Fyra, u weet wel dit treintje dat nooit gereden heeft. De burger mag de knip trekken.. Niemand maar dan ook helemaal niemand is ter verantwoording geroepen meneer Klaver, hoe kan dit?!. En helaas op lokaal niveau (gemeentes) gelden dezelfde spelregels. Goh het werkt niet, op naar het volgende kansloze project, de burger trekt de knip wel... Moraal, welke moraal zou ik tegen de heer Klaver (en 9 van de 10 politieke dieren) willen zeggen. De heer Klaver voorop komt met een wollig/ hypocriet verhaal. Marktwerking binnen de politiek zou een zege voor dit land zijn!. En naar mijn mening zou de heer Klaver als eerste zijn functie moeten neerleggen. Geen woord over hoe de overheid, semi/ overheid functioneert. Meneer zou eens een onderneming moeten runnen in crisistijd (zoals ik heb gedaan en doe). Meneer zou eens de geschiedenis van mevrouw Els Borst moeten doornemen. Mevrouw was gepokt en gemazeld binnen de gezondheidszorg, voordat mevrouw op dat stoeltje ging zitten (Minister van Volksgezondheid) waar mevrouw oprecht en bewezen verstand van had. En deze vruchten plukken wij nog altijd. Uw vruchten bestaan vooral uit mooi weer geklets. U roept maar wat, zonder ergens verstand van te hebben. Uw stoeltje is heilig, blijkbaar, u komt indirect op voor uw directe collega's, binnen uw eigen verhaal. Onze overheid is volgens u heilig, en maakt geen kostbare fouten. Op te hoesten door die groep die niet deel uitmaakt van uw potentiële stemmer. Nergens maar dan ook helemaal nergens bent u bereid om verantwoording af te leggen richting de NETTO belastingbetaler. Net als 9 van 10 politici, u bent zeer zeker niet uniek in, helaas..

2 Reacties
Beisser
Beisser13 sep. 2015 - 10:53

[““Als voorbeeld van economisme noemt Klaver het onderwijsbeleid waarbij scholen, scholieren en studenten alleen worden afgerekend op resultaten"

Ja wat is hier mis mee?”] Hier kan ik toevallig uit eigen ervaring enig licht op laten schijnen. Een half mensenleven geleden werden de schooltoetsen als onderdeel van het eindexamen ingevoerd. Het resultaat was dat het slagingspercentage steeg. Fijn voor de school en fijn voor de leerlingen. Maar dat kwam niet omdat de kwaliteit van de leerlingen of het onderwijs omhoog ging, maar omdat de eisen naar beneden bijgesteld werden. Misschien niet eens opzettelijk met frauduleuze bedoelingen, maar het gebeurde wel. Sindsdien zijn de klachten bij het tertiaire onderwijs (beroepsonderwijs, universiteit) en zelfs het bedrijfsleven over het niveau van de instromers niet van de lucht. Toen ook nog de aloude ‘kweekschool voor onderwijzers’ vervangen werd door een heuse academische opleiding met da naam ‘Pedagogische Academie’ (later Pabo) en onderwijzers ‘leraren’ werden, en de eindexameneisen aangepast werden (zodat het aantal geslaagden toenam, ‘beter’ resultaat dus) aan de grote vraag naar leerkrachten was dat de doodsteek voor het onderwijs. We plukken daar nu nog de wrange vruchten van. Wat ik maar zeggen wil: het gaat, zeker bij het onderwijs, niet alleen om het eindresultaat, maar ook om hoe dat bereikt wordt.

arieroos
arieroos13 sep. 2015 - 10:53

[Een hutje op de hei economie, de heer Klaver zegt doen. Een gezonde economie zorgt voor voldoende inkomsten voor vadertje staat. Die daar vervolgens "leuke" en belangrijke dingen mee kan doen teneinde de burger tevreden te houden. Niets mis mee lijkt mij.] Dat klopt, en dat vindt Klaver ook. Hoe kom je op het idee dat hij daar anders over zou denken ? [Moraal en politiek gaan niet samen, geen enkele politieke club uitgezonderd!] Integendeel. Politiek gaat bij uitstek over moraal. Aan vrijwel elke politieke beslissing zit een morale component. [Stel dat de heer Klaver gelijk heeft als hij van mening is dat de overheid zo'n beetje alle verantwoordelijkheid neerlegt bij de markt, dan heb ik toch een simpele vraag voor de heer Klaver. Hoe kan het dan zo zijn dat vadertje staat jaar in jaar uit meer geld nodig heeft?] Omdat marktwerking in veel gevallen leidt tot inefficientie en maatschappelijk ongewenste uitkomsten. [Ja wat is hier mis mee?] Het doel van onderwijs is niet om een bepaald target aan diploma's uit te reiken, een bepaald target aan kostenvermindering te halen, of een bepaald target aan vastgoedopbrengsten te verdienen. Onderwijs is er om mensen op te leiden, zowel voor specifieke beroepen als voor het goed maatschappelijk kunnen functioneren. [Binnen het bedrijfsleven wordt je afgerekend op je prestaties, gelukkig maar.] Onzin. Kijk eens naar de enorme bedragen die aan topmensen worden betaald die hun bedrijf de vernieling in helpen; het lijkt soms eerder of je juist meer betaald krijgt als je minder presteert. [Mislukt ict projectje, de burger mag de knip trekken. Een Betuwelijn die de burger miljarden gekost heeft, de burger mag de knip trekken...De Fyra, u weet wel dit treintje dat nooit gereden heeft. De burger mag de knip trekken..] O ja, maar dat stelt niets voor in vergelijking met de miljarden die de de burger inmiddels heeft betaald om falende bedrijven in leven te houden. [Niemand maar dan ook helemaal niemand is ter verantwoording geroepen meneer Klaver, hoe kan dit?!] Waarom vraag je dat aan Klaver, eigenlijk ? Hij heeft nog nooit wat met deze projecten te maken gehad. Sterker nog, Klaver heeft zelfs nog nooit in een regering gezeten. Nog sterker nog, Groen Links heeft nog nooit in een regering gezeten. Je kan ze onmogelijk verantwoordelijk houden voor beleid waar ze nooit iets aan hebben bijgedragen. [Geen woord over hoe de overheid, semi/ overheid functioneert.] Zucht. Je hebt echt niet begrepen waar Klaver het over heeft, of wel ? Wat hij vertelt gaat juist over hoe de overheid functioneert ... [Meneer zou eens ...] Ik denk niet dat Klaver zich veel zal aantrekken van een klein ondernemertje dat hem wil vertellen wat hij zou moeten gaan doen ... [Onze overheid is volgens u heilig, en maakt geen kostbare fouten.] O ? Dat heb ik Klaver nog niet horen zeggen, eigenlijk. Heb je een linkje voor me ? [Nergens maar dan ook helemaal nergens bent u bereid om verantwoording af te leggen richting de NETTO belastingbetaler.] Wat een ongelofelijke onzin. Klaver doet mee aan verkiezingen, dus hij legt per definitie verantwoording af aan de belastingbetaler.

Laroi
Laroi13 sep. 2015 - 10:53

Het is allemaal leuk, die modellen en al die uitleg eromheen, maar het gaat er toch in de eerste plaats om dat we proberen een rechtvaardige samenleving tot stand te brengen waarin iedereen zich kan vinden... in dat geval kan je Nederland misschien toch wel met een b.v. vergelijken... De taak van de politiek is dus het bedrijf zo te leiden dat de mensen tevreden zijn met hun betrokkenheid, en dat is het waar het in de huidige situatie aan schort. Met andere woorden: laten we nu tevredenheid en rechtvaardigheid eens wat meer als ecnomische componenten beschouwen, dan kan de rest van al die modellen die al die knappe geesten hanteren, daar achteraan hobbelen. Impliciet betekent dat ook dat op alle regels uitzonderingen zouden kunnen zijn: een manager als Mw. Merkel maakt bijvoorbeeld van de nood een deugd door omstandigheden te scheppen waar iedereen vrede mee zou kunnen hebben. En ik denk voorlopig dat de heer Klaver aan die te voeren discussie meer kan bijdragen dan al de aan hun rol vastgekleefde functionarissen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny13 sep. 2015 - 10:53

Je komt niet los van het cijfermatige denken. Dat werkt dus niet.

KKuijt
KKuijt13 sep. 2015 - 10:53

Jesse Klaver scoort hier wel een paar mooie punten hoor, maar het blijft maar zeer de vraag hoe fundamenteel GroenLinks de andere kant op gaat, in de richting van meer democratie, een sociale en duurzame maatschappij. Minder economische groei, zegt Klaver, verder durft hij niet te gaan. Dat is natuurlijk ook politieke zelfmoord, maar het enige wat de planeet kan helpen is krimp. Het is allemaal boterzacht wat Klaver zegt, het komt erop neer dat er naast al het economisch geweld toch ook een beetje aandacht voor de mens moet zijn, en dat geeft links een soft en lievig imago. Meer indruk had hij gemaakt als hij de waarheid had durven zeggen: Nederland is wel degelijk een BV en geen democratie en het wordt hoog tijd om dat te veranderen.

1 Reactie
Achterberghen
Achterberghen13 sep. 2015 - 10:53

Krimp van de bevolking ja.

zweistein
zweistein13 sep. 2015 - 10:53

""We moeten rationeel blijven." Klaver weerspreekt dat direct. Het zogenaamd 'rationeel denken' is nu precies wat er volgens hem mis is." Jesse Klaver ziet over het hoofd dat 'rationeel' in de eerste plaats betekent: Met gebruik van het verstand. Daarnaast heeft het een negatieve connotatie, in de zin van 'materialistisch'.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny13 sep. 2015 - 10:53

Jij ziet over het hoofd dat dat woord hier binnen de context begrepen moet worden en dan reageert Klaver beslist adequaat en jij peutert er vies naast.

ronald8
ronald813 sep. 2015 - 10:53

Ik begrijp niet waarom links zo worstelt met de volgende feiten: * Een maatschappij kan uitsluitend voortbestaan wanneer er sprake is van een succesvolle economie. Wanneer in concurrentie met andere maatschappijen gekozen wordt voor een lagere economische groei en/of simpelweg onsuccesvol wordt geregeerd, dan zal die maatschappij stoppen met voortbestaan. Talentvolle en succesvolle mensen migreren en/of buurlanden zullen je opslokken of je tot satellite-state maken. * Voor de welvaart moet worden gewerkt. Er is niet een stapel euro's dat gewoon ieder jaar kan worden verdeeld. Productie is welvaart, geld is een middel. * Een voor mij ziekelijke afgunst opmerking is: ik ben bereid (het is een ideaal) om de totale welvaart in te leveren voor meer gelijkheid. Het is ziekelijk om twee redenen: Het is de opmerking dat je liever 100 euro hebt en je buurman ook, dan dat je buurman 1000 euro heeft en jij 500 euro. (schandalige ideologie en hufterig voor de onderkant.) Ten tweede omdat zo'n ideologie, zoals eerder betoogd in strijd is, met het bestaansrecht van de maatschappij. Wanneer links zich zou richten op groenbelasten (in het licht van economische realiteit dat de vervuiler betaalt); wanneer links zich zou richten op welvaartsmaximalisatie waarbij gestreeftd wordt naar optimale belastingheffing en optimale welvaartsverdeling; wanneer links zich zou richten op de definitie van welvaart ipv haar te bestrijden; wanneer links zich zou richten op sociale mobiliteit ipv afgunstpolitiek.... Dan zou ik zomaar links worden.

3 Reacties
mengde
mengde13 sep. 2015 - 10:53

Ronald, doe mij een plezier en gebruik geen woorden als onsuccesvol.

arieroos
arieroos13 sep. 2015 - 10:53

[Ik begrijp niet waarom links zo worstelt met de volgende feiten:] Hoezo worstelen ? Ik zie het probleem niet, om eerlijk te zijn ... [* Een maatschappij kan uitsluitend voortbestaan wanneer er sprake is van een succesvolle economie.] Tsja ... wie is het daar dan niet mee eens, volgens jou ? [* Voor de welvaart moet worden gewerkt. ] En ook hierbij... wie is het volgens jou hier niet mee eens ? [* Een voor mij ziekelijke afgunst opmerking is: ik ben bereid (het is een ideaal) om de totale welvaart in te leveren voor meer gelijkheid.] En opnieuw ... wie zegt dat eigenlijk ?

richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Het schijnt dat je over een goede dosis empathie moet beschikken om goed en efficient met elkaar samen te kunnen werken. In het westen schijnt de empathie flink af te nemen. Nu gaat het nog redelijk goed, maar op de lange termijn moet het narcisme echt wel een hele negatieve invloed op de samenleving, en daarmee op de de economie hebben. Het hangt allemaal met elkaar samen. Lees dit stuk maar eens in TIME: 3 Ways Empathy Can Improve Your Life. Time.com/4033287/empathy-improve-life/

Cinema2
Cinema213 sep. 2015 - 10:53

"Stel dat de heer Klaver gelijk heeft als hij van mening is dat de overheid zo'n beetje alle verantwoordelijkheid neerlegt bij de markt, dan heb ik toch een simpele vraag voor de heer Klaver. Hoe kan het dan zo zijn dat vadertje staat jaar in jaar uit meer geld nodig heeft?" Kunt u wel lezen Arie?. Uw reactie hierop, daar mag u gerust nog even over nadenken. "Omdat marktwerking in veel gevallen leidt tot inefficientie en maatschappelijk ongewenste uitkomsten. " Vraagje, kunnen wij nu wel of niet spreken van doorgeschoten marktwerking in dit land Arie?. Ik constateer dat burgers steeds minder waar voor HUN belastinggeld krijgen. Dan zou je verwachten dat vadertje staat minder geld nodig heeft. Maar niets is minder waar. Vadertje Staat heeft steeds meer geld nodig! Hoe kan dit Arie?. Dit citaat begin ik dan ook met "Stel dat"", het is niet waar Arie!. Politici zoals de heer Klaver vergeten maar wat graag wie er nu werkelijk aan de knoppen kunnen zitten. Dat zijn toch echt de heren en dames zelf actief binnen de politiek.

2 Reacties
arieroos
arieroos13 sep. 2015 - 10:53

[Vraagje, kunnen wij nu wel of niet spreken van doorgeschoten marktwerking in dit land Arie?] In een aantal sectoren kunnen we daar zeker over spreken. [Ik constateer dat burgers steeds minder waar voor HUN belastinggeld krijgen. Dan zou je verwachten dat vadertje staat minder geld nodig heeft.] Integendeel. Misschien had je mijn antwoord daadwerkelijk eens moeten lezen voordat je je ondoordachte reactie gaf. Marktwerking kan in een aantal gevallen leiden tot inefficientie en maatschappelijk ongewenste uitkomsten. Om deze te corrigeren moet de overheid ingrijpen, en dat kost geld. Of, om het in jouw termen uit te drukken, dat kost JOUW BELASTINGCENTEN !

richarrd
richarrd13 sep. 2015 - 10:53

Door de marktwerking in de hypotheekmarkt is er een crisis ontstaan in Nederland, door deze crisis is veel geld verdampt, en daarom krijgen we steeds minder waar voor ons geld.