Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Nederland is deel Griekse lening kwijt'

  •  
01-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-NoutWellink300.jpg
Aandeel banken in de redding van Griekenland is te klein, zegt oud-DNB-president Nout Wellink
De kans dat de eurolanden een deel van leningen aan Griekenland zullen moeten afschrijven is levensgroot. De bijdrage van banken aan de redding van het land is niet groot genoeg. Dat zegt oud-president van de Nederlandsche Bank (DNB) in een interview dat maandag in het Financieele Dagblad verschijnt.
Volgens Wellink is inmid de ls zo’n groot de el van de Griekse staatsschuld gefinancierd door overhe de n, dat die bij een herstructurering niet buiten schot kunnen blijven. “Inmid de ls is de balans tussen publieke (overhe de n en ECB) en private sector zodanig veran de rd, dat als er echt afgeschreven gaat wor de n, het bijna on de nkbaar is dat de overheid daaraan kan ontsnappen”, zo zegt de voormalige DNB-topman. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Bakoe
Bakoe1 jan. 2012 - 18:12

Goh, nee toch, tjonge wat een verassing.

Nossie2
Nossie21 jan. 2012 - 18:12

We zullen allemaal ten onder gaan aan de euro. De eerste die het merken zijn de gewone burgers. Armoe zal troef worden en het laat zich raden wat dan in Europa gaat gebeuren. Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat er na totale vernietiging van onze maatschappij een nieuw begin zal schapen. En dat nieuwe begin lijkt nodig en is ook het doel van onze wereldleiders. Want dit is niet meer op te lossen door nog meer geld te drukken. Het volk zal zich roeren en een schuldige zal aangewezen worden.

Waterbeer
Waterbeer1 jan. 2012 - 18:12

http://www.welingelichtekringen.nl/17308-kinderen-worden-verstoten-uit-armoede-in-griekenland.html [Kinderen uit armoede in een zorginstelling plaatsen is in Griekenland in korte tijd de nieuwe trend geworden. SOS Kinderdorpen in Athene kreeg dit najaar al meer dan vijfhonderd kinderen aangeboden, vertelt Dimitris Tzouras, die er al bijna twintig jaar werkt. Er was zelfs een zuigeling op de stoep, met een briefje. ‘Ik kom niet terug om Anna op te halen. Ik kan niet voor haar zorgen. Doen jullie het. De moeder.’ Dat schrijft het Nederlands Dagblad. En er is meer op komst, zegt Ilias Ilioupolis, van de ambtenarenbond Adedy. Juist omdat zoveel Grieken in de staatssector werkten, zijn de klappen hard. Ontslagen werknemers verliezen zestig procent van hun salaris en voor elke tien gepensioneerden komt er slechts één ambtenaar terug]

MichelReiziger
MichelReiziger1 jan. 2012 - 18:12

HAHAHAHA! Beste meneer Wellink, weet u nog dat u in Buitenhof vertelde met een lacherige arrogante toon dat de schuldencrisis niets met de reele economie had te maken? Het boek wat ik recent over u gelezen heb vond ik persoonlijk nogal een hoog ego-voorbips gehalte hebben. Daarom stel ik voor dat u misschien samen met dhr. Jan-Kees De Jager een boek kan (laten) gaan schrijven met als titel: "Het Euro Leugen" of "De Faal Economie" Laat aub Jan-Kees de Jager dan het eerste hoofdstuk doen met als titel: "We gaan verdienen aan de schulden van Griekenland" 2012 wordt een fantastisch jaar...

ColorHugo949
ColorHugo9491 jan. 2012 - 18:12

EUro entertainment voor gevorderden. Er is een uitweg om de EUro te verlaten, bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/ende-der-waehrungsunion-der-euro-ausstieg-ist-machbar-11586655.html?selectedTab=comments&tabCounter=2&showMarginalSlot=1 Een lezer reageert: "Der Euro macht Europa kaputt, nicht die Griechen oder Engländer Leider macht jetzt eine falsche nur politisch gewollte Währung eine ganze wirtschaftliche Region kaputt. Leider wurde diese Währung auch noch grosskotzig nach einer Region benannt, so dass heute nur noch wenige Geister differenzieren können zwischen den Vorteilen von Europa und den Nachteilen des Euro. Der Dollar heißt auch nicht "Amerikaner", der Yen nicht "Japaner" und das Pfund nicht "Engländer"." Centraal bankiers nemen alvast maatregelen: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/08/centrale-banken-bereiden-zich-voor-op-leven-na-euro/

robheus2
robheus21 jan. 2012 - 18:12

http://www.ncpn.nl/manifest/2011/12/griek12.htm

ockham
ockham1 jan. 2012 - 18:12

Dat wisten we al heel lang. Wat we ook weten is dat wij, als bankklanten, en/of als gepensioneerden/ pensioenpremiebetalers, ook dat wat de banken hebben kwijtgescholden betalen. Prof Dolf van den Brink zei het al een maand of twee geleden 'het maakt niet uit we betalen als belastingbetalers, als bankklanten via hogere tarieven, of via de pensioenen, we betalen'.

trujac
trujac1 jan. 2012 - 18:12

Wat jammer dat Wellink nu pas wakker wordt, Hij heeft bijna 15 jaar de tijd gehad om ons en zijn collega's wakker te schudden maar inplaats daarvan heeft hij al die jaren het spelletje meegespeeld. Nu hij uitgemaft is komt hij met de waarheid die wij overigens allang wisten. Ik zou zeggen Noud plak er nog maar minstens 15 jaar doezelen achteraan maar bespaar ons jouw mening want die kenden we allang voordat jij wakker werd.

neutralist
neutralist1 jan. 2012 - 18:12

Goh, wie had dat kunnen bedenken. En Spanje heeft ook een rekenfout gemaakt: het tekort is daar geen 6% maar 8%. Nu gaat het hard hoor.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jan. 2012 - 18:12

Wat 'frauduleuze' Wellink allang wist.: 1. Honderden miljarden dollars aan hypotheken zijn niet gedekt door ENIG onderpand.. 2. De schuldsaneringen van de roofbanken, zijn een wanhopige poging om dit gruwelijk-gapende financiële zwarte gat te dichten. Met als excuus dat anders 'de hele financiële wereld' in dit gat zou verdwijnen! ... Iedereen weet wie er opdraait voor deze pure fraude. Wij als burgers natuurlijk, in de vorm van hogere belastingen, lagere pensioenen, minder overheidsdienstenservice en een toenemende overheidsdruk op de private huishoudens ...

JoopSchouten
JoopSchouten1 jan. 2012 - 18:12

De enige juiste analyse waar Wellink ons voor had moeten waarschuwen.: '600 biljoen USD derivaten, een tijdbom dat elk moment kan afgaan'. http://www.soundmoney.be/2011/10/16/600-biljoen-usd-derivaten-een-tijdbom-dat-elk-moment-kan-afgaan/ Zal die 600.000.000.000.000 dollar derivatenschuld accuraat zijn? De credit default swaps, die nu in Europa 'rondwaren schijnen grotendeels ongereguleerd en vermist te zijn (...).

omaoeverloos
omaoeverloos1 jan. 2012 - 18:12

Och, het zijn maar euro's ...

FransF2
FransF21 jan. 2012 - 18:12

Een onderzoek van Oxford Economics voor Ernst & Young geeft aan dat linksom of rechtsom Griekenland en Portugal de achilleshiel vormen van de eurozone. Als beide landen uit de eurozone stappen dan zal dat tot een heftige recessie leiden met een krimp van wel acht procent voor de gehele eurozone. Als beide landen in de eurozone blijven dan is voor deze landen een default onvermijdelijk. Ook dan zal onze economie een flinke tik meekrijgen. link naar een artikel in de indeperdent over deze studie http://www.independent.co.uk/news/business/comment/hamish-mcrae/hamish-mcrae-the-mathematics-add-up-to-disagreeable-events-ahead-6276989.html.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 jan. 2012 - 18:12

Die Wellink kan het niet laten om over zijn graf heen te regeren. Ego. Ego. Ego.

ColorHugo949
ColorHugo9491 jan. 2012 - 18:12

Wellink beweert tegenstrijdige zaken. Eerder heeft hij het tegenovergestelde beweerd, ton de de NRC aan. Nog een link met een analyse over Wellink die ik deel. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/8144/Rens-van-Tilburg/article/detail/3108842/2012/01/07/Waakhond-Nout-Wellink-blaft-een-beetje-te-laat.dhtml

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 jan. 2012 - 18:12

Vissen is gemeen voor dieren maar voor mensen een bijna zen-achtige ontspanning die na een van deadlines vergeven leven aan de top erg aan te raden is ipv het verlenen van interviews om over het eigen graf heen te regeren.

1 Reactie
joop4me2
joop4me21 jan. 2012 - 18:12

" van deadlines vergeven leven aan de top" Ha Ha Ha het mag van mij nog wel wat sarcastischer

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2012 - 18:12

gezien het feit dat het meeste van de ellende in dit geval door overheden en niet door de banken is veroorzaakt, snap ik dat ook wel. Eigenlijk zouden de politici (en niet de burgers) er voor moeten opdraaien, gewoon ze elke cent afpakken.

1 Reactie
opmerker
opmerker1 jan. 2012 - 18:12

Het komt niet door de politiek maar door de banken. Die zijn tegenwoordig de baas.

keck66
keck661 jan. 2012 - 18:12

Ik als leek kan er niet bij dat banken die uit diverse landen staatsobligaties op de balans hebben staan, juist OMDAT er zo een hoge rente voor werd betaald (want risicovol), de prijs kunnen afwentelen op overheden i.c. belastingbetalers... op de koop toe worden geherkapitaliseerd (eufemisme tot en met) en dan ook nog in staat zijn om overheden i.c. belastingbetalers de pijn te laten nemen. Waarom zijn deze banken (of zijn ze dat eigenlijk wel, want overeind gehouden) inmiddels geen staatsbanken? Wie is er nou CONCREET verantwoordelijk voor deze 'mess'? Ik lees ook nooit berichten dat topbankiers de laan uit zijn gestuurd en vervangen, laat staan dat ze verantwoordelijk worden gehouden en vervolgd!

1 Reactie
trujac
trujac1 jan. 2012 - 18:12

Een beetje naief van je Cees, Iedereen moet toch weten dat wanneer het om de knikkers draait niet de overheden regeren maar het groot kapitaal. Politici mogen over van alles lullen zolang ze maar van de poen van de banken afblijven. Dat is ook logisch want meestal hebben politici grootse idealen die echter alleen ten uitvoer gebracht kunnen worden met veel geld. Om aan dat geld te komen steken ze de samenleving tot de nek in de schuld. Dus wat blijft er over? Aankloppen bij banken en leuren met obligaties. Als je eenmaal tot je nek in de schuld zit zijn banken niet te beroerd middels rente verhoging de duimschroeven nog verder aan te halen en als het helemaal misgaat zoals nu plukken diezelfde politici de burgers. Want geld moet rollen niet waar?

python
python1 jan. 2012 - 18:12

Nout Wellink, hoe heb je ooit kunnen geloven dat banken oud papier zouden gaan ophalen. Bij ons komt de speeltuinvereeniging het oud papier op halen. Die Nout heeft alles verknalt en blijft ons maar ongevraagd lastig vallen met zijn sprookjes en zijn fabeltjes. Nout Wellink is volgens mij afgestudeerd op een soort spinazie-acedemie. Anders is het niet te verklaren. Die man is toch nooit meer serieus te nemen. Huilen met de wolven in het bos van De Nederlandse Bank, noem ik dat.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 jan. 2012 - 18:12

Alles verknalt...? Ik citeer altijd graag Wellink als het gaat om de schulden crisis, die zal namelijk volgens Wellink (in Buitenhof) nooit de reele economie bereiken. In Wellinks' wereld heb je namelijk 2 economieen, die van onder de tafel..de zogenaamde "cloud economy", dat zijn al die beloofde 1000'den miljarden die alleen bestaan in computer systemen) en de werkelijke economie...dat zijn dan ehhh, onze pensioenen...spaargeld, hypotheken etc.... Populistische Eurocisten zoals Wellink zijn nog een groter gevaar voor Europa dan types zoals Wilders met hun gulden. Wellink geloofd namelijk in zijn eigen financiele wereld.

opmerker
opmerker1 jan. 2012 - 18:12

Meneer Wellink schijnt zich te willen scharen onder "publieke sector" Overheden en ECB. Hij zit bij de nederlandse bank keihard de balangen van de private sector te behartigen. Hij zit zelfs in het bestuur van de BIS bank, de bank van de banken.

1 Reactie
opmerker
opmerker1 jan. 2012 - 18:12

ECB hoort ook niet bij de publieke sector, maar bij de private sector

emmaa2
emmaa21 jan. 2012 - 18:12

ik kan die man niet meer horen en zien......

1 Reactie
PopeyeKamper
PopeyeKamper1 jan. 2012 - 18:12

"ik kan die man niet meer horen en zien......" Misschien is 'n boerka nog zo gek niet.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jan. 2012 - 18:12

Ik zie dit praatje van Wellink als een onderdeel uit een voorgekookt scenario bedoeld als tactische 'verkooptruc' om de burger druppelsgewijs voor te bereiden op het onvermijdelijke om langzaam aan te 'wennen'. ... Wellink.: ‘De helft van de bancaire schuld zit bij Griekse banken en als je die afschrijft, moet dat gat weer gevuld worden met publieke leningen. Er zijn ook 'sweeteners' gegeven om de private sector te verleiden aan de herstructurering deel te nemen. Op die manier levert de bijdrage van de private sector netto bijna niks op.’ Tja, die 'sweeteners' (...). Mensen die 'vermogen' konden verzamelen het zoet en mensen zonder het zuur. ... ...En nu zitten we met Klaas Knot opgescheept. Nog zo'n slimme ambtenaar met neoliberale verkooptrucs.

1 Reactie
Charta46
Charta461 jan. 2012 - 18:12

[...En nu zitten we met Klaas Knot opgescheept. Nog zo'n slimme ambtenaar met neoliberale verkooptrucs.] Ho, ho, dit is een open deur intrappen van Wellink. Ook Irrgang SP wil dat de Griekse schulden deels worden afgeschreven.

opgeheven
opgeheven1 jan. 2012 - 18:12

En hiermee bevestigd Wellink wat velen van ons al wisten. Dat het een onbetrouwbare hond is die er niet voor schuwt 16 miljoen Nederlanders glashard voor te liegen. Kent u deze nog van 8 maanden geleden?: "'Nederland zal al het geld met rente terugkrijgen.' " Nout Wellink -elsevier 19-5-2011- http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/297682/Wellink-Wilders-op-economisch-terrein-valse-profeet.htm?rss=true Het wordt tijd dat we deze massarovers (hij berooft immers 16 miljoen mensen tegelijkertijd) eens een flink aantal jaar in de bak gooien. Het Nederlandse volk werd armer terwijl deze hond zijn vermogen met miljoenen zag toenemen. Nout Wellink hoort in de gevangenis.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso1 jan. 2012 - 18:12

+1 Sorry Wellink, je zal eens een paar jaar moeten brommen voor het bestelen van het volk.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2012 - 18:12

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
hannogroen
hannogroen1 jan. 2012 - 18:12

'"De wijze Heer Wilders riep dit al zo lang. En verder dan dat populistische gewauwel is hij nooit gekomen want oplossingen heeft hij niet. Dat Griekenland niet te redden is zonder kwijtschelding van schulden kon iedereen bedenken, juist door daar zo moeilijk over te doen is het Griekse probleem inmiddels een Eurocrisis geworden.

Yggdrasil
Yggdrasil1 jan. 2012 - 18:12

De wijze Heer Wilders riep dit al zo lang. ============ Of iemand als wijs gezien kan worden is toch grotendeels afhankelijk van het eigen intellectuele kader.

José
José1 jan. 2012 - 18:12

Heeft hij ook niet gezegd dat, als Griekenland ons geld zou gaan kosten, hij zijn gedoogsteun zou heroverwegen?

Petertje2
Petertje21 jan. 2012 - 18:12

Grappig dat Wilders gelijk heeft gekregen. Maar de stemmers hier van pro-Europa als daar zijn D'66/Groen-Links en de PvdA houden wijselijk hun mond.

4 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski1 jan. 2012 - 18:12

Roemer had net zo gelijk. Zijn partij staat nu ook hoger in de peilingen. Grappig dat men altijd Wilders noemt in dit soort situaties, Wilders die zo veel ideeen van de SP jatte en niet uitvoerde. De lul de behanger.

PopeyeKamper
PopeyeKamper1 jan. 2012 - 18:12

"Grappig dat Wilders gelijk heeft gekregen." Ik vind alle PVV stemmers grappig en buikspreker Wilders heeft altijd gelijk volgens die grappenmakers, en wij? wij vinden het steeds grappiger. Want Wilders begint nu ook zijn eigen PVV stemmers grappig te vinden, dat wat hij hun beloofd had en niet nakomt bewijst mijn stelling de buit is voor hem binnen en hij lacht zich rot! Vind jij het nu nog grappig?

Waterbeer
Waterbeer1 jan. 2012 - 18:12

Wilders heeft geen gelijk gekregen ; zijn motieven waren namelijk geen economische maar racistische - hij ziet Europa als een belemmering voor allerlei nare dingen die hij de 'niet-westerse' bevolking van Nederland wil aandoen. En daarbij heeft ie tevens een hekel aan de zogenaamde 'knoflooklanden' . Dat was allemaal geen wijsheid maar onversneden haat van een gefrustreerde man die vindt dat we sinds 1945 geregeerd werden door linkse theeslurpende xenofielen.

Charta46
Charta461 jan. 2012 - 18:12

[Maar de stemmers hier van pro-Europa als daar zijn] Waarom ben je zo selectief. VVD, CDA, CU, PvdD, SGP zijn ook pro-Europa. Of komt het je niet goed uit om die partijen ook te noemen??

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2012 - 18:12

Nogmaals, Fout Wellink: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/297682/Wellink-Wilders-op-economisch-terrein-valse-profeet.htm

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 jan. 2012 - 18:12

Bedankt voor het plaatsen van eerdere uitspraken van een zelfingenomen eikel van donderdag 19 mei 2011 10:01. Goeie Semolina !