Joop

Nederland is 3,5 biljoen euro waard

  •  
14-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr_geld_Andreas.Hopf_300_02.jpg
Verdubbeling ten opzichte van 1996 ... Helft van waarde is huizenbezit (was 40%)
In 2008 waren de bezittingen in Nederland ongeveer 3,5 biljoen euro waard. Dit komt overeen met ruim 210 duizend euro per inwoner. Ten opzichte van 1996 is de waarde meer dan verdubbeld. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend.
Ruim de helft van het bezit bestaat uit woningen. In 1996 was dit nog 40 procent. Tussen 1996 en 2008 is de totale waarde van woningen verdriedubbeld. Dat verklaart ook het grootste deel van de waardestijging van de totale bezittingen in Nederland tussen 1996 en 2008.
Ook bedrijfsgebouwen en wegen, dijken, machines en (bedrijfs)vervoermiddelen maakten in 2008 een aanzienlijk deel (ruim 30 procent) uit van de bezittingen. De overige bezittingen, zoals landbouwgrond en voorraden leggen minder gewicht in de schaal. Zo vertegenwoordigden landbouwgrond en voorraden in 2008 elk 2 procent van de waarde van Nederlandse bezittingen.
De waardestijging van woningen en bedrijfsgebouwen in de periode 1996-2008 is vooral toe te schrijven aan prijsstijgingen. Dat geldt helemaal voor aardgas. De voorraad aan delfstoffen, voornamelijk aardgas, is tussen 1996 en 2008 afgenomen. De stijging van de gasprijs was echter zo groot dat de waarde van de voorraad met meer dan 150 procent is toegenomen.
Ook de waarde van landbouwgrond is tussen 1996 en 2008 bijna verdubbeld, terwijl de oppervlakte juist afnam. De waardevermeerdering bij duurzame consumptiegoederen, zoals kleding, huishoudelijke apparaten en auto’s, is juist vooral toe te schrijven aan een stijging van de hoeveelheid.
Foto CC: Andreas Hopf

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2009 - 10:38

Waar blijven de ontbrekende waardecijfers over de 'niet tastbare dingen'? Je zult dan zien dat NL dan totaal andere waarden heeft. Wederom een dubbelzinnig en onvolledig berichtje uit de 'neoliberaal gekleurde' CPB koker.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 dec. 2009 - 10:38

Zo zo! Hoezo wat kost een allochtoone Nederlander? Zo te zien hebben de allochtone Nederlanders het geluk gebracht voor Nederland, toch? vooruit gaan noemen ze dat!

Joeri2
Joeri214 dec. 2009 - 10:38

Voor wie is die waarde en wie gaat die betalen? Huizen bezitters is toch vooral de bank, vreemd dat die dan zoveel geld van Bos krijgen als ze al goed zijn voor 1,75 biljoen. Was er niet eens een partij die Nederland wilde verkopen en de winst met de inwoners delen? 2 Miljoen de man is toch niet gek.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2009 - 10:38

Ik begrijp het niet. Zijn dit nou de bezittingen van de Staat of zijn het bezittingen van alle Nederlanders samen?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2009 - 10:38

Piet, volgens mij is dat te vinden in 'De Atlas van de Macht' en in de Wetgeving. Het eerste betreft bezit en handelen van wie het echt voor het zeggen heeft in de Nederlandse economie (en daarmee voor een belangrijk deel ook in de Nederlandse samenleving). Het tweede betreft de wettelijk bepaalde regels over de verdeling van de belasting-geldpotjes en de verdeling onder de AmbteNarren om ons 'tevreden' te houden. ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2009 - 10:38

Hmm, kan wel, maar alleen de prijs in euro's is toegenomen. Als je dit bijvoorbeeld omrekent naar de prijs in goud, komt er heel wat anders uit. De prijs van goud is sinds 1996 ongeveer verviervoudigd. Dit impliceert een waardehalvering van de Nederlandse assets in goud sinds 1996.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2009 - 10:38

Ze hadden de koppeling van het gas aan de goudprijs nooit moeten loslaten. Ik las het volgende: Aangezien het grootste gedeelte van de Nederlandse elektriciteit door middel van dit dure gas wordt opgewekt, zal ook uw elektriciteitrekening komend jaar sterk stijgen. Het kabinet blijft toch vasthouden aan deze bijna vijftig jaar oude koppeling van de gasprijs aan de olieprijs. Uit de discussies blijkt over het algemeen dat men het onbegrijpelijk vindt dat, zelfs nu er een ernstige crisis gaande is, het kabinet blijft vasthouden aan deze oude wet. Deze moet per direct van tafel. De burger draait uiteindelijk overal voor op, terwijl er plotseling wel miljarden beschikbaar zijn voor ondersteuning van financiële instellingen en voor falende beleggende 'Icesave' ambtenaren. Maar wat gebeurt er als burgers de energierekening even niet kunnen opbrengen en twee maanden te laat betalen? De rekensom van het CPB is dus inderdaad gebaseerd op een verkeerd systeem met de gasprijs als verkeerd uitgangspunt.