Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland, ik wil van je houden...

  •  
24-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
zaire
Deze week schreef de 22-jarige Amanda Gorman geschiedenis door bij de inauguratie een gedicht voor te dragen dat over de hele wereld resoneerde. Het was voor velen een kennismaking met Spoken Word, een pop variant van poëzie. Bij Spijkers met Koppen vertelden Zaïre Krieger en Dean Bowen over het literaire fenomeen. Spoken Word Artist Zaïre Krieger droeg vervolgens een eigen speciaal voor de gelegenheid geschreven werk voor. Over haar gedroomde liefde voor Nederland en de tekortkomingen van het land. “Oude wijn in nieuwe zakken, oude mannen in nieuwe pakken”.
Het hele gesprek met Willemijn Veenhoven en Dolf Jansen kun je hier terugkijken:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

JasDon
JasDon25 jan. 2021 - 8:57

Mevrouw trekt parallellen met de Amerikaanse samenleving en de NL'se en stelt dat de VS voorloopt. Echter is de zwarte Amerikaan niet vergelijkbaar met de zwarte Nederlander, omdat hun maatschappelijke historische positie in de samenleving geheel anders is. Discriminatie en racisme zijn een probleem in Nederland, maar het is onnozel te doen alsof deze een op een vergelijkbaar zijn met de problemen in de VS. Het is helemaal merkwaardig om selectief maatschappelijke thema's een op een over te nemen uit de VS.

Daan Daan
Daan Daan25 jan. 2021 - 8:14

Het gevoel om politiek in mindere mate vertegenwoordigd te zijn begrijp ik. Echter dat dit alleen mogelijk is door een volksvertegenwoordiger met dezelfde huidskleur? Deze stelling impliceert dat er kennelijk een relatie zou zijn tussen huidskleur en gedachtengoed. Dat je je alleen gehoord voelt door iemand met dezelfde huidskleur. Dat er kennelijke, onder meer culturele achtergronden, samenhangen met huidskleur. Is dit niet precies wat racisme is? Jij bent wit, dus jij bent een Nederlander? In het parlement zitten meerdere kamerleden met een Marokkaanse achtergrond, waaronder de voorzitter. Ik hou van Nederland. Voel me vertegenwoordigd door politici met een andere huidskleur dan de mijne. Met een andere culturele achtergrond dan de mijne. Waar iemand de mogelijkheid krijgt om zeer discutabele uitspraken te doen op de Dam in onze hoofdstad. Scandeert 'f*ck the police', terwijl die politie, met veel agenten van kleur, ervoor zorgen dat iemand in vrijheid die uitspraken mag en kan doen. Laten we allemaal ons hard maken voor het racisme op de arbeidsmarkt, de onderwaardering van minderheden in het onderwijs en structureel discriminerend optreden van de belastingdienst. Al zal ik kennelijk nooit jouw mening mogen vertegenwoordigen vanwege mijn huidskleur.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 17:26

Denkend aan Nederland zie ik een land vol onbenullen dat alles wat ze hadden door een stel gewiekste politici hebben laten verkopen en privatiseren voor brood en spelen en nu met lege handen voor het probleem staan hoe ze de rommel moeten gaan opruimen. Het wordt niks meer met jullie, wen er maar aan.

2 Reacties
Mr Ed
Mr Ed25 jan. 2021 - 11:28

Misschien moet ik ook naar Brazilië emigreren, het politieke klimaat schijnt daar geweldig te zijn en met Corona hebben ze ook korte metten gemaakt.

GHS
GHS25 jan. 2021 - 13:07

Als ik uw laatste zin lees, dan vermoed ik, dat u niet in Nederland woont. Waar kunnen die "jullie" dan beter wonen?

Fredje3
Fredje324 jan. 2021 - 16:44

@Zaïre Krieger, wacht niet op een spiegel. Wees de spiegel.

Grozny
Grozny24 jan. 2021 - 16:08

Ik snap totaal niet waarom mensen nog steeds op zo`n manier bij elkaar mogen komen. Geen 1.5 meter, geen masker ect...

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2021 - 12:00

Dat mag je je ook afvragen bij de live talkshows. Daar wordt ook nog wel eens gezongen.