Joop

Nederland houdt zich niet aan klimaatbeloftes

  •  
27-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland moet weer een betrouwbare partner worden in het internationale klimaatdebat. Eentje die zich houdt aan zijn afspraken en die daarmee ook recht van spreken heeft
Deze week is de nieuwe ronde van klimaatonderhandelingen begonnen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Er is weinig aandacht voor en de verwachtingen zijn laag. Tegelijkertijd wordt wel het internationale Green Climate Fund opgetuigd, het fonds dat de benodigde en in 2010 afgesproken honderd miljard dollar per jaar aan klimaatgelden moet bieden aan ontwikkelingslanden. Ze kunnen zich daarmee aanpassen aan klimaatveranderingen, en hun ontwikkeling op een klimaatvriendelijke manier laten verlopen. Het is de grootste multilaterale berg geld in de wereldgeschiedenis.
Nederland heeft een (met Denemarken gedeelde) zetel in het bestuur van dit Green Climate Fund. Dat is een teken dat Nederland zich actief voor het klimaatdossier wil inzetten. In schril contrast daarmee is het Regeerakkoord: Nederland zelf komt zijn beloften in klimaatverband niet na. Het geld dat wij beschikbaar stellen om klimaatverandering internationaal tegen te gaan is niet, zoals beloofd, nieuw en additioneel. Rutte en Samsom hebben bedacht dat dit uit het ontwikkelingsbudget gehaald kan worden. De erkenning dat wij historisch gezien het klimaat veel meer dan ontwikkelingslanden hebben belast, waardoor de “klimaatruimte” van ontwikkelingslanden beperkt is, telt blijkbaar niet meer.
Bovendien zet Nederland, samen met een aantal Europese landen, hoog in op het aantrekken van private sector investeringen voor klimaat. De redenering is als volgt: er is minder budget en minder bereidheid om geld te “geven” aan ontwikkelingslanden. Het beperkte budget kunnen we daarom het beste inzetten om zoveel mogelijk investeringen uit de private sector aan te trekken. Deze sector brengt ook de nodige innovatie en efficiëntie met zich mee.
Slechts 5% van al het private klimaatgeld gaat nu naar adaptatieprojecten, het aanpassen aan klimaatproblemen. Volgens de Wereldbank zijn de allerarmsten het meest de dupe van klimaatverandering; op veel plaatsen worden ze daar nu al mee geconfronteerd. De behoeften aan financiering voor lokale initiatieven op de grond zijn enorm – zo rond de 100 tot 400 miljard dollar. Helaas voor hen is de private sector voornamelijk geïnteresseerd is in mitigatie, de strategieën om uitstoot te verminderen bijvoorbeeld via schonere technologieën. Zij die het het hardste nodig hebben, vallen zo als eerste buiten de boot.
Ook ontbreekt het bewijs dat private sector investeringen leiden tot innovatieve, ‘pro-poor’ en klimaatvriendelijke projecten. De private sector wordt immers geleid door winstmogelijkheden en die vindt ze in midden-inkomenslanden en investeringen in technologieën die zich al bewezen hebben. In de praktijk zijn dus grootschalige dammen, “schonere” kolencentrales en investeringen in biobrandstoffen favoriet. Projecten die kwetsbaarheid van mens en natuur vaak vergroten.
Het gevaar is dat het Green Climate Fund dit model overneemt en Nederland hard de verkeerde kant oproeit. Intussen heeft het bestuur van het Green Climate Fund twee keer vergaderd met weinig transparantie naar buiten toe en zonder goede procedures voor betrokkenheid van externe belanghebbenden. In 2013 wordt een aantal belangrijke beslissingen genomen over hoe dit fonds eruit gaat zien. Voor het grootste multilaterale fonds uit de geschiedenis, is het belangrijk dat degenen die hier uiteindelijk beter van moeten worden, informatie krijgen en mee beslissen.
Nederland moet weer een betrouwbare partner worden in het internationale klimaatdebat. Eentje die zich houdt aan zijn afspraken en die daarmee ook recht van spreken heeft in het Green Climate Fund . Nederland kan dan een duidelijke agenda naar voren brengen, en hard inzetten op transparantie en op een eerlijk en duurzaam fonds dat mensen die de minste middelen hebben om zich voor te bereiden op klimaatverandering het meest ondersteunt.
Dat zou de Nederlandse boodschap moeten zijn in Doha.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten27 nov. 2012 - 16:05

Als 'de regering' het niet wil doen we het toch zelf? ... En we hebben hier ook heel veel armoede. www.coop3xgroenlicht.nl

Klapschaats2
Klapschaats227 nov. 2012 - 16:05

Die hele conferentie is de miliebelasting door vliegen niet waard lijkt het. een virtuele vergadersessie via een slimme Skype had ook gekund. Zonder eerlijke handelsverhoudingen en corrupte regeringen aldaar duurt het nog heel lang voor Afrika inhaalt en dat is ook in ons belang. Tegen de tijd dat Afrika er wel aan toe is, is het leeg gekocht door China, wat het allemaal niet optimistischer op maakt.

Dewik2011
Dewik201127 nov. 2012 - 16:05

Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het Green Climate Fund een re-branding is van wat we al hadden: ontwikkelingshulp. Vroeger waren er drinkwater projecten omdat dorpen geen veilig drinkwater hadden en kindertjes wel 10 km moesten lopen met een emmer water op het hoofd...en nu hebben we drinkwater projecten om datzelfde dorp te beschermen tegen ge gevolgen van climate change waardoor kindertjes wel 10 km moeten lopen met een emmer op het hoofd. Het zielige van dit alles is dat er tienduizenden en honderd duizenden ambetenaren, politici, wetenschappers en NGOs bezig zijn dit te bewerkstelligen. Ze zitten nu in Doha om over deze transformatie te vergaderen en vergaderen en vergaaaaaaa...ap. Het is echt een man-made probleem.

Dewik2011
Dewik201127 nov. 2012 - 16:05

Sorry folks, ik kan het toch niet laten nog even dit berichtje te plaatsen over het Green Climate Fund. Ga naar hun website (http://gcfund.net/home.html) en klik er eens op. Wat valt dan op ? Het valt mij op dat het uitsluitend en alleen maar over zichzelf gaat, welke meetings, wie wat doet, in welke exotische plek de volgende board meeting is (Korea) wat het programma van die meeting is maar WAT ze nu doen en HOEVEEL dat kost en WAT de resultaten zijn is nergens te vinden. Uiteraard wel een referentie aan "the urgency and seriouness" van het probleem want het inkomen van een hele shitload vol met ambtenaren en politici hangt van deze urgency af.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2012 - 16:05

"Nederland moet weer een betrouwbare partner worden" als enige land op de wereld natuurlijk verder compleet belachelijk om hier tientallen miljarden aan uit te geven terwijl grote problemen zoals overbevolking, ontbossing en slechte irrigatie de echte oorzaken zijn van die zogenaamde klimaatsdoden

1 Reactie
eeweew
eeweew27 nov. 2012 - 16:05

Ontbossing is een probleem ja, maar dat valt ook onder een goed milieubeleid. Dat overbevolking de directe oorzaak van het probleem is is onzin. Bijna alle CO2 die door verbranding van fossiele brandstoffen in de atmosfeer terecht komt is te veel. Als je de wereldbevolking halveert dan zal onze uitstoot minder dan halveren, en heb je dus nog steeds precies hetzelfde probleem. Ik weet niet hoe groot de wereldbevolking mag zijn om met onze huidige leefstijl niet te veel CO2 uit te stoten, maar meer dan 500 miljoen zal het zeker niet zijn. En waarom is slechte irritatie nu opeens een zeer groot wereldprobleem? En als het een probleem is dan valt het onder ontwikkelingsamenwerking, maar het kabinet heeft besloten dat dat niet meer nodig is.

Dewik2011
Dewik201127 nov. 2012 - 16:05

Hmmmm....100,000,000,000 euro per jaar...voor het oplossen van een fictief probleem dat al 17 jaar maar niet wil doorzetten en waarvan de belangrijkste wetenschappelijke basis is dat "de modellen het voorspellen". Is het eigenlijk wel een probleem waarvoor zoveel geld uitgegeven moet worden? Wat zou je nog meer kunnen doen met dit geld om de wereld beter te maken ? Armoede bestrijding, onderwijs voor iedereen, goede medische hulp voor iedereen, goed drinkwater en sanitatie voor iedereen... etc etc Pervers.

1 Reactie
eeweew
eeweew27 nov. 2012 - 16:05

Het punt is natuurlijk dat het geen onzin.is.

Dewik2011
Dewik201127 nov. 2012 - 16:05

@ eline Het perverse van de klimaatpolitiek (het is politiek en geen wetenschap) is dat er geprobeerd wordt een sfeer te creeeren van haast; tipping points, in 2020 breken alle dijken door, het is 1 voor 12, we moeten nu iets doen want morgen is het te laat... Die haast kost klauwen met geld, wel 100 miljard per jaar. In werkelijkheid blijkt het klimaat heel langzaam te veranderen, laatste 17 jaar is er niets statistisch veranderd. De vraag die klimaathysterische mensen als jij je zouden moeten stellen is deze: is deze haast gerechtvaardigd...en daarmee het uitgeven van perverse hoeveelheid geld die dus niet uitgegeven kunnen worden aan problemen die er vandaag toe doen (armoede, scholing, gezondheid, water, sanitatie voor zo'n 3 miljard mensen). Kan een transformatie naar een groene economie niet wat langzamer en dan lossen we tegelijkertijd de problemen op van die 3 miljard armen ????????????????????????????????

1 Reactie
betwetertje2
betwetertje227 nov. 2012 - 16:05

De voorstelling dat de 100miljard die u claimt de kosten zijn, naar de armsten in de wereld gaan als de "fictieve" klimaat verandering niet aangepakt word zelfs voor een klein deel, heeft evenveel waarde als uw overige stellingen. Gezien deze armsten onevenredig hard zullen worden getroffen door de gevolgen van klimaatsverandering, wat u ontkent neem ik aan, zou het een morele plicht moeten zijn om grotere gevolgen te voorkomen. Als dit klopt wil ik uw goede suggesties samen met een degelijk klimaatbeleid voegen en beide eens een keer gedegen aanpakken, dat zal veel moeite kosten maar als het de armste in deze wereld betreft wil ik graag met wat minder toekomen.