Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland hobbelt achteruit: vrouwen steeds meer achtergesteld

  •  
26-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
SONY DSC

© SONY DSC

Nederlandse politici mogen dan graag – en terecht – waarschuwen voor de ondergeschikte positie van de vrouw in de islam, ondertussen zorgen ze er zelf voor dat de positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving alleen maar verslechtert. Terwijl Nederland normaal gesproken in alle internationale competitielijstjes hoog in de top 10 verkeert, zakt het land langzaam maar zeker steeds dieper weg als het gaat om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In de Global Gender Gap Index 2016 van het gezaghebbende World Economic Forum is Nederland gezakt tot de zestiende plaats. Een nieuw dieptepunt. In ontwikkelingslanden als Rwanda, de Filipijnen, Nicaragua en Burundi zijn de verschillen tussen de maatschappelijke positie van vrouwen en mannen minder groot dan in de polder.
De zestiende plaats is grotendeels te danken aan de politieke participatie van vrouwen. Daarin staat Nederland op de 14e plaats. Als het gaat om economische participatie belanden Nederlandse vrouwen in de onderste helft van het wereldwijde overzicht van 144 landen, op de 76e plaats. Op het gebied van onderwijsprestatie en -mogelijkheden bungelt Nederland bijna halverwege op de 60e plaats en op gezondheid op de 103e. Het gaat daarbij om de verschillen tussen mannen en vrouwen in een land, niet om de condities an sich.
Werk In het arbeidsproces worden vrouwen ten opzichte van mannen aanzienlijk achtergesteld. Niet alleen doen ze minder mee, ze werken vaker deeltijd dan mannen, wie wel fulltime werkt wordt daar minder voor beloond: vrouwen verdienen in gelijke functie maar liefst 35 procent minder dan mannen. Opgesomd:
"Vrouwen in Nederland participeren minder in het arbeidsproces dan mannen (74 procent vrouwen ten opzichte van 85 procent mannen), hebben overwegend een parttime baan (64 procent van de vrouwen ten opzichte van 30 procent van de mannen), verdienen nog steeds aanzienlijk minder (-52 procent), ook bij gelijkwaardige functies (-32 procent), en hun aandeel in leidinggevende functies blijft sterk achter (26 procent vrouwen versus 74 procent mannen)."

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.