71 jaar geleden, op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Voor Nederland kwam toen een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië en daarmee ook een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Maandag herdenkt Nederland die gebeurtenis door onder meer de Indische klok te luiden. Ook zijn er in het land toespraken van kunsthandelaar Frans Leidelmeijer, geboren in 1942 in Badoeng, onder Japanse bezetting. De dag eindigt met een kranslegging door onder andere premier Rutte.
Nederland capituleert in 1942. Japan bezet Indië op dat moment officieel. Thema van de herdenking is dit jaar ‘Oost west, thuis best?’ De Indië-herdenking is vanaf 12.15 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1. ’s Avonds is er een uitgebreide terugblik op NPO 2. In de uitzendingen spreekt Rob Trip onder andere met schrijfster Simone Berger, directeur van het Koninklijk Instituut voor de Taal-, Land en Volkenkunde Gert Oostindie en met zanger Blaudzun.
Nabestaanden van oud-ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië grijpen de herdenking aan om te pleiten voor het alsnog uitbetalen van hun achterstallige salaris. Na het einde van de Japanse bezetting kregen zij hun geld niet, zij willen dat hier opnieuw naar wordt gekeken. Ook groepen die schade hebben geleden door de Japanse bezetting, willen dat er alsnog naar hun zaken wordt gekeken. Alleen nog levende veteranen en oud-ambtenaren krijgen nu financiële genoegdoening.
“De grootste klacht is dat nazaten van landgenoten die zich hebben ingezet voor Nederland in voormalig Nederlands-Indië, opnieuw in de kou worden gezet”, aldus voorzitter Sylvia Pessireron van TFIR (Task Force Indisch Rechtsherstel).
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) en het taskforce kwamen vorig jaar tot een akkoord waarmee nog levende betrokkenen netto 25.000 euro uitgekeerd zouden krijgen. In totaal gaat het om zo’n 1100 veteranen en oud-ambtenaren.