Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland helpt Uber wereldwijd belasting ontwijken

  •  
11-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
uber
In het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse taxidienst Uber vorig jaar maar 455 euro belasting betaald, terwijl er meer dan een miljoen euro winst is gemaakt. Door een gunstige belastingregeling in Nederland – die vele buitenlandse bedrijven aantrekt – ontwijken zij de belasting in het land waarin ze gevestigd zijn.
De winst van Uber is vorig jaar verdubbeld. Gek genoeg staan er in de documenten dat het in de door ‘onduidelijke steun’ aan andere bedrijven binnenin de taxigroep te danken is, en niet de commissie van chauffeurs. Het opmerkelijke is dat de de commissies in 2015 zeven keer meer waren dan 2014 en zo’n 4 miljard euro opleverde.
Het blijkt dat passagiers de commissie direct aan taxichauffeurs betalen en dat geld wordt dan gestort op de Nederlandse rekeningen, waardoor zij wereldwijd belasting kunnen ontwijken. In het VK wordt Uber al door chauffeurs aangeklaagd aangeklaagd omdat zij zich uitgebuit voelen. Britse politici hebben zich uitgesproken tegen de belastingontwijking die Uber in een brief ontkent.
"Het overgrote deel van de opbrengst van onze technologie gaat rechtstreeks in de zakken van chauffeurs die onze app gebruiken en zo blijft het binnen de lokale economie. We kijken ernaar uit om uit te breiden naar meer steden en meer economische kansen in de komende maanden te creëeren. Hoewel we vorig jaar winst maakten hier, draaien we wereldwijd verlies. We zijn een jong bedrijf dat nog steeds groeit en fors investeert. Uber creeërt duizenden economische kansen in elke stad waarin wij actief zijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.