Joop

'Nederland Helpt Haïti' op één na succesvolste actie sinds 1988

  •    •  
21-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haiti_actie_300.jpg
Minister Koenders: 'Hulde aan het Nederlandse volk'
De televisie en radio-actie die de publieke omroep in samenwerking met de commerciële zenders heeft gehouden voor hulp aan Haïti heeft ruim 41 miljoen aan giften opgeleverd. Het bedrag wordt door de Nederlandse overheid verdubbeld tot 83.448252 euro.
Aan de actie namen tal van Bekende Nederlanders deel die aan de telefoon de giften noteerden van gevers. Opvallende deelnemers aan het telefoonpanel waren onder meer prinses Margriet, PVV-leider Geert Wilders en voormalig DSB-eigenaar Dirk Scheringa.
Aan de tv-avond ‘Nederland helpt Haïti’ die werd gepresenteerd door Linda de Mol, Jeroen Pauw en Beau van Erven Dorens werkten tal van artiesten belangeloos mee, vaak in opvallende combinaties. Een van de hoogtepunten was een duet tussen actrice Carice van Houten en Dinand Woesthoff met de band Kane. 
RTL biedt een overzicht van de totaalbedragen aan giften die zijn ingezameld bij acties sinds 1988. De laatste grote tv-actie was die voor de tsunami-slachtoffers in 2005 en leverde 110 miljoen met uiteindelijk een totaalbedrag aan gfiten van 208 miljoen euro. Voor Kosovo werd in 2000 met een tv-uitzending 42 miljoen opgehaald. Naar verwachting zal het bedrag voor Haïti nog verder oplopen en de opbrengst van de Kosovo-actie overstijgen.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

StanB.
StanB.21 jan. 2010 - 22:56

Scheringa had moeten aanbieden de waarde van zijn hele kunstcollectie ter beschikking van Haiti te stellen. Leuke uitdaging voor abn amro. Is helaas niet gebeurd.

VonTotenhausen
VonTotenhausen21 jan. 2010 - 22:56

Als Balkenende zich er niet mee had bemoeid, was de opbrengst veel hoger geweest. Toen ik zijn oproep zag, vertrouwde ik de actie niet meer en heb ik toch maar geen geld gegeven.

ReneeO
ReneeO21 jan. 2010 - 22:56

"Sorry, als ppv'er ben ik nogal ongevoelig voor collectieve groeps pshygose." Weet niet precies wat 'pshygose' is, maar je leider was daar in dit geval blijkbaar wél gevoelig voor ondanks zijn weerzin tegen ontwikkelingshulp. Gelukkig maar, het maakte hem meteen een beetje menselijker.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2010 - 22:56

Prachtig bedrag bij elkaar verzameld voor een land dat in puin ligt!

1 Reactie
ReneeO
ReneeO21 jan. 2010 - 22:56

Harry, onze meningen lopen weleens uiteen, maar nu ben ik het zonder meer en van harte met je eens. :)

Florian2
Florian221 jan. 2010 - 22:56

Bovenal hulde aan onze Minister Koenders die met zoveel naieve overtuiging belastinggeld weggeeft! Mensen moeten het recht hebben niet mee te doen aan dit soort onnozele acties. Ook niet via minister Koenders met het gat in zijn hand.

3 Reacties
ReneeO
ReneeO21 jan. 2010 - 22:56

[...] Mensen moeten het recht hebben niet mee te doen aan dit soort onnozele acties [...] Dat recht hebben ze ook niet als er besloten wordt tot een onrechtmatige geldverslindende oorlog in Irak. Dan maar liever besteden aan mensen in nood. Ik vind het geweldig, en heb er én als donateur én als belastingbetaler graag aan bijgedragen.

SirCharles
SirCharles21 jan. 2010 - 22:56

Klagen en zeuren is ook een recht waar jij graag gebruik van maakt, zo te lezen.

peterverkenst
peterverkenst21 jan. 2010 - 22:56

Als je werkelijk zo content was met je egoïsme kwam je het hier niet rondbazuinen. Maar wees gerust, je kunt alsnog geven aan giro 555, hoef je het ook niet meer van je af te schreeuwen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2010 - 22:56

Ik heb nog steeds het gevoel dat al dat geld maar voor een klein deel goed terecht komt las pasgeleden o=ver de tsunami waar in een dorp eerst 100 visserboten waren liggen er nu 200 of meer met alle gevolgen van dien scholen en huizen die op een verkeerde plek zijn neergezet en daardoor niet gebruikt worden

2 Reacties
ReneeO
ReneeO21 jan. 2010 - 22:56

93 cent van iedere euro komt er terecht. Het is alleen niet altijd gegarandeerd dat alles wat ter plekke komt optimaal wordt aangewend. Maar ik vind dat geen reden om dan maar niets te doen.

SirCharles
SirCharles21 jan. 2010 - 22:56

Voorheen 100 daarna 200 vissersboten, dan hebben de vissers aldaar een reserveboot tot hun beschikking, handig toch. :)

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2010 - 22:56

Ik heb niets gegeven. Laten ze eerst maar eens een overzichtelijk controle systeem opzetten voor ik weer een donatie overweeg. Let maar op, over een maand of zo, begint dat gejammer weer van waar is al dat geld gebleven. Sorry, als ppv'er ben ik nogal ongevoelig voor collectieve groeps pshygose. Eerst laten zien waar dat geld heengaat en dat het achteraf ook te controleren is.

1 Reactie
StevenGeurts
StevenGeurts21 jan. 2010 - 22:56

"Laten ze eerst maar eens een overzichtelijk controle systeem opzetten voor ik weer een donatie overweeg." De rekenkamer houdt zich ermee bezig, werd ons gisteren door minister Koenders verzekerd. "Sorry, als ppv'er ben ik nogal ongevoelig voor collectieve groeps pshygose." Phychose is de correcte speller, Dr. Prof. Net zoals Prof. Dr. de correcte volgorde van uw "titels" is. Mocht u met "ppv" de Partij voor de Vrijheid bedoelen, dan is PVV de afkorting die u zoekt. "ppv" wordt doorgaans gebruikt voor tal van andere zaken. http://en.wikipedia.org/wiki/PPV Wat komt u eigenlijk doen op deze website?

Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2010 - 22:56

Niet alleen bij dit artikel maar ook bij andere, aan Haiti gerelateerde, artikelen doen mensen uitspraken dat ze geven maar ook dat ze niet geven om de meest idiote redenen. Deze ontboezemingen lijken een beetje op de schaamteloosheid die de huidige maatschappij kenmerken. De schaamteloosheid om te pochen hoeveel je wel niet geeft en schaamteloosheid dat je helemaal niets geeft. Het is de tijdsgeest, denk ik dan maar, hoe dan ook als ik dit lees begin ik me toch te schamen en die schaamte zou collectief gevoeld moeten worden. Ik kom nog uit een tijd dat een telefoongesprek privé was en het gesprek op luide toon met anderen voeren was niet echt beleefd. De keuze van een politieke partij was ook privé, je stem die je gaf was van jou en niet van iedereen. Goede doelen bestaan al een eeuwigheid maar ook het wel of niet geven was een eigen keuze. In een enkel geval deed je wel eens een mededeling dat je gegeven had misschien zelfs wel een beetje trots omdat jij iemand had weten te helpen maar echt uit de school klappen dat deed je niet. In diverse radio en TV-uitzendingen worden mensen op de man of vrouw af gevraagd of ze hebben gegeven terwijl automatisch de tweede vraag dan is, hoeveel heb je dan gegeven? Het goed voelen om te geven is niet meer voldoende, je wilt de wereld laten weten dat je je niet alleen goed voelt maar nog meer dat je goed bent. Maar ja, dat was vroeger, toen het gras nog groen en de sex nog vies was.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO21 jan. 2010 - 22:56

[...] De schaamteloosheid om te pochen hoeveel je wel niet geeft... [...] Dus die jongeren - schoolkinderen, studenten - bijvoorbeeld waren schaamteloos dat ze met hun positieve acties (statiegeld, fietsen, gewoon langs de deur gaan...) heel veel geld hebben opgehaald en, desgevraagd, lieten zien hoeveel? Mij heeft de onbaatzuchtigheid ervan alleen maar ontroerd. Sorry, maar ik vind uw bijdrage een beetje erg moralistisch.