Nederland heeft weer mot met Aruba
• 17-07-2014
• leestijd 2 minuten
Update: Arubaanse premier blijft ook na een week in hongerstaking ... Hij is geschrokken van de harde opstelling bij de VVD en de 'haat' tegen eilandautonomie
Er is al gesteggel tussen Nederland en Aruba over de begroting van het eiland. De Rijksministerraad wil dat de financiën van Aruba onderzocht worden vanwege een te hoge begrotingstekort, maar de Arubanen – die in feite autonoom zijn – willen er niet aan. De ruzie is zelfs zo hoog opgelopen dat de Arubaanse premier Mike Eman in hongerstaking is gegaan. Daar komt nu bij de benoeming van een Arubaan voor de Raad van State. Volgens een woordvoerder van de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag is deze ‘zonder enige motivering’ van de agenda gehaald.
De woordvoerder verklaart tegenover de Persdienst:
Nederland frustreert de benoeming, terwijl Aruba daar volgens de wet recht op heeft.”
De kandidaat zou de op 1 april vertrokken Hubert Maduro moeten opvolgen en is al maanden geleden voorgedragen.
D66 en het CDA willen dat de Raad van State gaat bemiddelen in de ruzie tussen Nederland en Aruba. Volgens D66-Kamerlid Hachchi staan er twee verhalen tegenover elkaar. Zo zeggen premier Rutte en minister Plasterk dat aan het besluit van de Rijksministerraad een lang proces vooraf is gegaan: begin juli zouden er al afspraken zijn gemaakt, die Aruba vorige week eenzijdig naast zich zou hebben neergelegd. Aruba vindt op haar beurt dat het Nederlandse kabinet niet realistisch is.
Update 13.07 uur Eman blijft ook na een week in hongerstaking om aandacht te trekken voor zijn strijd met de Nederlandse regering.
NRC schrijft dat hij is geschrokken van de harde opstelling van Den Haag tegenover de Antillen, met name bij de VVD leeft volgens hem ‘een haat waarbij alle eilanden over één kam worden geschoren.’
Update 16.20 uur
Minister Plasterk laat weten dat er binnen enkele dagen een tussenrapportage ligt over de Arubaanse financien. Gezien de situatie heeft Plasterk de gouverneur van Aruba gevraagd extra haast te maken met een tussenrapportage gezien de ‘acute situatie’.