Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland heeft vanaf nu een 'designated survivor'

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Troonrede_2015_4
Je kent ‘m misschien van de Amerikaanse actieserie op Netflix, maar Nederland heeft er binnenkort ook een: een designated survivor. Eén minister die op Prinsjesdag ver weg van het politieke gebeuren in Den Haag wordt gehouden en wordt ondergebracht op een topgeheime locatie. Die persoon is dan degene die de leiding over het land krijgt in het geval van een verwoestende aanslag waarbij het land anders zonder vertegenwoordiging blijft. Dat meldt RTL Nieuws maandag.
Tot dusverre bestond daar in tegenstelling tot in de Verenigde Staten in Nederland geen protocol voor. Ja, wel over de lijn van opvolging in buitengewone omstandigheden. Dat staat allemaal keurig in de Grondwet. Maar een plan voor het geval de hele Kamer én het kabinet tegelijk wegvallen, was er niet. Iedereen een hoedje op met Prinsjesdag en allemaal aanwezig bij de troonrede.
Link, vond D66, dat er vragen over stelde. De partij achtte het in Nederland anno 2018 de hoogste tijd dat ook hier zowel een minister als Kamerlid worden verstopt om het land weer uit het slop te trekken mocht zich inderdaad een ramp voltrekken. Premier Rutte liet vanmiddag weten dat het inderdaad niet wenselijk is dat bij belangrijke gebeurtenissen de voltallige regering, de Raad van State én het complete parlement aanwezig zijn. Wie de eerste designated survivors zijn, is niet bekend.
Beeld: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.