Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland heeft eindelijk groepsimmuniteit bereikt, voor dit moment

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3290 keer bekeken
  •  
ANP-447816091

Het aantal coronabesmettingen daalt spectaculair. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen, uitzonderingen als China daargelaten. Het aantal door de GGD geregistreerde positieve testen is bijna gehalveerd. Al zal daarbij meespelen dat er geen advies meer is om zich te laten testen bij een positieve zelftest. Het virus waart nog wel rond. Eind april werden er in een week nog 13.000 mensen officieel positief getest maar een enorm probleem is dat niet meer. Is het virus op zijn retour?

De NOS laat epidemioloog Quirine ten Bosch van de universiteit van Wageningen (WUR) aan het woord. Hij geeft als verklaring voor de afname van dat inmiddels het gros van de mensen besmet is geweest dan wel beschermd is door het vaccin. Volgens een antistoffenonderzoek van bloedbank Sanquin dat nog niet officieel is gepubliceerd zijn er in de eerste twee maanden van dit jaar evenveel besmet geraakt met het virus als in heel 2020 en 2021 bij elkaar.

"De groepsimmuniteit is dit voorjaar superhard omhooggegaan. Dat speelt op dit moment een belangrijke rol." De epidemioloog kijkt vooral naar hoelang het duurt voordat het aantal infecties halveert. "Hoe korter die tijd is, hoe harder de aantallen naar beneden gaan. De 'halfwaardetijd' is nu ongeveer een week, dat is keurig."

NU is het wachten op een nieuwe variant van het virus die door de opgebouwde afweer weet heen te breken. Volgens Ten Bosch is dat slechts een kwestie van tijd maar hoeft het geen ramp te zijn. "Als het virus flink blijft rondgaan, maar de immuniteit tegen ziekte blijft wel aardig overeind, dan is dat niet per se erg, omdat mensen er niet erg ziek van worden en er dan minder druk op de zorg blijft. Al heb je als je tot een hoogrisicogroep behoort natuurlijk liever dat het virus helemaal weg is. Dat is helaas niet aannemelijk."

Volgens de Amerikaanse virusbestrijder dr. Anthony Fauci is klassieke groepsimmuniteit niet haalbaar, althans niet in de VS. Daar laten te weinig mensen zich vaccineren om die situatie te bereiken. De verkregen weerstand is volgens Fauci te zwak en niet langdurig genoeg om het virus weg te krijgen. Er moet volgens hem een beter vaccin komen dat jaren bescherming biedt.

De vraag isof heropleving van het virus niet al op gang is gekomen. In Zuid-Afrika, waar het nu herfst is, zorgen twee nieuwe varianten voor een stijging van de ziekenhuisopnames. Het gaat om subvarianten van de omikronvariant.

„Alarm is een groot woord, maar deze subvarianten hebben duidelijk een of ander voordeel”, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. „Het lijkt erop dat ze in Zuid-Afrika voor een nieuwe golf gaan zorgen.” (...) In Zuid-Afrika heeft naar schatting zeker 90 procent van de bevolking immuniteit opgebouwd tegen het coronavirus – een deel door vaccinatie maar veruit de meeste mensen door een eerdere infectie. Maar na drie maanden neemt de kracht van die afweer af – niet toevallig begon de verspreiding van de nieuwe subtypes ongeveer vier maanden na het begin van de vierde golf in Zuid-Afrika, die vooral door BA.1 werd veroorzaakt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

mariatje
mariatje4 mei 2022 - 7:34

Hoe meer je test, hoe meer positieve tests je kan vinden. Stel testen voor toegang in en dring op scholen aan op testen en de cijfers schieten omhoog. Sluit die gelegenheden en de cijfers dalen flink. 'Bewijs dat de maatregelen helpen', heet het dan. 'Scholen zijn brandhaarden.' Schaf het testen voor toegang af en de cijfers dalen nog verder. Nu nog minder mensen die zich laten testen dus nog lagere cijfers. Die test natuurlijk ongeschikt voor doeleinde en groepsimmuniteit een hypothese.

3 Reacties
Jozias2
Jozias24 mei 2022 - 10:26

Klopt, sterfte en testen zijn de minst betrouwbare parameters. Daarom kun je ook kijken naar ziekenhuis/ ic opnames en rioolmonsters. Dat geeft een beter beeld. En op basis daarvan: niets aan de hand. Ook de sterftecijfers in za stijgen niet of nauwelijks.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 mei 2022 - 16:22

@Jozias - Als je kijkt naar de statistieken van rioolwater gaat het alleen goed als je de cijfers van nu vergelijkt met die van het afgelopen half jaar. De omrikon-tijd. De rioowater-cijfers van nu zijn helemaal niet laag als je ze vergelijkt met die in de alfa en delta tijd, de periode september 2020 tot oktober 2021. Bovendien dalen ze op het moment nog nauwelijks. Sinds een paar dagen dalen ze zelfs helemaal niet meer.

Jozias2
Jozias26 mei 2022 - 13:27

@molly Metingen uit het riool zijn prima bruikbaar maar idd wel in een context. Bij andere varianten kon vanwege het ziekteverloop bij 10.000 de ic zorg al overlopen, bij omikron raakte de ic niet overbelast bij 80.000 besmettingen. Het zijn geen dagkoersen maar prima om tendensen, geografische verschillen en varianten te duiden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mei 2022 - 0:17

'Al zal daarbij meespelen dat er geen advies meer is om zich te laten testen bij een positieve zelftest.' Advies? Nee hoor. Het is niet meer mogelijk om een PCR-test te laten doen. Vandaag heb ik Corona gekregen. Vermoedt ik, tenminste. Hoofdpijn, koorst, hoesten en een positieve zelftest. Dus wilde ik bij de GGD een PCR-test laten doen, voor de zekerheid. Dat gaat niet meer, kreeg ik te horen. Alleen risicogroepen kunnen zich nog laten testen bij de GGD. Dus misschien heb ik geen corona. Moet ik mij nu allerlei beperkingen op gaan leggen? Dat lijkt me niet. Ik heb immers misschien wel helemaal geen corona?

7 Reacties
mariatje
mariatje4 mei 2022 - 7:37

Een test geeft helemaal geen zekerheid. Is niet geschikt voor diagnose. Voorheen ging het bij verkoudheid, griep of een kuchje om symptomen. Testen is alleen om de angstporno erin te houden.

Jozias2
Jozias24 mei 2022 - 8:22

En wat zegt de zelftest?

Jonathan2
Jonathan24 mei 2022 - 16:25

Lijkt mij wel het beste, en het is maar een paar dagen. Daar kom je wel overeen. Sterkte en hopelijk blijft het mild. Maar mogelijk anderen infecteren lijkt mij niet de beste oplossing.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 mei 2022 - 19:14

Molly, daar kun je heel simpel achter komen met een zelftest.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 mei 2022 - 4:36

@martin - Een zelftest geeft heel vaak een vals-positief resultaat. https://www.hartvannederland.nl/coronavirus/hertest-ggd-na-positieve-zelftest-alsnog-negatief

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 mei 2022 - 10:54

@Jozias - 'En wat zegt de zelftest?' Dat heb ik al geschreven. Die is positief. Het probleem is: een positieve zelftest zegt heel weinig. Één op de zeven zelftesten is vals-positief. Daarom is het een heel slecht idee geweest van het ministerie van volksgezondheid om de GGD-test af te schaffen. Op die manier zullen veel mensen gewoon door blijven gaan zich in het openbare leven te storten. Ik niet, dus je kunt je preken voor je laten. Het gaat om die talloze mensen die dat wél gaan doen om begrijpelijke redenen. Ze weten namelijk niet zeker of ze besmet zijn met corona, of gewoon een koudje hebben gevat. Wat me bovendien niet bevalt is dat in de media de indruk wordt gewekt dat het nog steeds gewoon mogelijk is om een PCR-test te laten doen bij de GGD. Ook hier op Joop. Dat klopt niet! Het is niet zo dat het advies is ingetrokken je te laten testen bij de GGD. Het is gewoon niet meer mogelijk. Het lijkt wel of men op het ministerie van volksgezondheid denkt dat corona voorbij is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 mei 2022 - 16:44

@mariatje - De zelftest geeft inderdaad nauwelijks zekerheid. De PCR test is daarentegen zeer nauwkeurig. Bij een positieve zelfstest is de kans dat je geen corona hebt, verwaarloosbaar klein. De symptomen zeggen ook niet veel. In de meeste gevallen zijn de symptomen van covid exact gelijk aan die van verkoudheid of griep. De enige manier om zeker te weten of je besmet bent met corona is een pcr-test.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2022 - 20:03

Die varianten zijn er al. Omicron B4 en B5 dacht ik. In Zuid Afrika is weer een heuse besmettingsgolf aan de gang, alleen dat vaccinatie en vorige besmettingen niet schijnen te beschermen. Men weet er nog te weinig vanaf. Onze vaccins en afweer 'schijnen' er niet tegen bestand te zijn. Men moet nog meer onderzoek doen. Marjon Koopmans vind dat Nederland had moeten blijven testen en beter moeten blijven monitoren. Maar helaas Kuipers he! In België, Duitsland en VK ook al aangetroffen.

3 Reacties
itsme3
itsme34 mei 2022 - 7:26

Het zijn natuurlijk dagkoersen, maar het aantal Zuid-Afrikaanse besmettingen lijkt alweer gestabiliseerd, op ongeveer 4,600 positieve testen per dag.

Willem D2
Willem D24 mei 2022 - 9:31

In Nederland doen we rioolwater onderzoek en op die manier hebben we de varianten prima in beeld.

Gerygrr
Gerygrr4 mei 2022 - 10:32

Ja, Minoes dat las ik ook. Ze tellen in het buitenland gewoon nieuwe varianten wel! Hier worden we nog steeds in slaap gesust en weten huisartsen niets. Geen testen, betekent simpelweg niets kunnen vaststellen. Dus zien we uitsluitend berichten over nieuwe ziekten zoals de leverontsteking bij kinderen. Mensen krijgen infecties aan nieren en problemen met hun hersenen. Maar wij gaan alleen uit van virussen die we wèl aantreffen en de schade? Jammer dan…… Fauci is bezorgd, terecht! Nieuwe vaccins ontwikkelen, die niet hetzelfde effect hebben als de oude voor wie kwetsbaar is voor de autoimmuunsysteemreactie. Het systeem piept en kraakt. Kuipers weet waarschijnlijk niet wat er speelt bij de huisartsen. Onlangs duurde het twee weken voor mijn bloed weer is onderzocht, eerst kon ik niet bellen, daarna geen mail beantwoord en vervolgens weer een prikafspraak toen de gevolgen weg waren! Dan weet de dokter niets, kan niets zeggen! Ik mag raden!