Joop

Nederland heeft een oerconservatieve kijk op werkende moeders

  •    •  
12-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1941 keer bekeken
  •  
3286038831_11444407b5_c

© cc-foto: John Sullivan

De kinderopvang in Nederland is van hoge kwaliteit en je kinderen vaak naar de opvang brengen hoort geen taboe te zijn
Sinds ruim een jaar mag ik mijzelf een trotse vader van een heel leuk zoontje noemen. In deze periode ben ik erachter gekomen dat veel clichés over het ouderschap kloppen (ja, het is echt heel leuk!), maar ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met de wonderlijke wereld van de kinderopvang en de soms oerconservatieve kijk van Nederland op het fenomeen werkende moeders.
Wat is nu de situatie en waarom is het verwonderlijk? Na de geboorte van mijn zoontje heb ik besloten om vijf dagen per week, dus 40 uur, te blijven werken. Daarnaast ben ik ook actief als schaduwraadslid en zal ik mij de komende weken bezighouden met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Dus ik ben wekelijks meer dan 60 uur aan mijn werkzaamheden kwijt. Geen enkel moment heb ik van wie dan ook te horen gekregen dat dit onverantwoordelijk is en dat ik veel dingen van mijn kind ga ‘missen’. Hoe anders is dit bij mijn partner! Zij heeft besloten om 36 uur te werken en moet zich continue verdedigen waarom zij als moeder fulltime blijft werken. Dat is demotiverend, seksistisch en discriminerend ten opzichte van werkende moeders.
En wat zeggen de cijfers? Het CPB heeft in december 2020 onderzoek gedaan naar het inkomen van moeders en dit inkomen daalt gemiddeld met 46%(!) na de geboorte van hun eerste kind. Daartegenover staat dat het inkomen van vaders gelijk blijft. De daling van het inkomen wordt volgens het CPB veroorzaakt doordat moeders minder gaan werken. Hierdoor wordt de moeder veelal financieel afhankelijk van haar man en komt ze na een eventuele scheiding vaak in financiële problemen.
En dan het goede nieuws: het nieuwe kabinet heeft besloten om de kinderopvang voor 3 dagen per week gratis te maken. Maar is dit de oplossing om meer moeders aan het werk te houden? Nee, dat is niet zo. Ook het CPB heeft eerder beargumenteerd dat niet gratis kinderopvang, maar vooral hoe wij denken over werkende moeders effect zal hebben op hun arbeidsparticipatie. De conservatieve kijk op werkende moeders en wie thuis voor de kinderen moet zorgen zou voor eens en altijd moeten verdwijnen. Moeders moeten, als ze dat willen, fulltime blijven kunnen werken. De kinderopvang in Nederland is van hoge kwaliteit en je kinderen vaak naar de opvang brengen hoort geen taboe te zijn.
Bovendien is de kans dat vrouwen doorgroeien binnen een bedrijf of organisatie als ze meer uren blijven werken vele malen groter dan wanneer ze parttime aan de slag gaan. Dat betekent op de lange termijn dat de kans dat er meer vrouwen aan de top van een bedrijf of organisatie komen veel hoger wordt. Zo pakken we meteen twee problemen aan: vrouwen worden minder financieel afhankelijk van hun man en we krijgen een diverse toplaag in het bedrijfsleven.
Deels gratis kinderopvang of een quota van vrouwen in de top van het bedrijfsleven of andere organisaties kan op papier een goed uitgangspunt zijn naar meer werkende moeders of een diverse top van onze samenleving, maar uiteindelijk zal er niets veranderen als Nederland een oerconservatieve kijk houdt op het fenomeen werkende moeders. Dus laten we daar gewoon mee ophouden!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (102)

Diantha2
Diantha213 jan. 2022 - 19:05

Dit artikel en de het afschuwelijke sexisme in de reacties bevestigt voor mij waarom ik als jonge volwassene naar Scandinavië ben vertrokken en nooit meer terugkom. Vrouwen zijn totaal tot kleine kinderen zonder verantwoordelijkheden gereduceerd en mannen doen aan een wedstrijdje wie het meeste onproductief de tijd kan uitzitten op kantoor alsof ze allergisch zijn voor hun kinderen. Schandelijk.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 jan. 2022 - 9:19

@ Diantha, Moet om je bijdragen eigenlijk wel grijnzen; stellig, scherp en terecht. Om met Caitlin Moran te spreken: Doe wat een man zou doen, en trek je niks aan van de rest. Ik werk dus nagenoeg voltijds, iets wat niet ongebruikelijk is voor een kostwinner (m/v), in het volle besef gesteund door de wetenschap dat kwantiteit van het contact niet doorslaggevend is voor de band tussen ouder en kind en óók niet voor de ontwikkeling van het kind. Helaas is onderdeel van de culturele genderrollen dat vrouwen niet voor aanstoot zorgen, en ook dat wordt er al heel jong bij meisjes ingemeierd. Ik wil niet steeds op het huiselijk-geweld-verhaal terugkomen, maar er zijn onmiskenbaar parallellen met de fase van het mentaal afhankelijk maken zoals je dat ziet bij psychisch geweld. Het gevolg is dat je eigen belangen sterk verdedigen, jezelf als belangrijkste in je leven zien (niet hetzelfde als menen dat de wereld om jou draait!), stevig over je salaris onderhandelen, vinden dat anderen heus ook een keer kunnen inschikken, bereid zijn onaardig gevonden te worden - al die dingen worden als 'onvrouwelijk' gezien. En dat maakt het natuurlijk onmogelijk de prins op het witte paard aan de haak te slaan - tot laat in de vorige eeuw absoluut noodzakelijk om een respectabele maatschappelijke positie als vrouw te bemachtigen. Frau Merkel, die toendertijd het hoogste ambt van Duitsland bekleedde, werd door Berlusconi een 'Culona inchiavabile' genoemd, iets wat toch vooral een uitdrukking van onaantrekkelijkheid naar de normen van de male gaze was. Hopelijk heeft Merkel haar schouders erover opgehaald, wetende dat haar waarde, waardigheid en relevantie beslist niet afhankelijk is van haar aantrekkelijkheid naar de normen van een seksist als Berlusconi. Grievend blijft het onverminderd. Mijn dochter zal in ieder geval opgroeien met het beeld dat je als vrouw niet afhankelijk bent van anderen om je leven vorm te geven. Je geen toestemming of goedkeuring nodig hebt als je bereid bent de verantwoordelijkheid voor je leven volledig te dragen. En de mogelijkheden dan schier oneindig zijn.

Kuifje3
Kuifje313 jan. 2022 - 14:28

Bij de geboorte van ons eerste kind is mijn vrouw 12 uur per week gaan werken en ging haar inkomen dus inderdaad flink omlaag. Als ik thuis kwam uit mijn werk aten we snel en ging ze naar een HBO-avondschool. In die tijd heeft ze twee mooie opleidingen volbracht en inmiddels verdient ze een veelvoud van wat ik verdien. Ideaal! Dit soort berichtjes slaan dus nergens op. Vrouwen hebben inmiddels veel betere kansen dan mannen bij veel beroepen. Ja natuurlijk is er hier en daar geen gelijk speelveld, maar dat gaat steeds meer beide kanten uit. Als vrouwen verder ervoor kiezen om thuis te zitten is dat hun eigen zaak. Wat ze dan thuis doen is dat ook. Ik weet ook niet of het voor de kinderen zo geweldig is om op de opvang te worden gedumpt. Wij kozen ervoor dat niet te doen en onze kinderen hebben zich goed ontwikkeld en hebben inmiddels beiden een hele mooie baan.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 jan. 2022 - 9:22

Mijn kind is enig kind. Voor haar sociale ontwikkeling was het absoluut van voordeel op de opvang te worden 'gedumpt'.

Paul250371
Paul25037113 jan. 2022 - 10:43

Als ik het goed begrijp voelen vrouwen zich door omgevingsdruk schuldig als ze ft gaan werken terwijl ze een kind hebben. Ik vind dat niet vergezocht maar raad deze vrouwen wel aan schijt te hebben aan dit soort druk en lekker te doen waar zij zich prettig bij voelen.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 jan. 2022 - 9:23

Precies!

The Apple
The Apple13 jan. 2022 - 0:37

Hij is zo'n sociaal-democraat van de PvdA, dus komt de optie dat hijzelf toch maar minder moet gaan werken zelfs niet ter sprake. Nee, Nederland heeft een oerconservatieve kijk op werkende moeders. Het nieuwe kabinet heeft besloten om de kinderopvang voor 3 dagen per week gratis te maken. Maar is dit de oplossing om vaders aan het werk te houden? Nee, dat is niet zo. Het nieuwe kabinet wil alleen maar meer economische groei. Goedschiks EN kwaadschiks.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 12:24

Bedrijven werken daar ook zeer goed aan mee denk ik zo!

The Apple
The Apple13 jan. 2022 - 20:43

Dat is juist, maar ik probeerde op de eerste plaats te wijzen op het "male-privilege".

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jan. 2022 - 21:12

'Kijken' komt voort uit de diensten en wetten die er zijn. Niet andersom. Als er lang genoeg fatsoenlijke opvang is en wetten over ouderschap verlof verandert het kijken we. Waarom blijf je 60 uur werken? Dat is de vraag. Dat is het conservatieve in dit plaatje. Als je meer meedeed bij de kinderen kon je vrouw uiteraard een andere mix aangaan, zou ze dat kunnen willen. Is het omdat het geld en aanzien belangrijker is dan het gezin en kinderen zelf? Is het omdat je zelf geen ouderschap verlof mag?

Berend22
Berend2212 jan. 2022 - 19:36

Ik snap werkelijk niet waarom je kinderen neemt om vervolgens meer dan full time te gaan werken. Dan mis je toch het mooiste dat er is? Maar goed geen veroordeling alleen verwondering.

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter12 jan. 2022 - 20:15

Vind ik ook Berend .

Rododenderon
Rododenderon13 jan. 2022 - 9:01

Je kunt prima fulltime werken en kinderen hebben en opvoeden, dat bewijzen andere landen ook. Alleen in NL schijnt dit een probleem te zijn, zal wel komen door onze oer-calvinistische inslag. Het is echt niet nodig om elke weekdag met een kopje thee en koekjes klaar te staan voor je kinderen die van school komen - of nog erger: thuis blijven voor de lunch pauze van je kinderen - dat is niet goed voor de zelfstandige en sociale ontwikkeling van je kinderen en niet goed voor de thuisblijvende ouder die maar afhankelijk blijft van een partner.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2022 - 9:32

Binnen zekere grenzen is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit als het gaat om contact met je kinderen. Ook kinderen op kostscholen worden gezond volwassen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 12:27

Hanneke Je bent niet verplicht om kwaliteit tegenover kwantiteit te zetten. Dat is nooit een faire keuze, afweging.

Diantha2
Diantha213 jan. 2022 - 19:38

Ik snap niet dat je kinderen hebt en niet het goede voorbeeld geeft dat je verantwoordelijkheid neemt voor de problemen in de maatschappij en je steentje bijdraagt, als volwassene vol meedraait met alle rechten en plichten. Zoals dat ook in ALLE andere landen gebeurt. Want hoe kan je als vrouw volwaardig mee willen doen met stemrecht, als je jezelf verder niet scherp houdt? Niet meedraait? Met spek en bonen vanaf de zijlijn toekijkt?

Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 18:18

Lijkt met goed dat ook vrouwen 4 of 5 dagen werken. Vraag me dan wel af of je dan als man 60 uur zou moeten maken. Mijn vrouw en ik werken beiden full time over vier dagen. Werkt prima met kinderen. Ook gelijk inkomen. Dus de zorgtaken zijn verdeeld en beiden zijn financieel niet afhankelijk (of in gelijke mate afhankelijk, het is maar hoe je het ziet). Als vrouwen ook full time werken is ook het lerarentekort en het personeelstekort in de zorg opgelost.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jan. 2022 - 18:34

OEI. Met dat laatste laat je zien hoe conservatief je bent. Jammer, in je poging niet-,conservatief over te komen.l Heb je hem door? Alsof juist vrouwen in het onderwijs en de zorg moeten werken. En het personeelstekort niet door mannen opgelost kan worden.

Elberfeld
Elberfeld12 jan. 2022 - 19:16

@vdbemt Maar dat is toch ook zo? Vrouwen in onderwijs en zorg is geen conservatief wensdenken, maar een vaststaand feit. Het aandeel vrouwen dat les geeft in het basisonderwijs is sinds 2005 gestegen van 82 naar 87 procent in 2015. En ik heb geen illusie dat dit intussen beter is geworden. Binnen het zorgpersoneel is het 70% vrouw. In de verpleging is dat zelfs 90%. Als die allemaal fulltime gaan werken, zet dat meteen zoden aan de dijk. Dus vdbemt, lees je liever in voordat je anderen bepaalde politieke overtuigingen aandrijft. Bronnen: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/40/steeds-meer-vrouwen-voor-de-klas-in-het-basisonderwijs https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/arbeidsmarkt-zorg-en-welzijn/hoofdcategorieen/wie-werken-er-in-de-sector-zorg-en-welzijn- https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/11/weinig-mannen-kiezen-voor-een-zorgopleiding

Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 19:27

@vd bemt Niet moeten werken. Het is een feit dat in het onderwijs en de zorg heel veel vrouwen werken en vaak part time. Als de mensen in het onderwijs meer uren zouden maken dan is het lerarentekort opgelost. Als je het wil oplossen door meer mannen (of vrouwen) voor de klas te zetten ben je minimaal 4 jaar verder voordat de eerste effecten zichtbaar zijn en uitgaande van een beperkte pabo capaciteit en het feit dat je nu vaak 2 mensen moet opleiden voor 1 formatieplaats nog heel veel jaren langer. Heeft dus niets met mn/ vrouw te maken maar met een snelle oplossing.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:28

“En het personeelstekort niet door mannen opgelost kan worden” Daar valt weinig winst te behalen, mannen werken vaak al fulltime. In 2020 werkt ruim 70% van de mannelijke beroepsbevolking fulltime, van de vrouwen 26%. Er is wel degelijk een relatie tussen de voortdurende personeelstekorten in de zorg/onderwijs en het gegeven dat dit inmiddels hoofdzakelijk deeltijd sectoren zijn geworden. Je hebt dan heel veel mensen nodig om de boel draaiende te houden, minder efficiënt, meer overheadkosten etc. Of je dat erg vindt is een tweede, het is in elk geval een gegeven. Wat ik wel echt een probleem vindt is dat de zorg (onderwijs kan ik niet goed beoordelen) niet aantrekkelijk is voor mensen die fulltime willen werken (en dat zijn vaker mannen). https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/werkenden

Peterrr3
Peterrr312 jan. 2022 - 22:31

Het lerarentekort is vooral zichtbaar als er vervanging nodig is. Scholen/besturen willen graag een groep leerkrachten achter de hand hebben die ze meteen in kunnen zetten als er uitval is, maar die ze niet hoeven betalen als ze niet nodig zijn. Door dit (wan)beleid zijn veel leerkrachten buiten het onderwijs gaan werken. Daar kregen ze wel de financiële zekerheid die je nodig hebt om rond te komen. Die mensen krijg je niet meer terug als je ziet dat klassen steeds groter worden, met steeds meer kinderen die eigenlijk meer zorg nodig hebben, maar dat niet krijgen. Het is dus wat complexer dan alleen maar te suggereren dat het tekort opgelost is als iedereen fulltime gaat werken. Op die manier kun je elk probleem oplossen, in theorie dan.

vdbemt
vdbemt13 jan. 2022 - 10:49

@Elberfeld. Het is de praktijk dat in de zorg en in het onderwijs nauwelijks mannen werken. Maar het is toch niet zo dat dat niet ook door mannen gedaan kan worden. Sterker nog: dat is een enorm gemis. Het zou goed zijn als in beide sectoren meer mannen werkzaam zouden zijn. DAT daar meer vrouwen werkzaam zijn heeft er ondermeer mee te maken dat dit banen zijn waar makkelijker parttime gewerkt kan worden. Dit wordt organisatorisch goed opgelost. Het geeft OOK juist het probleem aan: vrouwen werken meer parttime, ondat het 'logisch' zou zijn dat zij meer voor de kinderen zorgen. De man gaat daar toch niet parttime voor werken. En als hij dat wel zou willen, zijn er nog werkgevers die dat niet toestaan. Dit is JUIST de conservatieve gedachte waar we vanaf moeten. Daarbij is het onzin van deze parttimers te verwachten het bezettingsprobleem op te lossen door fulltime te gaan werken, en daarmee OOK minder tijd hebben voor de zorg van hun kinderen. Laat meer mannen ook parttime in de zorg en het onderwijs (in wezen overal) werken. Dan kunnen de ouders de zorg voor hun kinderen verdelen zoals zij dat willen. Voor meer mannen in het onderwijsen de zorg zullen de salarissen omhoog moeten. Mannen zijn minder geneigd voor een matig salaris aan het werk te gaan. Waarmee we op de ongelijkheid van betaling zitten tussen mannen en vrouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2022 - 11:31

Het werk kan door mannen worden gedaan maar ook de werkgevers gaan er van uit dat het vrouwenwerk is en dat vrouwen alleen in deeltijd werken. Daarbij is voltijds aan herdefiniering toe. Eind 19de eeuw werkten arbeiders 10 uur, 6 dagen in de week. Dat is nu ook ondenkbaar. We kennen ook de verhalen van de Japanners die zich letterlijk doodwerken. Verlagen tot 32 uur in de week en streven naar een grotere gelijkheid m/v zou veel kunnen oplossen.

Elberfeld
Elberfeld14 jan. 2022 - 11:21

@vdbemt We zijn het eens dat in zorg en onderwijs beter een evenwichtiger man-vrouw-verdeling kunnen hebben. We verschillen echter op een hoop andere vlakken. Onderwijs lijkt me juist GEEN baan dat makkelijk parttime gedaan kan worden. Kinderen maar een beetje onderwijzen, of kleine kinderen van leerkracht naar leerkracht te sturen, is pedagogisch gezien onwenselijk. Ook is het onwenselijk om ongeschoolde mannen zomaar voor de klas of in de zorg te zetten. Zoals het CBS schrijft: “De feminisering van het basisonderwijs begint al op de opleiding tot leerkracht basisonderwijs. Binnen deze opleiding is het aandeel eerstejaars en gediplomeerde mannen beduidend kleiner dan het aandeel vrouwen.” Ik maak me geen illusies dat het aantal mannen bij de opleiding Verpleging nu zoveel beter is. Zeker op korte termijn is het daarom, als oplossing van het personeelstekort in deze sectoren, beter om vrouwen in deze sectoren meer fulltime te laten werken, terwijl mannen dan meer thuis voor de kinderen zorgen. Op de lange termijn is je oplossing wel een goed plan.

JoepJos
JoepJos12 jan. 2022 - 18:00

Ik raad de documentaire 'Waarom werken vrouwen niet' van de NPO. Nog altijd terug te kijken. Vooral heel bijzonder dat dit vraagstuk alleen in Nederland 'n dingetje is. In landen zoals Belgie en Frankrijk zijn werkende (fulltime) vrouwen geen uitzondering en is de kinderopvang niet zielig maar educatief. En het huishouden? Dat regel je dmv de inzet van een schoonmaker, boodschappenbezorgdienst etc.

6 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 19:41

Schoonmaken en boodschappendienst door vrouwen en andere minderheden uitgevoerd toch? Als jij het maar niet hoeft te doen! Er klinkt zo’n arrogantie in je verhaal. Alsof jij even bepaald hoe anderen hun leven moeten indelen zonder dat jij zelf wilt participeren in een samenleving waarin vrouwen het vraagstuk op de arbeidsmarkt schijnen in te moeten lossen. Het oer conservatisme in het kwadraat.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:35

JoepJos, maar interessant is waarom dat zo is en wat het oplevert. Uit onderzoek in Scandinavische landen blijkt meen ik juist dat naarmate welvaart toeneemt en de vrouw ruimte krijgt om eigen keuzes te maken ze juist vaker kiest voor een parttime baan icm gezin. Kortom zou dus ook kunnen dat in landen waar de arbeidsparticipatie onder vrouwen hoog is dit te maken heeft met bijv. veel eenoudergezinnen, lagere welvaart waardoor minder werken geen optie is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 23:12

Vader en moeder in loondienst kunnen om de beurt een niet overdraagbaar ouderverlof opnemen. Na een jaar hebben kinderen recht op een plaats in de barnehage. In Noorwegen maakte 85,4 van de 1-2 jarigen daar gebruik van. Bij 3-5 jarigen loopt het op tot 97% en het merendeel voltijds zodat vader en moeder naar hun werk kunnen. Boodschappen laten bezorgen is ook hier al redelijk normaal aan het worden.

JohannesV2
JohannesV213 jan. 2022 - 7:41

@MarjoleinS: de arrogantie is geheel voor uw rekening. Hoezo 'minderheden en vrouwen' die iets moeten doen wat ik niet wil doen? Het werken van mij en mijn partner biedt werk (en loon) voor de mensen die wij inschakelen. Dit allemaal zelf willen doen (en er vervolgens lekker over klagen) is ook weer zo typisch Nederlands.

MarjoleinS2
MarjoleinS213 jan. 2022 - 17:30

JohannesV Proef ik hier superioriteit van opdrachtgever ten opzichte van de ondergeschikte? Juist daarom is klagen en je beroepen op eigenwaarde van toepassing!

Diantha2
Diantha213 jan. 2022 - 19:01

Sorry hoor, MarjoleinS, waarom zijn het alleen de Nederlandse vrouwen die zo nodig de prinses thuis uithangen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de problemen in de samenleving? Stop dan ook maar met stemmen en financiële beslissingen maken.

Dehnus
Dehnus12 jan. 2022 - 17:54

Niet alleen dat, Nederland heeft ook een hekel om bij het gezin te zitten in het algemeen. Anders zagen ze het thuiswerken, zoals in veel landen, wel als een oplossing voor een gezondere woon-werk verhouding. Daarom moeten de scholen ook open, want de kinderen zijn een excuses. Buitenspelen, wat gewoon kan, mag zogenaamd niet om "redenen", want "het is zo stressvol thuis zijn met kinderen en werken".

1 Reactie
Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 19:29

@dehnus, Het is stressvol als je full time thuis moet werken en 1 of meer kinderen ook onderwijs moet geven als ze een leeftijd hebben dat ze dat nog niet zelfstandig kunnen.

PGS
PGS12 jan. 2022 - 17:35

Laat mij dan de eerste zijn om jou te vertellen dat jij heel onverantwoordelijk bezig ben en je heel veel gaat missen van je kind. Ik moet je ook teleurstellen maar jij bent geen vader van je zoon maar slechts de verwekker van dit klein mensje. Nadat mij 1e kind is geboren heb ik besloten voor mijn kind en later kinderen fulltime te zorgen zodat mijn vrouw full-time is blijven gaan werken. Een vader is een man die verantwoordelijkheid neemt voor zijn kind. Maar hier is weer een typisch oer-conservatieve verwekker van kinderen die het nodig vindt om naar 40 uur te werken, ook nog 20 uur in de lokale politiek bezig te zijn. In plaats eens goed in de spiegel te kijken en zich af te vragen wanneer hij zijn verantwoordelijkheid neemt naar zijn eigen kind, moet ik het conservatieve geluid horen van een man hoe conservatief vrouwen zijn omdat zij hun verantwoordelijkheid oppakken en voor hun eigen kind zorgen. Kennelijk is het nog niet doorgedrongen dat levensgeluk niet alleen maar te vinden is in een carriere en lange werkdagen. Maar als een vader die 14 jaar voor zijn kinderen full-time gezorgd heeft, en mijn vrouw alle ruimte gegeven heeft om haar carriere vorm te geven, kan ik tot de volgende conclusies komen. De afgelopen 14 zijn de gelukkigste jaren geweest in mijn leven vanwege het oppakken van mijn verantwoordelijkheid als vader en een stevig fundament leggen in het leven van mijn eigen kinderen. En dat dit soort verwekkers van kinderen eigenlijk een zeer conservatief beeld hebben op wat het betekent om een vader te zijn.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jan. 2022 - 18:41

Je gaat wel erg ver met je oordeel over iemand die je niet kent. Het is de keuze van beide ouders, in gelijkheid hoe zij hun zorgsituatie inrichten. Daarbij geldt wat mij betreft dat de kwaliteit van samenzijn met de kinderen, belangrijker is dan de kwantiteit. De keuze van de auteur zou nooit de mijne zijn. Maar het neemt niet weg dat hij evengoed een geweldige vader kan zijn.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:40

PGS, zou het wat minder stellig brengen dan u, maar terechte vraag is wel waarom deze a.s vader 60 uur in de week wil werken en moeder ook perse een FT baan wil. Als werken bittere financiële noodzaak is of gewoon absoluut geen optie is er begrip, maar als de optie er wel is om er in goed overleg tussen de partners meer voor je eigen kinderen te zijn dan zou je dat op z’n minst serieus moeten overwegen.

Paul250371
Paul25037113 jan. 2022 - 10:40

Jij kan niet in hun portemonnaie kijken

PGS
PGS13 jan. 2022 - 18:32

@ vdbemt en Jaco38. Inderdaad ben ik heel stelling in mijn reactie. Maar ik ben helemaal klaar met dit soort politici die hun ideaalbeeld proberen te verwezelijken zonder zelf een significante bijdrage te leveren. Zijn bijdrage is de schuld te leggen bij de vrouwen want die zouden oer-conservatief zijn dus niet bereid zijn te veranderen. Maar zelf is hij niet bereid om het voorbeeld te geven. Hij bevestigt het beeld dat het normaal is dat mannen hele lange werkweken draaien. Laat hij dit maar eens dat doorbreken en zelf minder werken zodat zijn vrouw zich niet hoeft te verdedigen. Ik vraag mij trouwens ook af waarom dit stel uberhaupt een kind hebben verwekt. Manlief werkt 60 uur per week en vrouwlief werkt 36 uur per week. Denken zij nu echt dat ouderschap echt een parttime iets is ? Of misschien kennelijk is het niet waardevol genoeg voor hun want zij zijn niet bereid om meer tijd te investeren in het opvoeden van een kind ? Een andere vraag is: waarom een kind nemen als jij het opvoeden uitbesteedt aan anderen ? Zijn zij diep van binnen zo overtuigt dat zij niet voldoen aan hun ideaalbeeld als ouders zodat zij bereid zijn dit uit te besteden aan anderen ?

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jan. 2022 - 17:26

Vind het opmerkelijk dat er nooit een vergelijk wordt gemaakt tussen parttime werken door de Nederlandse vrouw en het dragen van de hoofddoek door moslima's. Beiden kennen geen realistische grondslag en komen voort uit beeldvorming/ in doctrine in de jonge jaren. Men weet niet beter. En voor beiden geldt: blijft nog generaties lang een feit als je het niet aanpakt. Afgezien of beiden ueberhaupt een probleem zijn, wat in het in mijn ogen ook niet is.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jan. 2022 - 18:52

Geen probleem? Dan moet je je er toch wat beter in verdiepen. Vrouwen worden op de arbeidsmarkt beperkt en gediscrimineerd. Beperkt ondermeer door die dure kinderopvang in combinatie met de conservatieve gedachte dat de vrouw moet zorgen voor de kinderen. Ze verdienen minder (bij hetzelfde werk), dat is dus die discriminatie waardoor het niet lonend is tov de kosten van de kinderopvang, te gaan werken. Geen probleem? Dit is een enorm probleem.

MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 20:30

Vdbemt Je hebt gelegd! Vrouwen worden nog steeds onderbetaald idd, en daarnaast wordt door veel werkgevers verzoeken om meer dan 20 uur te werken niet gehonoreerd. Er zal een nieuwe emancipatie moeten plaatsvinden: echte gelijkwaardigheid. Zowel op de arbeidsmarkt als in de thuissituatie. Er moet niet alleen op vrouwen een beroep worden gedaan, maar er moet een gelijkwaardig speelveld gecreëerd worden tussen mannen en vrouwen. Het past mannen en vrouwen niet uitsluitend de bal bij de vrouw neer te leggen.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:43

Marjolein, verzoeken om meer te werken worden juist ook vaak niet gehonoreerd in sectoren die verworden zijn tot deeltijdsectoren. In veel zorgsectoren is het nauwelijks mogelijk om fulltime te werken. Het is een vicieuze cirkel

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2022 - 11:56

[Het is een vicieuze cirkel ] klopt. Nederlandse vrouwen worden ook berispt als ze hun "eigen" huishoudelijk werk niet doen maar daar betaalde hulp voor hebben. De wasserij is allang verdwenen, en het gestuntel met de kinderopvang (paar uurtjes opa & oma) is ook niet bevordelijk. Maar de bezorgdienst van de super is normaal geworden dankzij corona.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 jan. 2022 - 17:16

@vdbemt Dan is het partimen niet het probleem, maar dat ze minder betaald worden voor hetzelfde werk

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jan. 2022 - 17:21

Het staat vaders toch vrij om deeltijd te werken? (en overigens vind ik dat u te veel uren draait voor een vader)

2 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jan. 2022 - 18:56

Ik vind het ook veel. Maar het is hun eigen keuze. Het gaat er niet om dat hij wel of niet minder kan werken. Het gaat erom dat in NL de vrouw erop aangekeken wordt als ze meer cq fulltime wil werken. Wat dan ook nog eens moeilijker is voor ze. EN, voor hetzelfde werk, minder betaald.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 21:01

Idd een eigen keuze, maar wel opmerkelijk dat de auteur ouders (meestal de moeder) die bewust een andere keuze maken oer-conservatief noemt.

Ewout Pool
Ewout Pool12 jan. 2022 - 17:00

Zonder een “ad hominem” te willen doen vraag ik me af waarom iemand die (meer dan) fulltime werkt met een partner die (bijna) fulltime werkt voor kinderen kiest? Als je voor kinderen kiest zul je andere dingen moeten laten. Of wil je de kinderen tot hun puberteit in de opvang laten? Daarnaast zijn kinderen een enorme aanslag op onze (overbevolkte) planeet. 1 (westers) kind heeft een net zo grote footprint per jaar als 5(!) auto’s! En als je dan toch kinderen wilt ga dan beide in deeltijd werken. Krijg je meer mee van het opgroeien en het is ook beter voor de ontwikkeling van je kind.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 16:47

Matin, maar waarom dit kwalificeren als oer-conservatief? Het is gewoon wat het is. Je zou ook kunnen zeggen dat een van de verworvenheden van de welvaartsstaat is dat vrouwen die de keus hebben, vaker kiezen voor een parttimebaan icm zorg voor de kinderen. Dat het dus juist de keuzevrijheid is die leidt tot deze uitkomst. Uiteraard moeten hobbels voor vrouwen met een gezin die wel fulltime willen of moeten werken zoveel mogelijk weggenomen, maar zoals je zelf al aangeeft weten we inmiddels dat ook als alle rimpels uit het laken getrokken worden er nog steeds heel veel vrouwen een parttime baan prefereren als er geen financiële noodzaak is om meer te werken. Hier thuis idem dito en gelijk heeft ze. Een op de langere termijn onhoudbare gevolg hiervan is wel dat in de bepaalde beroepsgroepen alles is afgestemd op parttimers en daar nagenoeg alleen nog vrouwen werken. Mijn vrouw werkt in de zorg en bij haar organisatie is een arbeidscontract van meer dan 24 uur niet eens mogelijk en nauwelijks mannen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 19:08

Ook voor alleenstaanden is zo'n contract niet geschikt.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:50

“Ook voor alleenstaanden is zo’n contract niet geschikt” Eens, het is een vicieuze cirkel. De sector trekt daardoor ook weer mensen aan die graag parttime willen werken. Mijn vrouw heeft jonge meiden als collega van begin 20 zonder kinderen die het heel normaal vinden om parttime te werken en geen enkele moeite doen dit te doorbreken. Zo konden er ook allerlei rare diensten ontstaan (bijv een dienst van 4 uur) waardoor het inmiddels ook onmogelijk is om 36/40 pw te werken.

Thuru
Thuru12 jan. 2022 - 16:42

Een quota is uit den boze. Men moet gewoon de beste kandidaat kunnen kiezen ongeacht of dit een man of een vrouw is.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jan. 2022 - 17:23

Dat is momenteel een onpopulaire mening . Maar ik vind het nogal neerbuigend naar vrouwen toe . Alsof ze goed genoeg zijn en er daarom maar quota moeten komen. Zou u aangenomen willen worden op uw kunde of wegens uw geslacht?

lmgikke
lmgikke12 jan. 2022 - 16:11

Grappig om het verschil in de reacties gegeven door mannen t.o.v. de reacties door vrouwen te lezen. Geen oordeel, geeft wel veel inzicht.

2 Reacties
Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 17:58

Welk verschillen ziet u dan in de reacties tussen de dames en de heren. Afgaand op naam zie ik alleen reacties van de dames Hanneke en Marjolein.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2022 - 9:44

@ Imgikke Mijn mening is heel sterkt gekleurd door de ervaring met mijn ex-partner, die geen geld inbracht, aan een dood paard genaamd 'eigen bedrijf' trok (en geen blijk van inzicht in de realiteit aangaande de slagingskansen had), wel luxueus wenste te leven en wel op mijn kosten, en ook toen het kind geboren werd, geen enkele gedane belofte (een baan gaan zoeken, geld verdienen) nakwam, daarentegen juist ook fysiek gewelddadig werd. Ik ben pas gegaan toen ik ervan doordrongen was dat zijn gedrag naar het kind gewelddadig was; pas veel later viel het kwartje aangaande zijn gedrag jegens mij - iets wat bij huiselijk geweld wel vaker zo verloopt. De meeste mannen zijn heel oké, absoluut geen psychopaten die hun wederhelften willen beknotten. Maar ze denken gemiddeld, net als hun partners, natuurlijk wel overeenkomstig de tendens in de maatschappij. En die is niet vrouwvriendelijk in factoren die economische zelfstandigheid van vrouwen bestendigen.

MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 15:58

Het conservatieve zit er vooral in dat het moeder/ouderschap onbetaald is. Ook al is het een enorme verantwoordelijke taak, zowel sociaal als economisch. Moeders bezitten vaak multi talenten en houden vele ballen omhoog om hun kinderen naar de volwassenheid te begeleiden. De samenleving te voorzien van sociaal betrokken en economisch zelfstandige burgers. Maar nimmer lees ik hoe dit financieel op waarde kan worden geschat. Het is de manier om moeders economisch zelfstandig te maken, ook na haar pensioen. En dit geldt met name (toekomstige) alleenstaande moeders en vaders. Ik heb ook moeite met seksegenoten die moeders, die er voor kiezen een deel van hun leven aan kinderen en opvoeding te besteden, te betitelen als prinsesjes. Kinderen opvoeden is geen prinsessenleven. Het vraagt vooral om stabiliteit, doorzettingsvermogen, organisatietalent en vooral heel veel liefde, 24-7. Hoe zou de samenleving eruit zien als moeders massaal fulltime gaan werken en in hun spaarzame vrije tijd, vermoeid na een lange werkdag, hun kinderen nog willen, kunnen of moeten meegeven dat het leven vooral samen leven is? Het heet toch niet voor niets Samenleving. Gaan we die dan meteen maar opbreken bij het gezin?

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jan. 2022 - 17:34

Dat is wat emancipatie heet . Eerst was de man de kostwinner en verdiende genoeg om een gezin te onderhouden. Soms zelfs een enorm gezin. En nu? Nu is het idee dat dat mama* ook in de fabriek staat - prachtig toch! *nee ik wil niet zeggen dat vrouwen niet moeten werken de vrouw kan ook de kostwinner zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 19:06

De thuisvrouw was een burgerlijk ideaal dat lange tijd alleen voor de middenklasse was weggelegd. De elite had personeel en vrouwen uit de arbeidersklasse moesten uit werken voor brood op de plank. De bloeitijd van de huisvrouwerij viel in de jaren 50-60. Die zijn gelukkig al weer decennia voorbij.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 20:56

Marjolein, interessante gedachtengang, maar u gaat er dan wel aan voorbij dat het parttime werken door vrouwen lang niet altijd gerelateerd is aan het hebben van kleine kinderen. Ook vrouwen zonder of grote kinderen werken veel vaker parttime + hoe stelt u zich dit praktisch voor: dat moeders of vaders die minder werken ivm zorg voor kinderen dan een bepaald bedrag per maand per kind krijgen? En mag de Overheid dat ook eisen stellen aan de kwaliteit van de opvoeding?

pahan
pahan13 jan. 2022 - 6:47

De keus om niet te gaan werken hoef je toch niet te verantwoorden? Als gezin stel je je in op een inkomen, en dat zal ergens vandaan moeten komen. Een kind is een afhankelijk wezentje, op een of andere manier zal je moeten zorgen dat er zorg geregeld is. Voor het kind maakt het niet uit of dat de ouder is of een ingehuurde, als je het maar regelt. Financieel op waarde schatten is een pad dat je niet moet willen inslaan. In de markt is iemand die maar 1 woning bij kan houden niets waard, ga maar eens in een hotel vragen wat de onderbetaalde mensen moeten doen die de kamers schoonhouden en herinrichten. Plannen en koken voor 1 gezin? Ze zien je aankomen in een restaurant. Daar zit het ook niet. Als je je er goed bij voelt, ga je dan niet verdedigen. Als je je er niet goed bij voelt zijn er mogelijkheden om jezelf in de markt te zetten. Ook al goed.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2022 - 12:35

Bruyn-Hundt schreef is de jaren 90 een uitstekend artikel over het zg "zorgloon", een idee dat af en toe weer opduikt. M.i. een doodlopende weg. https://www.academia.edu/3151227/Huisvrouwenloon_een_valkuil_Marga_Bruyn-Hundt_

Diantha2
Diantha213 jan. 2022 - 19:32

“Kinderen opvoeden is geen prinsessenleven”. Dat is het wel als je niet de benodigde pedagogische kwalificaties hebt. Ik vind het erg arrogant en prinses-achting dat enkel ‘opdagen’ als vrouw genoeg is. De vrouwen die nu thuis blijven zitten over het algemeen meer aan de onderkant van de markt, zowel qua inkomen als opleidingsniveau, ambitie etc. Ik vind het erg arrogant dat dat thuis aankloten wordt verheerlijkt alsof het professionele begeleiding is. We weten dondersgoed dat dat niet zo is, anders hadden meer vaders de eer wel op zich genomen in macho Nederland. En dat is ook weer typisch Nederlands. Mannen die niet voor hun kroost zorgen.

MarjoleinS2
MarjoleinS214 jan. 2022 - 14:44

Griezel in…. Geen twijfel dat vrouwen werken naast het opvoeden van hun kinderen en het huishouden doen. Het heeft vrouwen net zoveel opgeleverd dan hun mannen en de samenleving. Waar ik fel op tegen ben is dat van vrouwen wordt verwacht fulltime te werken vanuit de gedachte omdat ze economisch onafhankelijk moeten zijn. Dan denk ik waardeer vrouwen om wat ze al doen als ouder, huishoudster, tuinman, loodgieter, organisator, boekhouder, kok, etc etc. Voor alle taken bestaan betaalde banen, alleen vrouwen moeten ze als moeder zijnde gratis doen. Als je vrouwen economisch zelfstandig wilt hebben en dat ze een pensioen opbouwen betaal ze dan uit voor wat ze waard zijn! Daar komt nog eens bij dat ineens van vrouwen wordt verlangd dat ze meer uren dan parttime moeten werken om het te kort aan vacatures op te vangen. Dat klopt gewoon niet; de gedachte dat parttimers klaar zijn met de dag terwijl er nog zoveel andere taken thuis op ze te wachten staan. Dit is zo irreëel, ik noem dat slaven drijven. Welke man zou zich laten verplichten onbetaald werk thuis werk te doen als ze op de arbeidsmarkt er betaald voor krijgen? Mannen die dankzij hun vrouwen niet eens die keuze hoeven te maken. Er wordt vanzelfsprekend van uitgegaan dat vrouwen de zorgtaken op zich nemen. Ja, werk en zorgtaken worden steeds meer verdeeld, maar vrouwen doen nog steeds het meeste werk thuis. Onbetaald. Je kan van die vrouwen niet ook nog eens verwachten meer uren te werken om de vergrijzing op te vangen. Dan graag ook de mannen erbij betrekken, of thuis of meer uren werken op de arbeidsmarkt.

MarjoleinS2
MarjoleinS214 jan. 2022 - 14:56

Jaco38 Ik bedoel wel echt moeders, of vaders, en geen vrouwen die parttime werken zonder voor kinderen te zorgen. Met name ook alleenstaande ouders. Ik stel het inderdaad zo voor dat ze een bedrag krijgen voor hun zorg voor de kinderen, huishouden etc…. Ook als ze geen baan hebben naast hun zorgtaken. Je stelt ook geen kwaliteitseisen aan mensen die in de WW zitten, die toeslagen krijgen, een bijstandsuitkering of een WAO. Het is een standaard inkomen. Je kan het ook een basis inkomen kunnen noemen.

MarjoleinS2
MarjoleinS214 jan. 2022 - 15:08

Diantha, Wat bedoel je met zomaar als vrouw opkomen dagen? En waarom moeten vrouwen pedagogische kwaliteiten bezitten om te bewijzen of ze een kwalitatief goede ouder zijn? En welke kwalificaties moet ze verder kunnen aantonen voor alle (zorg) taken, terwijl dat er onbetaald dit er niet toe doet. En wie bepaald die kwalificaties? Met alle respect, maar ik vind dit tegenover je seksegenoten zeer denigrerend. Je toont hetzelfde wantrouwen dat juist heeft gezorgd voor de toeslagen affaire. Op basis van vooroordeel mede mensen in een hoek zetten waarin ze meteen al geen vertrouwen verdienen. In dat geval sla je het voorstel meteen dood. Je benoemt ook vrouwen aan de onderkant van de samenleving die over het algemeen thuiszitten. Ook die opmerking getuigt van vooroordeel en weinig realiteitszin. Mag ik vragen waar je dit op baseert?

korheiden2
korheiden212 jan. 2022 - 15:55

Is het niet zo dat nogal wat vrouwen het wel prima vinden zo? Ik kom zelf uit het basisonderwijs en daar werken de meeste vrouwen parttime, ook als ze al lang uit de (kleine) kinderen zijn. Ze hebben een fulltime werkende partner en met een 40 of 60% baan vinden ze hun inkomen prima en blijft er ook tijd over voor leuke dingen. Moeders kunnen, als ze willen, gewoon fulltime blijven werken hoor.

3 Reacties
Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 16:51

Maar als dit doorslaat en dat is op sommige scholen wel het geval leidt dit wel tot inefficiëntie. Een parttime leerkracht is relatief veel tijd kwijt met vergaderen, studiedagen etc. In de zorg idem dito. En als er bijna alleen maar parttimers werken zie je soms ook dat er taken blijven liggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 18:06

Vaders zouden hun ouderschap ook wel eens wat serieuzer mogen nemen.

Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 21:08

“Vaders zouden hun ouderschap ook wel eens wat serieuzer mogen nemen” Zeker, maar hooguit voor de m.i inmiddels veelte groep vrouwen die graag meer zou werken, maar dit achterwege laat omdat de vader zich onvoldoende beschikbaar stelt voor zorgtaken.

Rick Hofland
Rick Hofland12 jan. 2022 - 15:47

Nederland heeft ook vrij veel oerconservatieve moeders die absoluut niet geloven in meer dan 2 of max 3 dagen werken per week. En het erge is dat het niet de Nederlandse mannen zijn die dit in stand houden, maar deze oerconservatieve vrouwen houden elkaar nauwlettend in de gaten en spreken elkaar er op aan of roddelen na het wegbregen van de kinderen op het schoolplein nog ff uitgebreid over die ene moeder van de hele klas die zo slecht is dat ze wel 4 dagen werkt, laat staan 5. Je kan de opvang in Nederland gratis maken of zelf nog een bonus uitkeren om je kinderen daar vaker heen te brengen, maar dat is het probleem helemaal niet. Het is de "Schoolyard Mafia" die hieraan ten grondslag ligt, maar ja, wat doe je daaraan als maatschappij.

14 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 16:09

Of oerconservatieve mannen die vinden dat de opvoeding vooral een vrouwen aangelegenheid is. Oerconservatieve mannen die hun vrouwen nog steeds voor 75 a 80, 90% de zorgtaken laten waarnemen. Vrouwen kunnen idd onderling weinig loyaal aan elkaar zijn, maar ik ben weinig mannen tegen gekomen die dat wel zijn en genegen zijn de zorgtaken 50-50 % te delen. Hoeveel mannen zouden 50% van de zorgtaken van hun vrouw overnemen om hen de ruimte te bieden werk en zorg gelijkwaardig te delen? Van vrouwen nog meer eisen zonder daar (financieel) iets tegenover te stellen noem ik slaven drijven.

Zandb
Zandb12 jan. 2022 - 16:18

Rick U hebt het onderzocht, merk ik sarcastisch op. En ongetwijfeld bezit zo'n schat aan anekdotisch bewijs dat u deze stellige beweringen door ieder als 'de werkelijkheid' aanvaard zal worden. En het laatste deel van de laatste zin is helemaal indrukwekkend: ".... maar ja, wat doe je daaraan als maatschappij."

Zakenpief
Zakenpief12 jan. 2022 - 17:39

@Zandb, Ik herken me volledig in het beeld dat Rick schetst. Als je als man je kind 's ochtends vroeg naar de kinderopvang brengt, word je door de thuismoeders de hemel ingeprezen. Maar als werkende vrouw krijg je passief agressieve dingen te horen als: "mijn Sofietje vind het zo fijn dat ik de hele dag lekker thuis ben". @Marjolein, Bij die verdeling van de zorgtaken, daar zijn de 'dames' toch zelf bij? Ga de strijd maar aan, vertik het simpelweg om je carrière op te geven voor die oerconservatieve man. En een vergoeding vragen van de maatschappij om je eigen kinderen op te voeden is echt absurd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jan. 2022 - 17:40

@marjolijn ik doe 80% Ik vind alleen dat gezeur over of ik daarbij een man ben nogal conservatief je wordt echt anders benaderd als je als man primair voor je kind zorgt - alsof je dat niet zou kunnen en toegegeven - sommige zaken moest ik me aanleren die bij vrouwen wat natuurlijker lijken te komen .

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 18:03

Mannen en vrouwen zouden het werk binnens- en buitenshuis eerlijk moeten delen. Het niet benutten van het arbeidspotentieel vrouwen buitenhuis heeft grote maatschappelijke consequenties. De tekorten aan personeel in vele sectoren zouden er niet zijn als vrouwen en meiden niet al bij voorbaat voorsorteerden op parttime baantjes omdat zij wel weten dat zorgtaken voor het merendeel bij hen terecht zullen komen.. Dat begint al op school.

PGS
PGS12 jan. 2022 - 18:35

Helaas Rick. Het is ligt ook aan de Nederlandse mannen dat dit systeem gehandhaafd blijft. Zodra het kind geboren is, denkt de man niet na om de moeder de kans te geven om te kunnen kiezen. Zij gaan, zoals de schrijver het heel duidelijk aangaf, gewoon aan het werk en mogelijk nog extra werken. Geven zij dan niet gewoon de boodschap: ik ga gewoon weer aan het werk. Het opvoeden van het kind is niet mijn pakkie an. Als mannen gewoon besluiten een jaar te stoppen met werken en voor de kinderen te zorgen, volgens mij verdwijnen die "oer-conservatieve " vrouwen. Want dan krijgen zij een echte eerlijke kans om te kiezen voor opvoeding of werk. Vaderschap is niet alleen maar het doneren van sperma.

MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 19:57

Zakenpief “ Vergoeding vragen van de maatschappij om je eigen kinderen op te voeden” Nee, als slaven te werk gesteld worden ipv dat het opvoeden van kinderen financieel op waarde wordt geschat omdat van diezelfde kinderen wordt verwacht als volwassenen de samenleving te dragen. Want dat is er wat er van vrouwen wordt verwacht: sociaal en economisch krachtige burgers voor de samenleving creëren. De vernedering druipt er af Zakendief. Maar jij geniet van je hypotheekaftrek toch? Diezelfde vrouwen mogen dat mede ophoesten als fulltime participant op de arbeidsmarkt. Als jij er maar mee wegkomt, toch?

MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 20:13

Griezel - in… We zijn in z’n algemeenheid een conservatief volkje. Huisman zijn of als man grotendeels meedraaien in het huishouden of grotendeels meehelpen bij de opvoeding is nog lang niet geaccepteerd. Nu er een vraagstuk ligt met betrekking tot de verhouding man - vrouw binnen de arbeidsparticipatie zal dit ook voor (huis) mannen gelden. Vanwege de vergrijzing zal dit een groter issue worden de komende decennia. Alleen vrouwen verplichten een arbeidsintensief leven te leven naast een arbeidsintensief leven als moeder en huisvrouw vind ik ongelofelijk arrogant. Al die mannen die menen vrouwen voor dit karretje te moeten laten spannen tonen zich als verwende prinsjes. Ik verwacht op z’n minst gelijkwaardigheid. Dus deze mannen draaien net zoveel mee als vrouwen of ze hebben gewoon geen recht van spreken. Maar nooit meer zal er op deze manier over vrouwen gedomineerd mogen worden als eeuwenlang is gedaan. We zijn een geëmancipeerde samenleving. Heren gedraag u ernaar.

jandebakker
jandebakker12 jan. 2022 - 20:48

@MarjoleinS als de vrouw in een gezin niet of weinig werkt is het vrij logisch dat zij een groter deel van de zorgtaken op zich neemt. Dat heeft niks met conservatisme te maken maar vooral gewoon met een eerlijke taakverdeling.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2022 - 8:32

@ jandebakker Het is een beetje een kip-of-ei verhaal. Om eerlijk te zijn: de maatschappelijke gaze beinvloedde ook mij heel sterk. En dat begint al vroeg. Al toen ik nog maar net zwanger was, werd me gevraagd of ik van plan was borstvoeding te geven, waarin het gesprek overigens zeer sturend was. De nadelen van borstvoeding (je bent als moeder altijd het bokje, je hebt het lichamelijke ongemak, en zult, als je om welke reden dan ook niet aan de borst kunt voeden, aan de melkmachine moeten, een tijdrovende aangelegenheid) plus het zwangerschaps- en bevallingsverlof dat voor mannen maar heel summier bestaat, sorteert al flink voor. Inderdaad komt daar de vraag bij die mannen nooit gesteld wordt: hoeveel ga je werken na de bevalling? Niemand vind het overdreven intrusief cq. een schending van de privacy te pas en te onpas moeders deze vraag te stellen. Graag begeleid door opmerkingen als 'je krijgt toch geen kinderen om ze in de crèche te dumpen?!' en inderdaad 'Sofiuetje vindt het zó fijn dat mamma thuis is...' Daar komt bij dat er tal van taken op het bordje van ouders belanden, nogal eens op onmogelijke tijden voor werkende ouders. Toneelstukken, kertstvieringen, oudergesprekken, klaar-overen, luizen kammen, knutselmiddagen - you name it. In Duitsland, waar ik woon, is er bovendien alleen 's ochtends school, en hier, op het platteland, wordt zeker 75% van de kinderen om half twaalf weer door een ouder opgehaald - en dat zijn eigenlijk altijd moeders. Natuurlijk vraagt mijn kind ook wanneer ik dan eindelijk haar zelf een keer kom ophalen zoals 'normale moeders' dat doen. Het geeft dus een gevoel van abnormaliteit als moeder voltijds te werken, terwijl dat voor vaders niet of nauwelijks tot fronsen leidt. Ik heb, als het gaat om sociale afkeur, nog het geluk alleenstaand ouder te zijn; mensen hebben er daardoor automatisch meer begrip voor dat ik een flink aantal uren werk. Maar zelfs in die situatie heb ik de vraag voorgelegd gekregen waarom ik niet meer oog heb voor mijn kind, zo egocentrisch ben mijn carrière voorrang te geven 'boven haar welzijn', zeker omdat ik (ruim) bovenmodaal verdien. Zulke vragen krijgen mannen nooit. De impliciet en expliciet gestelde normen voor 'de goede moeder' omvatten bovendien logistieke en emotionele beschikbaarheid, creativiteit en het ruimhartig stimuleren van het ontwikkelingspotentieel van de kinderen. Daar moet je wel de tijd en energie voor hebben. ALs voltijds werkende moeder heb je niet de tijd je zes- of zevenjarige naar muziekles of basketbaltraining te brengen. Foei! En daar komt dan weer bovenop: 'Laat je dat over aan de oppas?! Ik zou nooit al die dingen willen missen, het doet toch afbreuk aan de band tussen je kiund en jezelf.' In de assymmetrie van de verlofregelingen én de sociale druk, nemen vrouwen een conservatievere rol op zich dan op grond van hun aanleg en talenten (ten opzichte van mannen) gerechtvaardigd is. Er tegenwicht tegen bieden, bijvoorbeeld omdat je plezier hebt in je werk, je niet in armoede wil vervallen als je partner om welke reden dan ook wegvalt én je op eigen kracht een fatsoenlijk pensioen wil opbouwen, maakt een teflon pak om alle opmerkingen van je af te laten glijden absoluut noodzakelijk. Daar komt nog eens bij dat mannen nogal eens een blinde vlek hebben voor alle zaken die als sociale smeerolie ook geregeld moeten worden, en zich verzetten zich met woorden als 'maak je toch niet zo druk' als vrouwen verlangen dat ze hierin een aandeel leveren.

Jaco38
Jaco3813 jan. 2022 - 8:47

“PGS, Zodra het kind geboren is, denkt de man niet na om de moeder de kans te geven om te kunnen kiezen” De natuur helpt natuurlijk ook een handje mee. De vrouw wordt zwanger, baart het kind, moet herstellen etc. Net als (vaak) bij andere dieren is de moeder van nature meer gericht op het pasgeboren kind dan de vader. Zie ook in mijn werkomgeving dat jonge, goed opgeleide en geëmancipeerde vrouwen die het eerste kind krijgen bewust kiezen voor minder werken. Laat onverlet dat er ook sociale / culturele en praktische aspecten meespelen waardoor de vrouw de verantwoordelijkheid om te zorgen voor haar pasgeborene meer voelt en /of gemakkelijker kan nemen dan de man en vice versa. De sociale en culturele aspecten wijzigen vanzelf gedurende de tijd, de taak van de overheid ziet vooral op het wegnemen van praktische oorzaken die ervoor zorgen dat vrouwen te vanzelfsprekend te zorg op zich nemen ipv de man. Op dat terrein is ook al veel gebeurt, desondanks is de arbeidsparticipatie van vrouwen de afgelopen 10 jaar nauwelijks toegenomen.

Zakenpief
Zakenpief13 jan. 2022 - 11:14

@Marjolein, Wat een merkwaardige reactie. Ik verwacht helemaal niet van vrouwen dat ze alleen maar kinderen klaarstomen voor de maatschappij. Integendeel zelfs. Als je er voor kiest om ouder van een kind te worden, komt dat met verantwoordelijkheden. Hoe je dat vervolgens indeelt met je partner, is je eigen zaak. Ik begrijp niet dat je als vrouw op voorhand geen gesprek met je partner aangaat over hoe de werk/thuisverdeling na de bevalling vorm krijgt. Als je als vrouw ervoor kiest om thuis te blijven, prima, maar om je vervolgens als slaaf te gaan bestempelen, gaat mij wat ver. Geen idee wat hypotheekaftrek met deze discussie te maken heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2022 - 13:31

Hanneke Kouwenberg 13 januari 2022 at 09:32 Ik herken ook het nodige al waren mijn mannelijke collega's terughoudender in hun opmerkingen, hing ik niet lang rond op het schoolplein, waren de zwemclubactiviteiten 's avonds en in het week-end en was de muziekschool op loopafstand. Altijd voltijds gewerkt net als mijn ex-partner. Wij bezuinigden vnl op tijd "voor ons zelf".

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 jan. 2022 - 9:30

@ Danielle, Had het me, afgaande op je bijdragen hier en elders, eerlijk gezegd ook niet anders kunnen voorstellen. Het maakt me vrolijk; ik heb een dochter, maar er groeien dus ook jongens op tot mannen met deze volwaardige participatie van vrouwen als voorbeeld. De situatie is in het gezin van mijn zusje overigens ook zo, drie jongens en twee ouders die, ook los van elkaar, beide interspersoonlijk economisch onafhankelijk zijn. Haar zonen zullen dat hopelijk de normale gang van zaken vinden. Er is hoop voor de toekomst.

Berend Luns
Berend Luns12 jan. 2022 - 15:39

Het is niet de buitenwereld die het conservatisme verweten zou moeten worden zoals Matin Abassi hier doet, maar het eigen conservatisme van de werkende ouders, in dit geval hijzelf en zijn vrouw. Je hoeft je tenslotte niets aan te trekken van het conservatisme van de omgeving. Het is, zoals Elma Drayer in 2010 al schreef in haar Verwende Prinsesjes, het conservatisme van veel Nederlandse vrouwen zelf die veel vaker dan de man kiezen voor part-time werk, zelfs als ze geen kinderen hebben. Maar ook de man, binnen een gezin met kinderen, valt dit conservatisme te verwijten zoals Suzanne van den Eynden in een bespreking van Drayer's boek daarover opmerkte. Want de man peinst er vaak niet over om, in plaats van de moeder, minder te gaan werken om zijn deel van de zorg voor de kinderen op zich te nemen.

3 Reacties
Zandb
Zandb12 jan. 2022 - 16:21

Luns Hier neemt de man de zorg voor het kind op zich. Waarom zou dit stel zichzelf "conservatisme" zou moeten verwijten is mij een raadsel. Maar dat legt u valst wel nader uit.

Berend Luns
Berend Luns12 jan. 2022 - 17:29

Zandb. Meneer werkt 60 uur en mevrouw 36 uur.

Zandb
Zandb13 jan. 2022 - 10:12

Berend Ik had begrepen dat hij thuis werkte en de vrouw niet en dat 'dus' hij de zorg voor het kind op zich nam m.b.v. de dagopvang.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 jan. 2022 - 15:31

"De conservatieve kijk op werkende moeders en wie thuis voor de kinderen moet zorgen zou voor eens en altijd moeten verdwijnen." Hopelijk heb je naast je 60 urige werkweek nog voldoende tijd om de helft van de verzorgende taken van je kind en het huishouden over te nemen, zodat je vrouw ook carriere kan blijven maken.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 jan. 2022 - 15:24

Werk als alleenstaand ouder ook nagenoeg voltijds (36 uur, volgens de CAO is 40 uur voltijds). Het kan niet anders, ex betaalt geen kinderalimentatie, draag dus alle kosten alleen. Dat kan ook prima: ik ben altijd werkzaam geweest en heb godzijdank een goede opleiding. Met andere woorden: ik had geen afstand tot de arbeidsmarkt, en was ook niet economisch afhankelijk. Er is wel één caveat aangaande de arbeidsparticipatie van vrouwen: de belasting die uitgaat van het management van het familieleven. Wie denkt eraan de schooltassen in te pakken, plant het eten gedurende de week, maakt boodschappenlijstjes, ruimt de was op, koopt cadeautjes voor familieleden en vriendjes van de kinderen? Zolang het meerendeel van die (mentale) workload bij vrouwen belandt, is er geen evenwicht.

2 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 16:17

Precies, het ouderschap delen met je werk vraagt zoveel meer. Er wacht je nog een heel huishouden, een tuin die bijgehouden moeten worden, steeds vaker ook mantelzorg en dan wil je je kind nog een stabiele en liefdevolle leefomgeving bieden. Moeders zijn geen slaven, ze zijn de motor van een economisch en sociaal stabiele samenleving door hun kinderen erin te introduceren die zo’n economisch en sociaal stabiele samenleving onderling samen creëren. Moeders, maar natuurlijk ook vaders, zouden zich veel meer bewust moeten zijn van deze participerende rol door elkaar erin te ondersteunen i.p.v. te veroordelen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 jan. 2022 - 7:54

Zo is het, Marjolein. In de ideale samenleving zouden mannen veel meer bijdragen aan de onzichtbare rotklussen. Zonder mijn ex heb ik die automatisch allemaal op mijn bordje liggen, maar dat was voordien ook al het geval, en nu heb ik tenminste niet het gevoel telkens in de steek gelaten te worden (met een trap na, want zo was het sujet wel). Want dát is wat er in veel relaties min of meer gebeurt: mijnheer neemt de krenten uit de pap, en drukt zijn neus voor al het andere (vaak door de boel in het honderd te laten lopen en het dan aan moeder de vrouw over te laten de brandjes te blussen - sabotage dus). Er zijn relaties waarin er wel een eerlijk evenwicht bestaat tot tevredenheid van beide partners, in mijn omgeving -toch vooral allemaal (heel) hoogopgeleide vrouwen- is het een minderheid. In Duitsland heeft iemand de term 'Alleinerziehend mit Mann' gemunt, en ik snap precies wat er bedoeld wordt.

Rododenderon
Rododenderon12 jan. 2022 - 15:15

Precies! Het quota van vrouwen aan de top is stompzinnig zolang we zo'n lage participatiegraad hebben van vrouwen in het arbeidsproces, idd leidend tot afhankelijkheid. De focus moet dus inderdaad liggen om ervoor te zorgen dat vrouwen meer gaan werken, dat levert naast financiele zelfstandigheid nog een aantal andere voordelen op, zoals het verminderen van het tekort aan leraren en verplegend personeel. Hup vrouwen, gewoon lekker minstens 4dgn gaan werken, er is immers werk genoeg!

3 Reacties
Hernandez
Hernandez12 jan. 2022 - 16:38

'Het quota van vrouwen aan de top is stompzinnig zolang' Waarom alleen een quota voor top functies?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 18:10

Ook mannen zouden best wat vaker in deze branche aan het werk kunnen gaan. Wie weet heeft dat ook een positief effect op de waardering en betaling van dit werk

Diantha2
Diantha213 jan. 2022 - 19:35

@hernandez Ik ben 100% voor quota’s bij zware werkgebied. Ik ben zelf ooit keihard uitgelachen toen ik me inschreef voor fysiek zwaar werk. Terwijl ik 1.80 en veel sterker ben dan een goede vriend die de baan ook had. En zo ken ik nog meer vrouwen.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 jan. 2022 - 15:09

Ik ben het van harte eens met dit artikel. Chapeau! We zouden het arbeidstekort grotendeels oplossen als alle vrouwen die nu parttime werken besluiten minimaal 32 uur te gaan werken.Daar hebben we dan geen arbeidsmigranten voor nodig.

3 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS212 jan. 2022 - 16:21

Wow, jij durft. De zweep ontbreekt nog maar net. En wat doe jij als je vrouw meer uren gaat werken en minder aan de kinderen en het huishouden besteedt? Het feit blijft dat een etmaal nog altijd 24 uur heeft.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jan. 2022 - 17:53

er is geen arbeidstekort maar een overschot

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 19:13

Voor de IT-sector worden mannen en vrouwen uit India en China geworven.