Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Het is hoog tijd dat we eerlijk zijn: Nederland haat kinderen

  •  
03-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
22995991852_bac29b5bed_z
"Kinderen, met name zieke kinderen, staan met hun hand omhoog naar de overheid en met hun rug naar de maatschappij. Geen enkele weldenkende bestuurder zou hier een rendabele investering in zien"
Donderdag 5 oktober gaan basisschoolleraren massaal staken. Ze eisen een eerlijker loon en een minder hoge werkdruk. Voor de klas staan op een basisschool als een leraar klinkt inderdaad verschrikkelijk. Er is dan ook veel draagvlak voor de staking, ook in de maatschappij. Eigenlijk vindt iedereen wel dat die leraren gelijk hebben. De meeste mensen zouden voor geen goud opgesloten willen zijn in een kamer vol met kleuters en hun dreinende geklooi.
Kinderen praten alsof ze dronken zijn en net terugkomen van de kaakchirurg. Ze kwijlen, ze hebben plakkerige vingers, ze zijn egocentrisch, er groeien grote dikke stromen snot uit hun neusgaten, ze janken met hun mond open en ze poepen in hun broek. Dat is geen stigmatisering of stereotypering, dit zijn de feiten. Daarnaast produceren ze geen goederen van waarde en participeren ze niet in de maatschappij. Een beetje ondernemerschap? Ho maar. Kinderen, met name zieke kinderen, staan met hun hand omhoog naar de overheid en met hun rug naar de maatschappij. Geen enkele weldenkende bestuurder zou hier een rendabele investering in zien.
Zo bezien is het logisch dat er geen cent meer naar het onderwijs gaat. Dat de leraren daar de dupe van zijn, het zij zo. We kunnen wel betere dingen verzinnen om ons geld aan te besteden. Er is een reden dat leraren op het middelbaar onderwijs gemiddeld 20 procent meer verdienen dan de basisschoolleraar; pubers lijken meer op normale mensen en zijn daarom 20 procent minder kut.
Hetzelfde geldt voor de jeugdzorg. Afgelopen week werd duidelijk dat decennia van bezuinigingen op bezuinigingen en een decentralisatie de jeugdzorg nu de nek heeft om gedraaid. Hulpverleners en de behandelaars hebben zo hard gewerkt, dat ze onderhand zelf de GGZ in moeten. Nederland leeft met deze mensen mee en is hun dankbaar voor het ontzettend nare werk dat ze moeten doen. Maar – je mag het natuurlijk niet zeggen, maar we moeten eerlijk zijn – eigenlijk moeten die mensen gewoon een andere baan zoeken, want denken ze nou écht dat Rutte III méér geld gaat investeren in de geestelijke gezondheid van kinderen? Natuurlijk niet!
Het kapot bezuinigen van de jeugdzorg en het primair onderwijs is namelijk geen neveneffect van een economische crisis. Het is een doelbewuste tactiek om te zorgen dat die sectoren zichzelf uiteindelijk opdoeken. En het werkt! De scholen gaan nu voor een dag dicht, en de leraren dreigen met meer. Dat begint ergens op te lijken. Sommige jeugdzorginstellingen stoppen behandelingen gewoon helemaal. Pure winst! Zo houden we nog eens geld over voor een mooi stuk asfalt waar we 130 op mogen rijden.
Het is misschien niet politiek correct om het hardop te zeggen, maar ik ga het gewoon doen: Nederland geeft gewoon geen fuck om kinderen. Het is gewoon zo. De gewone Nederlander heeft helemaal geen zin om zich blauw te betalen zodat die snotsmurfen kunnen kleien en leren rekenen. Wie dat zo belangrijk vindt, moet ze maar thuisonderwijs geven tot ze oud genoeg zijn om iets bij te dragen aan de maatschappij.
We zijn al lang bezig met het maken van mooie vooruitgang. Zo zetten we kinderen die niet in Nederland geboren zijn zonder pardon het land uit als we er een goed excuus voor kunnen verzinnen. We weigeren toe te geven aan dat weke gezeur over vaderschapsverlof en van vrouwen die zo nodig moeten baren verwachten we ook dat ze gewoon fulltime blijven excelleren. Dacht u dat het toeval was dat we al sinds de jaren ‘80 op de hoogte zijn van de gevolgen van klimaatverandering en daar precies niets aan hebben gedaan? Nee. Hoe de toekomstige generaties zullen moeten leven op Aarde interesseert ons namelijk geen biet.
Laten we ophouden met halve maatregelen nemen. Waarom alleen de psychische zorg van kinderen zo halfslachtig onderuithalen? Premier Rutte, toon een beetje ambitie en trek de stekker er gewoon helemaal uit! Ik zou ook willen voorstellen om dit door te trekken naar de pediatrische afdelingen van ziekenhuizen. De anti-vaccinatiebeweging is zo ongeveer de enige die het goed heeft begrepen. Is kindergeneeskunde niet überhaupt gewoon een kwestie van survival of the fittest ?
Nederland haat kinderen, en ons overheidsbeleid is daar al jaren op afgestemd. Het wordt hoog tijd dat we dit eerlijk toegeven en ophouden ons hier een schuldgevoel over aan te laten praten. Zo kunnen we een betere bijdrage leveren aan onze prestatiemaatschappij en optimaal blijven genieten van alle geld, tijd, energie en aardgas die we daardoor kunnen verbrassen. Na ons de zondvloed!
cc-foto:  leefschool

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

GMatth52
GMatth529 okt. 2017 - 17:47

Nellie: "Wat is dat voor maatschappij, die in naam van de Heilige Economie zo omgaat met de meest hulpbehoevenden in zijn samenleving; kinderen en bejaarden? En nee, het gaat niet aan de schuld hiervan op de politiek te schuiven. Het is de mentaliteit van de mensen die deze maatschappij vormen." Het zal wel waar zijn wat je zegt over "de mentaliteit van de mensen die deze maatschappij vormen", maar het is de gevestigde politiek, die de sociale sector, zoals aangepast onderwijs voor kinderen met leermoeilijkheden (vroeger: LOM-scholen), de bibliotheken, de jeugdzorg, de thuiszorg voor gehandicapten en bejaarden, de sociale werkvoorziening, steeds verder uitholt c.q. de nek omdraait. Want die voorzieningen kosten niet alleen geld, ze leveren te weinig of niets op; het zijn -in de ogen van de machtspartijen- louter kostenposten. De reden van bestaan van deze voorzieningen -hulp aan mensen met beperkingen- zal de gevestigde politiek worst wezen. De machtspartijen hevelen steeds meer geld over van de armen naar de rijken. Vrijbuitende bankiers krijgen alle ruimte, ondanks vele protesten. Denk aan het bonussenschandaal van -staatsbank!- ABN-AMRO in 2014 en de Kamerdebatten daarover (Financieel Dagblad 29-0-2015). Het is de politiek, die over de verdeling van het belastinggeld gaat. De rijken zorgen toch wel voor hun "eigen" kinderen en bejaarden. Wat zou de overheid zich moeien met de rest? Fokke Zwiers: "In geen land ter wereld zijn kinderen zo gelukkig als in ons land. " Gelieve "gelukkig zijn" te vervangen door "gelukkig WAREN". De voorzieningen mòchten er wezen. Website Nationaal Fonds Kinderhulp: "604.000 kinderen leven in armoede". Provinciale Zeeuwse Courant 26-03-2013: "Tien procent kinderen in Zeeland groeit op in armoede". Andere bronnen, zoals het Algemeen Dagblad, noemen hetzelfde percentage. Met het neoliberale afbraakbeleid van de laatste jaren wordt dat er niet beter op.

1 Reactie
FokkeZwiers
FokkeZwiers10 okt. 2017 - 13:51

Nee, de Nederlandse kinderen zijn NOG STEEDS de gelukkigste ter wereld. Lees de onderzoeken er maar op na. Jij noemt het afbraakbeleid, ik noem het kindgericht beleid van wereldklasse. Jij hebt het over armoede. Nou, kennelijk is armoede in Nederland dus heel iets anders dan armoede in Duitsland, Frankrijk, Zweden , enz. Want met al die armoede onder kinderen zijn de Nederlandse exemplaren nog altijd gelukkiger dan alle anderen. Nederlanders zijn tevens de grootste zeikerds ter wereld kennelijk. Zelfs als het hier het beste ter wereld is lopen we nog te zeiken. Ongelofelijk.

FokkeZwiers
FokkeZwiers9 okt. 2017 - 15:35

In geen land ter wereld zijn kinderen zo gelukkig als in ons land. En dan beweert Meredith dat dit land kinderen HAAT. Meredith, kun jij gelukkig zijn in een omgeving die jou haat ?

ergensinhetmidden
ergensinhetmidden9 okt. 2017 - 2:52

Cynisme is een teken van verdriet heb ik oud commissaris Blaauw wel eens horen zeggen. Dus ik begrijp dat U blijkens dit stuk verdrietig bent. Bekijk het wat luchtiger: er zijn zo enorm veel zeer prijzenswaardige bestemmingen voor ons belastinggeld dat het nogal moeilijk is, zo niet onmogelijk, om tot een pijnloze en rechtvaardige verdeling te komen. Cynisme helpt in elk geval niet en het doet ook geen recht aan hen die proberen het zo goed mogelijk te doen.

Driedubbel
Driedubbel8 okt. 2017 - 11:00

Volgens mij verhoogd het komende kabinet de kinderbijslag, wordt de bijdrage van de kinderopvang hoger en krijgt het onderwijs fors meer geld. Ook de jeugdzorg krijgt fors meer geld. Kinderen hebben het fantastisch in Nederland vergeleken met de rest van de wereld. Hét grote verschil? De ouders, die mogen flink meer liefde en aandacht geven aan hun kinderen en het onderwijs minder tot last zijn. Want o, o, o, wat is het gedram van de ouders een last voor de onderwijzers. Iedereen moét immers naar het VWO...

Nellie2
Nellie27 okt. 2017 - 8:14

In een neoliberale maatschappij is het welzijn van kinderen ondergeschikt aan economische belangen. Dat gaat zo ver dat gezinnen met eenverdieners belastingtechnisch afgeknepen worden t.o.v. die waarvan beide ouders werken. Hulpbehoevende bejaarden zijn economisch zelfs schadelijk want kosten een hoop geld en gaan toch niks meer opleveren. Verwaarloosd en gillend vereenzaamd worden ze ijskoud aan hun lot overgelaten met godbetert als enig vooruitzicht qua einde aan dit letterlijk mensonterend bestaan misschien straks de voltooid leven-pil. Wat is dat voor maatschappij, die in naam van de Heilige Economie zo omgaat met de meest hulpbehoevenden in zijn samenleving; kinderen en bejaarden? En nee, het gaat niet aan de schuld hiervan op de politiek te schuiven. Het is de mentaliteit van de mensen die deze maatschappij vormen. Waarom is er sprake van een schrikbarende toename van kinderen die psychiatrische hulp nodig hebben, van ernstig depressieve bejaarden, wat is daarvan de Oorzaak? Dat is wat we ons af moeten vragen. De oplossing ligt namelijk in de maatschappij en de maatschappij, dat zijn nog altijd Wij.

Silvio Dante
Silvio Dante6 okt. 2017 - 2:03

Als we nou de kinderbijslag stoppen. Dat geld in het onderwijs stoppen?. Want ik betaal al als gewone Nederlander mee aan de kinderen van een ander, dat wordt vergeten in bovenstaand betoog. I.p.v. een bijdrage aan de ouders, een bijdrage aan het onderwijs van het kind?. Is dat geen idee?.

johannn2
johannn24 okt. 2017 - 19:39

Met die 270 miljoen voor de salarissen, waar tenmínste 900 miljoen wordt geëist, daarmee trek je nu geen studenten meer naar de Pabo. Er moet een trend gekeerd worden, en daarvoor is wel heel wat meer nodig. De potentiële studenten zijn blijkbaar hun vertrouwen al kwijt. Win dat maar eens terug. Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard. .

johannn2
johannn24 okt. 2017 - 15:51

Onderwijzers zijn zo met hart en ziel betrokken bij hun werk, dat ze toch wel doorwerken. Ondanks zeer laag loon, te grote klassen en het toenemende aantal leerlingen die in het speciaal onderwijs thuishoren(-hoorden). Daar is - kort maar accuraat samengevat - zo ongeveer het regeringsbeleid op gebaseerd. Maar er komt een grens in zicht aan het ongebreidelde misbruik van die gemotiveerdheid van de onderwijzers. Maar een voorbeeld: het aantal studenten op de Pabo's loopt dramatisch terug. En nu de stakingen natuurlijk; een bijna ondenkbaar verschijnsel in het onderwijs, juist vanwége dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel van hen. W.b. de jeugdzorg: het enige wat daarin perfect is geregeld is de administratieve controle op alles wat zij doen. En dat is - eveneens kort maar accuraat samengevat - w.b. jeugdzorg ook de enige zorg van de overheid, het enige regeringsbeleid. Om die administratie in orde te houden komen de jeugdzorgers nauwelijks meer toe aan de jeugd waarvoor zij zouden moeten zorgen. Ook daar drijft het op de betrokkenheid van de zorgers. Dat ook daar een grens is bereikt en verre overschreden, zal vroeger of later onvermijdelijk ook steeds duidelijker zijn nawerking krijgen. Verelendung in onderwijs en zorg. Hoe diep kan een overheid zakken? .

1 Reactie
Paddy3
Paddy36 okt. 2017 - 13:02

Zeer laag loon. Wat een onzin. Vergelijk het eens met andere beroepen, dan is echt geen raar salaris.

JeMine
JeMine4 okt. 2017 - 12:07

Kom, kom. Nog iemand die het democratisch principe maar niet snapt. Kinderen hebben geen stemrecht en de meeste stemgerechtigden in Nederland zijn onderhand 50+. Die hebben allen aan den lijven ondervonden dat kinderen ondankbaar en egoïstisch zijn, overlast veroorzaken op straat en in navolging van het neoliberale gedachtegoed. Alleen maar geld kosten en niets opleveren. Kinderen zijn alleen interessant als je een grote stuk land hebt en ze aan het werk gezet mogen worden. Vandaag de dag beginnen ze te bléren om het minst of geringste en mag je ze niet slaan maar moet je met ze in dialoog van de Happinez. Iets waar verder niemand happy van wordt. Hoe vaak is men tegenwoordig niet getuige van een kind dat de indruk wekt gemolesteerd te worden. Terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn anders dan het feit dat het kind niet krijgt wat het wil, Als dat de manier is waarop kinderen vandaag de dag opgevoed worden, dan kan daar nooit een prettige sociale persoonlijkheid uit voort komen. De babyboomers die met stip de meest rijke bevolkingsklasse zijn spenderen hun geld liever aan de Costa's en geef ze eens ongelijk!

Paul250371
Paul2503714 okt. 2017 - 11:45

Pats boem, weer een goede column van deze dame.

omaoeverloos
omaoeverloos4 okt. 2017 - 10:02

Och, zometeen is het weer pakjesavond en dan wordt door die ouders weer voor minimaal 1 miljard euro aan rotzooi gekocht voor hun kinderen.

2 Reacties
johannn2
johannn24 okt. 2017 - 19:43

Oma, Ja. Nu de overheid nog. We hebben het niet over geld van de ouders, maar geld van de overheid. Een principieel verschil. Belastingcenten zijn niet "ónze cente ", itt wat het populaire cliché graag wil. .

omaoeverloos
omaoeverloos5 okt. 2017 - 7:24

De overhead hoeft natuurlijk helemaal niet bij te dragen aan de voortplanting, integendeel. Een flinke belasting zou veel meer op zijn plaats zijn. Er zijn klimaatdoelstellingen te halen.

NicoSchouten
NicoSchouten4 okt. 2017 - 8:58

Over 'Nederland' spreken terwijl het gekritiseerde beleid is uitgevoerd door bepaalde partijen die de regering vormen is misleidend. Wil Meredith Greer die partijen uit de wind houden door abstract over Nederland te spreken? Waarom verzwijgen dat er ook partijen waren die kritiek op dit beleid hadden?

1 Reactie
Paddy3
Paddy36 okt. 2017 - 13:24

Omdat die partijen liever aan de zijlijn staan.

Van Binsbergen
Van Binsbergen4 okt. 2017 - 6:07

Hoewel ik het ermee eens ben dat er meer geld naar onderwijs moet, geldt nog steeds dat Nederland bij de beste 5 landen ter wereld hoort voor kinderen volgens het jaarlijks onderzoek van Save the Children: https://www.today.com/home/best-countries-children-s-education-health-care-more-t112231

4 Reacties
0073
00734 okt. 2017 - 9:36

Je hebt de waarheid en angelsaksen met hun lijstjes.

poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 9:51

@Van Binsbergen ".........geldt nog steeds dat Nederland bij de beste 5 landen ter wereld hoort voor kinderen....." Wat wilt u met bovenstaand riedeltje aantonen, bereiken? Dat kinderen die wel buiten de boot vallen in NL, tussen wal en schip terecht komen, in het buitenland het nog slechter zouden hebben.....

BarendDeVries
BarendDeVries4 okt. 2017 - 12:03

"Dat kinderen die wel buiten de boot vallen in NL, tussen wal en schip terecht komen, in het buitenland het nog slechter zouden hebben" Het zou al schelen dat mensen de problemen in perspectief zouden plaatsen in plaats van een generaliserend een verhaal op te hangen, met een beperkt waarheidsgehalte. Dat er een minderheid is die het moeilijk heeft, klopt. Dat zelfs die minderheid het nog relatief goed heeft in het westen ook. Dat je iets voor die kinderen moet doen, klopt ook. Maar als je nu gaat verkondigen dat "wij" in Nederland kinderen haten en dat ze het allemaal zo ontzettend slecht hebben is onzin. Met dit soort verhalen schiet je je doel voorbij en daar hebben de kinderen die onze hulp nodig hebben ook niets aan.

Paddy3
Paddy36 okt. 2017 - 13:26

Wat? Feiten gebruiken in een discussie!

Hank Rearden
Hank Rearden4 okt. 2017 - 1:27

Dit gaat veel verder dan Nederland. In neoliberale/neoconservatieve maatschappij (vrij verkeer van goederen) staat educatie gelijk aan andere "commidities" als goud of ruwe olie (vrij vertaald: gebruiksmiddelen) (1). Kritisch kunnen nadenken heeft weinig zin in maatschappij die door vrije markt (=bedrijfsleven) wordt gedomineerd, anders kunnen discutabele monopolisten ook hun gang niet meer gaan. Maar goed, Nederlandse stemgerechtigde kiezer die zgn. wel fatsoenlijk is opgeleid stemt blijkbaar massaal tegen eigen belangen om vervolgens over beleid te klagen. Nog minstens 3,5 jaar afzien. 1. https://www.theatlantic.com/education/archive/2017/04/is-school-choice-really-a-form-of-freedom/523089/

10 Reacties
Django3
Django34 okt. 2017 - 7:24

U had eens moeten zien hoe socialistische landen met hun jeugdzorg, psychiatrische patiënten en zwakzinnigen omgingen...Zou zeer verhelderend kunnen werken voor u. Ik bedoel maar, er is hier heel veel mis, maar er is nog veel méér heel erg goed, meneer. Alles dient in de juiste context en perspectief gezien te worden, ook uw geweeklaag. Doen alsof de zaken vreselijk, barbaars en onmenselijk zijn terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad als nu, komt wat verwend over.

0073
00734 okt. 2017 - 9:50

@django 'terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad als nu,' Wanneer leefden er dan meer dan 2,5 miljoen mensen, waaronder 600.000 kinderen, onder de armoede grens in Nederland?

Caligula2
Caligula24 okt. 2017 - 11:08

007 Nog niet zo lang geleden nog, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, was het aandeel armen relatief echt nog groter dan nu.

poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 11:36

@Caligula Hoe relatief zijn absolute aantallen? Hoe relatief is het om armoede te ervaren, dag in dag uit, in NL, als kind? Weg relativeren van problemen van anderen, kinderen nog wel; hoezo doet u dat?

Django3
Django34 okt. 2017 - 12:28

Nog geen 7% leeft onder de 1000 eurogrens en ongeveer 3% van de huishoudens. Dat staat in geen verhouding tot bv de jaren 30 of zoals Caligula al aangaf de jaren 50 of 60 of 70 of 80. Maar goed, u zult uw redenen wel hebben om net te doen alsof de armoe nog nooit zo hoog was als nu.

poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 14:18

@Django 14:28 "Nog geen 7% leeft onder de 1000 eurogrens en ongeveer 3% van de huishoudens. Dat staat in geen verhouding tot bv de jaren 30 of zoals Caligula al aangaf de jaren 50 of 60 of 70 of 80. Maar goed, u zult uw redenen wel hebben om net te doen alsof de armoe nog nooit zo hoog was als nu." Is dat een issue als je 1 van die onfortuinlijke kinderen bent Django, hoeveel beter het het gemiddelde kind vergaat in NL ten opzichte van NL-vroeger en huidige situaties buiten NL?

Cliff Clavin
Cliff Clavin4 okt. 2017 - 16:00

@ Hank Rearden (03:27u) - je hebt volkomen gelijk. Django voert weer eens die mythische "socialistische landen" aan, die er nooit waren. Vermoedelijk bedoelde hij de totalitaire Sovjetstaat, de DDR, en zo meer. En verder roept hij maar wat, nog arrogant ook. Ik bewijs je gelijk met het volgende, en doe er ook nog een bonus bij, over hoe de USA, ons voorland, tegen 'detentie en psychiatrie' aankijken (voor jongeren daar een onderwerp van levensbelang): @ Hank Rearden – Je hebt volkomen gelijk. Laat je niet belullen door die arrogante Djang0, iemand die de indruk wekt in een ‘gated community’ te leven, en daar nooit buiten te komen. Ik laat feiten uit Nederland en de USA (ons voorland) zien. Kinderarmoede in Nederland: https://kinderhulp.nl/actueel/604-000-kinderen-armoede-kinderhulp-maakt-zich-zorgen/ https://www.ad.nl/binnenland/veel-armoede-onder-kinderen-ondanks-werkende-ouders-br~a756b3fc/ Geestelijke nood bij Nederlandse kinderen: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/crisisopvang-jeugd-overvol/ https://www.ad.nl/gezond/psychische-zorg-jeugd-in-gevaar-door-wachtlijsten~ae7d7458/ http://www.ggznieuws.nl/home/toename-aantal-jongeren-in-crisisopvang/ https://joop.bnnvara.nl/nieuws/jeugdzorg-bezuinigingen-werkdruk#comment-2087534 https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/01/nu-is-de-rek-in-de-jeugdzorg-er-echt-wel-uit-13286759-a1575587 Kinderarmoede in de USA: https://www.children.org/global-poverty/global-poverty-facts/facts-about-poverty-in-usa http://www.nccp.org/topics/childpoverty.html https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2014/10/29/child-poverty-in-the-u-s-is-among-the-worst-in-the-developed-world/?utm_term=.eb5ea36d6a01 Hier is een bonus voor Django: de USA houden er de meeste gevangenen wereldwijd op na. Per hoofd van de bevolking staat het land op een trotse tweede plaats, na de Seychellen: https://en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States Laat het tot je doordringen wat hier staat. Het gevangeniswezen in de USA is een staat-in-de-staat, met heel eigen regels en verdienmodellen. Het is een industrie met honderden miljarden omzet en winsten. Er zijn veel private gevangenissen. Al deze instituten zijn immorele verdienmodellen binnen het neoliberalisme. Gevangen zelf zijn de slaven van nu, in een andere vorm. Verschillen met andere slaven van vroeger zijn er niet meer. De leefomstandigheden zijn vaak middeleeuws, en je bent soms elke dag bang voor je leven. https://www.sas.upenn.edu/polisci/sites/www.sas.upenn.edu.polisci/files/CPP%20Past,%20Present%202011.pdf https://www.prisonpolicy.org/reports/pie2017.html Waarom geef ik dit mee? Wel, in de USA zijn de gevangenissen de overheidsklinieken voor psychiatrie gaan vervangen; en er zijn heel veel jonge mensen in geestelijke nood, die onbehandeld in de gevangenis vastzitten: http://www.huffingtonpost.com/dustin-demoss/prison-mental-illness_b_6867988.html Ik schreef al: Nederland, en de rest van Europa, loopt al dertig jaar lang slaafs achter het Amerikaanse economische model aan. Het neoliberale model. Dat is een stelsel van ideologische voorkeuren, plannen, en wetmatigheden, dat onwetenschappelijk is, en de gemeenschappelijke voorzieningen leegsteelt, en dan vernietigt; het sociale bindweefsel wordt overal door onverantwoordelijke gekken op hoge posten met bijtend zuur overgoten, zodat er niets meer van overblijft.

Tante Ali
Tante Ali5 okt. 2017 - 7:49

Cliff: 'Django voert weer eens die mythische “socialistische landen” aan, die er nooit waren. ' Volgens mij hebt u niet goed opgelet tijdens geschiedenis.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 okt. 2017 - 10:01

@ Tante Ali - waarom denkt U dat? Landen mogen zich wat mij betreft noemen zoals ze dat willen. Ik kijk naar de structuren en grote patronen. Totalitaire landen zijn altijd rechts-reactionair. De voormalige Sovjet-Unie was zo, socialisme was er niet te vinden. De DDR: dito. Chili onder Pinochet, Argentinië onder Videla, Spanje onder Franco, Nazi-Duitsland - dictaturen met immense contrôle-apparaten, bestaand bij de gratie van ondrukking en bespionering van eigen volk. De USA van nu is al ferm op weg daarheen. Misschien kan je de moeite nemen om al mijn links eens na te gaan, bij mijn postje dat aan Hank Rearden gericht is? Oh, en dit verhaal is net zo waarachtig als het pessimistisch is: https://www.truthdig.com/articles/the-end-of-empire/

Tante Ali
Tante Ali5 okt. 2017 - 11:18

Maar Cliff, is dat niet heel erg ontkennend en schuld afschuivend? Ontkennend in die zin dat het duidelijk moge zijn dat linkse mensen ook maar mensen zijn, en dat ook hun pogingen om bepaalde systemen te implementeren uit kunnen lopen op menselijk drama? Want zo zie ik dergelijke staten eerder dan rechts-reactionair. Links kan blijkbaar ook reactionair zijn en het feit dat u dat ontkent, zelfs meent dat het niet bestaat, vind ik in ieder geval bijdragen aan de herhaling van zulke praktijken. Bent u van mening dat het linkse denken en de mensen die het denken onfeilbaar zijn? Dat, zodra er geweld wordt toegepast, er direct sprake is van 'rechts'-heid? Dat zou ik namelijk onbeschrijflijk naïef vinden. Was het linkse geweld in Hamburg, om een voorbeeld te noemen, dan rechts in uw ogen? Ik zal straks eens naar al uw links kijken.

Piet de Geus
Piet de Geus3 okt. 2017 - 22:46

Gemakshalve de grootste kinderhaters maar even over het hoofd gezien: de ouders die niet weten hoe hard ze moeten schreeuwen dat iedereen behalve zijzelf verantwoordelijk zijn voor hun kroost.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 okt. 2017 - 10:11

Maar, Piet, als zulke ouders dan hun kinderen haten, dragen anderen dan niet de verantwoordelijkheid om te laten zien dat ook deze kinderen waard zijn om van te houden?

poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 12:44

@Zandb +10

Piet de Geus
Piet de Geus4 okt. 2017 - 18:11

"dragen anderen dan niet de verantwoordelijkheid om te laten zien dat ook deze kinderen waard zijn om van te houden?" Pas nadat die kinderen tegen hun ouders zijn beschermd door ze uit huis te plaatsen.

Walter White
Walter White3 okt. 2017 - 22:21

De overheid is niet verantwoordelijk voor kinderen. Dat zijn de ouders. Misschien moeten mensen dat besef eens een keer laten doordringen ipv te wijzen naar anderen als het gaat om hun eigen verantwoordelijkheden.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 okt. 2017 - 10:16

Walter Ouders zijn inderdaad verantwoordelijk. Maar als ze die verantwoordelijkheid niet nemen of niet kunnen nemen, wat dan? Ik vind dat een gemakzuchtig antwoord of eigenlijk een dooddoener. Een vraag die aan het denken zou kunnen zetten: is de overheid bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het feit dat zij zich niet met de kinderen van ouders bemoeit?

poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 12:57

@Walter White Ehhh dus als ouders (blijvend) falen ten opzichte van hun kind(eren) dan moeten andere mensen die ouders er op doordringende wijze op wijzen dat kinderen de verantwoordelijkheid van die ouders zijn, zodat wie stopt met wijzen?? En wat verbetert er daardoor voor die kinderen? Wat een raar riedeltje weet u te produceren meneer White. Poging 2: dus als ouders stoppen met wijzen naar anderen, en hun eigen verantwoording pakken ten opzichte van hun kinderen, en dit goed bij zichzelf laten doordringen, dan zijn er geen overheidsorganisaties nodig zoals VeiligThuis en andere jeugdzorg (?). Poging 3: als mensen stoppen met wijzen naar anderen, en dus iedereen er van doordrongen is zelf verantwoordelijk te zijn voor zichzelf, incl. hun kinderen, dan kunnen we de overheid afschaffen (?).

Walter White
Walter White5 okt. 2017 - 11:13

Zandb, Veel mensen zouden gezien hun omstandigheden en onbekwaamheid beter geen kinderen kunnen krijgen. Daarnaast is er genoeg voor kinderen geregeld maar het wordt onwillende ouders veel te makkelijk gemaakt om hun verantwoording te ontlopen. De school moet maar zorgen voor de opvoeding en de overheid voor wanneer de ouders er helemaal geen zin in hebben? @poeslief, Dat is idd het probleem. Die aflaters dus keihard aanpakken. Poging 2. Het riedeltje dringt ergens door. Poging 3. Dat is wel erg optimistisch.

Josef K
Josef K3 okt. 2017 - 21:33

Haat? Een groot woord en niet het getuigt van niet veel wijsheid het zo te gebruiken. Maar mevrouw vindt het vast nodig heel hard te schreeuwen.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 okt. 2017 - 10:23

JNosef Zou het kunnen dat deze mevrouw ietwat boos is over het onverschillige gemak waarmee hier over zo ellende geoordeeld wordt? Dat u bv die ellende niet ziet of wilt benoemen, betekent niet dat die er niet is.

Josef K
Josef K4 okt. 2017 - 11:45

Kan zijn, maar met een stelling als 'Nederland haat kinderen' sla je elke discussie bij voorbaat dood. En jij hebt geen idee wat ik zie of wens te benoemen, dus ik weet niet waarom je denkt dat je je een standpunt daaromtrent kunt permitteren. Tenzij je gewoon wat wilt trollen natuurlijk.

Zandb
Zandb4 okt. 2017 - 13:57

Josef Mag ik niet uit het feit, dat u zegt, dat deze mevrouw het vast nodig vindt om hard te schreeuwen afleiden, dat u dat vindt dat daarvoor helemaal geen noodzaak is? Dringt het verder niet tot u door, dat als ik geen idee heb van wat u ziet of wilt zien, u natuurlijk ook geen idee hebt wat deze mevrouw ziet of niet en dat u zich dus evenmin het standpunt kunt permitteren, dat het niet nodig is, dat deze mevrouw heel hard schreeuwt.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz3 okt. 2017 - 21:04

"Hoe de toekomstige generaties zullen moeten leven op Aarde interesseert ons namelijk geen biet." Nou, uit het oogpunt van klimaatverbetering is het een heel positieve bijdrage om zo weinig mogelijk nieuwe mensen op de wereld te zetten. In dat opzicht zijn kinderen inderdaad volledig overbodige extra consumenten en producenten van co2.

GekkeGerrit2
GekkeGerrit23 okt. 2017 - 20:49

Ik heb 4 kinderen waarvan een met diverse beperkingen en jeetje wat worden de voorzieningen voor kinderen met beperkingen in sneltreinvaart uitgekleed. Het hele speciale onderwijs wordt gesaneerd en ondergebracht in het reguliere onderwijs. We hebben stapels dossiers over alle misstanden.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 okt. 2017 - 6:37

Helaas, Gerrit, zijn er mensen die menen dat u uw kinderen haat.

MarjoleinS2
MarjoleinS23 okt. 2017 - 20:20

Vrouwenhandel, mensenhandel en kinderhandel. Veel verschil is er niet. Er zijn er een paar die er verschrikkelijk veel aan verdienen, de rest is slachtoffer.

msj_meijerink
msj_meijerink3 okt. 2017 - 19:34

Nou, nou, kinderpamperaars zijn net zo kut als de vermeende kinderhaters, want die menen dat alles en iedereen moet wijken voor de zelfbenoemde prinsjes en prinsesjes. Alles aan ze is voor hen 'klasse', 'geweldig',etc. Alle terughoudendheid bij het doen en laten van hun prinsjes laten ze varen. Daarom vindt men in het buitenland (terecht) Nederlandse kinderen lawaaierige horkerige, verwende snotapen!! Gelukkig hebben meneer en mevrouw Meijerink hun kroost wél opgevoed met rechten en plichten. Die gilden en renden niet door restaurants en duwden niet anderen opzij als ze iets wilden zien.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2017 - 18:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
7anpau1
7anpau14 okt. 2017 - 8:54

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/04/07/tweeverdiener-is-goede-opvoeder-10460609-a378336 http://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2015/11/co-ouders-vaak-hoogopgeleide-tweeverdieners.html

Django3
Django33 okt. 2017 - 18:27

Het is niet zozeer dat we kinderen in het algemeen haten, we haten de kinderen van anderen. Ik ook, ik ben de eerste om dat toe te geven.

1 Reactie
poeslief
poeslief4 okt. 2017 - 14:22

Het is niet zozeer dat we ouders in het algemeen haten, we haten ouders van anderen..... Het is niet zozeer dat we meningen in het algemeen haten, we haten meningen van anderen... We?

Contramine
Contramine3 okt. 2017 - 18:21

Waardering voor je betrokkenheid, een glimlacht vanwege je cynisme, maar voor het overige: ik word zo mateloos moe van verhalen over onderwijs en zorg die tot de grond toe afgebroken zouden zijn. Dat heeft de volgende achtergrond. Mijn partner ging in 1986 - dus dik dertig jaar terug - in de zorg werken. Ik merkte nog snaaks op: "maar die sector is toch volkomen afgebroken." Ook toen bestond dat jargon al in veel kringen. Ze kreeg zelfs een heel behoorlijk salaris. Graag een beetje precisie bij de kritiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2017 - 17:22

Goed geschreven. Het klopt helemaal. Ik kan nog wel even doorgaan. We kunnen tegenwoordig vakantiereizen boeken in hotels zonder kinderen, die reizen zijn niet aan te slepen. We spannen een rechtszaak omdat we niet willen luisteren naar de herrie van een kinderdagverblijf en/of school in de buurt, wat een klereherrie zeg. Dat maakt mijn huis waarschijnlijk een stuk minder waard dus hup de beuk erin. Omdat we dat doel al zowat bereikt hebben zijn nu de ouderen aan de beurt.

3 Reacties
Dr. Sabelholz
Dr. Sabelholz3 okt. 2017 - 18:40

We zijn gek met onze kinderen, zolang we er maar niets voor hoeven te laten c.q. last van hebben wat betreft carrière en vakanties. Maar wee je gebeente als je kind op school corrigerend wordt aangepakt door de leraar; dan zijn de rapen gaar.

BarendDeVries
BarendDeVries3 okt. 2017 - 19:32

Ik kan me best voorstellen dat jonge ouders die altijd druk met de kinderen zijn er even uit willen en dan niet per se in de herrie van andere kinderen willen zitten. Bovendien zijn er ook restaurants en hotels die juist adverteren dat ze kind- of gezinsvriendelijk zijn. Stel je voor dat nu kinderlozen gaan schrijven dat ze zo gehaat worden in Nederland. Het is altijd maar hoe je het bekijkt. En ik kan me toch echt niet aan de indruk onttrekken dat als je kind bent anno nu in een land als Nederland je het beter hebt dan alle kinderen ooit te voren en waar dan ook elders in de wereld.

ton14024
ton140243 okt. 2017 - 22:11

BDV Ik ben over de vijftig en heb nog al mijn broers en zussen. Was wel even doorbijten als kind. Ik stel me een toekomst voor, en zie vooral eenzaamheid. ´Gelukkig is de jeugd van nu daarop voorbereidt´

ton14024
ton140243 okt. 2017 - 17:17

Heerlijk, ik hou van je, Meredith. Ik zou er nog een schepje bovenop willen doen, maar ga te snel in de fout met deze stijlfiguur. Gelukkig hebben we nog de NVWA.

GekkeGerrit2
GekkeGerrit23 okt. 2017 - 17:11

Het geld is op en de aardgasbaten verdampen. Onze sociale welvaartsstaat is ook voor een groot gedeelte opgebouwd door de aardgasbaten en dit geld moeten nu elders gevonden worden. Eigenlijk wordt overal de kaasschaaf langs gehaald van defensie tot de ouderenzorg. Waar komt toch dat idee vandaan dat de Nederland bv maar ongelimiteerd aan de geldboom kan blijven schudden, de rek is er allang uit. 30% van alle Nederlanders betalen 70% van alle belastingen en moet deze groep Nederlander extra belast worden om alle belastingconsumenten te voorzien? In solidariteit zit een bepaalde rek en het elastiek is al behoorlijk op spanning gekomen. Trek daar nog een 5% vanaf van de extreem rijken die verhoudingsgewijs amper belasting betalen. Mensen vergeten vaak "There's no such thing as public money, there is only taxpayers money".

1 Reactie
Hank Rearden
Hank Rearden4 okt. 2017 - 3:09

Kapitaal blijft waterbed, maar neemt niet weg dat meer M2 kapitaal in Europese economie kan worden gebracht (1), bijvoorbeeld door ECB's verruimingsprogramma. Dat is in principe nieuw geld, of public money. Probleem is dat ECB's kapitaal in bedrijfsleven blijft hangen, omdat ECB waardepapieren opkoopt. ECB kan beter €60 miljard cash per maand aan particulieren uitgeven, die kunnen zo schulden aflossen die economie weer verder helpt. 1. https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m2

Cliff Clavin
Cliff Clavin3 okt. 2017 - 17:00

Uitstekend, hartstochtelijk, en kernachtig betoog - wie de naakte feiten onder ogen durft te zien, die kan niet anders zeggen dat de rauwe conclusies van Meredith Greer de enig juiste zijn. Laat je vooral niet in de luren leggen door de rozige verhaaltjes van de overheid van vandaag, de luizigste leugenaars die Nederland ooit aan het roer had staan. Nederland haat kinderen. (ik vergat wat: laat dan ook iedereen die op de bekende dievenpartijen stemt, zo eerlijk zijn om in de spiegel te kijken, en tegen zichzelf te zeggen: ik haat kinderen!)

2 Reacties
Paddy3
Paddy33 okt. 2017 - 20:44

Vandaar dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste in de wereld behoren? (En de gezondste, de meeste kinderen goed onderwijs krijgen etc).

Cliff Clavin
Cliff Clavin4 okt. 2017 - 11:56

@ Paddy - het staat je vrij om te geloven wat allerlei popmedia je aldoor vertellen. Dat doen helaas heel veel mensen, het hapt zo lekker weg, die desinformatie met al haar Newspeak. De werkelijkheid is helaas heel anders. Dat kan ik zonder veel moeite aantonen, maar ik heb geleerd dat mensen die snoepen van het gemaksvoedsel in kranten en op beeldschermen de moeite niet willen opbrengen om dichter bij de waarheid te komen.