Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

'Nederland haalt Kyotodoelen'

  •  
23-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-milieuzone_300.JPG
Doel was om over de periode 2008-2012 de uitstoot van broeikasgassen met 5,2% te verminderen
Nederland zal waarschijnlijk voldoen aan de eisen van het zogeheten Kyoto­protocol uit 1997. Daarin is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 5,2 procent moet zijn verminderd. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Ook aan de emissieplafonds van de Europese Unie kan naar alle waarschijnlijkheid worden voldaan, aldus het planbureau.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

stijnvanachter
stijnvanachter23 aug. 2012 - 8:48

Wat goed van ons, we kunnen het dus wel; zuiniger aan doen.

ANRandy
ANRandy23 aug. 2012 - 8:48

We halen de verschillende Kyoto-doelen, we blijven onder de Brusselse 3%-norm, hebben het nagenoeg laagste werkloosheidspercentage, en ook al moeten we er op interen in vergelijking met anderen de beste pensioenvoorzieningen. Wat hebben we toch een verschrikkelijk goede regering de laatste jaren. Moeten we zo zien te houden.

Ger67
Ger6723 aug. 2012 - 8:48

Ach in duitsland wordt het gros van de electrische energie nog steeds met bruinkool, steenkool en kernenergie opgewekt, welke wij dan weer goedkoop kunnen inslaan. Zonneenergie dekt daar op mooie dagen de pieklast en zorgt ervoor dat de gascentrales stilstaan. Nieuwe steenkoolcentrzles in nederland zijn nog altijd beter voor het mileu dan bruinkoolcentrales of steenkoolcentrale in duitsland, maar dan moet je natuurlijk wel over de grenzen heen kunnen denken. Met alleen gas wind en zon komen we er nog steeds niet. Dan wordt het te onbetrouwbaar en duur.

bruces
bruces23 aug. 2012 - 8:48

Niet zo moeilijk als er minder vraag komt vanuit de industrie aan o.a. stroom en gas. Bedrijven : Of sluiten Of produceren minder. Dus minder van alles. Zelfs minder uitstoot.

JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2012 - 8:48

Een sombere optelsom. 'Opwarming aarde niet meer onder controle' Doelsteliing onder 2 graden opwarming te blijven niet meer mogelijk. Zie: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2816/Klimaatverandering/article/detail/3307298/2012/08/28/Opwarming-aarde-niet-meer-onder-controle.dhtml + Over de gevolgen van 2 graden ipwarming.: http://www.youtube.com/watch?v=PR1OjDaknpQ&feature=player_embedded# = We zijn de lul.

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2012 - 8:48

Ironisch genoeg is Amerika ook hard op weg om de Kyoto doelstellingen te halen, vanwege de shale gas (schaliegas) revolutie die daar aan de gang is. Deze vorm van energie, die met minder CO2-uitstoot gepaard gaat dan traditionele fossiele brandstoffen, biedt de komende decennia waarschijnlijk veel meer potentieel dan wind- en zonne-energie.

2 Reacties
DitBenIk2
DitBenIk223 aug. 2012 - 8:48

Ik heb daar een documentaire op de franse tv over gezien. Er zijn regio's in de VS waar het water uit de kraan ontvlambaar is. Er komen enorme hoeveelheden chemicalien die gebruikt worden om het gesteente te breken, in het grondwater terecht. Dat is waarschijnlijk nog erger dan CO2 vervuiling. Maar buiten dat, goede zaak dat vervuiling afneemt.

KovanHuissteden
KovanHuissteden23 aug. 2012 - 8:48

Dat de CO2 emissie in de Verenigde Staten naar beneden is een fabeltje uit de gasindustrie. Het grootste deel komt door energiebesparing, alternatieve bronnen. Zie http://co2scorecard.org/home/researchitem/24 Schaliegas zorgt voor minstens net zoveel CO2 als gewoon aardgas, zelfs nog meer, omdat het moeilijker is om het te winnen. Verder komt er veel meer methaan bij vrij, methaan is als broeikasgas 25 keer sterker dan CO2. Maar maak je geen zorgen als je schaliegas wilt. Inmiddels zijn er voor 1/3 van Nederland vergunningen voor schaliegas aangevraagd (www.schaliegasvrij.nl). Was brandend kraanwater maar het enige probleem als we straks tussen de boortorens wonen. Voor schaliegas zijn veel meer bringen nodig dan voor gewoon aardgas. De laatste natuur in Nederland zal daarbij niet gespaard worden - ook voor de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Vechtplassen ligt er een vergunningaanvraag. Een schaliegasboring verbruikt 20 miljoen liter water (500 forse tankwagens), tonnen chemicalien en zand. Verder ook lekkages van methaan en vluchtige koolwaterstoffen. En het gaat dus om honderden boringen! Schaliegas staat in hetzelfde rijtje als teerzanden en bruinkoolgroeves.

Tom Meijer
Tom Meijer23 aug. 2012 - 8:48

Het is voor mij zeer de vraag of alle doeleinden echt gehaald zijn. Hoe zit het met de aankoop van emissierechten? Ik vermoed dat veel vermindering van uitstoot helemaal geen echte vermindering is maar verdoezeld wordt door de aankoop van emissierechten. Daarmee bedonder je dus de zaak. Weliswaar op officiële wijze maar het blijft toch echt bedonderen. Het eerste wat er zou moeten gebeuren is de emissiehandel helemaal verbieden. Daarna komt er pas duidelijkheid en zou er misschien wat meer reden voor borstklopperij zijn. Overigens zijn de Kyoto-doelstellingen natuurlijk beschamend laag. Ieder zichzelf respecterend land zou veeel verder moeten gaan.

1 Reactie
BioMike
BioMike23 aug. 2012 - 8:48

Probleem met de emissiehandel is dat emissies in het begin weggeven worden aan vervuilende industrie (meer dan ze nodig hebben). Daarnaast ligt de prijs van een ton CO2 momenteel rond de 8 euro (http://www.co2markt.eu/). Veel te goedkoop dus, wat aangeeft dat er gewoon te veel rechten uitgegeven zijn. Enige motivatie om de uitstoot te reduceren of op schonere technologie over te schakelen is er dus niet. Op die manier gaat het dus ook nooit werken.

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2012 - 8:48

Het mag wel een godswonder heten dat we die doelen halen. Nederland is de laatste jaren de smeerpijp van de ontwikkelde wereld. Er zijn meer stemmen opgegaan om voor financieel gewin op de korte termijn te kiezen. En dan heb je steenkool en kerncentrales nodig. Nederland is gelukkig maar klein en grote broer Duitsland doet 1000x meer met zonne-energie. De schade van 2 jaar proletenrechts blijft bescheiden.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer23 aug. 2012 - 8:48

" De schade van 2 jaar proletenrechts blijft bescheiden. " De schade is groot op nationaal maar klein op internationaal niveau. Alles naar verhouding. Dat het op internationale schaal klein is wil niet zeggen dat het bij ons zo goed gaat.

lancelot2
lancelot223 aug. 2012 - 8:48

En NU allemaal ook gelijk de houtkachel/allesbrander en het vleesroosteren in de openlucht stoppen. Geen boer laten, een scheet laten, te veel met de mond open staan. Een gezond milieu begint bij je zelf. ;-)

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer23 aug. 2012 - 8:48

"En NU allemaal ook gelijk de houtkachel/allesbrander en het vleesroosteren in de openlucht stoppen." Graag. Het bezorgt bij ons bij tijd en wijlen veel overlast. Ik ben een groot voorstander van een houtkachelverbod, allesbranders hadden gisteren al verboden moeten worden. En laat ieder die zo nodig moet maar gewoon binnenshuis barbecuen. De stank kan mij gestolen worden.

JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2012 - 8:48

Peanuts.: http://www.youtube.com/watch?v=PR1OjDaknpQ&feature=player_embedded# Hier kunnen we nog véél meer reduceren: samen zo'n 9,3 miljard CO2 .: http://www.share2start.com/sociaalondernemen/project/3xgroenlicht

1 Reactie
bruces
bruces23 aug. 2012 - 8:48

3xgroenlicht bekeken. Nu ben ik in die markt ook thuis, projecten grotere bedrijven. Ik heb de presentaties bekeken die die komt niet echt professioneel over. Ik mis het bewijs. Nu meer zo van u koopt bij ons een geluksdoos. Wat ik mis zijn praktische meetwaarden van : TÜV, VERITAS, BIA, etc.. Dat zijn op dit gebied onafhankelijke deskundige bureaus, met de juiste meettechnieken.

Jippy2
Jippy223 aug. 2012 - 8:48

Een doel halen waarvan je 15 jaar geleden wist dat je dat kon. Ik vind dit echt fantastisch.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2012 - 8:48

Beter te laat dan nooit.