Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland gidsland

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
419077613_6b9489f1aa_b

© cc-foto: Blair Don

Nederland is een belastingparadijs en de grootste bank blijkt een witwascentrale. Wordt de directie voor de rechter gedaagd?
Ooit definieerde Nederland zich als een gidsland. Wat elders niet werd aangedurfd, daar werd bij ons driftig mee geëxperimenteerd. Dat gold niet alleen voor drugs, sex en rock and roll maar ook voor de politiek. Als het om ontwikkelingshulp ging of om vredespolitiek dan moest ons land aandurven waar men elders nog voor terugschrok.
In de praktijk viel het met die gidsfunctie erg mee want ook in de jaren zeventig waren behoudende politici machtig genoeg om de rem te zetten op wat ze te ver ging maar toch gold ons land wereldwijd als een voorbeeld van vrijheid en progressie.
Nu is Nederland opnieuw een gidsland geworden maar op een heel ander gebied. Terwijl in Zuid-Amerika staatslieden in ruste toegeven dat de oorlog tegen de drugs niet langer gewonnen kan worden en dat alleen een of andere vorm van legalisatie de maatschappelijke ontwrichting door de misdaadkartels kan tegengaan, maakt Nederland verbeten jacht op wietplantages. Een experiment met legale marihuana is zo opgezet dat de resultaten wel onbevredigend moeten zijn zodat ook de laatste koffieshops gesloten kunnen worden.
Ondanks alle ijver slaan de autoriteiten ondertussen geen deuk in een pakje boter. De meeste misdaad in Nederland is drugsgerelateerd. De productie van nederwiet neemt niet af terwijl ook die van allerlei partydrugs een gigantische vlucht heeft genomen. Nederland is een narcostaat en de inkomsten uit de drugs hebben een merkbaar effect op de economie. Net als in Colombia of in Brazilië. Wel zien wij de leider van een regeringspartij als Sybrand Buma op de televisie toornen tegen ‘die rotzooi’, hoewel hij zelf móet weten dat het allemaal onzin is en symboolpolitiek.
Prostitutie is formeel gelegaliseerd maar gemeentes weten deze sector met zoveel verordeningen en voorwaarden te omgeven dat er een feitelijk verbod geldt. Dit blijkt uit de triomfantelijke persberichten van handhavers dat ze weer een dame hebben betrapt op het commercieel ontvangen van heren zodat zij kan worden gestraft en door de woningbouwvereniging uit haar flatje gezet. Dit met een beroep op de strijd tegen vrouwenhandel hoewel de handelaars in kwestie toch zeer zelden voor het hekje verschijnen.
Als een minister van Buitenlandse Zaken beweert dat multi-etnische samenlevingen niet vreedzaam kunnen zijn en bevriende landen definieert als failed states , dan wordt hij niet tot aftreden gedwongen maar door een belangrijk deel van de publieke opinie gevierd als realist. Ook wordt het geaccepteerd als hij achteraf beweert dat uitspraken over de genetische aanleg van mensen, die hun maatschappelijk succes mede zouden bepalen, beter aan biologen kan worden overgelaten. Hij mag het gezicht van Nederland in het buitenland blijven.
Nederland is een belastingparadijs en de grootste bank blijkt een witwascentrale. Wordt de directie voor de rechter gedaagd? Nee, zij komt er in tegenstelling tot de huisvaders met meer dan vijf wietplantjes in huis met een schikking van af, die aan de bevolking verkocht wordt als de grootste megaboete uit de geschiedenis.
Kinderen, die in Nederland zijn opgegroeid, worden uitgezet omdat zij uit de verkeerde ouders zijn geboren. Ongeveer de helft van de burgerij vindt dat – blijkens een enquête Van EénVandaag een uitstekend idee.
De internationaal meest bekende politicus van Nederland is niet een Max van der Stoel maar een Geert Wilders. Een intellectuele kannengieter als Thierry Baudet wordt in de media gevierd als een verfrissend denker die taboes doorbreekt en durft te zeggen waar het op staat. Wie terugschrikt voor al te racistische uitspraken, gaat ondertussen door voor een deugmens die vastgeketend zit aan taboes en het vrije denken niet meer aandurft.
Als het gaat om regressie op politiek, sociaal en cultureel gebied, dan loopt Nederland in West-Europa voor de troepen uit. Het is een ijkpunt geworden voor reactionaire ideologen en zedelijkheidsapostelen die strijden tegen alles wat vies en voos is. Het is een kampioen van de benepenheid, van de hypocrisie, van de dubbele maat. Een witwascentrale met een vroom smoel. Het voorland van een Westen in verval. Nederland gidsland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Libertain
Libertain7 sep. 2018 - 7:59

Dit artikel is een goede samenvatting van de huidige staat van verval.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer7 sep. 2018 - 7:58

Nederland is geen gidsland meer, maar een land vol makke schapen, vakkundig geïndoctrineerd om te geloven in illusies van rijkdom en vrijheid. Niemand staat meer voor wat hij denkt of wat het juiste is. Vroeger discussieerden mannen op luide toon, ze waren hard en eigenzinnig, werden boos en lieten zich vaak niet overtuigen, maar gingen de week erna toch weer "gezellig" met elkaar in de kroeg of waar dan ook zitten. Tegenwoordig mag dat allemaal niet meer, de mannen mogen zelfs niet meer naar de kroeg. Maar het hartgrondig met elkaar oneens zijn (behalve imbecielen op de social media natuurlijk) dat kan niet meer. Iedereen is gelijk gepikeerd, aangedaan, gekwetst enzovoort. De middenklasse is een eenheidsworst van middelmatigheid. Een meningloze massa, die het wel prima vindt dat alles gewoon geregeld wordt, zij hebben het toch goed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 1:22

Ik denk bij mezelf. Hoe moet ik hier nu op reageren en kom erachter dat ik eigenlijk niets heb toe te voegen. Het is armetierig te zien door wat voor individuen we geregeerd worden, door wie ze gekozen worden en waarom. Snobisme ten top. Mensen, individuen, verteerd door hebzucht, functionerend in hun eigen kleine universum. bang om de boot te missen of er buiten te vallen. Leegte alom.

JvanDeventer
JvanDeventer6 sep. 2018 - 17:37

De Leidende Gedachte van dit artikel zal zijn dat Nederland opnieuw gidsland is, maar nu in laakbare zaken. Nu heb ik de oorspronkelijke gidsland-tijd meegemaakt, en één van de meest irritante kenmerken van die tijd was de bekeringsdrang. Men was er ten diepste van overtuigd dat het buitenland eigenlijk alle zaken waarin wij voorop liepen moest overnemen. Het was "deugen avant la lettre", met een grote exportbehoefte. In dat laatste opzicht gaat de vergelijking mank: de exportbehoefte ontbreekt. Dat wil zeggen: Nederland exporteert wel veel pillen, maar dat is geen overheidsbeleid. Die geneert zich nogal voor die export. Nederland heeft ook geen behoefte om zijn prostitutiebeleid ten voorbeeld te stellen aan het buitenland, of zijn vreemdelingenbeleid. Geert Wilders is weliswaar internationaal bekend, maar de export van zijn ideeën gaat niet: elk buitenland heeft al een eigen versie van Geert.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 19:27

"Bekeringsdrang" was werkelijk volstrekt overbodig: waar je ook kwam, overal stond Nederland bekend als het grote voorbeeld van vrijheid en progressie. Ik ben meer tijd kwijt geweest om dat beeld te nuanceren, dan om het te bevestigen. Dat nog afgezien van de afgelopen 25 jaar, waarin ik vooral bezig ben geweest om die mythe tegen te spreken. Alhoewel steeds minder, want de reputatie van Nederland als baken van vrijzinnige tolerantie gaat met rasse schreden achteruit..

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2018 - 20:23

De exportbehoefte is juist groot.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 8:01

In mijn favoriete buitenland is Nederland niet overmatig in het nieuws. Van prostitutie met vergunning komt een 19de eeuwse muffe patriarchale walm af, daar moeten ze hier niets van hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 8:48

DanielleDefoe En van prostitutie in het algemeen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 9:54

Minoes&tuin 7 september 2018 at 10:48 idem.

Henk Joh
Henk Joh6 sep. 2018 - 17:35

Klinkt toch wel als hevig huilen over ontwikkeling. Het zij zo dat de maatschappij zich ontwikkelt zoals die zich ontwikkelt. Kleine luyden die met enkele wietplantjes worden gepakt (graag, want brandgevaarlijk en idioot om in een woonwijk te doen. Lekker als je kinderen boven slapen) of wegens verhuur eigen lichaam (ooit wel eens meegemaakt wat voor ‘traffic’ dat genereert in de omgeving...dag en nacht!). Jammer van het betoog. Kan merken dat de auteur niet van de straat is waar hij over schrijft. De beschouwing wordt zwakker door de vergelijking.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2018 - 20:23

Ik ben wél van de straat waarover ik schrijf en je laat je in de luren leggen. Je bent er nog trots op ook.

Roy Batty
Roy Batty6 sep. 2018 - 16:26

Alles moest hier kunnen, het kon niet op en ondertussen ook nog wel even denken gidsland te zijn op een doodlopende weg. Welnu, we hebben gezien waar de arrogantie, door zo om te springen met waar voorouders en ouders zo hun best voor hebben gedaan, toe geleid heeft. Dit is nou het resultaat van die 'maakbare samenleving'. Daar waar je net zoals in elke foute bananenrepubliek vermoord kan worden om je mening, je politieke voorkeur of je afkeur voor religie. En dan de politiek, een betere afspiegeling van die samenleving kon er niet zijn. O heerlijke ironie. Tenslotte krijgt elk volk de regering die het verdient.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 19:41

"Dit is nou het resultaat van die ‘maakbare samenleving’." Nee, het is het resultaat van intolerantie en ophitserij, die ooit onfatsoenlijk werd gevonden, maar sinds Bolkestein een aanvaard onderdeel is geworden van de neo-liberale verdeel en heers politiek van de VVD en haar misgeboortes.

Roy Batty
Roy Batty7 sep. 2018 - 12:38

"Nee, het is het resultaat van intolerantie en ophitserij" Ik denk dat massa migratie zoals in (West Europese) landen heeft plaatsgevonden nergens als voornamelijk positief wordt beschouwd. Dat gaat altijd gepaard met grote spanningen tussen etniciteit en/of religie. Een maakbare samenleving wordt gevormd op basis van idealisme terwijl de realiteit zich heel anders vormt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 sep. 2018 - 15:19

Alles wat je aanvoert was al onderdeel van het verkiezingsprogramma van de populairste Nederlandse politieke partij in 1981. Helaas zijn de leiders daarvan bij een staatsgreep om het leven gekomen - https://www.youtube.com/watch?v=K0lg9KchCqQ

Meta  Foor
Meta Foor6 sep. 2018 - 16:25

- ja, mensen, het valt niet mee in korte tijd terug te vallen naar de status van ontwikkelingsland, met alle voor- en nadelen van dien. Hangt er gewoon van af aan welke kant van de streep je staat.... dat zijn de keuzen des levens.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 15:39

Het is al 25 jaar geleden dat ik tegen mijn vrienden zei: "Dit komt niet meer goed" en de aftocht begon voor te bereiden en ik lees dit soort stukjes dan ook met een zekere meewarigheid: je stond er bij en je keek er naar.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 8:49

En vroeg je je toen niet af, waarnaartoe? Wat trof je daar aan?

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 sep. 2018 - 15:39

Dat wist ik al, want de opkomst van de PVV heb ik al in 1977 voorspeld, ruim voor "de Tegenpartij" van van Kooten en de Bie, dus ik had al overal rondgekeken. Echt overal. De herkenbaarheid van die persiflage is natuurlijk het beste bewijs dat het om ontwikkelingen gaat die eigenlijk voor iedereen zichtbaar waren. Het probleem is nu juist dat "links" dacht dat je dat kon weglachen. Maar ook toen waren er al stemmen hoorbaar die de PvdA een "regentenpartij" noemden. Alleen stemmen mensen daar nooit hun gedrag op af, dat doen ze pas als het "bewezen" -te laat- is. Wat trof je daar aan? - Afgezien van een schitterende natuur, alles waar de doorsnee Nederlander bang voor is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 22:39

Voor mij gold dat niet, ik had het al bekeken en gezien! Of ikzelf daar nu gelukkiger van ben geworden? En hoe is het daar nu volgens jou?

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 sep. 2018 - 14:16

Het is er niet op vooruit gegaan, maar daar merk ik niks van. Om je dat uit te leggen zou ik in details moeten treden, maar daar begin ik niet aan, sorry. Ik veronderstel dat ik hier het einde wel haal.

TELTLI
TELTLI6 sep. 2018 - 15:06

???????????????????????????????? Zal wel worden afgedaan als ‘linkse gekkies’. Moeten we daar maar een nieuwe geuzennaam van maken. Tegen verrechtsing, vertrutting en verpreutsing!

Uitgekleed
Uitgekleed6 sep. 2018 - 14:44

Ja Nederland is 180 graden anders dan in de jaren 50 tot 80 in de vorige eeuw. We kwamen uit een maakbare samenleving. Nooit kunnen bevroeden dat het zo kon aftakelen. De neoliberalen hadden bedacht dat die maakbare samenleving maar eens afgelopen moest zijn.

Paul250371
Paul2503716 sep. 2018 - 14:22

15 jaar gemeen rechts aan de macht werpt zijn xenofobe pro grootkapitaal vruchten af. Hele rake column. We worden belazerd en vergiftigd zowel de inwoners van dit land alsmede het klimaat en het land zelf. Dankjewel VVD en rechtse meeloopfaciliteerders.

Absconditus
Absconditus6 sep. 2018 - 14:21

Voor iemand wiens geestelijke ijkpunt de idealistische jaren `60 zijn zal het klimaat van de laatste jaren inderdaad behoorlijk guur zijn. Want het bevlogen elan van ''Bericht aan de rattenkoning'' van Harry Mullisch heeft plaatsgemaakt voor het ontnuchterende en cynische realisme van ''De schijn-elite van de valsemunters'' van Martin Bosma. Wat wij de afgelopen jaren zien en beleven is de val van het jaren `60 idealisme en de ontmaskering van het droombeeld van de maakbare regenboogsamenleving. Nederland fungeert hierin niet als gidsland. Deze rol valt tegenwoordig in Europa toe aan Hongarije en Polen, die hierin steeds meer andere landen, zoals Oostenrijk en Italie, op sleeptouw nemen. De volgende dominostenen die vallen zullen Zweden en Duitsland zijn. Ach Han, we hebben er ten minste nog ''Down man'' van Brainbox aan overgehouden. :)

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2018 - 14:47

Dat is precies wat ik betoog. Bosma is de gids en de klif waarvan de lemmingen zich zullen storten is nabij.

Paul250371
Paul2503717 sep. 2018 - 7:07

Prima samengevat. Buiten brainbox was er wel meer aardige muziek wat we aan vrijheid hebben overgehouden. Maar het Wilhelmus is ook leuk.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 13:49

Uitstekende diagnose van Han van der Horst - Nederland zou zichzelf diep, diep moeten schamen. Maar het is de schaamte volstrekt voorbij. Het is een samenleving op haar retour, in de laatste fase van de decadentie beland. Daarom hebben we foute mensen aan het roer, daarom zijn we wereldkampioen in het toelaten en fêteren van misdadige praktijken en topcriminelen in de politiek, bij de banken, en bij de multinationals. Ze worden door het merendeel van de kiezers toegejuicht, omdat die kiezers zelf eveneens een criminogene inborst hebben. Dat is een even deprimerende als juiste diagnose. De enige troost: het stervensproces geschiedt versneld, we zijn het 'tipping point' al lang voorbij, niemand hoeft nog aan actieve euthanasie mee te werken. Een voltooid leven, dus.

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 13:42

Het enige dat ik uit het stuk op kan maken is dat de auteur zijn onvrede uit over enkele willekeurige actualiteiten van de laatste weken. Een rode draad heb ik niet gevonden. Dat het woord extreemrechts niet in de eerste alinea, nee zelfs niet in het hele stuk voorkwam, vond ik dan wel weer verfrissend.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 sep. 2018 - 7:11

"Dat het woord extreemrechts niet in de eerste alinea, nee zelfs niet in het hele stuk voorkwam, vond ik dan wel weer verfrissend." Nee, stel je voor dat er problemen benoemd worden veroorzaakt door extreem rechts. Verfrissend dat het niet gebeurt. Wellicht is dat de rode draad.

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 13:15

Nederland heeft een OM dat prima in staat is verkeerscriminelen te vervolgen met boetes en andere dwangmiddelen. Wanneer een grote bank witwassen mogelijk maakt voor aanzienlijke bedragen dan is het OM machteloos. Het OM vraagt de bank beleefd welke medewerkers verantwoordelijk zijn voor die feiten. Er komt geen antwoord. Het is het OM kennelijk ontgaan dat de top van de bank altijd verantwoordelijk is voor dit soort ernstige feiten. Spreek meneer Hamers dan aan op de tekortkomingen en nodig hem uit dat op het dichtstbijzijnde politiebureau uit te leggen. Zo moeilijk is het toch niet?

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 sep. 2018 - 7:17

Inderdaad. Patrouilleren in achterstandswijken of er een Marokkaan in een dure jas loopt is veel belangrijker dan de fatsoenlijke bankiers in de gaten te houden. Inderdaad, faciliteren dat er crimineel geld op grote schaal wordt witgewassen en er wordt niemand gearresteerd. VVD beleid.

Robles
Robles6 sep. 2018 - 13:06

Nederland is een belastingparadijs en de grootste bank blijkt een witwascentrale. Wordt de directie voor de rechter gedaagd? Nee in plaats daarvan laten we de minister van buitenlandse zaken een ander land uitmaken voor failed state.