Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland geeft zendmachtiging aan Russische tv-zender na omstreden verbanning uit Letland

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1599 keer bekeken
  •  
rain tv

De Russische tv-zender Dohzd (TV Rain) heeft van het Commissariaat van de Media een uitzendlicentie gekregen nadat de zender is verbannen uit Letland. De Letse regering verklaarde de anti-Poetin zender tot een gevaar voor de staatsveiligheid na een uitzending over de mobilisatie in Rusland. Bovendien kreeg Dohzd een boete van 10.000 euro.

De presentator van de omroep had kijkers gevraagd om informatie te geven over de erbarmelijke omstandigheden waarin Russische dienstplichtigen verkeren. Hij voegde daaraan toe: "We hopen dat we veel militairen kunnen helpen, met bijvoorbeeld uitrusting en voorzieningen aan het front." De zender toonde ook een landkaart waarbij de bezette Krim tot onderdeel van Rusland werd verklaard. Tegenstanders verzamelden daarnaast uit hun context gehaalde fragmenten van bijvoorbeeld satirisch commentaar dat zou moeten aantonen dat Dohzd aan de kant van het Kremlin staat.

De Letse minister van Defensie reageerde woest op de uitzending en riep de makers op "terug te gaan naar Rusland". Dohzd bood excuses aan en ontsloeg de presentator. De affaire leidde ook tot sarcastische commentaar van het Kremlin over persvrijheid in Europa. 

De heftige reactie van de Letse regering tegen de vrije omroep werd door velen, waaronder de Zweedse oud-minister Carl Bildt, veroordeeld. Anti-Russische sentimenten zouden ten grondslag liggen aan het besluit. Bepaalde krachten willen alle Russen uit het land weren, ongeacht hun houding, schrijft het conservatieve Britse magazine The Spectator

De zender opereert sinds de zomer vanuit een in studio in Amsterdam, in een gebouw van DPG Media. Dohzd werd drie dagen na de Russische inval in Oekraïne door het Kremlin uit de lucht gehaald.

De NOS schreef in oktober bij de hervatting van de reguliere uitzendingen:

Het decor van de studio is ontworpen en gemaakt in Oekraïne en een paar dagen geleden met vrachtwagens naar Nederland gekomen. Zenderbaas Sendejeva: "Dat vinden we belangrijk; de Oekraïense economie heeft bestellingen nodig. En we moeten samen uit de door Rusland gecreëerde ellende zien te komen." Sinds het vertrek uit Rusland was de vraag naar een herstart van TV Rain groot, vertelt Sindejeva. De zender is populair om nieuwsprogramma's als Hier en Nu en ook om satirische programma's over het nepnieuws op de Russische staatszenders.

De omroep, die zichzelf 'het optimistische kanaal' noemt heeft op YouTube bijna 4 miljoen abonnees.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

a.doorgeest
a.doorgeest11 jan. 2023 - 10:25

Een moedig besluit van het Commissariaat van de media, maar ook wel een beetje vallend in de categorie 'even lief als naïef'. De vrijheid van meningsuiting is in ons land nog steeds legendarisch en (tamelijk) onovertroffen. Je mag hier alles zeggen, zo'n beetje, maar men hoort je niet (da's een onvermijdelijk neveneffect). Nederland is steeds meer een Decibellenfabriek geworden de afgelopen jaren met veel schreeuwers vanaf de zijlijn, maar historisch nog steeds een vrijhaven voor een ieder die nadenken en publiceren wil. Wees welkom, zou ik dus zeggen en ben razend benieuwd waarmee deze nieuwe zendgemachtigde zal komen !

Olav Meijer
Olav Meijer10 jan. 2023 - 17:16

["Dohzd (TV Rain)"] "Dozjd"= regen. (De Engelse spelling is Dozhd).

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 jan. 2023 - 13:09

De nieuwszender kwam aan de orde op 11 december in Buitenhof. https://www.vpro.nl/buitenhof/lees/in-de-uitzending/2022/11-dec.html