Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Nederland gebruikt valse documenten om Guineese asielzoekers uit te zetten

  •  
01-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
stempel300
Kijk Zembla terug .... Guineese overheid: 'Dit is zuivere corruptie'
De reisdocumenten die uitgeprocedeerde, Guineese asielzoekers van de Dienst Terugkeer en Vertrek meekrijgen voor de terugkeer naar hun land van herkomst zijn vals. Het Guineese ministerie van Binnenlandse Zaken dat op de reisdocumenten staat vermeld, bestaat al vier jaar niet meer. Zeker één Guineese ambtenaar, die een groot aantal van deze reisdocumenten heeft afgegeven, was daartoe niet bevoegd. Dat zeggen twee Guineese ministers in de uitzending van ZEMBLA van donderdag 1 mei 2014
ZEMBLA reisde af naar Guinee en legde daar de reisdocumenten voor aan twee ministers die over de terugkeer van Guineese migranten gaan: Bantama Sow, de minister voor Guineeërs in het buitenland, en Madifing Diané van Veiligheid en Burgerbescherming. Bantama Sow zegt dat het ministerie dat op een groot aantal reisdocumenten staat vermeld helemaal niet meer bestond toen de documenten werden afgegeven:
We hebben hier sinds 2010 geen ministerie van Binnenlandse Zaken meer. Op dit moment is er een ministerie van Veiligheid en Burgerbescherming.”
Sow voegt eraan toe dat hij de overeenkomst met Nederland wil herzien, omdat Nederland destijds, in 2009, heeft onderhandeld met de militaire machthebbers in Guinee. ‘Dat waren mensen die daar moreel gezien niet geschikt voor waren’, aldus de minister. Madifing Diané, de minister van Veiligheid en Burgerbescherming, verklaart tegenover ZEMBLA dat een ambtenaar die veel van de reisdocumenten heeft ondertekend en afgegeven, Pounthioun Diallo, daartoe niet bevoegd was:
Ik heb meneer Pounthioun Diallo aangewezen als contactpersoon met Nederland. Maar we hebben hem nooit de bevoegdheid gegeven om een Titre de Voyage af te geven. Hij heeft zijn rol misbruikt.”
Desgevraagd liet Pounthioun Diallo, de politieofficier die veel van de papieren heeft getekend, aan ZEMBLA weten niet corrupt te zijn en het recht te hebben om reisdocumenten af te geven.
Al geruime tijd staan de reisdocumenten, zogeheten Titres de Voyage, ter discussie. Asielzoekers die met deze papieren teruggestuurd worden, komen soms in de problemen. Ahmed Kone, een asielzoeker die in februari van dit jaar werd uitgezet, werd bij aankomst op het vliegveld in Conakry, de hoofdstad van Guinee, vastgezet nadat hij de grenspolitie wees op zijn reisdocument. Pas nadat hij de politiefunctionaris smeergeld ter waarde van een Guinees maandsalaris had betaald, werd hij vrijgelaten.
Hoogleraar Migratierecht Pieter Boeles reageert verontwaardigd op de verklaringen van de Guineese ministers:
Als mensen met ongeldige papieren Nederland binnen proberen te komen, worden ze voor de strafrechter gesleept. Ik vind dat je je aan je eigen normen en waarden moet houden als je mensen uit Nederland probeert te verwijderen.”
Boeles wijt de corruptie en het gebruik van valse documenten aan de politieke druk op het asielbeleid:
Alleen al door de oprichting van de Dienst Terugkeer en Vertrek hangt er een missie boven zo’n organisatie: wij moeten zoveel mogelijk mensen uitzetten.”
De Titres de Voyage worden afgegeven door delegaties van Guineese ambtenaren die op uitnodiging Nederland bezoeken om uitgeprocedeerde asielzoekers uit Guinee te identificeren en van reisdocumenten te voorzien. De Guineese delegaties kwamen in mei vorig jaar in een uitzending van Nieuwsuur in opspraak toen bleek dat Nederland de reis- en verblijfkosten van de Guineese delegaties ruimschoots vergoedde. Madifing Diané, de Guineese minister van Veiligheid, zegt tegen ZEMBLA:
Het betekent niet dat elk delegatielid dat onbevoegd documenten afgeeft geld moet krijgen, zodat u af kunt komen van ongewenste personen. Dit is zuivere corruptie.
Hoogleraar Boeles sluit zich daarbij aan:
Er mag geen overheidsgeld gaan naar het produceren van valse documenten, dat is voor mij de grens voorbij.” 
In de overeenkomst tussen Nederland en Guinee is vastgelegd dat ons land opdraait voor de reis- en verblijfkosten van de officiële, Guineese delegaties. In een schriftelijke reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat het de verantwoordelijkheid van de Guineese autoriteiten is om documenten af te geven en dat vrijwel alle Guineeërs die zijn teruggestuurd, ook door Guinee zijn toegelaten. Ook laat het ministerie weten onlangs met Guinee te hebben afgesproken de bestaande werkafspraken over de terugkeer van Guineese asielzoekers te gaan verbeteren.
Naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur van 16 mei 2013 stelde de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT), onder leiding van voormalig Kamerlid Hans Gualthérie van Weezel, een onderzoek in de werkwijze van de Guineese delegaties. Naar verwachting presenteert de commissie in juni haar bevindingen.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Gelijkhebber
Gelijkhebber1 mei 2014 - 5:55

Voor de zoveelste keer. Het gros van de vluchtelingen uit Afrika komt naar Europa om economische redenen. Guinee heeft 10 miljoen inwoners hoeveel van deze mensen laten we hier toe en waarom. Dan de onderzoeksjournalistiek. Die is bij de Vara altijd pro-asielzoeker. Hoog tijd dat een journalist eens kijkt naar de werkwijzen van Vluchtelingenwerk, Amnesty International en de rest van de asielindustrie.

Bataaf
Bataaf1 mei 2014 - 5:55

Hoe komt het dat deze mensen geen geldige papieren bij zich hebben als ze Nederland / Europa binnenkomen! Hebben ze die misschien bewust kwijt geraakt om zo ervoor te zorgen dat ze niet terug kunnen!? Leg de schuld waar hij hoort. PS echte vluchtingen zijn hier welkom, naar ratio, maar dit geld niet voor economische.

Brauswasser
Brauswasser1 mei 2014 - 5:55

Minister Sow voegt eraan toe dat hij de overeenkomst met Nederland wil herzien. Dus is er wel een overeenkomst die voor beide landen geldig is.

Brauswasser
Brauswasser1 mei 2014 - 5:55

Zembla gezien. Het punt is dat de Guineese Ambassade de juiste reisdokumenten verstrekt. De Guineese Ambassade zit in België. Zo er al sprake is van fraude, dan is dat een Belgische zaak ? Briefpapier en dokumenten. Een vriend van mij kreeg in 2013 een nieuwe pas namens de KONINGING der ....... en niet namens de KONING der ..... Toen hij schriftelijk vroeg om een paspoort namens de Koning, kreeg hij een brief van het Ministerie met niet zeuren, we maken eerst de oude voorraad op. Een nieuwe regering neemt de lusten, maar ook de lasten over van de voorgangers. Ik denk dat Nederland niet veel valt te verwijten, omdat het plaats vindt bij de Guineese Ambassade (België) en het land zelf. Guinee zal nooit de corruptie toegeven en dan is het bewijs al nihil. Ook Zembla komt niet met het bewijs. Alleen met wat verbaasde Guineese Ministers, die het niet weten of willen weten en wat beelden en intervieuws. Een expert die zegt dit (stempel + photoshoppen) zou fout kunnen zijn, maar als dat fout zijn wordt verstrekt door de Guineese Ambassade in België ? dan wordt een rechtzaak in Nederland c.q. tegen Nederland en/of Guinee wel heel erg moeilijk en zeer ingewikkeld, zo niet onmogelijk ? Zembla heeft inmiddels de overeenkomst tussen Nederland en Guinee, in haar bezit, maar over die inhoud werd verder gezwegen. ► Werd dat ineens een geheim ? omdat daardoor de aflevering in een ander daglicht zou komen ? Al met al een zeer wazige reportage.

Michiel Online
Michiel Online1 mei 2014 - 5:55

En daar is dus ook bureaucratie voor, dat je even dingen kunt checken. Daar sta je dan met je kleine overheid.

clara51
clara511 mei 2014 - 5:55

De kernzin uit Zembla, van een hoogleraar: Nederland dient corruptie te bestrijden, niet te importeren. Ik krijg de indruk uit vele reacties hieronder dat men vindt dat het doel de middelen heiligt. Uit andere reacties krijg ik de indruk dat men het met het doel niet eens is en dus de middelen veroordeelt. Maar waar het in essentie om gaat is dat de Nederlandse overheid in geen enkele situatie, noch als het om asielverzoekers gaat, noch als het om Nederlandse staatsburgers gaat, noch als het om zakelijke overeenkomsten gaat, noch als het om politieke overeenkomsten gaat, mag sjoemelen zoals hier is gesjoemeld. Dat is in ons aller belang. Wat gij niet wil dat u geschiedt, enzovoorts.

Sarah45
Sarah451 mei 2014 - 5:55

Mensen, gebruik aub een beetje logica. Als we zover gaan om asielzoekers in detentiecentra weg te laten kwijnen zodat de enige uitweg zelfmoord is, dan zullen alle andere mogelijk denkbare misstanden zich ook wel voordoen, nietwaar? Verwacht geen zorg of aandacht (of mededogen) van een uitzetmachine geleid door Justitie.

JandeBoer2
JandeBoer21 mei 2014 - 5:55

Goed werk van de Vara. Onderzoeksjournalsitiek zoals het hoort, maar daar zullen PVV-aanhangsels en rechtsmensen (of, in de Telegraafschrijfwijze van GeenStijl, Rechtsmenschen) vast anders over denken.

1 Reactie
Josef1952
Josef19521 mei 2014 - 5:55

Ik begrijp niet waarom dit nou zo'n geweldig onderzoek is geweest: onze overheid heeft afspraken over ID bewijzen en de regering van het betreffende land heeft daar een delegatie voor aangewezen, die wel of geen ID afgeven. Verder is Nederland niet betrokken, dus??

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2014 - 5:55

Tsjah de puinzooi in Afrika en wij moeten het maar oplossen en alle verantwoordelijkheid nemen? Valse Guineese paspoorten is het probleem van Guinea, en illegalen uit Guinea in Nederland is ons probleem. Laten we elkaar helpen?

2 Reacties
lembeck
lembeck1 mei 2014 - 5:55

Er wordt nergens gevraagd dat wij (Nederland dus) alle ellende in Afrika oplossen. Dat maak jij ervan. De valse papieren worden door Nederland gebruikt om mensen uit te kunnen zetten. Dát is gewoon strafbaar. Vooral, als ze het weten, en ja, dat doen ze.

RaRa85
RaRa851 mei 2014 - 5:55

Wij zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor!

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2014 - 5:55

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
nikita72
nikita721 mei 2014 - 5:55

Dirk, Een vals reisdocument blijft vals, ook als het door een corrupte ambtenaar afgegeven wordt. Juist het feit dat de documenten niet gewoon door de ambassade afgegeven worden, maar door een "delegatie" die daarvoor in de watten gelegd moet worden, maakt duidelijk dat de delegatie-leden het niet zo nauw nemen met de wet. Als in een paspoort staat dat het is afgegeven door de gemeente Oeteldonck, dan weet u dat het vals is. Dat geldt ook als het is afgegeven door de gemeente "Egmond-binnen" (want die is al meer dan 10 jaar gelegen opgegaan in de gemeente Bergen). Of de huidige regering staatsrechtelijk de opvolger is van de militaire regering, weet ik niet. Moreel lijkt mij dat een democratisch gekozen regering niet verantwoordelijk kan zijn voor de daden van een dictator.

nikita72
nikita721 mei 2014 - 5:55

De term "delegatie" suggereert dat de Guinese ambtenaren de regering vertegenwoordigen. In dat geval mag verwacht worden dat leden geldige documenten afgeven. Maar als niet de regering van Guinée aangegeven heeft dat deze mensen haar vertegenwoordigen, zijn deze ambtenaren geen delegatie. En als ze dan in de watten moeten worden gelegd voor het afgeven van een papiertje, dan weet je dat deze schnabbelaars niet te vertrouwen zijn.

field17
field171 mei 2014 - 5:55

Ze zijn hier illegaal en uitgeprocedeerd. Wat maakt het uit hoe ze teruggaan? Dit zouden ze ook in andere landen kunnen doen waar ze altijd zeggen dat het land van herkomst niet meewerkt. Zie het probleem niet.

3 Reacties
Brauswasser
Brauswasser1 mei 2014 - 5:55

"Ik heb meneer Pounthioun Diallo aangewezen als contactpersoon met Nederland. Maar we hebben hem nooit de bevoegdheid gegeven om een Titre de Voyage af te geven. Hij heeft zijn rol misbruikt." Desgevraagd liet Pounthioun Diallo, de politieofficier die veel van de papieren heeft getekend, aan ZEMBLA weten niet corrupt te zijn en het recht te hebben om reisdocumenten af te geven. Wel bij de les blijven. De Guineese Regering zit toch gewoon alleen FOUT. Er is een overeenkomst.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar1 mei 2014 - 5:55

U ziet het probleem niet. Empathie is ook zo moelijk tegenwoordig, ik begrijp het wel hoor. Zoveel mensen waar je je zorgen om moet maken, tja, dat er dan eens een groepje tot dubbel onrecht wordt veroordeeld moeten we dat er dan maar bij nemen. Een mens is ook maar beperkt, toch? Defaitisme, xenofobie, harteloos.

nikita72
nikita721 mei 2014 - 5:55

Robert Veldman, Misschien begrijpt u dat sommige mensen in de wereld het veel minder goed getroffen hebben dan wij, en proberen het toch iets beter te krijgen. De Guinezen komen bij terugkomst in de gevangenis omdat zij geen geldige papieren hebben. Mij lijkt dat een onredelijke straf, voor mensen die alleen proberen iets meer van hun leven te maken. Blijkbaar maakt het u niet uit hoe het mensen vergaat, als ze maar buiten Nederland zijn. Dat is uw goed recht.

Donkerwoud
Donkerwoud1 mei 2014 - 5:55

Walgelijk! Het is al ontzettend naar dat je uitgezet moet worden terwijl je in de hoop was ergens een nieuw bestaan op te bouwen, maar om dan ook nog eens uitgezet te worden op grond van corruptie. Daar moeten wij ons toch even filnk voor gaan schamen.

1 Reactie
inwoner
inwoner1 mei 2014 - 5:55

Aha....economische vluchtelingen. De waarheid wordt steeds vaker gezegd gelukkig. Om echte Asielzoekers gaat het immers zelden meer. Die krijgen in nl binnen een jaar een verblijfsvergunning en een huis. Het gaat hier om slechts papierwerk die niks met de procedure zelf te maken. Dit een reden vinden om deze mensen dan maar een verblijfsvergunning te geven toont aan hoe bizar de redenatie van links geworden is...

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2014 - 5:55

@ Raven http://en.wikipedia.org/wiki/Guinea Beetje kortzichtig van je, niet?

2 Reacties
lembeck
lembeck1 mei 2014 - 5:55

Inderdaad. Ik had namelijk alleen de Nederlandse Wiki gelezen. En daar staat het als Guinee, waardoor ik overtuigd was dat het de juiste benaming was.

denmol
denmol1 mei 2014 - 5:55

Volgens mij leven we in Nederland en niet in Engeland of een ander Engelstalig land.

neutralist
neutralist1 mei 2014 - 5:55

Op radio 1 was vooruitlopend op de uitzending al wederhoor. Niks aan de hand. Nederland kan niets doen. Next!

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort1 mei 2014 - 5:55

Heb het gehoord ja. Guinee verstrekte de documenten aan Nederland. Guinee tekende ze af. Guinee accepteerde vervolgens de remigranten. Dus het feit dat de documenten vals blijken te zijn is een probleem voor Guinee, Nederland heeft niets te maken met het beleid in Guinee. Dat Guinee ook absoluut geen controle of interesse heeft in het eigen apparaat is een interne aangelegenheid waar Nederland niets over te zeggen heeft. Nederland communiceert met de contact persoon die Guinee heeft aangesteld.