© cc-foto: skeeze
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dan moet Nederland eerst eens zelf het goede voorbeeld geven, de hand vooral in eigen boezem steken. Ik weet niet hoe het nu is maar een paar jaar geleden was het nog zo dat juist de Nederlandse overheid veel hardhout gebruikte, hout zonder enig label. Geef het goede voorbeeld dan heb je pas recht van spreken.
Naast een voortrekkersrol in de rest van de wereld mag Nederland ook wel eens in eigen land kappen met kappen. Hier verdwijnt ook in verhouding evenveel bos als in Brazilië. En naast de voedingsindustrie spelen ook de oliemaatschappijen een dubieuze rol bij ontbossing
dan zullen van die bruine jokers in de tweede kamer afmoeten die zullen namelijk niet stoppen tot de hele wereld kapot is daar zit geen groene partij in - het belasten van vervuiling haalt de vervuiling niet weg
Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Nu wordt er langs de N244 tussen Akersloot en Alkmaar weer een 5,5 kilometer lange boomsingel gekapt om er windmolens neer te zetten.
Iedere hetzelfde verhaal, iedere keer de leugen, iedere keer hetzelfde antwoord. Lees en leer, en maak duidelijk wat je wil . Wil je alles verplaatsten naar een ander land in het oosten, dan geen controle op voedsel veiligheid en dieren welzijn, of hou je het in eigen hand, met wel de juiste controle .
Vooralsnog is Nederland lekker bezig met elders bossen laten kappen zodat we hier volgens de achterlijke CO2 boekhoudkunde goed bezig zijn.
Waarom toch steeds die activistische agenda tegen vleesconsumptie? Het verzwakt de argumentatie en het leidt tot verdeeldheid. Minder vlees eten is goed maar ontbossing wordt veroorzaakt door archaïsche roof landbouw methoden, niet doordat er zoveel extra grond nodig is door een toename van vleesconsumptie. Leer boeren duurzaam boeren zodat ze op hetzelfde areaal net als in Europa hoge productie kunnen halen. Daar heb je op termijn meer aan dan nu even de vraag naar soja laten inzakken door minder vlees te eten. Bevolkingsgroei en welvaartsgroei, zelfs bij beperkte vleesconsumptie, zullen de soja vraag na 10/20/30 jaar weer opkrikken naar het huidige niveau en dan ben je dus uiteindelijk niks opgeschoten als je niet wat aan het grondgebruik hebt veranderd.
BlackUhuru: "ontbossing wordt veroorzaakt door archaïsche roof landbouw methoden." Onzin, Braziliaanse soja is "gewoon" moderne Monsanto GMO-soja.
Beste The Apple, u verwart het zaaigoed 'moderne Monsanto GMO-soja' met de wijze waarop dit gekweekt wordt, de landbouw methode. Grond wordt uitgeput en daarna is weer nieuwe grond nodig om de opbrengst op peil te houden.
BlackUhuru - Dat impliceert dat de uitgeputte grond zou worden "teruggegeven aan de natuur" en dat is niet zo
Beste the Apple, wanneer de grond niet vruchtbaar genoeg meer is voor (monocultuur) soja teelt wordt de grond vaak teruggegeven aan de natuur. Die er door erosie en uitputting niet veel meer mee kan wat weer tot desertification, ‘verwoestijning’ leidt. Een Nederlandse boer(en famillie) kan eeuwen werken met hetzelfde stuk grond doordat zij er goed voor zorgen.
Interessant!: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/646171/EPRS_BRI(2020)646171_EN.pdf
Lieve BlackUhuru - De ontbossing wordt niet veroorzaakt door archaïsche roof landbouw methoden, maar door de grootschalige industriële moderne roof landbouw methoden, die gericht zijn op -veevoer voor- de productie van vlees. However, not all agricultural practices induce the same effects in terms of land use and soil degradation. Traditional farming systems in combination with natural processes can help sustain the functioning of soil and land. On the other hand, farming practices, such as converting grassland to arable land or leaving soil bare at critical moments of the year, can have an important impact on soil erosion, as can irrigation and mechanization on soil quality. A range of farm-related factors, such as overcultivation, overgrazing, deforestation, overuse of chemical inputs and poor irrigation practices, have been identified as unsustainable land use practices and are major causes of desertification." Overigens is de vraag gewettigd in hoeverre dit in Nederland niet het geval is. Hoeveel tuinbouw vindt er eigenlijk nog plaats die niet afhankelijk is van substraat? Of reken jij aardappelen, uien en kool daar ook onder? "Een Nederlandse boer(en famillie) kan eeuwen werken met hetzelfde stuk grond doordat zij er goed voor zorgen." Maak dat de kat wijs. Die overleven op de grootschalige teelt van alles wat je niet op glaswol kunt laten groeien en gras voor de koeien op grond waarin je geen regenworm meer zult aantreffen.
Als je dit niet op EU niveau doet verplaatsen de baantjes naar een andere Europese haven en veranderd er nog steeds weinig. Nee, dan nog maar even wachten.
Idd De importcijfers voor soja en palmolie zijn voor NL zo hoog omdat we de grootste invoerhaven van Europa hebben. Van hieruit wordt het Europese achterland bevoorraad.
[Van hieruit wordt het Europese achterland bevoorraad. ] laten we daar ook maar eens mee op houden.