Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingparadijs Nederland faciliteert schendingen mensenrechten Nicaragua

  •  
15-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16838253445_003b5b37a7_z
In Nicaragua bouwt het Chinese bedrijf HKND een kanaal van maar liefst 287 kilometer, dwars door het land. Om dit plan financieel te kunnen bolwerken heeft het bedrijf een financiële constructie opgezet met brievenbusmaatschappijen in Amsterdam. Belastingparadijs Nederland faciliteert op deze manier een project dat op grote schaal mensenrechten schendt.
Het staat elk bedrijf in beginsel vrij om zich in Nederland te registreren, aldus het ministerie van Financiën. “Als een bedrijf zich in Nederland vestigt, controleert de inspecteur van de Belastingdienst of de onderneming correct belasting afdraagt over de winst die in Nederland is gegenereerd.” Dat is het enige waarnaar gekeken wordt. Mensenrechtenschendingen elders doen er dus kennelijk niet toe.
Kenniscentrum SOMO vindt het abject dat de Nederlandse overheid toestaat dat dergelijke bedrijven hier in Nederland weldadige belastingvoordelen kunnen genieten. Het is namelijk niet het eerste bedrijf dat mensenrechten schendt en in Nederland geholpen wordt financieel een slaatje uit de onderneming te slaan. Eerder trok SOMO al aan de bel over onder meer mijnbouwbedrijven die de rechten van de lokale bevolking aan hun laars lappen en het verdiende geld via Nederland doorsluizen.
Hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden begrijpt het morele dilemma, maar stelt in de Volkskrant dat dit niet iets is “dat je via de fiscus kunt regelen”.
De mensenrechtenschendingen Om het ‘tweede Panamakanaal’ te kunnen bouwen heeft de Nicaraguaanse president Daniel Ortega een deal gesloten met de Chinese zakenman Wang Jing. Om dit voor elkaar te krijgen moest hij een grondwetswijziging doorvoeren om het Chinese bedrijf de komende honderd jaar zeggenschap te geven over eenderde van het Nicaraguaanse grondgebied. Dat betekent dat duizenden boeren van hun land verjaagd dreigen te worden, zonder een cent compensatie. Beschermde tropische natuurgebieden, moeten wijken voor de plannen. Het zoete Meer van Nicaragua dreigt door de bouw te verzilten. Het is de belangrijkste drinkwatervoorziening van het land.
Kennisinstituut SOMO vindt dan ook dat Nederland wel degelijk verantwoordelijkheid draagt voor de misstanden in Nicaragua:
"Het is vreemd dat minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bijvoorbeeld verontwaardigd reageert op die zaak van het Mozambikaanse staatsbedrijf, terwijl aan de andere kant het Nederlandse belastingsysteem het allemaal faciliteert."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.