Joop

Nederland en Europa moeten transporthel voor dieren verbieden

  •  
03-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
veetransport
Pas na 24 uur in de vrachtwagen hebben dieren recht op een rustperiode.
Nederlandse exporteurs van levende dieren hebben jarenlang de regels voor dierenwelzijn aan hun laars gelapt,  zo bericht RTL Nieuws. Op verre reizen naar Rusland of nog verder werden dieren na dagenlang transport in krotten uitgeladen voor een ‘rustpauze’. Veel van de zogenaamde rustplaatsen blijken zó vervallen dat het onwaarschijnlijk is dat de dieren daar überhaupt zijn uitgeladen voor een rustpauze: de rustpauzes bestonden enkel op papier.
Minister Schouten heeft de export van levende dieren inmiddels stopgezet. Ze is daartoe ook verplicht: volgens het Europees Hof mogen Nederland en andere EU-landen alléén een vergunning geven voor diertransporten, als dieren tijdens de gehele reis beschermd worden volgens Europese regels; dus óók als een vrachtwagen zich in Rusland bevindt.
De Europese regels bieden overigens –zelfs als ze volledig worden nageleefd – slechts een minimale basisbescherming aan dieren op transport. Pas na 24 uur in de vrachtwagen hebben dieren recht op een rustperiode, waarin ze worden uitgeladen en eten en drinken krijgen.
Dat Nederlandse bedrijven jarenlang ongestoord dieren konden vervoeren zónder deze voorgeschreven rustperiodes, is de zoveelste bevestiging dat noch Minister Schouten, noch de NVWA enig zicht hebben op wat er met dieren gebeurt zodra ze de Europese buitengrenzen zijn gepasseerd. Nederland moet de export van levende dieren naar landen buiten Europa daarom voorgoed verbieden.
En dat geldt ook voor de rest van Europa. Nederland is namelijk bepaald niet het enige land dat dieren een regelrechte transporthel instuurt: Roemenië stuurt schapen met tienduizenden tegelijk op wekenlange transporten naar de Perzische Golf; op gammele schepen en zelfs op momenten dat het kwik oploopt tot 46 graden. Een groot deel van deze dieren redt het niet eens tot de eindbestemming en wordt onderweg in zee gegooid. Dierenbeschermers filmden hoe stapels dode schapen met heftrucks werden afgevoerd in de haven van bestemming. In Sloveense, Kroatische en Roemeense havens zag ik zelf hoe de autoriteiten toekeken terwijl gewonde dieren met grof geweld op schepen werden geladen. Ook daar liepen de temperaturen waaraan dieren werden blootgesteld op tot ver boven de toegestane dertig graden. En dat zijn maar enkele voorbeelden: dierenbeschermingsorganisaties leverden sinds 2007 al honderden rapporten in bij de Europese Commissie, met daarin gedetailleerd bewijs van misstanden bij transporten, afkomstig uit heel Europa -en daarbuiten-. De vee-industrie maakt zich hierover kennelijk geen zorgen en laat bij monde van Henk Bleker weten het gesleep met dieren tot over de EU-grenzen zo snel mogelijk te willen hervatten.
Gelukkig ziet het Europees Parlement wèl in dat er een einde moet komen aan deze transporthel voor dieren.  Onlangs stemden vrijwel alle Europarlementariërs in met een verzoek van de Partij voor de Dieren om een parlementaire enquête te starten naar het wanbeheer van diertransporten. Hierdoor komt er een grondig onderzoek, waarin afgegeven vergunningen, transportdocumenten en andere relevante documenten tegen het licht worden gehouden.
Ook kan de enquêtecommissie getuigen oproepen. Nederlandse bewindspersonen stonden jarenlang export toe die strijdig was met de regels en staan momenteel onder druk van de vee-industrie om dit weer te doen. Wat mij betreft kan Minister Schouten alvast een uitnodiging verwachten.
Anja Hazekamp is initiatiefnemer van de parlementaire enqu ête naar wanbeheer van diertransporten die op korte termijn van start gaat in het Europees Parlement.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2020 - 14:02

Ophouden met als die subsidie geven aan de boeren zou ik zeggen! Als ieder land kleinschalig de eigen dieren houdt, voor eigen gebruik en op een diervriendelijke manier dan is er geen transport nodig en zijn er ook geen megastallen nodig.

Bouwman2
Bouwman24 jul. 2020 - 14:11

En met dat gezeul met de kat in een nauwe kooi naar de dierenarts moet het ook nou maar eens afgelopen zijn. Dat doe je toch ook niet met mensen? Opsluiten in een klein nauw kamertje, met zo'n raar bed en een nog lelijker stoel? Met zo'n huiskamer waar iedereen moet luisteren naar harde muziek en wezenloos naar elkaar zit te wuiven? En waar zo'n persoon van kleur je persoonlijk een arm geeft om je naar de plee te brengen, terwijl je sopt in je plas? Of ben je die verhalen van Ben Oude Nijhuis nu al vergeten, of ben je eigenlijk al aan de beurt? En je kat, die altijd onverwacht op je schoot sprong of op je krant, die zo leuk knorde, die mocht je niet meenemen. Niks hoor, dat was gewoon een vies beest, die macht er niet in. .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2020 - 13:57

Ik weet niet of je het meegekregen hebt maar de PvdD is er niet voor mensen!

NoahAmber
NoahAmber3 jul. 2020 - 16:31

Sowieso imbecielig om die beesten levend te exporteren voor de slacht. Slacht ze hier en vries ze in en dan op transport. Probleem opgelost

Dehnus
Dehnus3 jul. 2020 - 13:58

Laat me raden, de herenboertjes hebben de Trekker al klaarstaan want :"Het is dierenmishandeling! Zo'n rust periode laat de arme diertjes maar hoop hebben!" Ik bedoel hormonen en krachtvoer word ook als empathie gebracht nu.

Fredje3
Fredje33 jul. 2020 - 11:58

Ik vind eigenlijk dat we export van levende dieren helemaal moeten verbieden. Boerderij en slachthuis dienen zo dicht als mogelijk bij elkaar te liggen zodat transport geminimalizeerd wordt.

Greendutch
Greendutch3 jul. 2020 - 10:07

henk bleker: voormalig CDA politicus die al wat minpunten op zijn levensrijbewijs heeft staan. die nu flirt met forum-tegen-democratie, zich meer waant dan anderen, en vaak heel erg domme dingen heeft gedaan en gezegd. carola schouten: die met christelijke waarden wel het goede spreekt maar door de tweede kamer erg vaak heel hard aangepakt wordt beide christelijke politici die uitgaan vanuit het beginsel dat god alles gecreëerd heeft maar zij vinden dus blijkbaar dat je als zoogdier 'mens'boven andere goddelijke wezens mag staan?? hoewel ik baas blijf in bepaalde gevallen heeft mijn hond dezelfde rechten als ik. sterker nog, ik heb meer plichten omdat ik hem in mijn huis plaats in plaats van dat hij een vrij leven kan hebben. daardoor heeft hij wel een lekker makkelijk leventje. zijn dagelijkse portie voer staat altijd klaar , ik ga indien nodig met hem naar de arts en ook moet ik dagelijks met hem erop uit en op zijn welzijn letten. dit alles met liefde en plezier. ik vraag me af of het mogelijk is om dit soort bestuurders zich in te laten leven in het idee dat een willekeurig dier hun kind, ouder, familie, partner of zo is en wat zij dan zouden regelen dat dit geliefd mens uit hun omgeving tijdens leven, verzorging, transport e.d. zou overkomen. pas als je dieren met jezelf gelijk schaalt kun je het beste leveren. respect, liefde, verantwoordelijkheid en aandacht zijn nodig in de omgeving van dieren

2 Reacties
Martin007
Martin0073 jul. 2020 - 15:09

CDA Als je de stompzinnige bijbelse onzin uit de partij haalt, wat blijft er dan van over? VVD

Bouwman2
Bouwman24 jul. 2020 - 14:13

De zelf slachtende boer, is dat net zo iets als de apotheek houdende huisarts?