Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland en Duitsland in conclaaf over zeegrens

  •  
11-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eemshaven_300_01.jpg

Gevecht om lucratief gebied om windenergie op te wekken

Als tien maanden overleggen premier Rutte en minister Rosenthal in het geheim met Bondskanselier Angela Merkel over een zeegrens nabij Schiermonnikoog en het Duitse schiereiland Borkum. Het Duitse middelgrote energiebedrijf EWE heeft een vergunning gekregen om er een windpark aan te leggen, maar wacht met bouwen omdat nog niet duidelijk is of ze dan wel op Duitse territorium bouwt.
Het lijkt wel een ouderwets verschijnsel. Twee bevriende staten die in 2011 een grensgeschil hebben. “Dat Rutte en Merkel er al tien maanden niet uitkomen zegt wel dat het een ingewikkeld probleem is”, concludeert de Nederlandse correspondent Rob Savelberg op Radio 1.
Donderdag publiceerde TenneT het rapport Monitoring Leveringszekerheid. Het bedrijf voorspelde op verzoek van het ministerie van Economische Zaken de Nederlandse energieproductie voor de komende jaren. Deze zal tot 2018 met 50 procent groeien wat betekent dat Nederland energieleverancier wordt voor omliggende landen. Onder andere voor Duitsland waar een afnemend aanbod aan de orde is vanwege het sluiten van de kerncentrales.
Het uit bedrijf nemen van de Duitse centrales kan mogelijk tot een verhoging leiden van de prijzen op de gekoppelde Europese elektriciteitsmarkten”, aldus het rapport.
Verhagen rekent er op dat Duitsland een belangrijke energieafnemer wordt maar dat zou wel eens anders kunnen lopen als zij een eigen windpark wil bouwen. De bouw van het park zal zo’n 400 miljoen euro gaan kosten en kan met 30 windmolens stroom opwekken voor tienduizenden huizen. 
Verhagen heeft zelf ook plannen met het betreffende gebied. In de nabij gelegen Eemshaven wil hij een kolencentrale bouwen waartegen veel verzet is. Milieuorganisatie Greenpeace diende onlangs een alternatief in om in plaats van een kolencentrale een recreatiepark te bouwen dat voorzien wordt van stroom dat is opgewekt door windmolens.
Gezien deze lopende projecten lijkt het niet zo vreemd dat de zeegrens in het Waddenzee gebied ineens een heikel punt is. Voor beide landen is het een lucratief gebied voor windenergie. Volgens Savelberg wil het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet precies zeggen waar de grenzen lopen. “Wat merkwaardig is omdat Nederlanders recht hebben om te weten waar hun grenzen lopen.” Eerdere verdragen die zijn gesloten, zoals het Eems Dollarverdrag uit 1960 en het VN Zeerecht verdrag uit 1982 geven niet precies aan waar de grenzen lopen. Daardoor moeten Nederland en Duitsland er op een diplomatieke manier uit zien te komen.
cc-foto: Gerrie Gelens
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten11 aug. 2011 - 11:49

Laten ze hun energie maar in andere zaken steken.

Joaquim
Joaquim11 aug. 2011 - 11:49

Geef het aan Duitsland. De Nederlanders zijn waardeloos in het nakomen van hun uitstootreductie-beloftes. We bouwen zo langzaam dat we niet daarnaast ook nog eens de Duitsers moeten gaan afremmen.

Flipper2
Flipper211 aug. 2011 - 11:49

Wat is het probleem, meneer Verhagen, als Duitsland windmolens in Nederland bouwt? Dan zijn ze toch gewoon van Nederland? Of u int wat pacht voor de gebruikte ruimte? Ik zie het probleem niet, eerlijk gezegd. Of schuilt het probleem in de molens zelf? :-)

robertvdheide
robertvdheide11 aug. 2011 - 11:49

ben bang dat dit kabinet het lucratiever vind om te wachten tot china kerncentrales in de waddenzee plaatst het kernafval van china wordt in tibet gestort dus dat probleem vinden sommigen ook opgelost . als ik verhagen was zou ik proberen samen te werken met de duitsers en zodoende onze achterstand inlopen er is in duitsland al een dorp wat failliet was en nu winst maakt door 100% wind en zonneenergie te gebruiken ,en het grote overschot aan energie maatschappijen verkoopt ,wat ze geen windeieren legt

msj_meijerink
msj_meijerink11 aug. 2011 - 11:49

Mark Rutte is nog aan het uitvogelen hoe hij het ons met een pertinente toon verkeerd zal gaan uitleggen. Hij heeft immers een naam hoog te houden! Buiten dat is dit windmolengedoe volgens de grote gedoter natuurlijk een linkse hobby, en dat moet te vuur en te zwaard worden uitgeroeid.

rgeurtsen
rgeurtsen11 aug. 2011 - 11:49

En dat windpark komt er toch wel. Leve het uitzicht op Schiermonikoog. Mooi vanuit het dorp. fiets naar het Oosten en je ziet achter het natuurgebied de windmolentjes. Oppassen voor de klappen van duitse wieken als je op het Oosterstrand of op de Balg loopt.

doeidoei
doeidoei11 aug. 2011 - 11:49

"Milieuorganisatie Greenpeace diende onlangs een alternatief in om in plaats van een kolencentrale een recreatiepark te bouwen dat voorzien wordt van stroom dat is opgewekt door windmolens." Dit kun je toch geen alternatief noemen? Een kolencentrale levert stroom een recreatiepark kost stroom.

Patrick Faas
Patrick Faas11 aug. 2011 - 11:49

Ruilen, mevrouw Merkel? Geef Nederland de Friese gebieden die in Duitsland liggen, dan krijgt Duitsland het Nederlandse Limburg.

2 Reacties
Gerald2
Gerald211 aug. 2011 - 11:49

Het was door de inspanningen van Cort van Linden te danken dat Limburg Nederlands bleef. Anders was het inderdaad Duits geworden.

doncitta
doncitta11 aug. 2011 - 11:49

ruilen? weggeven! geld toe desnoods. inclusief bewoners (ook van indische afkomst!): http://goo.gl/GZr0v