Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland dwingt gevluchte ambassade-medewerkers Afghanistan te betalen voor verblijf in AZC

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2102 keer bekeken
  •  
ANP-436352573

Een nieuw dieptepunt in de harteloze en schandalige wijze waarop Nederland omspringt met de eigen medewerkers uit Afghanistan wordt onthuld door Nu. 37 Afghaanse oud-medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kaboel die vorig jaar werden geëvacueerd toen de Taliban de hoofdstad innam en ze moesten vrezen voor hun leven, zijn ondergebracht in asielzoekerscentra. Ze kwamen in augustus aan en kregen twee weken later een ontslagbrief uitgereikt. Terwijl andere landen zoals bijvoorbeeld Groot-Brittannië een 'warm welkom' opzetten voor de medewerkers zette Nederland hen op straat.

"We waren gechoqueerd, en ook verdrietig", zegt een van de voormalige ambassademedewerkers. "Sommigen van ons werkten al twintig jaar voor de ambassade. We keken elkaar aan en zeiden: wat gebeurt hier?"

Daar bleef het niet bij. De gevluchte medewerkers ontvingen, zoals gebruikelijk bij ontslag, een vergoeding. Ze hoopten met dat bedrag een nieuwe start te kunnen maken. De overheid denkt daar anders over en eist het geld weer op. De gevluchte medewerkers moeten betalen voor hun verblijf in asielzoekerscentra.

Erg aangenaam is dat verblijf niet te noemen. Er wordt voortdurend heen en weer gesleept met de oud-medewerkers. Sommigen hebben de afgelopen maanden al zes keer moeten verhuizen. Soms zelfs heen en weer naar hetzelfde centrum. Het is voor de ex-medewerkers daardoor vrijwel ondoenlijk een nieuw bestaan op te bouwen. Om het de gevluchte medewerkers nog lastiger te maken mogen ze alleen wonen in het oosten van Nederland en niet in de Randstad waar ze mogelijkheden hebben on geschikt werk te vinden.

De betrokken ministeries en instanties beroepen zich er op dat ze alleen maar de regels toepassen.

PvdA-Kamerlid Kati Piri is niet te spreken over de handelwijze, verklaart ze tegenover Nu: "Ik vind het afpakken van de ontslagvergoeding in ruil voor opvang ontzettend pijnlijk. (...) "In plaats van te handelen uit het idee dat we een ereschuld hebben tegenover deze mensen, worden de regeltjes weer harteloos toegepast. En ieder moreel besef ontbreekt. De minister moet dit beleid direct aanpassen."

Een deskundige verklaart de inhumane behandeling door de werkwijze van de overheid.  In Nederland staat niet het individu centraal, maar het systeem.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

HaloOfFlies
HaloOfFlies11 jun. 2022 - 8:13

"In plaats van te handelen uit het idee dat we een ereschuld hebben tegenover deze mensen..." Ja, inderdaad! Nederland werd overstroomd door Taliban strijders en deze mensen hebben ons geholpen! Dankzij deze mensen konden onze dochters 20 jaar lang naar school. Jammer dat we het zelf alsnog verpest hebben. Oh nee, andersom - wie heeft er nu precies een 'ereschuld' aan wie?

DAS13
DAS1311 jun. 2022 - 6:33

Ja je kunt ook maar beter uit een partij in de tweede kamer opstappen. Dan krijg je wachtgeld. Normaliter heb je als je zelf ontslag neemt geen recht op een uitkering. Dus deze voormalige vaste werknemers die in het AZC Hotel verblijven, en ontslagen worden, moeten gewoon betalen voor hun luxe hotel, geen roomservice, wakeup call, geen kamermeisje wat je kamer schoonmaakt. Wat denkt wel dat dit allemaal niet kost. Verder heb ik er geen actieve herinnering aan en er geen sms over gelezen.

Wie o Wie
Wie o Wie9 jun. 2022 - 18:54

Volgens mij wisten de medewerkers al heel lang dat de arbeidsovereenkomst ontbonden zou worden bij sluiting van de ambassade. Daarover zijn meerdere brieven gestuurd. Ook is uitgebreid gesproken over het inhouden van een bedrag op de ontslagvergoeding. Zeker als die vergoeding hoog zou zijn. “ Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NU.nl weten dat het de oud-medewerkers in het voorjaar van 2021 heeft geïnformeerd over het scenario dat ze mogelijk ontslagen worden als de ambassade sluit of wordt afgebouwd. Het ministerie vertelde hen ook dat ze zouden moeten bijdragen aan hun kost en inwoning na ontvangst van hun ontslag”

PGS
PGS9 jun. 2022 - 18:21

Het triest is dat dit mij helemaal niet verrast. Destijds werden de Indische Nederlanders op een gelijksoortige wijze ontvangen in Nederland. Je zoudt denken dat men leert van de lessen uit het verleden. Maar ja: met het niet kennen van je eigen geschiedenis vervalt je steeds in dezelfde fouten.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 jun. 2022 - 15:36

Denk niet dat het vorderen van geld praktisch haalbaar is. En dan nog ... geen ambtenaar zal hier toch aan meehelpen ? Kopie Deens model ?

Y-Line
Y-Line9 jun. 2022 - 15:07

Overigens vind ik het woord 'ereschuld' wat overdreven.

Y-Line
Y-Line9 jun. 2022 - 15:06

'Om het de gevluchte medewerkers nog lastiger te maken mogen ze alleen wonen in het oosten van Nederland en niet in de Randstad waar ze mogelijkheden hebben on geschikt werk te vinden.' Sorry, maar dit vind ik zo'n onzin. Net alsof het oosten van Nederland een soort 'mordor' is. Vacatures genoeg, ook in het 'oosten'. Overigens moet de overheid voor deze groep oud medewerkers gewoon maatwerk toepassen, deze mensen hebben daar met gevaar voor eigen leven voor ons gewerkt en dus al meer vóór het landsbelang gedaan dan de gemiddelde Nederlander en het slaat nergens op ze dan zo nog zo'n trap na te geven.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...9 jun. 2022 - 14:26

Is wel hardvochtig. Van de ander kant is er natuurlijk géén sprake meer van een dienstverband, een of andere overgangsregeling was wel wat netter en verdedigbaar geweest. Voor deze verhoudingsgewijs kleine groep had een uitzondering kunnen worden gemaakt.

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 13:31

Goh, het rechtse smaldeel op Joop is opvallend stil

1 Reactie
PGS
PGS9 jun. 2022 - 18:23

Misschien dat mensen die tot het rechtse smaldeel ook realiseren dat dit gewoon onmenselijk is dus dan hoeft je dit ook niet te verdedigen of goed te praten. Niet iedereen zijn van die onmensen.

Ivan61
Ivan619 jun. 2022 - 12:45

Ik zeg dat al jaren. Nederland onder Rutte lijkt steeds meer op SFRJ na Tito. Een stel leugenaars en afpersers in de regering en verdeelde oppositie. Zo een schaamteloos gedrag zou je niet zo snel verwachten in hoog ontwikkeld land en toch is dat normaal geworden. Net als in mijn geboorte land na dood van dictator. Zijn opvolgers waren bezig om eigen zaken te vullen en het volk uit elkaar te spelen. Dat is ze ook gelukt zoals jullie dat weten. Laten wij eerlijk zijn dat Nederland anno 2022 gevaarlijk dichtbij is, mensen die nog steeds geloven dat D66 ergens links is en dat nieuwe leiderschap zou ooit komen. Zelfde 4 partijen regeren nu jaren lang en zwevende linkse kiezer heeft dat ook mogelijk gemaakt om stem aan mevrouw Kaag te geven. Let op: dat is niet gericht op haar persoonlijk maar op algemene blindheid en doofheid van de meeste burgers. Hoe kan dat de 4 partijen die eigen burgers mishandelen en misbruiken weer de grootste worden en vertrouwen krijgen? Zij lossen niks op, zij maken problemen nog erger en de linkse kiezer wordt bang gemaakt met Baudet en Wilders. Echte misbaksels zitten in de regering met Pinokkio in Torrentje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jun. 2022 - 11:36

'De betrokken ministeries en instanties beroepen zich er op dat ze alleen maar de regels toepassen.' Nee. De ministers beroepen zich daarop, niet de ministeries. Ontslag vanwege lafheid die een goede uitvoering van de opgelegde taken in de weg staat.

vdbemt
vdbemt9 jun. 2022 - 10:23

Wat een walgelijke instelling bij ons landsbestuur. Keer op keer. Schandalige affaires en gebrek aan fatsoenlijke afhandeling rond de eigen burgers. En nu dit weer. Ruim 11 jaar Rutte.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 jun. 2022 - 10:10

De Nederlandse overheid is barbaars geworden; je neemt fascistoïde trekjes waar - overdrijf ik? Nee, het moet maar eens hard gesteld worden. De oorlog tegen de armsten is al lang gaande; zie ook de doelbewust gecreëerde woningnood, de toegenomen dakloosheid, de wachtlijsten in de GGZ, het toeslagenschandaal, alle schade in Groningen. de status van ons land als 'narco-staat', enfin, te veel om op te noemen en elke dag komt er weer een misdrijf tegen de menselijkheid bij. Mijn conclusie voor nu: onze onderdrukkers voeren experimenten uit op hun eigen kwetsbaarste onderdanen. Sommige van deze experimenten hebben een medisch karakter: asielzoekers moeten slapen op stoelen; er komt 'opvang' in de verboden zone van Schiphol; de behandeling van de toeslagen-ellende kan nog jaren uitlopen. Hoe zal dit verder gaan? Nou, de geschiedenis leert dat binnen afzienbare tijd kritische intellectelen en begaafde kunstenaars ons land zullen ontvluchten. Ongetwijfeld zullen die in meer beschaafde en veel meer fatsoenlijke en menselijke buitenlanden een warm en liefdevol onthaal vinden; niet in barakken, maar in goede onderkomens. Echt, wat een puinbak is dit hier geworden, wat een soepzooi. Wat als Sigrid Kaag Nederland nou eens op Marktplaats zou zetten? Veel kan ze er niet voor vragen, dat is de enige zekerheid die er nog is.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 jun. 2022 - 11:40

(twee correcties: - gelieve voor 'intellectelen' te lezen: 'intellectuelen' - zie als 'onderdanen': alle (kwetsbare) mensen die aan onze overheid toevertrouwd zijn (dat vertrouwen blijkt onterecht in de meest letterlijke zin))

Miss Piggy
Miss Piggy9 jun. 2022 - 9:36

Dit soort berichten verbazen mij niet eens meer. Het de rode draad die door de Nederlandse samenleving zit: een overheid die er lang niet meer is voor haar burgers (of in dit geval bondgenoten), maar ze zeer wantrouwt. Het gaat van de Toeslagenaffaire, het Groningse Gas, tot aan mensen die gekort of beboet worden op hun uitkering omdat ze een keer boodschappen cadeau kregen van familie tot nu dit weer. En was er geen enkele ambtenaar die de snuggerheid of ballen had om aan te geven dat het alle perken te buiten gaat om juist deze mensen te vragen om geld voor hun verblijf? Nope, het moet allemaal binnen de lijntje, volgens de procedures. Buiten dat dit gewoon abject is, is dit de zoveelste indicatie dat de verschillende instellingen in dit land vastgelopen zijn in bureaucratie en wantrouwen.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2022 - 11:28

Ambtenaren met ballen? Klokkenluiders vergaat het niet goed….. Bovendien is het een getrapt systeem. De topambtenaar is niet bereikbaar voor ondergeschikten. Rapporten verdwijnen in een la, want hij is aangesteld om gekozen beleid zo goedkoop mogelijk uit te voeren.

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 13:27

Ben ruim 15 jaar ambtenaar geweest, ik heb het bergafwaarts zien gaan…komt omdat het in de top verrot is

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jun. 2022 - 9:34

Ik weet niet welk ministerie hierover gaat, Ollongren vermoed ik, ik vind het een leugenachtig gedrocht, Rutte4 blinkt uit in incompetentie, zoveel is nu al duidelijk, die nieuwe bestuurscultuur is een vlag op een modderschip, volgende week in het vragenuur moet dit aan de orde komen, we zullen zien.

Paul250371
Paul2503719 jun. 2022 - 9:07

Het tragische is dat het artikel niet eens verast. Wij hebben te maken met machthebbers die een apparaat met gewetenloze beesten hebben opgetuigd. Wat een misdadigers.

5 Reacties
Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 9:31

Verast; freudiaanse verspreking Ik ben toch nog verrast, dat wel. Hoe diep gaan we nog zinken? On-fucking-gelooflijk

Paul250371
Paul2503719 jun. 2022 - 9:43

Verast oeps. hahaha. Ik wilde dat ik kon zeggen dat het Freudiaans was.

Gimli1955
Gimli19559 jun. 2022 - 11:22

@Karingin Nog een heel eind, er is in de media toch ook weinig verontwaardiging geweest over de sigaar uit eigen doos voor de AOW-ers. De regering en de MSM hebben al een tijd gelobbyd dat de ouderen eigenlijk best rijk zijn met hun afbetaalde huizen en hun goede pensioen, je ziet bij ieder suggestief artikel ook altijd golfende oudjes. Het kan altijd nog veel slechter.

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 13:17

Sorry Glim, maar dat vind ik echt niet te vergelijken

Gimli1955
Gimli19559 jun. 2022 - 13:34

@karingin Het gaat volgens het zelfde principe, hetzelfde achterliggende beleid en de burgers gaan voorspelbaar hakketakken welke ernstiger is dan de nadere of dat het vergelijkbaar is. Het gaat om de oorzaak en dat is een falend systeem door politici met een defect moreel en ethisch kompas. Ze doen het omdat ze weten dat hun acties geen gevolgen heeft voor henzelf. De schade wordt door groepen gedragen die niet vertegenwoordigd worden. Ze kunnen het doen en ze kunnen wegkomen met een gebrek aan een alternatief en perspectief. De MSM doet mee, want die profiteren van het systeem. De burgers zijn toch gevoelig voor de verdeel en heers tactiek. waardoor deze ellende alleen al met Rutte 1 tm 4 12 jaar voortduurt.

Gimli1955
Gimli19559 jun. 2022 - 8:19

Zo betalen de ouderen binnen kort hun AOW verhoging uit eigen zak, dat heet budgettair neutraal uitvoeren. Het hoort bij het neoliberale systeem. De kosten minimaliseren en socialiseren, de baten maximaliseren en privatiseren. De prijsstijging van de benzine en de accijns verlaging levert de overheid en de oliemaatschappijen een hoop centen op. Een aantal jaren geleden was de prijs per barrel zelfs hoger dan nu, $150 per barrel toen, tegen $120 per barrel nu. Toen is de prijs niet zo hoog geweest als nu. Er wordt misbruik gemaakt van de gelegenheid. Dat gold en geldt bij de gaswinning, CHROOM 6, noodzaak tot invoering van toeslagen en de gevolgen, zorgverzekeraars en hun macht, de in beslag genomen honden door de NVWA. Terwijl die op vele andere vlakken niet ingrijpt als het de industrie betreft (Chemours) en in het verleden Eternit en nu Tata Steel. Zelfs de ereschulden uit het verleden worden door onze rechtspraak niet voldaan, vergelijkbaar met de behandeling van de Toeslagouders en van de belastingbetaler met onterecht geinde belastingen, dat is ook weer geregeld. Dit is het zoveelste voorbeeld van een hardvochtige asociale overheid, die dit doet, omdat ze het kunnen. Afwezigheid van een moreel en ethisch kompas en volledig gericht op regels en protocollen, die ze zelf opstellen met behulp van de kadaver discipline van de coalitie. Het is een perpetuum mobile van asociale afbraak en vernietiging van burgers.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503719 jun. 2022 - 9:05

Heel juist verwoord.

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 9:38

In België speelt nu dat 3M-debacle, niet te vatten wat die allemaal aan gif hebben geloosd... krijgen wij ook nog last van. Daar heeft de overheid ook 20 jaar bewust weggekeken. Maar nu duidelijk wordt hoe erg het is, ben ik toch benieuwd wat er gebeurd - ze hebben immers ook die gasten van het postbedrijf vastgezet. Blijkbaar loopt daar nog iemand met integriteit rond