Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland dwingt gevluchte ambassade-medewerkers Afghanistan te betalen voor verblijf in AZC

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2146 keer bekeken
  •  
ANP-436352573

Een nieuw dieptepunt in de harteloze en schandalige wijze waarop Nederland omspringt met de eigen medewerkers uit Afghanistan wordt onthuld door Nu. 37 Afghaanse oud-medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kaboel die vorig jaar werden geëvacueerd toen de Taliban de hoofdstad innam en ze moesten vrezen voor hun leven, zijn ondergebracht in asielzoekerscentra. Ze kwamen in augustus aan en kregen twee weken later een ontslagbrief uitgereikt. Terwijl andere landen zoals bijvoorbeeld Groot-Brittannië een 'warm welkom' opzetten voor de medewerkers zette Nederland hen op straat.

"We waren gechoqueerd, en ook verdrietig", zegt een van de voormalige ambassademedewerkers. "Sommigen van ons werkten al twintig jaar voor de ambassade. We keken elkaar aan en zeiden: wat gebeurt hier?"

Daar bleef het niet bij. De gevluchte medewerkers ontvingen, zoals gebruikelijk bij ontslag, een vergoeding. Ze hoopten met dat bedrag een nieuwe start te kunnen maken. De overheid denkt daar anders over en eist het geld weer op. De gevluchte medewerkers moeten betalen voor hun verblijf in asielzoekerscentra.

Erg aangenaam is dat verblijf niet te noemen. Er wordt voortdurend heen en weer gesleept met de oud-medewerkers. Sommigen hebben de afgelopen maanden al zes keer moeten verhuizen. Soms zelfs heen en weer naar hetzelfde centrum. Het is voor de ex-medewerkers daardoor vrijwel ondoenlijk een nieuw bestaan op te bouwen. Om het de gevluchte medewerkers nog lastiger te maken mogen ze alleen wonen in het oosten van Nederland en niet in de Randstad waar ze mogelijkheden hebben on geschikt werk te vinden.

De betrokken ministeries en instanties beroepen zich er op dat ze alleen maar de regels toepassen.

PvdA-Kamerlid Kati Piri is niet te spreken over de handelwijze, verklaart ze tegenover Nu: "Ik vind het afpakken van de ontslagvergoeding in ruil voor opvang ontzettend pijnlijk. (...) "In plaats van te handelen uit het idee dat we een ereschuld hebben tegenover deze mensen, worden de regeltjes weer harteloos toegepast. En ieder moreel besef ontbreekt. De minister moet dit beleid direct aanpassen."

Een deskundige verklaart de inhumane behandeling door de werkwijze van de overheid.  In Nederland staat niet het individu centraal, maar het systeem.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.