Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland denkt zeespiegelstijging aan te kunnen

  •  
13-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2799 keer bekeken
  •  
ZeespiegelStijging &Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

VeganHarrie
VeganHarrie14 nov. 2023 - 10:22

Als het toch te hoog wordt, dan zal er toch wel een vriendelijk land zijn dat ons als klimaatvluchtelingen op wil nemen?

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 nov. 2023 - 16:29

Tuurlijk. Die zijn dan allang allemaal vergeten welk commentaar wij hadden toen zij hulp nodig hadden.

Fietsemaker
Fietsemaker14 nov. 2023 - 8:07

3 meter stijging, betekend, dat alle binnenwateren 3 meter hoger komen. Rivieren zullen meer ruimte moeten krijgen, want het stopt niet met 3 meter. Zoals we nu ook al zien gebeuren er dingen, die het waterpeil ook flink extra gaan verhogen. Dus we moeten eerder op 6 meter of nog meer rekenen voor rivieren. Dat betekend honderden meters bredere rivieren. Ik denk, dat het moeilijk gaat worden en we het grootste deel van Nederland weer aan het water gaan verliezen, willen we de rest gaan redden.

pahan
pahan14 nov. 2023 - 6:22

Afhankelijk van het seizoen wordt er gewaarschuwd voor grote droogte en wateroverlast. Dat is voor een techneut niet te doen. Want al die waarschuwingen en plannen moeten een keer in een bestek uitgezet worden zodat de grondwerkers, kabeltrekkers en steigerbouwers aan de gang kunnen. De Afsluitdijk is op de schop, maar de werkzaamheden zijn natuurlijk wel gebaseerd op een groot aantal aannames. Recent liet iemand zien wat het betekende om dijken een paar meter hoger te maken. Dan moeten ze ook breder, en dat betekent huizen slopen. Daar krijg je geen draagvlak voor. Het stelt me altijd wel gerust dat de mensheid op de eigen ondergang geprogrammeerd is.

1 Reactie
VeganHarrie
VeganHarrie14 nov. 2023 - 14:03

Niet zo pessimistisch, als er een land in de wereld is dat dit kan, is het Nederland wel. We hebben in Nederland een lange historie met waterbeheer/waterschappen die mogelijk wel 10 eeuwen terug gaat.

Mostafa
Mostafa13 nov. 2023 - 22:20

Een eitje, voor mIJ : naast mijn integratie diploma ik heb ook mijn C zwem diploma. Dus ik red het wel hoor. Ik kan ook altijd naar de dieren tuin lopen en een lieve dolfijn kopen op zijn rug ben zeker veilig tot de zee zich terug trekt..hh

hamar2
hamar213 nov. 2023 - 20:30

Hadden ze in 1800 ook maar zover vooruit gedacht dan waren ze nooit aan de industriële revolutie begonnen.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 nov. 2023 - 22:00

@hamar, natuurlijk wel, de industriële heeft heel veel goeds gebracht, je hoeft alleen maar naar de levensverwachting / gezondheid, voedselzekerheid en vrije tijd van de gemiddelde burger te kijken, en het is logisch dat het op volle stoom is doorgezet.

JoostdeF
JoostdeF13 nov. 2023 - 22:55

De principes van extractie en uitbuiting bestonden al ruim voor het begin van de industriële revolutie. De wereld gaat niet kapot door technologie maar door de manier waarop deze wordt ingezet.

Zandb
Zandb14 nov. 2023 - 7:47

hamar Ach die mensen hadden in 1800 de kennis niet om aan uw wens te voldoen. Maar als er nou een vooruit had kunnen en moeten denken, dan was dat de god van de meeste geloven wel geweest. Maar helaas was die van mening dat geloof bergen verzet.

JoostdeF
JoostdeF13 nov. 2023 - 19:49

Don't look up! Uit de KNMI 23 klimaatcenario's: "Volgens het hoge uitstootscenario bedraagt de zeespiegelstijging rond 2300 2 tot 6 meter. Als ook onzekere ijskap-processen op Antarctica worden meegenomen, kan dit oplopen tot meer dan 17 meter" En in hun laatste blogpost over de publicaties over niet meer kunnen voorkomen van het instorten van de West-Antarctische IJskap: "Het is onwaarschijnlijk dat vanwege deze resultaten de hoogste KNMI-klimaatscenario's voor zeespiegelstijging naar boven bijgesteld moeten worden, maar de lage zeespiegelscenario’s worden hierdoor wel onwaarschijnlijker." het is dus waarschijnlijker dat Nederland binnen twee eeuwen een grote watersnoodramp zal beleven en het heeft daarna waarschijnlijk geen zin om het land weer droog te malen. Voor het voortbestaan van Nederland is stoppen van de opwarming issue nummer 1.

5 Reacties
adriek
adriek13 nov. 2023 - 20:09

Maar ja, welke kiezer neemt een verkiezingsprogramma dat honderden jaren vooruitkijkt serieus?

dirk den boer
dirk den boer13 nov. 2023 - 22:41

Als alle Antarctica ijs zal zijn gesmolten (kwestie van tijd) gaat het om 70 mt stijging, dan moeten we dus met zijn allen naar Duitsland of de Ardennen uitwijken, als klimaat asielzoekers.

Zandb
Zandb14 nov. 2023 - 7:51

adriek Om dat gewicht te geven moet je redenen aanvoeren. Anders zou je je net zo goed kunnen afvragen en dus dooddoen, waarom zou je zo'n programma niet serieus zou nemen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 nov. 2023 - 9:10

Uit de KNMI 23 klimaatcenario's: "Volgens het hoge uitstootscenario bedraagt de zeespiegelstijging rond 2300 2 tot 6 meter. Als ook onzekere ijskap-processen op Antarctica worden meegenomen, kan dit oplopen tot meer dan 17 meter" Gebaseerd op het SSP5-8.5 scenario. Dit scenario wordt al algemeen beschouwd als onbruikbaar omdat het extreem onrealistisch is. Beleid er op maken is dan ook dom.

Sententia
Sententia14 nov. 2023 - 16:08

Nederland kán de opwarming niet stoppen, daarvoor zijn we veel te klein. Zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen in Nederland tot nul reduceren, is het énige resultaat, dat we tevreden anderen erop kunnen wijzen dat wij zo goed bezig zijn. We moeten proberen de uitstoot te verminderen én maatregelen nemen tegen de mogelijke gevolgen van opwarming, maar voor de rest is het een kwestie van ons aanpassen aan de veranderingen, want we weten niet precies wat er gaat gebeuren.

Pindaklaas
Pindaklaas13 nov. 2023 - 19:46

Heerlijk.