Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland denkt positiever over economie, u ook?

  •  
24-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
christmas-tree-300px.jpg
Optimisme van Nederlanders over economie verdubbeld ... Eenderde verwacht weer groei arbeidsmarkt ... Kerstmis zorgt voor topdag middenstand ... Nederland doneert massaal aan 3FM's Serious Request
Nederlanders zijn in de afgelopen maanden flink positiever geworden over de staat van de economie. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde peiling die onderzoeksbureau TNS Nipo uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws.
Door redactie Joop
Volgens 28% van de ruim duizend ondervraagden staat de economie er op dit moment goed voor, aldus het onderzoek. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting, twee maanden geleden. 20% kwalificeert de omstandigheden nog altijd als slecht. In september was dat 37%.
Vooral het optimisme over de nabije toekomst is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Inmiddels verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de economie in de komende zes maanden zal verbeteren. Slechts 10% rekent op het tegendeel. Het optimisme over het komende halfjaar was begin 2006 voor het laatst zo groot.
Wat de arbeidsmarkt betreft verwacht 70% van de respondenten dat het aantal beschikbare banen in de komende maanden niet meer zal dalen. De helft daarvan verwacht zelfs een groei van de werkgelegenheid. 27% verwacht nog een afname van het aantal banen. Daarmee zijn er voor het eerst sinds de zomer van 2008 meer mensen optimistisch dan pessimistisch over de arbeidsmarkt.
De uitkomsten lijken danig in strijd met de zorgelijke toon die de leden van het kabinet-Balkenende voortdurend uitslaan, de premier zelf voorop.
Daarentegen bewijst de praktijk zeer zeker het gemeten optimisme:
* Kerstavond zorgt voor topdag Nederlandse middenstand
* Nederland doneert recordbedrag van 7,1 miljoen euro aan Serious Request
Hoe denken de bezoekers van Joop.nl eigenlijk over de staat van de Nederlandse economie?
Foto: Jinho Jung (Flickr/CC)

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.